Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-09-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σφοδρές μάχες μαίνονται έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στα Τίρανα, και σε άλλα σημεία της Αλβανίας, ανάμεσα στο εξοργισμένο πλήθος και τις δυνάμεις ασφαλείας, την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός Φάτος Νάνο, δέχεται πιέσεις από όλα τα μέτωπα για να παραιτηθεί.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ-ΔΗΛΩΣΗ"


Νέα βελτιωμένη πρόταση για διαπραγμάτευση με τις συντεχνίες, υποβάλλει αυτή την ώρα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΥΞΕ, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Αυτό αποφασίσθηκε ύστερα από έκτακτη γενική συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ, μετά την επ'αόριστον επιλεκτική απεργία στα ξενοδοχεία, που άρχισε τα μεσάνυκτα.

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία-μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, απεργούν, ύστερα από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Το πρωί, ο υπουργός εμπορίου βιομηχανίας και τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΣΥΞΕ.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, ο κύριος Ρολάνδης είπε ότι προσπάθεια είναι να βρεθεί μια λύση σε αυτό το θέμα, που αφορά την ισχυρότερη πτυχή της οικονομίας μας.

Οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ κατηγορούν τον ΠΑΣΥΞΕ για αντεργατική στάση και ετσιθελική συμπεριφορά και τον καλούν να αναθεωρήσει έστω και τώρα την στάση του.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, στα οποία κηρύχθηκε απεργία, έχουν ήδη προσυπογράψει την συμφωνία συντεχνιών-ΣΤΕΚ, και έτσι τα απεργιακά μέτρα στα ξενοδοχεία τους, έχουν τερματισθεί.


Πραγματοποείται αυτή την ώρα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή η τελετή της παράδοσης της εικόνας της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, η οποία είχε κλαπεί από το κατεχόμενο μοναστήρι του Αντιφωνητή.

Η εικόνα, που είχε διατεθεί από Τούρκους στη διεθνή αγορά, περιήλθε στην κατοχή Ελληνα συλλέκτη, και ύστερα από απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης παραδίδεται στην Εκκλησία της Κύπρου.

Για το σκοπό αυτό έφθασαν νωρίς το απόγευμα στην Κύπρο, ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, για να παραδώσουν την εικόνα της Παναγίας, στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.


Στην αντεπίθεση πέρασε η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για την αγορά κτήματος από την Μητρόπολη Λεμεσού, αφού απορρίπτει το διακανονισμό που επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση του προέδρου Κληρίδη.

Ο πρόεδρος της ΑΗΚ Κώστας Κωνσταντινίδης, μιλώντας ύστερα από συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της αρχής με τον πρόεδρο της βουλής, είπε ότι ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα, και αν προκύψει θέμα, τότε θα αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Ρένος Πρέντζας, με ιδιαίτερα έντονο ύφος κατηγόρησε τον υπουργό εμπορίου Νίκο Ρολάνδη για αμετροέπεια και επιπολαιότητα.

Ο κύριος Πρέντζας σημείωσε ότι η αρχή, έψαχνε εδώ και πέντε χρόνια για την ανεύρεση γης, για τη ανέγερση των γραφείων της, χωρίς αποτέλεσμα.

Η προσφορά της εκκλησίας ήταν πενήντα λίρες το τετραγωνικό μέτρο, ενώ η αμέσως επόμενη προσφορά ήταν 178 λίρες, καθώς και ο προσφερόμενος χώρος ήταν κατά πολύ μικρότερος.

Ο κύριος Πρέντζας έστρεψε και τα πυρά του προς το κτηματολόγιο, το οποίο το 1997 εκτίμησε το κτήμα για ένα εκατομμύριο 66 χιλιάδες λίρες ενώ τώρα το εκτιμά για 815 χιλιάδες λίρες.


Διακανονισμό με την εκκλησία θα επιδιώξει το κράτος, προκειμένου να διευθετήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο Γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης ενημέρωσε κεκλεισμένων των θυρών την επιτροπή οικονομικών της βουλής, ενώ το απόγευμα θα ενημερώσει τους αργηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δύσκολα νομικά σημεία, τα οποία καθιστούν δυσχερέστατη την απόκτηση της ΕΜΕ από το κράτος.


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επιστολή στον βουλευτή Χρήστο Πουργουρίδη, ζητώντας του να παραδώσει στοιχεία για τις καταγγελίες του, για αθέμιτο πλουτισμό υπουργών.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, ο πρόεδρος ζητεί όπως τα στοιχεία του παραδωθούν μέχρι την Παρασκευή, ημέρα που αναχωρεί για την Νέα Υόρκη.

Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, καλείται να παραδώσει τα στοιχεία μέχρι τις 30 Σεμπτεμβρίου, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο, μετά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.


Το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου κατήγγειλε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, πήρε αποφάσεις για πολεοδομικές χαλαρώσεις, οι οποίες οδήγησαν στον πλουτισμό συγκεκριμένων προσώπων.

Υστερα από συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκο Μαρκίδη, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Νίκος Μεσαρίτης, δήλωσε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, έχει μερίδιο πολιτικής ευθύνης για τις χαλαρώσεις.

