Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-10-10

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το Αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε χθες βράδυ, υπέρ της έναρξης επίσημης έρευνας του δικαστικού σώματος, που μπορεί να οδηγήσει στην καθαίρεση του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, σχετικά με την υπόθεση Λεβίνσκι.

Είναι η τρίτη φορά που έρευνα τέτοιου είδους, εναντίον Αμερικανού Προέδρου αποφασίζεται στην ιστορία της χώρας.

Η απόφαση ελήφθη με 258 ψήφους υπέρ, μεταξύ των οποίων και τριάντα μία ψήφοι των Δημοκρατικών αντιπροσώπων.

Εκατόν εβδομήντα έξι ψήφισαν κατά.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εξέφρασαν στους δημοσιογράφους την ικανοποίηση τους, δηλώνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν μέχρι την επίτευξη του σκοπού τους, δηλαδή την καθαίρεση του Μπιλ Κλίντον.

Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του Κονγκρέσου, ο Μπιλ Κλίντον εμφανίσθηκε αρκετά ήρεμος δηλώνοντας ότι "η όλη υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των μελών του Κονγκρέσου, στα χέρια του αμερικανικού λαού και σε τελική ανάλυση, στα χέρια του Θεού".


Την ερχόμενη Τρίτη θα συνέλθει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο για συνέχιση της συζήτησης κατά πόσο η Κύπρος θα προσφύγει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Σήμερα έγινε ενημέρωση από πλευράς του Υπουργού Εξωτερικών και των πολιτικών ηγετών που είχαν μεταβεί στην Νέα Υόρκη, για όλα τα θέματα που άπτονται της προσφυγής, και γενικότερα των επαφών τους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη χρονικά περιθώρια για προσφυγή, τονίζοντας ότι την ερχόμενη Τρίτη πιθανό και να μην ληφθεί τελική απόφαση.

Σήμερα, είπε ο Εκπρόσωπος, δεν έχει αποφασισθεί ότι στην ερχόμενη συνεδρία του σώματος, θα ληφθεί τελική απόφαση για το θέμα, επειδή, εξήγησε, μπορεί να υπάρξει παράταση.

Σε ερώτηση, αν η αναβολή έχει σχέση με τις διευκρινήσεις που θα ζητήσει η Ελληνοκυπριακή πλευρά από την κυρία Αν Χέρκους, αναφορικά με τα θέματα που θα συζητηθούν στις πήγαιν' έλα συνομιλίες, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, απάντησε αρνητικά.

Στη σημερινή συνεδρία του σώματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε και το αίτημα του Αλέξη Γαλανού για συμμετοχή του στο Εθνικό Συμβούλιο.


Στην αγορά σύγχρονων πυραύλων μεγάλου και μικρού βεληνεκούς, που θα δημιουργήσουν αντι-αεροπορική ομπρέλα καλύπτοντας πλήρως ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, προχωρεί η Ελληνική Κυβέρνηση.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμύνης, συνήλθε το πρωί, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και ενέκρινε την προμήθεια νέων συστημάτων Πάτριοτ-3, συνολικού κόστους πέραν του ενός δισεκατομμυρίου δολλαρίων, το οποίο ωστόσο τίθεται υπό διαπραγμάτευση.

Μέχρι την παράδοση των νέων συστημάτων στην Ελλάδα, θα παραδοθούν τρία συστήματα μεταχειρισμένου τύπου, Πάτριοτ-2, τα οποία θα δοθούν για εκπαιδευτικούς λόγους.


Αλλοι εβδομήντα-πέντε ξένοι λαθρομετανάστες βρέθηκαν σε ακυβέρνητο πλοίο, στην θαλάσσια περιοχή των Βάσεων Ακρωτηρίου.

Οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Κύπρο, χθες το απόγευμα, προερχόμενοι από το Λίβανο, αλλά έγιναν αντιληπτοί και περισυνελέγησαν από Βρετανούς στρατιώτες.

Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται 10 γυναίκες, 19 παιδιά και πέντε βρέφη, ένα από τα οποία γεννήθηκε πριν από δύο ημέρες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στη θάλασσα.

Ο καπετάνιος και δύο μέλη του πληρώματος εηγκατέλειψαν το σκάφος και εξαφανίστηκαν με μικρή βάρκα.


Ελεύθερος, ύστερα από 45 ημέρες στη φυλακή, για χρέη, αφέθη το μεσημέρι ο Γιαννάκης Αχιλλέως, από τη Βώνη και τώρα στο συνοικισμό Στρόβολος δύο, 32 ετών πατέρας τεσσάρων ανηλίκων παιδιών.

