Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-11-06

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Ισλαμική οργάνωση Χαμάς, δυναμιτίζοντας εκ νέου την ειρηνευτική διαδικασία, διενήργησε επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο των Ιεροσολύμων γύρω στις δέκα το πρωί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα και να τραυματισθούν άλλα εικοσι-ένα.

Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη με τηλεφώνημα της στην αστυνομία, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, την έκρηξη προκάλεσε παγιδευμένο αυτοκίνητο, το οποίο εξερράγη σε μία από τις εισόδους της κεντρικής αγοράς των Ιεροσολύμων.

Η αντίδραση της Ισραηλινής κυβέρνησης στην επίθεση, ήταν άμεση, αφού μόλις έγινε γνωστή η είδηση γιά την επίθεση, το Ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι διακόπτεται επ'αόριστον η συζήτηση και ψηφοφορία γιά επικύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισιον.

Το Υπουργικό Συμβούλιο διέκοψε αμέσως την σύσκεψη πού πραγματοποιούσε, ενώ τόνισε ότι η συμφωνία δεν θα επικυρωθεί έως ότου η Παλαιστινιακή Αρχή προβεί σε συγκεγκριμένες ενέργειες γιά καταστολή της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή αστυνομία, οι δύο νεκροί είναι οι δράστες της επίθεσης.


Χίλια δισκία αναβολικών τα οποία είναι απαγορευμένα βρέθηκαν στην κατοχή του Ρώσου Ιγκόρ Ποταμτούχ, τριάντα-πέντε ετών, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Κύπρο.

Ο Ρώσος συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση και αύριο αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Η αστυνομία εκτιμά ότι ο συλληφθείς ανήκει σε σπείρα η οποία διοχετεύει ναρκωτικές ουσίες κυρίως σε νεαρά άτομα.

Τα συγκεκριμένα αναβολικά, σε συνδυασμό με συγκεκριμένο φάρμακο, μετατρέπονταν σε σκληρά ναρκωτικά.

Ο ύποπτος, σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει η αστυνομία, πωλούσε τα αναβολικά προς δέκα λίρες το κάθε δισκίο.

Πρόσφατα καταγγέλθηκε την αστυνομία ότι νεαρά άτομα που έκαναν χρήση των συγκεκριμένων αναβολικών παρουσίασαν σοβαρές στομαχικές διαταραχές.


Συμπληρωματικά στοιχεία προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ώστε να σχηματίσει πληρέστερη εικόνα επί των απαντήσεων του στις κατηγορίες του Χρήστου Πουργουρίδη.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Μιχαηλίδης, τόνισε τη σημασία αυτών των στοιχείων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα εισοδήματα που αναφέρονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή είναι περισσότερα στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με τα περιουσιακά του στοιχεία, που είναι λιγότερα.

Την στιγμή που ο Ντίνος Μιχαηλίδης προέβαινε σε δηλώσεις, στη Γενική Εισαγγελία κατέφθανε και ο Γενικός Ελεγκτής Σπύρος Χρήστου.

Ο κύριος Χρήστου δήλωσε ότι τα στοιχεία που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών θα τα διερευνήσει σε νέα συμπληρωματική έρευνα, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία που έχει καταθέσει μέχρι τώρα αφορούν μόνο τις καταγγελίες Πουργουρίδη, και τις απαντήσεις του κυρίου Μιχαηλίδη.

Εξερχόμενος της Γενικής Εισαγγελίας, ο Αλέκος Μαρκίδης ανέφερε ότι τα στοιχεία του Υπουργού Εσωτερικών βρίσκονταν από χθες στα χέρια του Γενικού Ελεγκτή.

Στη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Γενικό Εισαγγελέα παρευρισκόταν και ο δικηγόρος του Ντίνου Μιχαηλίδη, Αλέκος Ευαγγέλου.


Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας δημοσιογραφικές πληροφορίες του εβδομαδιαίου περιοδικού ΕΠΤΑ, περί εγκατάστασης των πυραύλων ΕΣ-300 στην Κρήτη, δήλωσε ότι οποιαδήποτε έκπτωση ως προς την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί υπονόμευση της κρατικής οντότητάς της.

Ο κύριος Ομήρου μιλούσε στους δημοσιογράφους, στο Αεροδρόμιο Πάφου, λίγο πριν από την αναχώρησή του για τη Χάγη, όπου ως Πρώτος Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ θα λάβει μέρος στη διήμερη σύνοδο της μόνιμης επιτροπής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Ομήρου ανέφερε ότι καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει συνδέσει το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση με το θέμα των πυραύλων.

