Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-10-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Διευκρινίσεις αναμένει η κυβέρνηση για το θέμα μείωσης της έντασης στο νησί, που σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών θα προωθήσει η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στη Κύπρο Αν Χέρκους.

Αναφερόμενος στη διατύπωση της ανακοίνωσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα Ηνωμένα Εθνη αναγνωρίζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ως αρχηγό κράτους.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης προσφώνησε τη Γενική Συνέλευση ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε ο κύριος Στυλιανίδης, ωστόσο έγιναν διαβήματα για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης πραγματοποίησε επαφές ώς πρόεδρος ενώ στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών αποκαλείται εξοχώτατος.


Τις επαφές τους με Αμερικανούς αξιωματούχους συνεχίζουν στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιάννος Κρανιδιώτης.

Με τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ και τον Ειδικό Συντονιστή του Στέϊτ Ντιπάρνμεντ, Τόμας Μίλλερ, συναντήθηκε το πρωί ο κύριος Κρανιδιώτης.

Στη συνάντηση, συζητήθηκε η νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, για χωριστές συνομιλίες της εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Αν Χέρκους με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κύριος Χόλμπρουκ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε θετική την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του Διεθνούς Οργανισμού.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, δήλωσε ότι το κείμενο, θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και της προσπάθειας που γίνεται για εκτόνωση της έντασης στη περιοχή.


Στο πιο βαθύ και επικίνδυνο αδιέξοδο από το 1974, βρίσκεται το κυπριακό, υποστήριξε το ΑΚΕΛ, ύστερα από τις εκτιμήσεις, στις οποίες προέβη το πρωί το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, χαρακτήρισε επίσης ως σοβαρό ολίσθημα της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, την διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία γίνεται λόγος για τις συναντήσεις του Κόφι Ανάν, με τις δύο "εξοχότητες".

Παράλληλα, ο κύριος Κατσουρίδης ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ, τάχθηκε υπέρ του διαβήματος προς τα Ηνωμένα Εθνη, έτσι ώστε να διασαφηνιστεί κατά πόσο επρόκειτο για λάθος ή για σκοπιμότητα.

Αναφερόμενος στις επαφές της πολιτικής ηγεσίας στην Νέα Υόρκη, ο κύριος Κατσουρίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του ΑΚΕΛ από την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, περί της συνέχισης των διαπραγματεύσεων στην βάση των ψηφισμάτων του και της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Με την δήλωση αυτή, όπως υποστήριξε ο κύριος Κατσουρίδης, δημιουργείται θετικό κλίμα για την προσφυγή της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση, η οποία, υποστήριξε, δεν έγινε μέχρι στιγμής, λόγω αδιαφορίας της κυβέρνησης και μετά από "συμβουλές" της αμερικανικής κυβέρνησης.


Τη συμμετοχή ελληνικών αεροσκαφών στην άσκηση της Εθνικής Φρουράς Νικηφόρος, επιβεβαίωσε και επίσημα σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος.

Αναχωρώντας το πρωί για τη Θεσσαλονίκη, ο κύριος Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η κατά καιρούς παρουσία ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων στην Κύπρο, όπως στην άσκηση Νικηφόρος, αποδεικνύει έμπρακτα τη συνεργασία Κύπρου -Ελλάδας.

Παράλληλα, πρόσθεσε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, δημιουργεί στους πολίτες τη σιγουριά ότι η συνεργασία αύτή δεν είναι άνευ περιεχομένου, αλλά στηρίζεται σε συγκεκριμένες εφαρμογές.

Επίσης, ο κύριος Τσοχατζόπουλος, προτρέποντας τους Αμερικανούς να προχωρήσουν στην καταγραφή του αμερικανικού οπλισμού στην Κύπρο, υποστήριξε ότι το ενενήντα τοις εκατόν του εξοπλισμού των κατοχικών δυνάμεων είναι αμερικανικής τεχνολογίας και προέλευσης.


Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης διέψευσε ότι κατά την χθεσινή διεξαγωγή της στρατιωτικής παρέλασης, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου.

Αυτό που έγινε, σημείωσε ο κύριος Τσοχατζόπουλος, είναι ότι την παρομονή και την ημέρα της παρελάσεως, δύο τουρκικά αεροπλάνα πέταξαν γύρω από την Κύπρο, έξω από την απόσταση των δέκα μιλίων και προέβαιναν σε φωτογραφίσεις, γεγονός ενοχλητικό.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι δεν υπήρξε παραβίαση του εθνικού χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας όσα εκτυλίχθηκαν ως ένα σύνηθες φαινόμενο, το οποίο δημιουργείται πάντοτε σε περιοχές με ένταση, σε περιοχές όπου υπάρχει η συγκεκριμένη απειλή από την Τουρκία.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας, για τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας.


Στις εννέα απόψε επιστρέφει από τη Βουλγαρία, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Μακαριώτατος είχε μεταβεί στη βουλγαρική πρωτεύουσα, όπου συμμετείχε σε Μείζονα Ιερά Σύνοδο, κατόπιν προσκλήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η Μείζον Ιερά Σύνοδος συνεκλήθη από τον Παναγιώτατο για εξεύρεση ποιμαντικής λύσεως σε προβλήματα που αντιμετώπιζε η Εκκλησία της Βουλγαρίας.