Υστερα από την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο "ΛΟΓΟΣ", το Ιδρυμα Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαϊδη, αποπλήρωσε το χρέος του Αχιλλέως, το οποίο ανερχόταν σε περίπου πέντε χιλιάδες λίρες.

Αξιοσημείωτη ήταν και η προσφορά του κοινού για οικονομική ενίσχυση της πολύτεκνης οικογένειας.

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στην είσοδο των Φυλακών, όταν ο Αχιλλέως επανενώθηκε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του, και με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε όλο τον κόσμο, επώνυμο και ανώνυμο, για την βοήθεια που του έχουν προσφέρει, ώστε να αρχίσει μια καινούργια ζωή, αυτή την φορά γεμάτος όνειρα και στόχους.

Να αναφέρουμε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός που έχει ανοίξει ο "ΛΟΓΟΣ", στην Τράπεζα Κύπρου, θα παραμείνει ανοικτός μέχρι την Τρίτη, και το κοινό θα μπορεί να συνεισφέρει στον αριθμό 01 11 - 05 - 03 26 19.


Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφορικά με τις καταγγελίες εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Υστερα από πρωϊνή συνάντηση του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Σπύρος Χρήστου, δήλωσε ότι σήμερα ολοκληρώθηκε το έργο των κλιμακίων που ασχολούνται με τη διερεύνηση των καταγγελιών και την Δευτέρα, αρχίζει η αξιολόγηση των στοιχείων.

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Χρήστου ανέφερε ότι δεν σχολιάζει και δεν είναι αρμόδιος να εξετάσει τους ισχυρισμούς, για τα περιουσιακά στοιχεία του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού.

Ο Γενικός Ελεγκτής παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 1997.

Στην έκθεση αναφέρονται διαπιστώσεις και παρατηρήσεις για τις αδυναμίες στο δημόσιο τομέα.

Μεταξύ άλλων, ο Γενικός Ελεγκτής διαπίστωσε ότι το δημόσιο χάνει σημαντικούς δασμούς κατανάλωσης από υπο-τιμολογήσεις μεταχειρισμένωψν αυτοκινήτων.

Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι θα τη μελετήσει τόσο ο ίδιος, όσο και το Υπουργικό Συμβούλιο ώστε να αποφασισθεί ποιά μέτρα θα ληφθούν, για να συμπληρωθούν τα κενά που παρατηρούνται.


Η χθεσινή απόφαση των αρχηγών των κομμάτων να αναβάλουν τη συζήτηση σχετικά με τη διερεύνηση από την Βουλή, των ισχυρισμών για τα περιουσιακά στοιχεία του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, επανήλθε και σήμερα στην επικαιρότητα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς ανέφερε πως η απόφαση τους στηρίχθηκε στην γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά και στην ανυπαρξία καταγγελιών προς εξέταση σε βάρος του κυρίου Κυπριανού.

Την ανυπαρξία καταγγελιών προς εξέταση απο την βουλή επεσήμαναν, επίσης, με δηλώσεις τους τόσο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, όσο και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου.


Σχολικά τμήματα με εξοπλισμό εκατοντάδων χιλιάδων λιρών, υπολειτουργούν στα Ενιαία Λύκεια.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ενημερώθηκε το πρωί για την πορεία του θεσμού του ενιαίου λυκείου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σε επιτόπιες επισκέψεις, στα ενιαία λύκεια που λειτουργούν στην Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος των επισκέψεων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Σοφοκλής Χατζηγιάννης, χαρακτήρισε τον θεσμό του ενιαίου Λυκείου ως επιτυχημένο, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης του σε όλα τα λύκεια της Κύπρου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, επισκέφθηκε τα Ενιαία Λύκεια Κύκκου Α και Β και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Τρίτου στον Αρχάγγελο.


Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου για το φόνο του Μάριου Παναγίδη, παραπέμφθηκαν οι, Ιερόθεος Χριστοδούλου Ρόπας, Νίκος Νικολάου και Αρα Χαρουτουριάν, το οποίο θα συνεδριάσει την Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου.

Οι τρείς κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης και συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος.

Υστερα από αίτημα της κατηγορούσας αρχής, το δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση τους, μέχρι την δίκη τους.


Καταγγελίες για παρέμβαση στο έργο της Αστυνομίας από τον υπουργό Εσωτερικων Ντίνο Μιχαηλίδη, για απελευθέρωση ξένης καλλιτέχνιδας, διατύπωσε ο βουλευτής Κίκης Γιάγκου στην AT HOC επιτροπή της Βουλής για την εγκληματικότητα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι η ξένη καλλιτέχνιδα συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας για παράνομη παράταση της παραμονής της στην Κύπρο.

Ο Λειτουργός Μεταναστεύσεως Χριστόδουλος Νικολαϊδης δήλωσε ότι θα διερευνήσει το θέμα.

