Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-09-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από την στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στην απαράδεκτη πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία στην Κύπρο.

Σχολιάζοντας την στάση των Αμερικανών, οι οποίοι αποφεύγουν να απορρίψουν την πρόταση Ντενκτάς, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε ότι ενώ αναμέναμε αμερικανική πρωτοβουλία, στο πλαίσιο των Ηνωμένων εθνών, συνέβη το αντίθετο.

Εάν, πρόσθεσε ο κύριος Κυπριανού, η νέα πρωτοβουλία θα στηρίζεται στην ίδια φιλοσοφία, δεν χρειάζεται να γίνει.

Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος βρίσκεται στο Ντέρμπαν, της Νότιας Αφρικής, τη θέση ότι η πρόταση Ντενκτάς είναι απαράδεκτη και πρέπει να απορριφθεί επειδή είναι αντίθετη με όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων εθνών.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα εκθέσει τις θέσεις της πλευράς μας για την νέα τουρκική πρόκληση, σε συνάντηση που θα έχει με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, στο πλαίσιο της Συνόδου των Αδεσμεύτων.

Σε διαβήματα για το ίδιο θέμα προβαίνει και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού των Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ στα κατεχόμενα, συζήτησαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός των Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

Ο κύριος Πάγκαλος μεταβαίνει το ερχόμενο Σάββατο στην Αυστρία, όπου θα πάρει μέρος στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Κυπριακό εξάλλου, κυριάρχησε μεταξύ άλλων θεμάτων, στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Σημίτη με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.


Δυναμικά μέτρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να ζητήσει η πλευρά μας, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη συνεδρία του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ, το οποίο μελέτησε τις νέες προτάσεις του Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία στην Κύπρο.

Ο κύριος Χριστόφιας χαρακτήρισε ισοδύμανη ενέργεια της Τουρκίας την κίνηση Ντενκτάς, με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αντίδραση από τις ξένες δυνάμεις ήταν από χλιαρή μέχρι υποτονική.

Κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον εδώ πρέσβη τους Κενεθ Μπρίλ, ότι ενθαρρύνουν και στηρίζουν την τουρκική αδιαλλαξία, σημειώνοντας ότι εδώ και πολλά χρόνια εργάζονται για διχοτόμηση της Κύπρου.

Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου απεστάλη στα Ηνωμένα Εθνη, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε διεθνείς οργανισμούς και σε όλα, ανά τον κόσμο κόμματα, που έχει σχέσεις το ΑΚΕΛ.

Η απόφαση αυτή θα αναλυθεί και στην επικείμενη συνεδρία του εθνικού συμβουλίου, ενώ θα ασκηθεί, όπως σημείωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας και η ανάλογη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.


Αρχισε σήμερα τις εργασίες της στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, η Σύνοδος Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Τις εργασίες της Συνόδου κήρυξε ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα, ενώ παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, καθώς και ηγέτες ή εκπρόσωποι των εκατόν-δεκατριών χωρών-μελών του Κινήματος.

Προσφωνώντας τη Σύνοδο, εκ μέρους των Ευρωπαικών χωρών-μελών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, τόνισε ότι στο νέο διεθνές περιβάλλον, το Κίνημα των Αδεσμεύτων, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία.

Υπό την ηγεσία της Νοτίου Αφρικής, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, η φωνή των Αδεσμεύτων θα ακούγεται υπέρ τη ειρηνικής επίλυσης των διενέξεων, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να συναντηθεί απόψε στις επτά με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Αίσθηση εξάλλου, προκάλεσε στη Σύνοδο Κορυφής, η παρουσία του Λοράν Καμπίλα, προέδρου του Κονγκό, χώρα στην οποία μαίνεται εμφύλιος πόλεμος.


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης δήλωσε ότι χάρη στα αυστηρά μέτρα που πήρε η Αστυνομία απετράπησαν νέες εγκληματικές ενέργειες, τις τελευταίες ημέρες.

Ο κύριος Κόσης είχε το μεσημέρι συνάντηση με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού, τον οποίο ενημέρωσε για την εγκληματικότητα, την εσωτερική ασφάλεια και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανακοπεί το έγκλημα.

Επίσης, ανέφερε ότι οι ανακρίσεις για δύο απόπειρες φόνου, εκείνες εναντίον των Λούκα Φανιέρου και Ευάγγελου Χριστοδούλου άλλως Αντζιελή, βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Από την πλευρά του, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε ικανοποίηση, για τα αυξημένα μέτρα που έχει πάρει η Αστυνομία και κάλεσε το κοινό να συνεργάζεται άφοβα με τις ανακριτικές αρχές.

Ο κύριος Κυπριανού τόνισε ότι οι πρόσφατες εγκληματικές ενέργειες δυσφημίζουν την Κύπρο στο εξωτερικό, και κάλεσε τους εγκεφάλους του οργανωμένου εγκλήματος να εγκαταλείψουν τη νήσο, εάν έχουν πρόθεση να συνεχίσουν τη δράση τους.


Αναχώρησε πριν από λίγο για τη Αθήνα, ο Πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Hλίας Παντελίδης, που όρισε η Ιερά Σύνοδος, για θέματα που αφορούν στον Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθο.