Ο κύριος Μεσαρίτης μίλησε για παραβίαση της χρηστής διοίκησης και παρατήρησε, πως σε περίπτωση κατά την οποία αποδειχθεί η ευθύνη ενός υπουργού στο εξωτερικό, είναι γνωστό πώς γίνεται η ανάληψη ευθυνών.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, καθώς και ο Διευθυντής του, Λίνος Χρυσοστόμου, συζήτησαν με τον Γενικό Εισαγγελέα, τις καταγγελίες του Επιμελητηρίου για σκάνδαλα που αφορούν χαλαρώσεις, αθέμιτο πλουτισμό, παρατυπίες και διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Οι αξιωματούχοι του ΕΤΕΚ υπέβαλαν συγκεκριμένες εισηγήσεις, για εκσυγχρονισμό θεσμών και διαδικασιών.

Σε δηλώσεις του ο Αλέκος Μαρκίδης ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν καρποφόρα, και ότι άκουσε με ενδιαφέρον τις απόψεις του Επιμελητηρίου.


Η Τουρκική αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό, έχει επηρεάσει τις πρωτοβουλίες του διεθνούς παράγοντα για λύση του κυπριακού.

Ερωτηθείς ειδικά για την αμερικανική πρωτοβουλία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είπε ότι η σημερινή της μορφή, δεν μπορεί να συγκριθεί με την περίοδο πρίν από τις εκλογές.

Τότε, σημείωσε χαρακτηριστικά, ήταν μια διατυμπανισθείσα πρωτοβουλία.

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε επιπλέον, πως η Κυβέρνηση έχει δηλώσει σαφώς, ότι δεν συζητά συνομοσπονδία, αλλά είναι έτοιμη να συζητήσει μόνο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση που έχουν καθορίσει τα ψηφίσματα και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου.

Στο θέμα των πρωτοβουλιών για λύση του Κυπριακού, αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σιμήτης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Κίπρις", δήλωσε ότι έχει αναλάβει πρωτοβουλία, με στόχο να ενημερώσει τους πάντες αναφορικά με την πρόταση του για συνομοσπονδία.

Ο Ντενκτάς σημειώνει ότι στο τέλος του μήνα θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει επαφές με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.


Μειονεκτήματα στην μετάβαση προσκυνητών στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, εντοπίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ωστόσο σημειώνει πως εάν η κυβέρνηση για οποιοδήποτε λόγο απαγόρευε το προσκύνημα, τότε θα έμπαινε ακριβώς στην ίδια μοίρα με το ψευδοκράτος.

Ο κύριος Στυλιανίδης ανέφερε συγκεκριμένα ότι υπήρχαν κάποια μειονεκτήματα, όπως η καταβολή του ποσού των πέντε λιρών για την μεταφορά τους, τονίζοντας ωστόσο ότι αν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα έμπαιναν σε μια ζυγαριά, τότε αναμφισβήτητα αυτό που πρέπει να γίνει, είπε, είναι αυτό που έγινε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι οδηγοί ήταν τουρκοκύπριοι, με άδεια οδήγησης του ψευδοκράτους, ανέφερε ότι το ίδιο πράγμα συμβαίνει για χρόνια και με την μεταφορά των εγκλωβισμένων, και δεν υπάρχει καμιά αναγνώριση του ψευδοκράτους.


Την ανησυχία του για τη στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ-Τουρκίας, εξέφρασε σήμερα ο Πρέσβης της Αιγύπτου στη Λευκωσία, Φάντελ Αλ Κάντι.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ο κύριος Κάντι, επικεφαλής αντιπροσωπείας πρέσβεων αραβικών κρατών, τόνισε ακόμη ότι δεν χρειάζονται τέτοιες συμμαχίες στην περιοχή.

Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση προέβη σε μια λεπτομερέστατη ενημέρωση για το κυπριακό πρόβλημα, ενώ έγινε ειδική αναφορά στη συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας και συζητήθηκαν οι πιθανές επιπτώσεις για την Κύπρο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι δεν έχουμε πεισθεί ακόμα για τη σκοπιμότητα αυτής της συνεννόησης.


Την συνδρομή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και του προέδρου Κληρίδη, για την κατασκευή μικρού πλοίου, το οποίο θα μεταφέρει τους προσκυνητές στο Αγιο Ορος, ζήτησε σήμερα αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους.

Οι Αγιοι Πατέρες μετέφεραν στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις ευχές όλων των πατέρων του Αγίου Ορους και ευχήθηκαν τη σύντομη απελευθέρωση των κατεχομένων και τη σωτηρία του Κυπριακού Λαού.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος ενώ αυξημένη υγρασία και αραιή ομίχλη θα σημειωθούν σε μερικές νότιες παράλιες περιοχές.

Οι άνεμοι θα καταστούν ευμετάβλητοι ασθενείς 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 περίπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Τοπικές παρωδικές νεφώσεις θα αρχίσουν να αναπτύσσονται γύρω στο μεσημέρι, κυρίως στα ορεινά όπου ενδέχεται να πέσουν μερικές βροχές.

Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά θαλάσσιοι μέτριοι 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη γενικά και ταραγμένη στις νότιες προσήνεμες περιοχές,το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 31 στα νότια παράλια και στους 29 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 36 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20 , στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 23, στη Λεμεσό 30 με 24 στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 19 και τέλος στον Πρόδρομο 28 με 17.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 14 September 1998 - 15:27:20 UTC