Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-09-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Μετά την επιστροφή της πολιτικής ηγεσίας από τη Νέα Υόρκη και αφού διερευνηθούν όλα τα δεδομένα σε σχέση με το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των μελών των Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, αναφορικά με το θέμα της προσφυγής στη Γενική Συνέλευση και το Συμβουλίο Ασφαλείας.

Αυτό αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο στη διάρκεια της διήμερης συνεδρίας του, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίας οι πολιτικοί αρχηγοί ανέλυσαν τις θέσεις τους.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Παναγιώτης Δημητρίου δήλωσε ότι η αναγνώριση όλων των δεδομένων και η επισήμανση αδυναμίων και δυνατοτήτων θα προηγηθεί της απόφασης για προσφυγή ή μη στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η θέση του κόμματος του, πρόσθεσε ο κύριος Δημητρίου, σχεδόν δεν διαφέρει από τις θέσεις των υπολοίπων κομμάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, χαρακτήρισε κακό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν είναι ακόμη έτοιμη να προσφύγει στη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ τόνισε και σήμερα τη θέση του κόμματος του για άμεση προσφυγή και αποφασιστική αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς στη νέα τουρκική πρόκληση.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η επίθεση Ντενκτάς και Αγκυρας, δεν θα αντιμετωπιστεί υποτονικά.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, από την άλλη, σημείωσε ότι η απόφαση αναφορικά με το θέμα της προσφυγής, θα πρέπει να παρθεί μετά την επιστροφή της πολιτικής ηγεσίας από τη Νέα Υόρκη, ενώ σε ό, τι αφορά το θέμα συζήτησης του κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επεσήμανε ότι θα πρέπει να διερευνήσουμε κατά πόσο τα Μόνιμα Μέλη δεν θα αντιδράσουν.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει δολοφονήσει το διάλογο, ενώ χαρακτήρισε λανθασμένη την ακολουθούμενη πορεία.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης ζήτησε την ανάληψη διεθνούς εκστρατείας για διαφώτιση, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ισχύει η παλαιά απόφαση του εθνικού συμβουλίου για τους ΕΣ-300.

Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για προσφυγή στη Γενική Συνέλευση, αφού πρώτα μελετηθεί η κατάσταση και γίνουν προσπάθειες, ώστε να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό κλίμα για την πλευρά μας.

Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι οι προσφυγές στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή στη Γενική Συνέλευση, γίνονται ως μέσα επίτευξης στόχων και όχι ως υποκατάστατα στρατηγικών επιλογών.

Πριν συζητηθούν όλα αυτά εξήγησε, θα έπρεπε να διαμορφωθεί μια νέα στρατηγική, η οποία να απαντά στη θέση Ντενκτάς για συνομοσπονδία.


Ως την πιο αρνητική εξέλιξη της τελευταίας περιόδου, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ την στρατιωτική συμμαχία του Ισραήλ με την Τουρκία.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης ο οποίος μιλούσε κατά την άφιξη του στο προεδρικό μέγαρο, για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να σταθμίσουμε με σοβαρότητα αυτές τις εξελίξεις, διότι ίσως ακόμη και η μεγάλη αντίδραση για τους ΕΣ-300, να μην είναι άσχετη με αυτής της μορφής τη συμμαχία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Σεμίρ Τζούρ, για να προετοιμάσει όπως είπε, την αυριανή επίσκεψη του ισραηλινού Υπουργού Υγείας στην Κύπρο.

Ο κύριος Τζούρ, δήλωσε ότι η συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ δεν επηρεάζει καθόλου την Κύπρο, και πρόσθεσε ότι στη συνάντηση Γιλμάζ-Νετανιάχου, δεν τέθηκε το θέμα των ΕΣ-300, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ.

Εκανε επίσης λόγο για φιλία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, η οποία όπως είπε, επιβεβαιώνεται με την ανταλλαγή επισκέψεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα, αφού όπως είπε εμπίπτει στην απόφαση για απο-πυραυλοποίηση του κυπριακού.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Ισραήλ ανακοίνωνε ότι σχεδιάζει μια δεύτερη κοινή ναυτική άσκηση με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, και ότι θα προσκαλέσει την Ιορδανία και την Αίγυπτονα συμμετάσχουν σ'αυτήν.

Στο θέμα της επίσκεψης του Μεσούτ Γιλμάζ στο Ισραήλ και τις δηλώσεις τους για τους ΕΣ-300 αναφέρθηκε και ο Υπουργός 'Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου από την Κέρκυρα, λέγοντας ότι ο Γιλμάζ επαναλαμβάνει τον εαυτό του.


Χωρίς να εκφράζει θέση για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προσφύγει στη γενική συνέλευση και το συμβούλιο ασφαλείας έστω και αργότερα , ο αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Κένεθ Μπρίλ άφησε να εννοηθεί οτι Ηνωμένες Πολιτείες, αν χρειαστεί, θα υποστηρίξουν και νέες στο τραπέζι των συνομιλιών.

Λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ του Μάριου Μανουσόπουλου.

Στόχος Λευκωσίας και Ουάσιγκτον είναι η επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό, επανέλαβε σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Κένεθ Μπρίλ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως η χώρα του υποστηρίζει οποιαδήποτε ενέργεια υποβοηθεί την προώθηση του εθνικού μας ζητήματος, ενώ όπως σημείωσε, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ίσως προτείνουν την εξεύρεση άλλων ιδεών, αν μια ενέργεια απομακρύνει τις δύο πλευρές από το τραπέζι των συνομιλιών.

