Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-10-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τριμελές ανακριτικό σώμα, αποτελούμενο από τους Μητροπολίτες, Κιτίου Χρυσόστομο, Κυρηνείας Παύλο και Μόρφου Νεόφυτο, όρισε η Ιερά Σύνοδος, για πληρέστερη έρευνα της υπόθεσης του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου.

Σχετική ανακοίνωση προσθέτει ότι μετά την έκδοση του πορίσματος του τριμελούς ανακριτικού σώματος θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος προς λήψη οριστικής απόφασης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ" ΔΗΛΩΣΗ

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Η σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, κράτησε σχεδόν πέντε ώρες, και σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του Μητροπολίτη Χρύσανθου, κατά τη συνεδρία ζητήθηκε από τον Μητροπολίτη να αποχωρήσει για να ληφθεί απόφαση, από την Ιερά Σύνοδο.

Εξερχόμενος από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο Μητροπολίτης Χρύσανθος, εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση που έχει ληφθεί.

Στο μεταξύ, ο οικονομικός σύμβουλος του Μητροπολίτη Λεμεσού, Αλκης Μαυρονίχης, είπε πως λανθασμένα η Ιερά Σύνοδος, έχει στηριχθεί στο πόρισμα της ειδικής εξεταστικής επιτροπής, που είχε διορίσει προηγουμένως.

Ο δικηγόρος του Μητροπολίτη, Γιάννης Κυριακίδης, από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή της Ιεράς Συνόδου.


Την εκτόνωση της δημόσιας αντιπαράθεσης με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, επιθυμεί ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει σχετικά, ανέφερε επί λέξη, ουδέν σχόλιο.

Διέψευσε επίσης ότι στη σημερινή συνάντηση του με τον Προεδρο της Δημοκρατίας υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση για να λήξει το θέμα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κατέστησε σαφές, ότι ο ίδιος θα καταθέσει τα περιουσιακά του στοιχεία, ακόμη και πριν από την θέσπιση της σχετικής νομοθεσίας.


Η σκανδαλολογία που ξέσπασε τον τελευταίο καιρό στην Κύπρο, έχει επηρεάσει αρνητικά την εικόνα της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τις πληροφορίες αυτές, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργος Βασιλείου, τονίζοντας ότι έχει υπόψην του, πως ο θόρυβος που δημιουργήθηκε δεν πέρασε απαρατήρητος.

Παράλληλα, ο κύριος Βασιλείου σημείωσε ότι εκείνο που προέχει δεν είναι να αποκλείσει κανείς, τη δυνατότητα σκανδάλων, αλλά να υπάρχουν οι μηχανισμοί εκείνοι που να επιτρέπουν την γρήγορη διερεύνηση και την τιμωρία των ενόχων.


Την διάθεση στην Κυπριακή αγορά νοθευμένου μελιού εκτός προτύπων, ακατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς και εισαγώμενου απο την Βουλγαρία το οποίο παρουσιάζεται ως ντόπιο, κατήγγειλαν σε διάσκεψη τύπου ο Πρόεδρος του Παγκύπριου συνδέσμου μελισσοκόμων Γιαννάκης Σταυρινίδης και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Μέλιος Γεωργίου.

Οι εταιρείες που εισάγουν το μέλι αισχροκερδούν σε βάρος του καταναλωτή, πρόσθεσε ο κύριος Σταυρινίδης, αφού παρουσιάζουν υποτιμιμένα τιμολόγια για σκοπούς δασμολόγησης.

Επιπρόσθετα ο κύριος Σταυρινίδης κατήγγειλε δημόσιο λειτουργό του Υπουργείου Γεωργίας που εργάζεται στη Λεμεσό ο οποίος εκμεταλλευόμενος την θέση του, εμπορεύεται ξένο μέλι στο όνομα μελών της οικογένειας του.


Με συνέντευξη τύπου των Πρωθυπουργών των επτά κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ολοκληρώθηκαν νωρίς το απόγευμα, στην Αττάλεια της Τουρκίας, οι εργασίες της δεύτερης Βαλκανικής Συνόδου Κορυφής.

Η Σύνοδος ασχολήθηκε κυρίως με τις καλπάζουσες εξελίξεις γύρω από την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, όπου για πρώτη φορά, τόσο ο Πρωθυπουργός της Σερβίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, κάθησαν στο ίδιο τραπέζι για συνομιλίες.

Κοινό ανακοινωθέν, το οποίο περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου, αναφέρει ότι η αντιμετώπιση της κρίσης στη ταραγμένη επαρχία της Γιουγκοσλαβίας, θα προχωρήσει ευνοϊκά.

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ερωτηθής στη συνέντευξή τύπου, επανειλημμένως για τα Ελληνοτουρκικά, είπε ότι, επιδίωξη της Ελλάδος αλλά και της Τουρκίας, δεν ήταν να υπάρξει μία αλλαγή της όλης πολιτικής.

