Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-01-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Καλησπέρα κυρίες και κύριοι.

Μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του, επέστρεψε σήμερα στα καθήκοντα του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δήμητρης Χριστόφιας.

Κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου, ο κύριος Χριστόφιας, φανερά συγκινημένος εξέφρασε τις ευχαριστίες του, προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και μέλη της Ιεράς Συνόδου, τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία σε Ελλάδα και Κύπρο, για το ενδιαφέρον και την συμπαράσταση τους.

Ωστόσο, για πρώτη φορά δημόσια οι θεράποντες ιατροί του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Αλκης Πιερίδης και Μιχάλης Μηνά, ομολόγησαν ότι η ζωή του κυρίου Χριστόφια, είχε διατρέξει σοβαρό κίνδυνο.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας και σε τρείς μήνες, θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

Απαντώντας ο ίδιος σε σχετική ερώτηση, είπε ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί όργανο που θα αντικαθιστά τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος, με δεδομένη την απουσία του σε τρείς μήνες.


Η κυβέρνηση, εξέφρασε την λύπη της για την προγραμματισμένη για αύριο, τετράωρη απεργία των υπαλλήλων, στις Κυπριακές Αερογραμμές.

Σε ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου, που εξεδόθη ύστερα από την σημερινή συνεδρία του, επικρίνονται οι συντεχνίες, ότι κατέφυγαν σε άστοχα και αχρείαστα απεργιακά μέτρα, που θα επιδεινώσουν την ήδη άσχημη κατάσταση της Εταιρίας.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, τόνισε πάντως ότι η κυβέρνηση, αρνείται να προσέλθει σε διάλογο, κάτω από την απειλή των απεργιακών μέτρων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, κάλεσε τις συντεχνίες και την Εταιρία των Κυπριακών Αερογραμμών, σε διάλογο, για διευθέτηση των διαφορών τους και για την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων που απειλούν την βιωσιμότητα της Εταιρίας.


Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την μετατροπή της Αρχής Τηλεπικοινωνιών σε Εταιρία ιδιωτικού δικαίου.

Ωστόσο, μοναδικός μέτοχος θα παραμείνει το κράτος, ενώ όπως ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών Λεόντιος Ιεροδιακόνου, θα απευθυνθεί πρόσκληση προς όλους τους εργαζομένους στην Αρχή, για την αγορά πάνω σε εθελοντική βάση, μετοχών.

Εξάλλου, κατά την συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε νομοσχέδιο, για την ελευθεροποίηση των επιτοκίων και την άρση του ανώτατου ύψους επιτοκίων, που είναι σήμερα 9%.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αύριο στην Βουλή, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου το χαρακτήρισε σοβαρό.


Κατέβασαν τα ρολά οι καταστηματάρχες των οδών Λήδρας, Ονασαγόρου και της γύρω περιοχής.

Από τις έντεκα το πρωί κατήλθαν σε στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για την πεζοδρομοποίηση της περιοχής, η οποία, όπως υποστηρίζουν, πλήττει την εμπορική κίνηση.

Οι καταστηματάρχες, υπό καταρρακτώδη βροχή πορεύθηκαν στο Δημαρχείο Λευκωσίας, όπου και επέδωσαν στον αντιδήμαρχο, ψήφισμα με τα αιτήματα τους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ Μέλιος Γεωργίου, τόνισε πως η συμμετοχή των καταστηματαρχών στη στάση εργασίας ξεπερνά το ενενήντα τοις εκατόν.


Νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χίλτον, θα είναι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μιχάλης Ερωτοκρίτου.

Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νίκος Ρολάνδης, κατά την αναχώρησή του, από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για προσωρινή λύση μέχρι το καλοκαίρι.


Πενθήμερη κράτηση επέβαλε το επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού, στον Παύλο Χατζηκώστα, 27 ετών, άεργο από την Αχερίτου και τώρα κάτοικο Λεμεσού, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος σχετικά με τον φόνο του Γιώργου Ιωάννου Κοτσούθκια.