Στην ίδια επιτροπή, ο Κίκης Γιάγκου κατήγγειλε και περιπτώσεις όπου καλλιτέχνιδες παίζονταν σε καζαντί.

Ο Νίκος Νικολαϊδης αναφέρθηκε σε τέσσερις περιπτώσεις εικονικών γάμων όπου οι γαμπροί πατρεύτηκαν φίλες, φίλων τους για το ποσό των 500 μέχρι και δύο χιλιάδων λιρών.

Τέλος, ο Λειτουργός Μεταναστεύσεως δήλωσε ότι η υπηρεσία του, δεν φέρει καμία ευθύνη για τα μασατζίδικα τα οποία ούτως ή άλλως είναι παράνομα.


Την άνιση μάχη για τη ζωή, έχασε το πρωί στις έντεκα και τριάντα, η Αμαλία Γκινάκη, το τραγικότερο θύμα του μακελειού της οδού Νιόβης στην Αθήνας, στις 23 Σεπτεμβρίου, όταν η Ελληνική Αστυνομία, κατάφερε να συλλάβει τον Ρουμάνο κακοποιό Σορίν Ματέϊ.

Η άτυχη κοπέλα, νοσηλευόταν εδώ και 15 ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ερυθρού Σταυρού, όπου οι ιατροί κατέβαλλαν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την κρατήσουν στη ζωή.

Η υγεία της Αμαλίας, παρουσίασε χθες το απόγευμα επιδείνωση, καθώς υπέστη διάχυτη αιμορραγία, η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί πλέον χειρουργικά.

Κάναμε τα αδύνατα δυνατά, δήλωσε ο διευθυντής της Εντατικής Μονάδας του Νοσοκομείου, αλλά πρόσθεσε, η χειροβομβίδα μας νίκησε.


Στην Ιταλία, καταφηφίσθηκε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι.

Κατά την μεσημβρινή κρίσιμη ψηφοφορία του, το ιταλικό κοινοβούλιο, αρνήθηκε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης προς τον Ιταλό πρωθυπουργό, με διαφορά μόνο μίας ψήφου.

Ο Ρομάνο Πρόντι είχε πάρει εξουσιοδότηση από το υπουργικό συμβούλιο, να προσφύγει στο κοινοβούλιο για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ύστερα από την δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε, όταν το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επαγρύπνησης απέρριψε το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 1999, προκαλώντας ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το κόμμα του Πρόντι κατέχει τις 290 από τις 630 έδρες του κοινοβουλίου και χρειαζόταν την υποστήριξη άλλων 26 για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και να παραμείνει στην εξουσία.

Τελικά υπέρ του σχεδίου του Ρομάνο Πρόντι ψήφισαν 312 και εναντίον 313, αποτέλεσμα που σημαίνει την πτώση της ιταλικής κυβέρνησης.


Την συνέχιση των προσπαθειών για επίτευξη ειρηνικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο, αποφάσισε η Εξαεθνής Ομάδα Επαφής για την Γιουγκοσλαβία, κατά την χθεσινοβραδυνή της σύνοδο στο Λονδίνο.

Παρά τις έντονες επιφυλάξεις της Ρωσίας και τις ανησυχίες της Ιταλίας και της Γερμανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, διατήρησαν τις ελπίδες τους ότι τελικά θα οδηγηθούν στην απόφαση ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Η τελική απόφαση της Ομάδας Επαφής ήταν η αποστολή του Αμερικανού μεσολαβητή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο Βελιγράδι, για ένα νέο γύρο συνομιλιών, κατά τις οποίες θα επιδιώξει την "στρίμωξη" του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, με έξι προτάσεις.

Οι προτάσεις-όροι περιλαμβάνουν τον τερματισμό της βίας, την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο, ελεύθερη διακίνηση για ανθρωπιστικές υπηρεσίες, πλήρη συμμόρφωση προς το διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου, την επιστροφή των προσφύγων και την έναρξη διαπραγματεύσεων με την αλβανική πλευρά.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί ασθενείς 3 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά παράλια μέχρι μέτριοι 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα ανατολικά παράλια μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 15 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει αίθριος, ξηρός και σχετικά θερμός. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί εως βορειοανατολικοί στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 εως 4 μποφόρ και στα ανατολικά μέτριοι μέχρι δυνατοί 4 εως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα στα δυτικά θα είναι λίγο ταραγμένη και στα ανατολικά ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια παράλια και στους 29 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν στην Λευκωσία 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 18, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 32 με 19, στην Λεμεσό 32 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 16 και στον Πρόδρομο 20 με 14.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 10 October 1998 - 15:27:23 UTC