Ο κύριος Σημίτης εξέφρασε την άποψη ότι όσο εκκρεμεί το θέμα των εκλογών στην Τουρκία, τόσο η πολιτική της Αγκυρας, θα παραμένει η ίδια.

Πρόσθεσε τέλος, ότι η Τουρκία, θα πρέπει να καταλάβει πως ο δρόμος προς την Ευρώπη, είναι αυτός που περνά από την αναγνώριση του διεθνούς δικαίου.


Σε κατ'αρχήν συμφωνία πού εγγυάται την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου εντός της Σερβίας, κατέληξαν ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Το ΝΑΤΟ και οι δυτικο-ευρωαπικές χώρες χαιρέτισαν την επίτευξη της συμφωνίας, ενώ η Γιουγκοσλαβία την χαρακτηρισε ως εποικοδομητική προσέγγιση, η οποία μπορεί να αποτελέσει μία διαρκή βάση γιά πολιτική επίλυση του προβλήματος.

Οι δύο άντρες φαίνεται να έχουν συμφωνήσει σε σχέδιο μετάβασης στο Κοσσυφοπέδιο, δύο χιλιάδων διπλωματικών παρατηρητών του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη, οι οποίοι θα επιβλέψουν την τήρηση της συμφωνίας.

Η Γιουγκοσλαβία, τόνισε σε δηλώσεις του ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έχει συμφωνήσει στην δημιουργία συστήματος χερσαίας και εναέριας επαλήθευσης όσον αφορά τις δεσμεύσεις πρός τα Ηνωμένα Εθνη και είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συμφωνία πού να επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την Σερβική επαρχία.


Ο Πρόεδρος της Βουλής σχολιάζοντας την Ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής Σημίτη-Γιλμάζ, δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από τις μετέπειτα δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού,καθώς όπως τόνισε στην πρόσφατη συναντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ο κύριος Σημίτης του είχε αναφέρει ότι δεν ανέμενε καμία πρόοδο

Αναφορικά με τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, με τις οποίες επανήλθε στα περι συνομοσπονδίας και στις απειλές για τους Σ300, ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι δεν εκπλήσεται αφού συνεπικορούμενος από τον Τζέμ υπεβαλε τις συγκεκριμένες προτάσεις ο Ντενκτάς.


Προσωπικό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, θα μεταβιβάσει ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, κατά την αυριανή τους συνάντηση.

Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο κύριος Βασιλείου, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, για θέματα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, στην Ευρώπη.

Ο Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος θα είναι ο κύριος ομιλητής σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Ισραήλ, απέφυγε να απαντήσει ευθέως κατά πόσο στο μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη και στην αυριανή συνάντηση του, θα συζητηθεί και η Τουρκο- ισραηλινή στρατιωτική συμφωνία.

ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Ενώπιον ψευδοδικαστηρίου στα κατεχόμενα αναμενόταν να οδηγηθεί σήμερα ο συλληφθείς από τις κατοχικές δυναμεις Ελληνοκύπριος Κυριάκος Σωτηρίου 32 ετών από την κατεχόμενη Αμμόχωστο και τώρα κάτοικος Λάρνακας

συμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Τα Ηνωμένα Εθνη ενημέρωσαν σήμερα την αστυνομία ότι το Σάββατο 10 οκτωβρίου ο Σωτηρίου εισήλθε στα κατεχόμενα με το αυτοκίνητό του μεσω των Βρετανικών βάσεων Δεκέλειας και κρατείται από τους Τούρκους στην Αμμόχωστο


Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των λαθρομεταναστών, οι οποίοι βρίσκονται στο μέσω διαμάχης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων.

Το όλο θέμα ήταν στο επίκεντρο πρωινής συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάτεν, στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

Αυτό ανέφερε ο ίδιος ο κύριος Μαρκίδης, διευκρινίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις ήταν σε φιλικό επίπεδο, αλλά δεν έχει ληφθεί μέχρι τώρα οποιαδήποτε απόφαση.


Πυρκαγιά έκτασης δύο περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων ξέσπασε γύρω στη μία το μεσημέρι στην περιοχή Βυζατζιάς.

Η πυρκαγιά εκτίνεται σε δύο μέτωπα, ενώ στη περιοχή βρίσκονται ακόμη άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας, οι οποίοι παρά τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή πέτυχαν να την θέσουν υπό έλεγχο.


Απόψε θα υπάρχουν κατα διαστήματα λίγες ψηλές νεφώσεις. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 20 στα παράλια και στους 15 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

Αύριο θα υπάρχουν κατα διαστήματα νεφωσεις που δυνατό να δώσουν πολύ ελαφρές βροχές στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα παράλια και στους 25 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 13 October 1998 - 15:28:00 UTC