Ο Παύλος Χατζηκώστας, είναι γιος του Μιχάλη Χατζηκώστα Μίχαλου, εναντίον του οποίου είχε γίνει απόπειρα δολοφονίας λίγες ημέρες, προτού σκοτωθεί σε οδικό δυστύχημα.

Εν τω μεταξύ διεξήχθη και η νενομισμένη νεκροψία στο πτώμα του Κοστούθκια και συμφωνα με τον ιατροδικαστή Μάριο Ματσάκη το θύμα πυροβολήθηκε με στρατιωτικό όπλο.


Η πέμπτη φάλαγγα στην αστυνομία, η κυβεία και τα στοιχήματα, τα κενά στην νομοθεσία για την πάταξη του εγκλήματος και ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης, είναι ανάμεσα στα κεφάλαια που θα συζητήσει για φέτος η Ατ Χοκ επιτροπή της Βουλής για την εγκληματικότης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κίκης Γιάγκου, έθεσε και θέμα προστασίας μαρτύρων, που καταθέτουν στην Επιτροπή της Βουλής.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

ΔΗΛΩΣΗ


Ποινή φυλάκισης έξι χρόνων επέβαλε το Εκτακτο Κακουργιοδικείο, που συνεδρίασε στη Λάρνακα, στον Ανδρέα Δημητρίου Πισκόπου, 48 χρόνων, από τα Λειβάδια.

Ο Πισκόπου, είχε τραυματίσει σοβαρά με μαχαίρι στις 11 - περασμένου Δεκεμβρίου, στο συνοικισμό της ΑΗΚ, στη Δεκέλεια, τον 26χρονο Σωτήρη Βασιλείου από την Αμμόχωστο, ο οποίος είχε σχέσεις με την κόρη του.

Η διαφορά μεταξύ των δύο, προέκυψε όταν ο Πισκόπου, έφερε αντιρρήσεις στον αρραβώνα μίας από τις κόρες του με τον Βασιλείου, λόγω συγγένειας.


Εκρηξη κυλίνδρου υγραερίου σημειώθηκε στις 2 το πρωί, στη Λάρνακα, και η Αστυνομία διεξάγει έρευνες, για να διαπιστώσει κατά πόσο πρόκειται για τυχαίο γεγονός ή κακόβουλη ενέργεια.

Από την έκρηξη, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στην κύρια είσοδο και τα παράθυρα της πολυκατοικίας και ελαφρές ζημιές, στο αυτοκίνητο του γαμπρού του Ματθαίου, που διαμένει στην ίδια πολυκατοικία.


Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ, επιχείρησε πρόσφατα να πείσει τις Κυπριακές αρχές, να απελευθερώσουν τους δύο Ισραηλινούς, πού κατηγορούνται γιά κατασκοπεία.

Σύμφωνα με το Ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, ο Ισραηλινός Γενικός Εισαγγελέας, συναντήθηκε με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, γιά να τον πείσει ότι οι δύο Ισραηλινοί δεν διενεργούσαν κατασκοπεία.

Ωστόσο, οι κυπριακές αρχές απέρριψαν τα επιχειρήματά του.

Κληθείς να σχολιάσει την είδηση, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, διέψευσε πως ο Ισραηλινός Γενικός Εισαγγελέας, ζήτησε την απονομή χάριτος προς τους δύο συμπατριώτες του.


Δεν είναι η κατάλληλη ώρα για εξεύρεση ανεκτής λύσης στο Κυπριακό εκτιμά ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλλίας, με τον οποίο συμφώνησε, όπως είπε, στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ενταξιακή πορεία

Αναφερόμενος στις διεργασίες, για τη δημιουργία νέου σχήματος στο κέντρο, τόνισε ότι το ΔΗΚΟ, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, δεν μπορεί να δευσμευτεί σε χρονικά περιθώρια, ωστόσο οι θέσεις του, θα σταλούν στους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων.

