Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-03-03

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ρήγμα στο συνδικαλιστικό μέτωπο του Εθνικού μας αερομεταφορέα, διαφάνηκε από τις πρωινές επαφές, εργοδοσίας και συντεχνιών, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για διάλογο.

Δύο εκ των πέντε συντεχνιών, αυτή των πιλότων και των αεροσυνοδών, σε ξεχωριστή συνάντηση με την εταιρία των Κυπριακών Αερογραμμών, επανέλαβαν ότι δεν διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δοθούν αυξήσεις στους εργαζομένους στις Κυπριακές Αερογραμμές, ζητούν όπως δοθούν και σε αυτούς.

Από την άλλη, οι τρείς συντεχνίες ΣΥΝΥΚΑ, ΑΣΥΣΕΚΑ ΚΑΙ ΣΥΔΗΚΕΚ, οι οποίες συναντήθηκαν ξεχωριστά με την διοίκηση της εταιρίας, διεκδικούν αυξήσεις της τάξεως του 4,5 τοις εκατό.

Οπως μας λέχθηκε μετά την συνάντηση, αναφορικά με το αίτημα των τριών συντεχνιών για μισθολογικές αυξήσεις, έχουν τεθεί στο τραπέζι, νέες ιδέες και έτσι το θέμα, θα απασχολήσει εκ νέου τις δύο πλευρές στις 19 Μαρτίου.


Συνεχίζεται στην Αθήνα, ο νέος κύκλος καταθέσεων στον Εισαγγελέα αναφορικά με την υπόθεση του Κούρδου ηγέτη και την δωδεκαήμερη παραμονή του στην Ελληνική πρεσβεία, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Από το μεσημέρι, ο ταγματάρχης της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Σάββας Καλεντερίδης, δίδει νέα συμπληρωματική κατάθεση, ενώ την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, αναφέρθηκε εκ νέου στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ερωτηθείς πως αυτές διαμορφώνονται στη παρούσα κατάσταση.

Ο κύριος Ρέππας είπε πως ενώ η Ελλάδα, αποσκοπεί στη δημιουργία καλού κλίματος, ενώ η Αγκυρα δεν τηρεί ανάλογη στάση.

Αναφορικά με τη δήλωση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος υποστήριξε ότι η "17 Νοέμβρη", είναι κόμμα του Ελληνικού κράτους, ο Δημήτρης Ρέππας έκανε λόγο για γελοιότητες.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ ΔΗΛΩΣΗ"


Η Τουρκία επιτρέπει στους δικηγόρους του Αμπντουλάχ Οτσαλάν να τον επισκεφθούν στο νησί Ιμραλί όπου κρατείται.

Αυτό ανακοίνωσε το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετα απο ενημέρωση που έτυχε απο τις Τουρκικές Αρχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Αγκυρα διαβεβαίωσε πως έχει λάβει ολα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, ωστε οι δικηγόροι να μπορέσουν να εργασθούν σωστά.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ υποστηριζει σε δημοσίευμα της πως οι αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος έχουν προχωρήσει στην επιλογή νεου ηγέτη για να διαδεχθεί τον Οτσαλάν.

Πρόκειται για τον αρχηγό της ένοπλης πτέρυγας του κόμματος, Τσεμίλ Μπαγίκ.

Ο Μπαγίκ, θεωρείται αυτός που σχεδίασε και οργάνωσε την πρώτη ένοπλη επίθεση κατα του τουρκικού στρατού το 1984, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του πολέμου.


Το θέμα της σύλληψης του Αμπτουλάχ Οτσαλάν και οι πολιτικές συνέπειες για την Κύπρο, συζητείται στην επιτροπή εξωτερικών της Βουλής από τις τρείς και τριάντα το απόγευμα.

Στη συζήτηση του θεματος λαμβάνει μέρος και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Εκεί βρίσκεται η συνάδελφος Νίκη Καραίσκου.

Νίκη, καλησπέρα από τον Αρχάγγελο ...

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ


Αρχισε πρίν από λιγο ο διάλογος του Προέδρου Κληρίδη με τα πολιτικά κόμματα.

Από τις τέσσερις το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συναντάται με το κόμμα της Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις και με τις υπόλοιπες κομματικές δυνάμεις.

Στο διάλογο, συμμετέχει τελικά και το Δημοκρατικό Κόμμα, σύμφωνα και με χθεσινή απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

Σήμερα, πάντως, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μίλησε για ιστορική πρόκληση, ενώ ανέφερε πως η πρώτη ενότητα που θα συζητηθεί είναι η ελευθεροποίηση του χρηματο-πιστωτικού τομέα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Επικρίσεις κατά του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο οποίος δήλωσε χθες ότι το Κυπριακό, είναι ένα δύσκολο πρόβλημα διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

Ο κύριος Κυπριανού, διερωτήθηκε, κατά πόσον τώρα το έχει αντιληφθεί αυτό ο Κόφι Ανάν, επισημαίνοντας ότι συνέτασσε τόσο καιρό, εκθέσεις για πρόοδο στο Κυπριακό.

