Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-25

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε νέα προκλητική ενέργεια προέβησαν το πρωϊ οι κατοχικές δυνάμεις στη θαλάσσια περιοχή "Κάππαρη" στο Παραλίμνι.

Ενοπλοι Τούρκοι στρατιώτες που επέβαιναν ακάτου άνοιξαν πυρ εναντίον τεσσάρων Ελληνοκύπριων ψαράδων, που ετοιμάζονταν να μαζέψουν τα δίκτυα τους.

Δεν υπήρξε οποιοσδήποτε τραυματισμός ενώ κινδύνευσε άμεσα ένας ψαράς και μία από τις βάρκες υπέστη ζημιές από τις οκτώ σφαίρες που την γάζωσαν.

Η κυβέρνηση διερευνά το επεισόδιο και προβαίνει σε διαβήματα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ" 1 ΒΑΓΓΕΛΗΣ

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ" 2 ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ


Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απέδωσε την ενέργεια των Τούρκων στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν κρατική υπόσταση, επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό αποδεικνύει την επιθετικότητα των δυνάμεων κατοχής.

Υπενθύμισε δε ότι και πριν από δέκα ημέρες τα κατοχικά στρατεύματα, συνέλαβαν και έντεκα συριακές ψαρόβαρκες.


Στη σύσκεψη των Αθηνών την ερχόμενη Πέμπτη θα παρθούν αποφάσεις, δήλωσε πρίν από λίγο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Ενωρίτερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις, επέμεινε στην θέση του τονίζοντας ότι, στην σύσκεψη δεν θα κριθεί το θέμα των πυραύλων Ες 300.

Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σιμήτη, είναι το κυπριακό πρόβλημα στη σημερινή πολιτική συγκυρία, η ενταξιακή πορεία, το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Οσον δε αφορά την κοινή στρατηγική και τακτική των δύο κυβερνήσεων, ο κύριος Στυλιανίδης, σημείωσε ότι δεν ανατρέπεται, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών, ότι η Αθήνα παρεμβαίνει μόνο συμβουλευτικά εφόσον της ζητηθεί.

Ο κύριος Πάγκαλος συνέχισε ο Εκπρόσωπος, με τις δηλώσεις του έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης επεσήμανε, ότι σχετική αναφορά του κυρίου Πάγκαλου είχε συγκεκριμένους αποδέκτες, κυρίως στο εξωτερικό.


Τα μηνύματα Πάγκαλου στέλνονται προς χώρες, οι οποίες ασκούν πιέσεις στην Ελλάδα για να παρέμβει ώστε να επηρεάσει το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να εξοπλίζεται.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Οπως επισήμανε δεν θα πρέπει να απομονώνεται μια φράση χωρίς να συνδέεται με τη δεύτερη, που ήταν ότι η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα συμπαρίσταται.

Κανένα θέμα δεν εγείρεται από τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της Ελλάδος, δήλωσε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, σημειώνοντας οτι ο Θεόδωρος Πάγκαλος, υπογράμμισε την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε πως εάν ερμηνευθούν σωστά οι δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο ελληνισμός βρίσκεται σε ένα ενιαίο και αδιάσπαστο μέτωπο, χωρίς ασφαλώς να καταργούνται οι κρατικές ιδιαιτερότητες.


Υπάρχει μια γενική σύγχυση δηλώνει ο πρόεδρος της βουλής Σπύρος Κυπριανού, επικρίνοντας τις κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου για πολυγλωσσία.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου στο θέμα των ΕΣ-300 ότι η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα ακολουθεί, ο κύριος Κυπριανού σημείωσε ότι αν αυτές είναι ορθές, τότε υπάρχει αλλαγή άρδην του περιεχομένου και των προυποθέσεων συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Αν το εθνικό συμφέρον επιβάλλει την αλλαγή αυτή, ανέφερε ο πρόεδρος της βουλής τότε θα πρέπει να συζητηθεί στο εθνικό συμβούλιο.

Ο κύριος Κυπριανού ο οποίος επανέλαβε επανειλημμένως, ότι δεν θέλει να κάνει μαθήματα διπλωματίας σε κανένα, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ΑΘηνών και Λευκωσίας για πολυγλωσσία, γεγονός που όπως εκτίμησε στέλλει το χειρότερο μήνυμα προς τους ξένους.