Σε νέα βάση τίθεται σύντομα το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων και ήδη οι τεχνοκράτες της Βουλής ετοίμασαν σχετική πρόταση νόμου, η οποία θα δοθεί στα κόμματα για μελέτη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα του σώματος για την περασμένη βουλευτική περίοδο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συμβάλει μερικώς στη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει και έλεγχος από την πολιτεία στα οικονομικά των κομμάτων.

Αναφερόμενος εξάλλου, και στα προβλήματα του δικού του κόμματος, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πωληθεί και το οίκημα του κόμματος, λόγω των χρεών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει από κτηριακής πλευράς το κοινοβούλιο, και επεσήμανε το μεγάλο όγκο εργασίας που αναμένει το σώμα, ενόψει και της ενταξιακής πορείας, δεδομένου ότι θα πρέπει να διεξέλθει δέκα χιλιάδες νομοθετήματα.

Εν τω μεταξύ ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη και η μηχανογράφηση του σώματος.


Νέες παρενέργειες παρουσιάστηκαν σήμερα σε μαθητές του Γυμνασίου Παραλιμνίου, οι οποίοι έτυχαν εμβολιασμού κατά του τετάνου και της διφθερίτιδας.

Περί τους σαράντα μαθητές, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Παραλιμνίου, υποφέροντας από πονοκεφάλους, δύσπνοια, ταχυπαλμία και άλλα συμπτώματα, τα οποία ωστόσο οι ιατροί κρίνουν φυσιολογικά μετά από τον εμβολιασμό.

Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός διενεργήθη την περασμένη Τρίτη και την επομένη ημέρα, μεταφέρθηκαν εκατόν σαράντα μαθητές στο νοσοκομείο με παρόμοιες παρενέργειες του εμβολίου.

Οι σχολιατρικές υπηρεσίες αν και επιλήφθηκαν αμέσως του προβλήματος, προβαίνοντας σε αναλύσεις του παρεσχεθέντος εμβολίου, δεν έχουν μέχρι στιγμής οποιαδήποτε αποτελέσματα.


Η Αστυνομία ευελπιστεί ότι θα εξαρθρώσει πλήρως το δίκτυο των εμπόρων του αργού θανάτου, το οποίο δρα στη Λεμεσό.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης δήλωσε ότι μετά την ανεύρεση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και τη σύλληψη αρκετών υπόπτων, οι ανακρίσεις βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι προωθείται νομοθεσία για την παροχή προστασίας σε μάρτυρες σοβαρών εγκλημάτων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ύστερα από την τελετή έναρξης της Εβδομάδας Πυροπροστασίας, που έγινε το πρωί στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στη Λακατάμεια.

Στην τελετή, εκτός από τον κύριο Κόση, μίλησαν ο Αρχηγός Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης και ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γεώργιος Καρύδης.

Ακολούθησε άσκηση κατάσβεσης πυρκαγιάς και διάσωσης τραυματιών οι οποίοι σύμφωνα με το σενάριο, παγιδεύθηκαν σε αυτοκίνητο, ύστερα από οδικό δυστύχημα.


Δόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία ο παρακαμπτήριος δρόμος προς το αεροδρόμιο Λάρνακας, ο οποίος ενώνει τον υπεραστικό δρόμο Λάρνακας-Λευκωσίας με τον κυκλικό κόμβο Καλού Χωριού.

Ο παρακαμπτήριος είναι τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, συνολικού μήκους πεντέμισυ χιλιομέτρων, και αφ' ενός συντομεύει τη διαδρομή προς το αεροδρόμιο και αφ'ετέρου συντείνει στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στη Λάρνακα.

Το κόστος κατασκευής του ανήλθε στα επτά εκατομμύρια λίρες.


Μία από τις κορυφαίες μορφές της νεώτερης λογοτεχνίας της Ελλάδος, αλλά και ένα από τα πιο φωτισμένα πνεύματα του καιρού μας, η Λιλή Ζωγράφου, έφυγε από τη ζωή στα 81 της χρόνια.

Η γνωστή συγγραφέας Λιλή Ζωγράφου, πέθανε στις οκτώ και τριάντα το πρωί, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες οκτώ ημέρες, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.


Η Δύση συγκλίνει προς στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ εναντίον των Σέρβων, εφόσον δώσει το πράσινο φώς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι αναμένεται τελική απόφαση για επέμβαση του ΝΑΤΟ, την ερχόμενη Τετάρτη, δεδομένου ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν θα υποβάλει την έκθεση του γιά την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, τη Δευτέρα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνυ Μπλέρ, ο οποίος τόνισε ότι η κατάσταση στο Κοσσοφοπέδιο είναι απαράδεκτη και ο Μιλόσεβιτς θα δεχθεί παραδειγματική τιμωρία από την διεθνή κοινότητα, αν συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί.

Λακωνικός αλλά σαφέστατος, ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Βορειο-ατλαντικής Συμμαχίας, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για επέμβαση ανά πάσα στιγμή.

Εν τω μεταξύ, παρά τις προειδοποιήσεις εκ μέρους χωρών μελών του ΝΑΤΟ γιά επέμβαση, η ορθόδοξη Ρωσία, με συντριπτική απόφαση της Δούμα, ανακοίνωσε ότι θα θεωρήσει "παράνομη επίθεση", οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια κατά της Σερβίας.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και στους 19 στα υπόλοιπα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι αρχικά θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 Μποφόρ και το απόγευμα νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι, 3 έως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 28 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 29 με 18, στη Λεμεσό επίσης 29 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 18 και τέλος στον Πρόδρομο 20 με 12.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 2 October 1998 - 15:27:26 UTC