Ο κύριος Κυπριανού, σχολίασε επίσης χθεσινοβραδυνή ομιλία του Προέδου της Δημοκρατίας, στην οποία ανέφερε ότι, η πλευρά μας, φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στο Κυπριακό, λόγω σωρίας πολιτικών λαθών και παραλείψεων στον πολιτικό τομέα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Υστερα από μακρόχρονες διαβουλεύσεις και διαφοροποιήσεις, από τις αρχικές θέσεις των κομμάτων, αποφασίστηκε τελικά να διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 1999, οι εκλογές, για ανάδειξη της ηγεσίας της Παγκύπριας Ενωσης Προσφύγων.

Καθοριστική ήταν η στάση που τήρησε το ΔΗΚΟ, το οποίο διαφοροποιήθηκε από την αρχική του τοποθέτηση και υποστήριξε διεξαγωγή των εκλογών, μέσα στο 1999.

ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, είχαν υποστηρίξει διεξαγωγή των εκλογών, εντός του έτους, με το ΑΚΕΛ να προτείνει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Ο ΔΗΣΥ, από την αρχή, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών, το 2001, μαζί με τις δημοτικές εκλογές για οικονομικούς λόγους.

Ωστόσο, μετά τα νέα δεδομένα, αναγκάστηκε να ευθυγραμμισθεί με την απόφαση της πλειοψηφία


Ενώ η απεργία στα ξενοδοχεία της εταιρείας Λόρδος συνεχίζεται για 31 μέρες, η διαφορά μεταφέρθηκε και πάλι στο Δικαστήριο Λάρνακας όπου συνεχίστηκε η ακρόαση της αγωγής της εργοδοτικής πλευράς εναντίων των απεργών.

Η κατάθεση βιντεοκασέτας από την εργοδοσία, σχετική με γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις τέσσερις Φεβρουαρίου στο χώρο των ξενοδοχείων, προκάλεσε σειρά ενστάσεων μιας και η υπεράσπιση ζήτησε να μην γίνει αποδεκτή χαρακτηρίζοντας την σαν εξ' ακοής μαρτυρία.


Εν τω μεταξύ σε μια άλλη εξέλιξη οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της επαρχίας Λευκωσίας, κατήλθαν σε δίωρη στάση εργασίας, απο τις δέκα το πρωί μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους απεργούς συναδέλφους τους της εταιρείας Λόρδος, στη Λάρνακα.

Με τη λήξη της στάσης εργασίας ενέκριναν ψήφισμα, με το οποίο, καταδικάζουν την αλαζονική και αυταρχική, όπως την χαρακτηρίζουν, συμπεριφορά του διευθυντή της εταιρείας Λόρδος Χόουλτινγκς.

Οι συνδικαλιστές, από την πλευρά τους, εμμένουν στην απόφαση τους να παρακαθήσουν σε άνευ όρων διάλογο με την εργοδοτική πλευρά.


Ανανεώθηκε η κράτηση του Ηρόδοτου Πετάση, εναντίον του οποίου διερευνάται συμμετοχή στη ληστεία της Τράπεζας Κύπρου στον Υψωνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Αστυνομία, εναντίον του Πετάση, υπάρχει μαρτυρία ότι θεάθηκε να οδηγεί το άσπρο αυτοκίνητο, με το οποίο διέφυγαν οι δύο ληστές από την σκηνή που εγκατέλειψαν την μοτοσυκλέτα.


Μακροπρόθεσμη πολιτική για την αναβάθμιση της τουριστικής βιομηχανίας, μελετά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου ενημερώθηκε σήμερα, το υπουργικό συμβούλιο σχετικά με έρευνα του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, για βελτίωση της κατάστασης.

Στην έκθεση γίνεται, μεταξύ άλλων, ανάλυση των τουριστικών αναγκών, σε σχέση και με άλλες χώρες.

Σύντομα, ανέφερε ο Νίκος Ρολάνδης, θα ετοιμασθούν σχετικές προτάσεις οι οποίες θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και της Βουλής.


Οι πρόσφυγες γυναίκες της Κύπρου, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας οργανώνουν απο τις πέντε μέχρι τις οκτώ Μαρτίου, σειρά αντικατοχικών εκδηλώσεων στην Αθήνα και στην συνέχεια στην Ευρώπη.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η καταδίκη της Τουρκίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων, η εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και η σύσφιξη των σχέσεων όλων των γυναικείων οργανώσεων του Ελληνισμού.

Στην Αθήνα, θα μεταβούν εκατόν-πενήντα γυναίκες, εκπρόσωποι των προσφυγικών γυναικείων οργανώσεων.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 10 στα παράλια και στους 4 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι, Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Ακολουθούν ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ, και στις έξι και τριάντα-πέντε, οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα-πέντε, μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 3 March 1999 - 16:27:12 UTC