Πρόσθεσε ότι δημιουργείται τεράστιο θέμα αξιοπιστίας, αν δεν έλθουν οι πύραυλοι και δεν τηρηθούν οι θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Κάλεσε τέλος τις δύο κυβερνήσεις να πιέσουν την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και τα άλλα κέντρα εξουσίας και όχι να δέχονται πιέσεις.


Εντονες αντιδράσεις στις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου είχαμε και στην Αθήνα, από την αντιπολίτευση, ενώ η κυβέρνηση τονίζει ότι δεν υπάρχει αλλαγή θέσεων.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, είπε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει δική της υπόσταση, αποτελεί όμως κοινή ευθύνη με την Ελληνική Κυβέρνηση ο χειρισμός του εθνικού θέματος.

Ο κύριος Ρέππας πρόσθεσε ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, εξακολουθεί να ισχύει όπως ίσχυε και η ευθύνη της Ελλάδας, ως εγγυήτριας δύναμης πριν απο τη δημιουργία του Δόγματος.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αρης Σπηλιωτόπουλος, κατηγόρησε τον Θεόδωρο Πάγκαλο ότι με τις δηλώσεις του έκανε μια ακατανόητη προσπάθεια αποστασιωποίησης από την στήριξη της κυπριακής κυβέρνησης, στη νέα φάση που εισέρχεται το κυπριακό.

Ανησυχία για τις δηλώσεις Πάγκαλου, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν τα ύψιστα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος και της Κύπρου να "παίζονται μπαλάκι" μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας.

Υπάρχει συνυπευθυνότητα πρόσθεσε, μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας, δεδομένου του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, το οποίο το στηρίζουμε όλοι.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Γιάννης Βαρβιτσιώτης ο οποίος ανέφερε ότι οι δηλώσεις Πάγκαλου αποτελούν ουσιαστικά ένα πρώτο σάλπισμα, για την κατάργηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.


Δεν υπάρχει καμιά κυβέρνηση, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Κύπρο, που να μπορεί να ακυρώσει την παραλαβή των πυραύλων ΕΣ-300 και το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Στην κατηγορηματική αυτή δήλωση προέβη ο Πρόεδρος της Κίνησης Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αλέξης Γαλανός, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο κύριος Γαλανός ανέφερε ότι βασική πολιτική της κυβέρνησης Κληρίδη, τα τελευταία έξι χρόνια ήταν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και οι πύραυλοι ΕΣ-300, γι'αυτό, σημείωσε θα πρέπει να πιστώνουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με πατριωτισμό.


Στο 87,1 τοις εκατό ανήλθε το ποσοστό ικανοποίησης των νεοσυλλέκτων για τις φρουρές προτίμησης, και στο 59,5 τοις εκατό για τα όπλα και σώματα.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε στην μηχανογραφική υπηρεσία της Εθνικής Φρουράς η διαδικασία επιλογής των νεοσύλλεκτων οπλιτών της Εθνικής Φρουράς.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι με αυτές τις διαδικασίες έχει δοθεί το μήνυμα προς την κοινωνία ότι μπορεί να εξασφαλίσει συνθήκες διαφάνειας και αντικειμενικότητας και να στηρίξει θεσμούς.

Εκ μέρους της κοινοβουλευτικής επιτροπής Αμυνας, ο βουλετής Κώστας Παπακώστας δήλωσε ότι η προσπάθεια που έγινε ήταν αξιέπαινη και ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διαδικασία, δεν έδωσε το δικαίωμα για παρεμβάσεις και αναξιοκρατία.


Κατηγορηματικά, απέρριψε ο Υπουργός Αμυνας, τις χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Δώρου Χριστοδουλίδη ότι έχει στα χέρια του καταγγελίες περί ύπαρξης κομματικής λίστας στις διαδικασίες επιλογής των Δόκιμων Εφέδρων Αξιωματικών.