Σχολιάζοντας δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό άλλου κόμματος, ο Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι σε αυτήν, το ΔΗΚΟ παρουσιάζεται σε ανοδική πορεία.


Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και η λύση του κυπριακού αποτελούν δύο εξελείξεις οι οποίες όχι μόνο μπορούν να προχωρήσουν παράλληλα αλλά και να έχουν κοινή θετική επίδραση.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός εξωτερικών της Πορτογαλίας μετά από συνομιλίες που είχε με το κύπριο ομολογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Επιπλέον ο Χάϊμε Γκάμα ανέφερε πως η χώρα του έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την διεύρυνση της Ευρώπης και την ένταξη της Κύπρου.

Νωρίς το πρωί ο πορτογάλος υπουργός εξωτερικών είχε συνάντηση με το προεδρο της Δημοκρατίας ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με το πρόεδρο της Βουλής και τον διαπραγματευτή με την Ευρωπαϊκή ένωση Γιώργο Βασιλείου.


Δεν συζητείται τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, το θέμα των πυραύλων Ες300, εισήγηση που είχε γίνει από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τζοχατζόπουλο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα για την ώρα.

Στην Κύπρο πάντως, τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής, όσο και ο πρώην Υπουργός Αμυνας, δεν αντιμετώπισαν με θερμό τρόπο το ενδεχόμενο παρόμοιας συζήτησης στη Βουλή.

Δήλωσαν ωστόσο, ότι εάν τεθεί θέμα, θα υπάρξει συζήτηση.


Μέχρι τον Ιούνιο, αναμένεται να καταχωρήσουν εναντίον της Τουρκίας προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Λευκο-νοικιάτες, ζητώντας αποζημιώσεις για την χρήση της γής τους, από την Τουρκία για την κατασκευή του παράνομου στρατιωτικού αεροδρομίου.

Ηδη όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λευκονοίκου Μιχάλης Πήλικος, βρίσκεται προς το τέλος, η διαδικασία εντοπισμού των ιδιοκτητών της γής.


Τα ονομαστήρια του άγει ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

Ο Πανιερώτατος, προέστει αρχιερατικού συλλείτουργου στον Μητροπολιτικό ναό Σωτήρος Λάρνακος.

Ακολούθως, δέχθηκε τις ευχές του κλήρου και του λαού, στο Μέγα Συνοδικό της Μητρόπολης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Τους χίλιους, πιθανόν να ξεπεράσει ο αριθμός των νεκρών από την ισχυρή σεισμική δόνηση, πού έπληξε την Δευτέρα το βράδυ, την Δυτική Κολομβία.

Ο σεισμός, μεγέθους έξι βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, κυριολεκτικά ισοπέδωσε δύο μεγαλουπόλεις της χώρας.

Μόνο στην πόλη Αρμενία, η οποία έχει πληθυσμό 300 χιλιάδων κατοίκων, έχουν ανευρεθεί πέραν των πεντακοσίων νεκρών, ενώ στις γύρω πόλεις δέν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί έρευνες.


Το Ιράκ, προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει να προκαλεί τα Αμερικανικά και Βρετανικά αεροσκάφη πού πετούν στον Ιρακινό εναέριο χώρο, παρά την απειλή των Ηνωμένων Πολίτειών, ότι θα κλιμακώσουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων της Ιρακινής αεράμυνας.

Εξάλλου, το Ιρακινό κοινοβούλιο κατήγγειλε τις κυβερνήσεις του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας, ότι είναι πράκτορες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι ασταθής με τοπικές βροχές και πιθανό καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί 4 μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 8 στα παράλια και στον ένα βαθμο στις ψηλότερες ορεινές περιοχές, όπου δυνατό να σχηματιστεί παγετός.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Ακολουθούν ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριαντα-πέντε μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του ΛΟΓΟΥ, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 27 January 1999 - 17:27:25 UTC