Ο Κένεθ Μπρίλ μιλούσε στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους, με τον οποίο συζήτησαν το πρόβλημα νερού που αντιμετωπίζει η Κύπρος.


Σαφές μήνυμα προς την Διεθνή Κοινότητα, ότι όσο το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανοικτό ελλοχεύουν κίνδυνοι να αποσταθεροποιηθεί η περιοχή, έστειλε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας,

σχολιάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ.

Εν τω μεταξύ η Αγκυρα, εμμένοντας στην προκλητική της πολιτική στο Αιγαίο, προχώρησε αργά χθές το απόγευμα, αλλά και το πρωί, σε νέες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν και σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, ενώ σε οκτώ περιπτώσεις, σημειώθηκαν εμπλοκές.


Την εμμονή του στην επιστροφή από την Εκκλησία, του επιπλέον ποσού από την αγορά του κτήματος, από την ΑΗΚ, επανέλαβε το μεσημέρι από την Λάρνακα ο Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μιά διαβλητή πράξη.

Μιλώντας κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων και Πολύτιμων Μετάλλων στη Λάρνακα, ο κύριος Ρολάνδης πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα εξετάσει θέμα ευθυνών, και τυχόν υποβολή παραιτήσεων δεν θέτει τέρμα στην υπόθεση.

Ο κύριος Ρολάνδης ανέφερε ότι διερευνώνται πληροφορίες ότι κάποιοι, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, εισέπραξαν ποσό τριακοσίων χιλιάδων λιρών.

Διευρευνώνται επίσης και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κτημοτομεσίτης, εισέπραξε προμήθεια εβδομήντα-δύο χιλιάδων λιρών.

Εν τω μεταξύ, αυτή τη στιγμή συνεδριάζει για το θέμα η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Εξάλλου, σε πρωινή του συνεδρία, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ, συζήτησε, μεταξύ άλλων, τα εννέα ερωτήματα του Υπουργού Εμπορίου, σχετικά με την αγορά κτήματος από την Μητρόπολη Λεμεσού.


Τον εντοπισμό και την έκδοση της Αμερικανίδας Νίνας Πέτρος, ζήτησε από την Ιντερπόλ, η Κυπριακή Αστυνομία.

Οπως αποκάλυψε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, ενώπιον της ΑΤ-ΧΟΚ, επιτροπής της Βουλής για την Εγκληματικότητα, η Νίνα Πέτρος είναι αυτή τη στιγμή ύποπτη σε διάφορες υποθέσεις για δολίευση, καταδολίευση και κλοπές.

Μιλώντας εξάλλου για την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος, ο κύριος Κόσης είπε ότι ανάμεσα στις φατρίες του υποκόσμου υπάρχουν οι σκληροπυρηνικοί, όπως τους χαρακτήρισε, των οποίων ο αριθμός όμως είναι περιορισμένος.

Ο κύριος Κόσης επιβεβαίωσε, εξάλλου, πληροφορία ότι υπήρξε απειλή εναντίον αστυνομικού στη Λεμεσό.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι το Υπουργείο του θα καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή για το Πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, μέσα από το οποίο θα επικηρύσσονται εγκληματικά στοιχεία, ακόμα και με ποσά της τάξης των 50 χιλιάδων λιρών, όπως είπε.


Η επίσκεψη στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, την ερχόμενη Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί, παρά τις προκλητικές προτάσεις του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για συνομοσπονδία ως λύση του κυπριακού προβλήματος.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτή είναι και η θέση του Προέδρου Κληρίδη, με τον οποίο είχε συνάντηση το πρωί.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τις επισκέψεις στα κατεχόμενα, ο κύριος Χριστόπουλος επανέλαβε ότι οι χίλιοι εκατόν προσκυνητές που θα μεταβούν, δεν θα πληρώσουν ούτε και θα υπογράψουν οποιοδήποτε έγγραφο από το κατοχικό καθεστώς.

Αναφερόμενος στον αριθμό τον προσκυνητών, είπε ότι αυτός καθορίζεται από το ψευδοκράτος, ενώ τόνισε ότι δεν μας ενδιαφέρει με ποια λεωφορεία και ποιοί, θα είναι οι οδηγοί, αρκεί να μεταφερθούν οι προσκυνητές στον Απόστολο Ανδρέα.

Εν τω μεταξύ, χθες βράδυ σε ευρεία σύσκεψη Σωματείων, Οργανώσεων και άλλων φορέων που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΠΑΚ, αποφασίστηκε και στάληκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου επιστολή, με την οποία ζητείται η παρέμβαση τους για άμεσο τερματισμό των επισκέψεων.

Αύριο, θα πραγματοποιηθεί στο αγωνιστικό αντίσκηνο που βρίσκεται στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας συνέντευξη τύπου, κατά την οποία θα αναλυθούν οι θέσεις των οργανωμένων συνόλων που αντιδρούν στις επισκέψεις ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.


Πρόταση προς τον Πρόεδρο Κληρίδη για ανασχηματισμό και σύσταση κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, θα υποβάλει ο Πρόεδρος της Κίνησης Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αλέξης Γαλανός, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη τύπου.

Ο κύριος Γαλανός ο οποίος θα υποβάλει επίσημα την πρότασή του αύριο, κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ανέφερε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για σύσταση κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε τόσο στο Εθνικό θέμα, όσο και στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Τοπικά θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βόρειοι ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 22 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε θαλάσσιους ασθενείς ως μέτριους, 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 22, στη Λεμεσό 30 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 21 και τέλος στον Πρόδρομο 29 με 17.


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 8 September 1998 - 15:49:03 UTC