Ο κύριος Ομήρου χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς συκοφαντικούς, και τόνισε ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Παπακώστας, είπε πως ο κύριος Χριστοδουλίδης δεν μίλησε για παρεμβάσεις, αλλά για καταγγελίες που του έγιναν και που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έγιναν παρεμβάσεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μάριος Ματσάκης, ζήτησε την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Αμυνας, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Δώρου Χριστοδουλίδη κατηγορώντας τον, ότι ενεργεί βάση τακτικής, για δημιουργία θορύβου και καχυποψίας ανάμεσα στην κοινή γνώμη.


Την κατάσταση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, μετά και την κήρυξη του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων συζήτησε, σε συνάντηση που είχε με το διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ζήτησε την βοήθεια του αρμόδιου υπουργού, προκείμενου να εκτονωθεί η κρίση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ενώ ο σύνδεσμος των ξενοδόχων θα αποφασίσει την ερχόμενη Παρασκευή την περεταίρω στάση του.

Ο κύριος Ρολάνδης χαρακτήρισε την κατάσταση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ως πολύ δύσκολη και κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη, να αποφύγουν ενέργειες, οι οποίες θα επηρεάσουν τον Τουρισμό.


Νέα δραματική πτώση σημείωσε το ρούβλι, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο της Μόσχας να διακόψει δύο φορές τη λειτουργία του.

Ο δείκτης τιμών του νομίσματος έναντι του Αμερικανικού δολαρίου έπεσε γύρω στο έντεκα τοις εκατό.

Εκτιμάται, ότι η πτώση σημειώθηκε λόγω της κρίσιμης προσπάθειας που καταβάλλει ο νέος πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομύρτιν, να πείσει τους βουλευτές της Δούμα να εγκρίνουν την υποψηφιότητά του, ούτως ώστε να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την επιλογή Τσερνομύρτιν, ο Λευκός Οίκος, τόνισε ότι σημασία έχει η δέσμευση της νέας Ρωσικής κυβέρνησης στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όχι η αλλαγή στην πρωθυπουργία.


Αξιωματούχοι της Αμερικανικής κυβέρνησης υποστήριξαν ότι Ιρακινοί επιστήμονες βοήθησαν στην παραγωγή του νευροπαραλυτικού αερίου Βι-Εξ, στο Σουδανικό εργοστάσιο πού επλήγη από Αμερικανικούς πυραύλους, σύμφωνα με πληροφορίες των "Νιού Υόρκ Τάιμς".

Η Αμερικανική κυβέρνηση αιτιολόγησε την επίθεση, με βάση τα συμπεράσματα απόρρητης εξέτασης πού έγινε πρίν από μήνες, σε δείγμα εδάφους από την περιοχή του εργοστασίου.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, το δείγμα περιείχε σπάνια χημική ουσία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση γιά την παρασκευή του θανατηφόρου νευροπαραλυτικού αερίου.

Επισήμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται να αποκαλύψουν τα αποδεικτικά στοιχεία πού υποστηρίζουν ότι έχουν, ωστόσο φαίνονται διατεθειμένες να συμμετάσχουν στις έρευνες των Ηνωμένων Εθνών.

Το Σουδάν έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς των Αμερικανών, ενώ έχει ανακαλέσει τον πρέσβη του στην Βρετανία.


Την προσαγωγή σε δίκη του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Νετζμεττίν Ερμπακαν, γιά διαφθορά, ζήτησε ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας.

Οι κατηγορίες που προσάπτονται στον Ερμπακαν, αφορούν διερευνόμενη υπόθεση διασπάθισης τεράστιων χρηματικών ποσών, από τα ταμεία του Ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας, του οποίου ηγείτο.

Η Γενική Εισαγγελία χαρακτήρισε την υπόθεση, ως την μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της Τουρκίας.

Το Κόμμα της Ευημερίας είχε τεθεί εκτός νόμου τον περασμένο Ιανουάριο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 23 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στις ορεινές περιοχές το απόγευμα.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθνείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 μποφόρ και στα νότια παράλια 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα νότια παράλια το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στο εσωτερικό στους 38 βαθμούς, στους 33 στα νότια παράλια και στους 31 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 22, στη Λεμεσό 34 με 24, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 22


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 25 August 1998 - 14:27:46 UTC