Αναφορικά με το θέμα των εξοπλισμών του κατοχικού στρατού από αμερικανικά όπλα, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι από το 1988 μέχρι σήμερα, βαρύτατος αμερικανικός οπλισμός με άρματα μάχης και πυροβόλα, μεταφέρθηκε στα κατεχόμενα.

Ο Υπουργός Αμυνας κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να ενεργήσει ούτως ώστε να υποχρεωθεί η Τουρκία να αποσύρει αυτό τον οπλισμό.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και στη στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ - Τουρκίας, λέγοντας ότι αυτή αποδυναμώνει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.


Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει μονίμως να βρίσκονται σε κοινή τακτική και στρατηγική, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολιάζοντας πληροφορίες εβδομαδιαίου περιοδικού περί διαφορετικών εκτιμήσεων της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των πυραύλων Ες 300.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα διαβίβασε το τελεσίδικο όχι της, στην εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο και πιστεύει ότι οι πύραυλοι θα πρέπει να εγκατασταθούν στην Κρήτη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, επικαλούμενος τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου οι οποίες ισχύουν, όπωε είπε.

Παρατήρησε, μάλιστα, ότι οι Κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση για τις εξελιξεις μέσα στις οποίες υπάγονται και οι εξοπλισμοί.


Αναφορικά με την πρωτοβουλία της Αν Χέρκους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως αυτή βρίσκεται ακόμα στο πήγαιν' έλα και ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για να προχωρήσουμε στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

Η κυρία Χέρκους το πρωί είχε νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αρνούμενη και πάλιν να προβεί σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, ανακοίνωσε μόνο το πρόγραμμα των επαφών της.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συναντηθεί εκ νέου με τον κατοχικό ηγέτη και στις 17 Νοεμβρίου με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Εν τω μεταξύ, όλες οι εξελίξεις στο Κυπριακό, με το θέμα τον πυραύλων να βρίσκεται στο επίκεντρο, θα συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο στις 13 Νοεμβρίου.


Από ο,τι γνωρίζω το σχετικό συμβόλαιο δεν προβλέπει εγκατάσταση των πυράυλων ΕΣ-300 στην Κρήτη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα εβδομαδιαίου περιοδικού, ότι η Εληνική κυβέρνηση διαβίβασε στην Κυπριακή κυβέρνηση την θέση οτι οι ΕΣ- 300 πρέπει να εγκατασταθουν στην Κρήτη, και όχι στην Κύπρο, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι το μόνο που γνωρίζει είναι ο αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Για το ίδιο θέμα ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον κύριο Κυπριανού, είπε ότι δεν συζητούμε αυτά τα θέματα, επειδή αφορούν στην εθνική ασφάλεια της Κύπρου.

Κατά την συνάντηση ο κύριος Μουράτοφ επέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής τις θέσεις της Ρωσσικής Δούμα για το Κυπριακό, ο δε κύριος Κυπριανού εξέφρασε την ιακνοποίηση του.


Την αντίθεση της χώρας του στην εγκατάσταση των πυραύλων Ες-300 στην Κύπρο, εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Κένεθ Μπρίλ.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτείων απέφυγε να σχολιάσει πληροφορίες για εγκατάσταση των ΕΣ- 300 σε περιοχή εκτός Κύπρου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Κένεθ Μπρίλ, συνεχίζεται η έρευνα για καταγραφή των αμερικανικών όπλων που βρίσκονται στην Κύπρο.

Αρνήθηκε, πάντως, να διευκρυνήσει εάν και από τουρκικής πλευράς έχουν δοθεί σχετικές πληροφορίες, περιορίστηκε δε, να αναφέρει πως το πόρισμα της έρευνας θα κατατεθεί στο Κογκρέσο όσο το δυνατό γρηγορότερα.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε ότι απόψεις που καταγράΦονται και ακούονται ότι η έκθεση αξιολόγησης των υποψηφίων χωρών της Ευρωπαικής Επιτροπής δεν είναι τόσο θετική για την πλευρά μας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οπως δήλωσε ο κύριος Στυλιανίδης, οι απόψεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ειδικά στα δύο σημεία στα οποία μερικοί θεωρούν ότι η έκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής επιμένει, ότι δηλαδή, οι Τουρκοκύπριοι είναι με δική μας υπαιτιότητα που δεν συμμετέχουν στην διαπραγματευτική ομάδα και στην όλη ενταξιακή διαδικασία και, ότι ταυτόχρονα, μερικοί θεωρούν ότι πρέπει να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των Τουρκοκυπρίων, αλλιώς θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην ενταξιακή διαδικασία ή ακόμα και στην ίδια την ένταξη.


