Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-10-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας εγείρεται θέμα, κοινοβουλευτική επιτροπή να καλείται να διευρενήσει υποθέσεις αθέμιτου πλουτισμού βουλευτή και μάλιστα του Προέδρου του Νομοθετικού Σώματος, Σπύρου Κυπριανού.

Το απόγευμα συνεχίζεται και ολοκληρώνεται η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, κατά την οποία αναμένεται να ληφθεί απόφαση, εάν σύμφωνα με το Σύνταγμα, η εν λόγω επιτροπή μπορεί να προχωρήσει στη διερεύνηση πληροφοριών περί πιθανού αθέμιτου πλουτισμού της οικογένειας Κυπριανού.

Οσον αφορά τον Υπουργό Εσωτερικών, Ντίνο Μιχαηλίδη, η Επιτροπή Ελέγχου θεωρεί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της, Χρήστο Πουργουρίδη, ότι εγείρεται θέμα πολιτικών ευθυνών, για αυτό και δικαιολογούνται οι έρευνες.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος παρέστη στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, εξέφρασε αμφιβολίες εαν η Βουλή μπορεί να ασκήσει έλεγχο σε βουλευτή, και μάλιστα στον Πρόεδρο του Σώματος.

Αφησε, πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο η Επιτροπή Ελέγχου να διερευνήσει τις καταγγελείες για τον Υπουργό Εσωτερικών, Ντίνο Μιχαηλίδη, εαν τίθεται θέμα πολιτικών ευθυνών.


Με βάση το νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή για το "Πόθεν έσχες" θα καταθέσουν τα περιουσιακά στοιχεία τόσο των ιδίων, όσο και των οικογενειών τους, οι σημερινοί Υπουργοί.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι με βάση το συγκεκριμένο πλαίσιο, προνοείται μόνο η κατάθεση στοιχείων που αφορούν ανήλικα τέκνα, χωρίς όμως, να υπάρχει, όπως είπε, ισχυρή άποψη για να μην κατατεθούν τα στοιχεία των ενήλικων τέκνων.

Στη Βουλή, πάντως, κεκλεισμένών των θυρών, η Επιτροπή Νομικών συνέχισε την συνεδρία της επί του νομοσχεδίου του Πόθεν Εσχες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Παναγιώτη Δημητρίου, η συζήτηση του θέματος έφθασε μέχρι το ήμισυ, ενώ σε αρκετά θέματα υπήρξε σύγκλιση.


Δεν προτίθεται να παραιτηθεί, δήλωσε o Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος, προσθέτοντας ότι ούτε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος του ζήτησε ποτέ κάτι τέτοιο.

Το πρωί ο Mητροπολίτης Λεμεσού είχε συνάντηση με τον Μακαριώτατο, κατά την οποία παρέλαβε το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής που είχε διορίσει η Ιερά Σύνοδος.

Εξερχόμενος του αρχιεπισκοπικού μεγάρου, ο Μητροπολίτης Χρύσανθος κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο είναι διατεθειμένος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν με βάση τους κανόνες της Εκκλησίας ή τους νόμους της Πολιτείας, δήλωσε ότι έχει θέσει τον εαυτό του ενώπιον της Εκκλησίας και της Πολιτείας.

Εξάλλου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Κόσης, κληθείς να απαντήσει αν θα δώσει νέες εντολές στους αστυνομικούς ανακριτές που διερευνούν τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται το όνομα του Μητροπολίτη Λεμεσού, δήλωσε ότι θα γίνει μία σύγκριση ανάμεσα στην έκθεση της Αστυνομίας και το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής της Ιεράς Συνόδου.


Η Κυβέρνηση διαψεύδει όλα τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε στρατιωτική συμφωνία Κύπρου-Ρωσίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Επικαλέσθηκε, μάλιστα, δήλωση του Διευθυντή Τύπου και Πληροφοριών του Ρωσικού Υουργείου Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε ως ανεδαφικές και φανταστικές τις -εν λόγω- πληροφορίες.

Οι πληροφορίες έφεραν τον Ρώσο Υπουργό Αμυνας Στρατάρχη Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, να πρότεινε με επιστολή του προς τον Κύπριο Υπουργό, Γιαννάκη Ομήρου, τη σύναψη στρατιωτικού αμυντικού συμφώνου μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου.

Οι πληροφορίες αυτές δεν ευσταθούν, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι αυτό που υπάρχει είναι η γνωστή συμφωνία τεχνικής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κυπριακής Δημοκρατίας που υπεγράφη το 1996.

Αναφορικά με τις πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να προχώρησε σε αναβολή στην εγκατάσταση των πυραύλων ΕΣ-300 μέχρι τον Δεκέμβριο, ο Εκπρόσωπος είπε, μόνο, ότι "ούτε τις διαψεύδω, ούτε και τις επιβεβαιώνω".


'Εχω την άποψη ότι στόχος της νέας διαδικασίας των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών είναι η μή έλευση των πυραύλων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από την Αθήνα.

Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε, εν τω μεταξύ, ότι Θα εγείρει προς τα Ηνωμένα 'Εθνη θέμα μη αναγνώρισης του θεσμού του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Δεν μπορεί, τόνισε, οι υπεύθυνοι πολιτικοί να παραμένουν χωρίς ενημέρωση επειδή οι συνομιλίες θα διεξάγονται, κατά τα Ηνωμένα 'Εθνη, πίσω από κλειστές πόρτες.

