Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-30

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Απέτυχαν τελικά οι προσπάθειες του Αφγανιστάν στις εργασίες της συνόδου των αδεσμεύτων στο Ντέρπαν της Νοτίου Αφρικής, να αλλάξει το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, με στόχο την επίρριψη ευθυνών και στις δύο πλευρές όσον αφορά το αδιέξοδο στο κυπριακό.

Οπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Αφγανιστάν υπέβαλε εισήγηση όπως στην σχετική παράγραφο, οι δύο πλευρές να καλούνται να ανταποκριθούν στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Τις έντονες αντιδράσεις της Κυπριακής αντιπροσωπείας, η οποία υπέδειξε ότι είναι η Τουρκική πλευρά που δεν προσέρχεται στις

διαπραγματεύσεις, υποστήριξε η Νότιος Αφρική, που προεδρεύει της διάσκεψης.

Οι περί Κύπρου παράγραφοι, που τελικά εγκρίθηκαν από τη πολιτική επιτροπή του Κινήματος, βασίζονται στο ψήφισμα που υιοθέτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών του Κινήματος, τον περασμένο Μάϊο, στην Καρθαγένη της Κολομβίας.


Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ακυρώσει με κανένα τρόπο την παραγγελία για τους πυραύλους Ες-300, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο κύριος Αναστασιάδης, είπε ότι την απόφαση για τον χρόνο εισαγωγής του πυραυλικού συστήματος θα την πάρει το Εθνικό Συμβούλιο και θα την υλοποιήσει η κυβέρνηση, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, για τις συνθήκες αποστολής και εγκατάστασής τους.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφερόμενος στην σύνοδο των αδεσμεύτων, είπε πως η κυπριακή πλευρά προσβλέπει σε ένα ισχυρό ψήφισμα, όσον αφορά την υπόθεση της Κύπρου.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά το μνημόσυνο των ηρώων της ΕΟΚΑ Ιωνά Νικολάου και Κυριάκου Κολοκάση, που τελέσθηκε σήμερα στο Γέρι.


Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη θα έχει στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Η συνάντηση όπως δήλωσε ο κύριος Λυσσαρίδης, θα πραγματοποιηθεί ύστερα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ο οποίος μιλούσε μετά το μνημόσυνο του Δώρου Λοϊζου, σημείωσε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να αναβαθμίσουμε την άμυνα μας και ότι είναι η ώρα για να εγκατασταθούν οι πύραυλοι Ες-300.

Ο κύριος Λυσσαρίδης επεσήμανε επιπλέον ότι στην Αθήνα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για αναβολή της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων και συμβούλευσε εκείνους που έχουν ταλαντεύσεις για το εάν θα έρθουν οι πύραυλοι ή όχι, να διαβεβαιώσουν πρώτα τους εαυτούς τους και μετά το λαό, ότι στην περίπτωση που θα συζητηθεί τέτοιο θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο, δεν θα ταχθούν υπέρ της αναβολής.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα είπε χαρακτηριστικά.


Οι απανωτές απόπειρες φόνου στη Λεμεσό και η ανα-ποτελεσματικότητα των μέτρων της Αστυνομίας στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, προβληματίζουν έντονα την κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης παραδέχθηκε αδυναμία, όσον αφορά την αστυνόμευση στη Λεμεσό.

Ο κύριος Κόσης δήλωσε ότι αύριο θα προεδρεύσει σύσκεψης στην αστυνομική διεύθυνση της Λεμεσού, κατά την οποία θα συζητηθεί η λήψη αυστηρότερων μέτρων, με σκοπό τον περιορισμό και την εξάλειψη της παρανομίας.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, τόνισε ότι η Αστυνομία δεν εφησυχάζει και θα εντείνει τις προσπάθειες για καταστολή του εγκλήματος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κύριος Κόσης άφησε να νοηθεί ότι στην αυριανή σύσκεψη, θα θέσει και θέμα ευθυνών.

Εξάλλου, ο κύριος Κόσης δήλωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους βρίσκονται σε επαγρύπνηση, για να αποτρέψουν νέα μαζική εισβολή Αφρικανών λαθρομεταναστών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λαθρομετανάστες βρίσκονται σε γειτονική χώρα.

Ο κύριος Κόσης έκανε τις δηλώσεις ύστερα από το μνημόσυνο του ήρωα της Δημοκρατίας Γιώργου Τσικουρή, το οποίο τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, στον Στρόβολο.


Ακαρπες παραμένουν οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών της απόπειρας φόνου του Σωτήρη Αθηνή, που διεπράχθη χθες τα μεσάνυκτα στη Λεμεσό.

Ηδη ανακρίθηκαν αρκετά ύποπτα άτομα και ερευνήθηκαν σπίτια και υποστατικά, χωρίς να προκύψει ότιδήποτε.

Η απόπειρα φόνου εναντίον του Αθηνή έγινε με βόμβα, η οποία πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο, στην είσοδο του καμπαρέ "Le Panache", ιδιοκτησίας του Αθηνή, την ώρα που προσπαθούσε να μπεί στο κέντρο.


Σημαντικά στοιχεία που εξασφάλισε η αστυνομία συνδέουν άμεσα τον Χριστάκη Πέτρου άλλως Πατατάρη, με την διάπραξη της απόπειρας φόνου του Ευάγγελου Χριστοδούλου Αντζιελή.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία αναφέρθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, ενώπιον του οποίου οδηγήθηκε το πρωϊ ο Πατατάρης.