Βασικός στόχος στις διαβουλεύσεις για την δημιουργία ενός νέου κεντρώου πολιτικού σχήματος πρέπει να είναι οι κοινές θέσεις στο εθνικό θέμα, εκτιμά ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο των Νέων Οριζόντων Νίκο Κουτσού, ο κύριος Κυπριανού επιβεβαίωσε οτι δεν προσκλήθηκε το κόμμα του σε προσεχή συνάντηση που συγκάλεσε ο Βάσος Λυσσαρίδης.

Αν είναι σωστές οι πληροφορίες μου, πρόσθεσε, σ' αυτό το στάδιο, λόγω κάποιων δεσμεύσεων ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ προτίμησε να καλέσει κάποιες ομαδούλες, κατά την έκφραση του, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις.

Ωστόσο, ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε την ευχή να επιτύχει η προσπάθεια δημιουργίας νέου πολιτικού σχήματος.


Πεντάωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι λιμενεργάτες στο λιμάνι Λάρνακας, διαμαρτυρόμενοι για κυβερνητική αδιαφορία γύρω από το μέλλον του λιμανιού, καθώς και για το θέμα της μελλοντικής απασχόλησης τους.

Οι λιμενεργάτες απέκλεισαν την είσοδο του λιμανιού και δεν επέτρεπαν την είσοδο ή την έξοδο οχημάτων από και προς το λιμάνι.

Φορτηγά με φορτία από χώμα που ήταν σήμερα προγραμματισμένο για εξαγωγή σχημάτισαν ουρές έξω από το λιμάνι.


Το Υπουργικό Συμβούλιο οφείλει να διορίσει στη θέση των δύο παραιτηθέντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, νέα μέλη.

Αυτό δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, σημειώνοντας ότι τη θέση αυτή εξέφρασε και προφορικά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από 15 ημέρες.

Εξάλλου, ο κύριος Μαρκίδης δήλωσε ότι είναι ορθή η γνωμοδότηση του δικηγόρου Γώγου Κακογιάννη, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ δεν μπορεί να συνεδριάσει εν τη απουσία δύο μελών.


Η εκστρατεία διαφώτισης που διοργανώνεται κάθε Σαββατοκυρίακο από το Παγκύπριο Ανικατοχικό Κίνημα για εικοστόν-έβδομον τώρα μήνα, κατέστησε το Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας σημείο Εθνικής αναφοράς και έπαλξη αγώνα.

Το ΠΑΚ με ανακοίνωση του εκφράζει ιδιαίτερη ικανοποίηση και ευχαριστίες προς όλους εκείνους που στρατεύονται μαζί του στον αντικατοχικό αγώνα.

Το ΠΑΚ ανακοινώνει ότι την προσεχή Κυριακή, στο πλαίσιο του "Γνωρίζω, δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι", τη διαφωτιστική εκστρατεία θα ενισχύσουν: εκατό μαθητές του Α' Δημοτικού Σχολείου Παλλουριώτισσας και πενήντα μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πυργών, που θα συνοδεύονται από δασκάλους και γονείς και θα παρουσιάσουν αντικατοχικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Επίσης την Κυριακή στο Οδόφραγμα θα βρίσκεται η Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Κερύνειας, επικεφαλής Κερυνιωτών.


Να ολοκληρώσουμε το σύντομο δελτίο ειδήσεων με τον καιρό.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Δείτε στην συνέχεια την οικογενειακή σειρά ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΕΙΒΑΔΙ. Ακολουθούν απρόοπτα στιγμιότυπα με τον ΑΟΡΑΤΟ ΦΑΚΟ και στην συνέχεια το πρώτο τηλεπαιγνίδι στον κόσμο Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Στις επτά μην χάσετε το επεισόδιο της Ισπανόφωνης σειράς ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ και στις επτά και σαράντα-πέντε ένα ακόμα επεισόδιο της εύθυμης Κυπριακής παραγωγής του ΛΟΓΟΥ, "Η ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ".

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και δεκαπέντε.

Καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 6 November 1998 - 16:29:39 UTC