Στην ελληνικη πρωτεύουσα, ο κύριος Κυπριανού είχε επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Οσον αφορά τις πληροφορίες που αναφέρονται στα περιουσιακά του στοιχεία, ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι δέχεται ανελέητο πόλεμο και ότι δεν περίμενε κάτι τέτοιο.


Ανεξέλεγκτο χαρακτήρισε τον τρόπο λειτουργίας των νυκτερινών κέντρων,ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης.

Ο κύριος Κόσης δήλωσε ότι προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, ειδική επιτροπή που θα αποτελείται από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα, θα μελετήσει εξ' υπαρχής, την αρχή πάνω στην οποία λειτουργούν οι χώροι αυτοί.

Αναφερόμενος στην αύξηση της εγκληματικότητας, ο κύριος Κόσης είπε ότι τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει η Αστυνομία, έχουν επεκταθεί σε όλη την Κύπρο.

Ο κύριος Κόσης έκανε τις πιο πάνω δηλώσεις σε διάσκεψη τύπου, με θέμα την συναυλία του Μάριου Τόκα, ενάντια στα Ναρκωτικά, με το Εργο Θεογεννήτωρ Μαρία.

Η συναυλία θα δοθεί αύριο στις οκτώ και τριάντα το βράδυ στους κήπους του Μετοχίου της Ιεράς Μονής Κύκκου.


Διχασμό στις τάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος προκαλεί η σημερινή ψηφοφορία στην Αμερικανική βουλή γιά έναρξη διαδικασιών καθαίρεσης του Μπίλ Κλίντον.

Η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της βουλής αναμένεται να επικυρώσει την πρόταση της Επιτροπής Νομικών για έναρξη απεριόριστης διάρκειας ανακρίσεων κατά του Προέδρου Κλίντον με στόχο την καθαίρεση.

Ωστόσο, αναμένεται ότι και 65 Δημοκρατικοί βουλευτές θα εγκαταλείψουν τον Κλίντον, υπερψηφίζοντας την πρόταση, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Η συνεδρία της βουλής θα αρχίσει γύρω στις πέντε και τριάντα, ενώ η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.


Προθεσμία 45 ημερών δίνει η Τουρκία στη Συρία, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάληψη στρατιωτικής δράσης, καλώντας για άλλη μια φορά την Δαμασκό να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους αντάρτες του κουρδικού εργατικού κόμματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, το τελεσίγραφο διατύπωσε ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ κατά την χθεσινή έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου.

Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ανέλαβε μεσολαβητική αποστολή γιά την εξομάλυνση των Τουρκο-Συριακών σχέσεων και έχει μεταβεί στη Δαμασκό γιά συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ασσαντ.


Την υποστήρηξη της Ουγγαρίας για λύση του Κυπριακού βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, επαναβεβαίωσε ο αποχωρών διαπι-στευμένος πρέσβης της χώρας και νυν Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Χέρμαν.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, και ερωτηθείς εάν η Ουγγαρία υποστηρίζει συζήτηση του Κυπριακού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση και περιορίσθηκε να πει ότι θα πρέπει πρώτα να εξετασθουν συγκεκριμένες πτυχές αυτού του θέματος.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη συζητήθηκαν, επίσης, οι διμερείς σχέσεις, καθώς και η εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης της πολιτικής και επιχειρηματικης συνεργασίας των δυο χωρών.


Εμπρησμός σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Κάτω Πάφο.

Γύρω στις 2.15 εξερράγη πυρκαγιά σε κατάστημα στην οδό Αγίου Αντωνίου, το οποίο βρισκόταν υπό ανακαίνιση, και θα λειτουργούσε ως καφετέρια.

Από την πυρκαγιά καταστράφηκε ολοσχερώς η διακόσμιση και μερικώς ο εξοπλισμός του.

Αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμενο έξω από το κατάστημα, υπέστη μερικές ζημιές.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι η φωτιά τέθηκε κακόβουλα. Το κατάστημα δεν ήταν ασφαλισμένο.


Διάταγμα πενθήμερης κράτησης της Ντίνας Μιχαηλίδου, 43 ετών, από την Δασούπολη, ιδιοκτήτριας εργοστασίου, εξέδωσε το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας, προς διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με την υπόθεση κακόβουλης ζημιάς, σε τρία αυτοκίνητα στην οδό Ανδροκλέους, που σημειώθηκε προχθές βράδυ.

Η πυρκαγιά τέθηκε σε ανοικτό χώρο, όπου φυλάσσονται από τον Ορνανισμό χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας Κύπρου, κατασχεθέντα οχήματα.

Στό χώρο αυτό βρισκόταν και το κατασχεθέν όχημα της ύποπτης.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και οι άνεμοι θα τραπούν σε βορειοδυτικούς ασθενείς μέχρι μέτριους, δύο εως τριών μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 15 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

Αύριο ο καιρός προβλέπεται να είναι και πάλι γενικά αίθριος.

Οι άνεμοι θα καταστούν μέχρι το μεσημέρι βορειοανατολικοί μέχρι νοτιοανατολικοί μέτριοι, μέχρι δυνατοί, τεσσάρων εως πέντε μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στούς 30 στα παράλια.

Στις ψηλότερες ορεινές περιοχές θα ανέλθει στους 20 βαθμούς.

Αύριο το βράδυ οι άνεμοι θα τραπούν σε ασθενείς βορειοδυτικούς δύο εως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιό ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιό χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 31 με 20, στη Λεμεσό επίσης 31 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 17 και τέλος στον Πρόδρομο 21 με 15.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 8 October 1998 - 15:27:15 UTC