Το Δικαστήριο, ανανέωσε το διάταγμα κράτησης του για άλλες οκτώ ημέρες.

Η απόπειρα φόνου εναντίον του Αντζιελή, είχε διαπραχθεί τις αυγινές ώρες του περασμένου Σαββάτου, την ώρα που το θύμα έκλεινε το νυκτερινό του κέντρο, στην Πλατεία Ηρώων.


Στον ήρωα της Δημοκρατίας Δώρο Λοίζου ήταν αφιερωμένη

η σημερινή διαφωτιστική εκστρατεία που διοργανώνει το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, σε συνεργασία με τους συγγενείς αγνοουμένων, το σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια και άλλα οργανωμένα σύνολα.

Την εκδήλωση ενίσχυσαν αντιπροσωπείες της Σοσιαλιστικής Νεολαίας ΕΔΕΝ, της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης και της Φοιτητικής Παράταξης Αγώνας.

Εν τω μεταξύ, το ΠΑΚ με ανοικτή επιστολή προς τον επίτροπο ανθρωπιστικών θεμάτων Τάκη Χριστόπουλλο, με αφορμή τις επισκέψεις Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, επισημαίνει ότι τέτοιου είδους διοργανώσεις, οι οποίες εκμεταλλεύονται το θρησκευτικό αίσθημα του λαού, συμβάλλουν στην απάμβλυνση της αντικατοχικής διάθεσης για αγώνα.


Σε γήπεδο ποδοσφαίρου κατέπεσε και συνετρίβη επιβατηγό αεροσκάφος των Κουβανικών Αερογραμμών, το οποίο μόλις είχε απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο του Κίτο, πρωτεύουσα του Ισημερινού.

Από την συντριβή σκοτώθηκαν εβδομηντα-επτά άτομα από τα οποία πέντε παιδιά που έπαιζαν στο γήπεδο.

Στο μοιραίο αεροσκάφος του οποίου επέβαιναν 76 άτομα με δεκατετραμελές πλήρωμα, τραυματίστηκαν άλλα 26 άτομα.

Οκτώ επιζήσαντες εντοπίστηκαν μέσα στα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Σε διάστημα ωστόσο μόλις λίγων ωρών, άλλη μία τραγωδία, ήρθε να προστεθεί στο μακάβριο κατάλογο των δυστυχημάτων και πάλι στον Ισημερινό.

Πενήντα χιλιόμετρα βορειο-ανατολικά της πρωτεύουσας Κίτο, λεωφορείο, κατάμεστο από επιβάτες, έπεσε σε χαράδρα 140 μέτρων, με αποτέλεσμα 34 άνθρωποι να σκοτωθούν και 18 να τραυματιστούν.


Για πρώτη φορά, επί Παλαιστινιακού εδάφους, εκτελέστηκαν σήμερα διά τυφεκισμού, δύο αδελφοί Παλαιστίνιοι αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία δύο επίσης Παλαιστίνιων αδελφών.

Το επεισόδιο σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν κατά τη διάρκεια μίας φιλονικίας, οι δύο αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον μελών της οικογένειας Χαλίντι, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τα δύο αδέλφια και τρίτο άτομο να τραυματιστεί σοβαρά.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αράφατ, ενέκρινε νωρίς το πρωί, την εκτέλεση.

Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά, που εφαρμόζεται η θανατική ποινή από το 1994, που ο Γιάσερ Αράφατ, ανέλαβε την εξουσία στο μεγαλύτερο τμήμα της Γάζας και σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Οχθης.


Ευρεία πολιτική συμφωνία, εγκρίθηκε στη Μόσχα, ανάμεσα στο Κρεμλίνο, τον εντολοδόχο Πρωθυπουργό της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρτιν και τους ηγέτες των κομμάτων της Δούμα, που ελέγχεται από τους κομμουνιστές.

Σκοπός της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να στερήσει από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, ορισμένες από τις εξουσίες του, είναι να αποσοβηθεί ο κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.

Το σχέδιο συμφωνίας χρειάζεται, για να τεθεί σε ισχύ, την υπογραφή του Ρώσου Προέδρου και της ηγεσίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αναμένεται δε να υποβληθεί στον Μπορίς Γιέλτσιν, εντός της ημέρας.

Η συμφωνία, προβλέπει κυρίως περιορισμό του ελέγχου που ασκεί ο Πρόεδρος στην κυβέρνηση, και όπως επισημαίνουν ανώτατοι αξιωματούχοι είναι σαφές ότι αυτή, σηματοδοτεί μία σημαντική μετατόπιση εξουσιών από τον Πρόεδρο στη Βουλή.

Η Δούμα, πρόκειται να προχωρήσει αύριο σε ψηφοφορία, για την έγκριση του διορισμού του Βίκτωρ Τσερνομίρντιν στην πρωθυπουργία της χώρας.

Οι Κομμουνιστές είχαν θέσει ως όρο για την υπερψήφιση του Τσερνομίρντιν, τη νέα αυτή συμφωνία, η οποία να προβλέπει ένα βαθμό καταμερισμού των εξουσιών.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος ενώ σε μερικές περιοχές αναμένεται να σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εωστερικό και τα δυτικά παράλια και στους 23 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί έως νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι δυνατοί, 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 37 βαθμούς στο εωστερικό, στους 33 στα νότια παράλια και στους 31 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 38 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 22, στη Λεμεσό 33 με 24, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 19


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 30 August 1998 - 14:27:59 UTC