Οπως ανέφερε ο Ηλίας Παντελίδης σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο είπε, ότι στην ελληνική πρωτεύουσα θα έχει επαφές και θα προβεί σε εξετάσεις διαφόρων θεμάτων, προσθέτοντας ότι με την επιστολή της προς τον Μητροπολίτη Λεμεσού που του επιδόθηκε το πρωϊ, ζητούνται κάποια στοιχεία που θα βοηθήσουν το έργο της επιτροπής.

Παρόμοιες επιστολές, είπε στάληκαν και σε άλλα άτομα.

Ο κύριος Παντελίδης επανέλαβε ότι στόχος της επιτροπής, είναι όπως η έκθεση δίνει την αληθή και πραγματική εικόνα των γεγονότων χωρίς, να αδικεί κανένα.


Κοπάζει ο σάλος γύρω από το θέμα των σφαγείων.

Υστερα από σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας, στην παρουσία του αρμόδιου Υπουργού Κώστα Θεμιστοκλέους, του προέδρου του κεντρικού σφαγείου Κοφίνου και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, αποφασίστηκε όπως διατηρηθεί μικρός αριθμός κοινοτικών σφαγείων, τα οποία όμως θα πληρούν τους αναγκαίους κανόνες υγιεινής του κρέατος.

Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται αποφασισμένη να στηρίξει οικονομικά το κεντρικό σφαγείο της Κοφίνου, προκειμένου να πληρωθούν τα κριτήρια που απαιτούνται για να αποκτήσει εξαγωγικό χαρακτήρα.

Θετικά αντιμετωπίζουν πάντως οι εμπλεκόμενοι φορείς την πολιτική της κυβέρνησης, για φιλελευθεροποιήσεις στον τομέα των σφαγείων, νοουμένου ότι ο τρόπος λειτουργίας τους θα είναι ο ίδιος για όλα, ώστε να αποφεύγεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός.


Τέλος καλό όλα καλά, για την περιπέτεια των δέκα ναυαγών εμπορικού πλοίου, το οποίο εξέπεμψε αργά χθες βράδυ σήμα κινδύνου, σαράντα ναυτικά μίλια βορειο-δυτικά της Πάφου.

Υστερα από κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών και οι δέκα ναυαγοί Συριακής καταγωγής, μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια ελικοπτέρων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών βάσεων, στο Γενικό νοσοσκομείο Πάφου, και αφού έτυχαν των πρώτων βοηθειών, διέμειναν τη νύχτα σε ξενοδοχείο της πόλης.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Λεμεσού με προορισμό την Τουρκία.


Σε συμφωνίες γιά μείωση των πυρηνικών όπλων σε όλο τον κόσμο και ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά αντιπυραυλικά συστήματα συναγερμού, κατέληξαν ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν και ο Αμερικανός ομόλογος του Μπίλ Κλίντον.

Ολοκληρώνοντας τον δεύτερο και τελευταίο γύρο των συνομιλιών τους στο Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στην μείωση των αποθεμάτων πλουτωνίου.

Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, ο Μπίλ Κλίντον κάλεσε τη Ρωσική Δούμα, να επικυρώσει την συμφωνία Στάρτ Δύο, γιά τον πυρηνικό αφοπλισμό που υπεγράφη το 1993 μεταξύ των δύο χωρών.

Εν τω μεταξύ, η Ουάσινγκτων δεν έλαβε καμμία δέσμευση γιά χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη Μόσχα, παρά την οξεία κρίση.

Από την πλευρά του, ο Μπορίς Γέλτσιν υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων γιά μετάβαση στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς θα συνεχιστεί και σταθεροποιηθεί, με στόχο την εφαρμογή του συστήματος μέχρι το 2001.

Οσον αφορά το πολιτικό πεδίο, η Ρωσική Δούμα αποφάσισε όπως η δεύτερη ψηφοφορία γιά εξέταση της υποψηφιότητας του Βίκτορ Τσερνομύρτιν, διεξαχθεί μεθαύριο Παρασκευή.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, πάντως, επανέλαβε σήμερα τη θέση του, για καταψήφιση του Τσερνομύρτιν και στη δεύτερη ψηφοφορία.


Προκλητική χαρακτήρισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρειο Κορέα στην θάλασσα της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα.

Η Αμερικανική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών με τη Βόρειο Κορέα, βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο σημείο, τονίζοντας ότι η ενέργεια της αυτή, θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή της Νοτιο- ανατολικής Ασίας.

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες γιά επαναδραστηριοποίηση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, το οποίο βάσει συμφωνιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τερματίστηκε το 1994.

Εξάλλου, η Βόρειος Κορέα ακύρωσε σημερινή συνάντηση που θα είχε με Επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσσου, επίκεντρο της οποίας θα ήταν η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά ασθενείς δυτικοί 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με μέτριους θαλάσσιους ανέμους 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς, στους 31 στα νότια παράλια και στους 29 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 21, στη Λεμεσό 32 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 19


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 2 September 1998 - 15:27:16 UTC