Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-04-05

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Κυρίες και κύριοι, χαίρετε.

Ούτε και την Μεγάλη Εβδομάδα σεβάστηκαν, οι Αμερικανο-Νατοικοί σύμμαχοι.

Ξημερώματα της Μεγάλης Δευτέρας βομβάρδισαν ανηλεώς, γιά δωδέκατη ημέρα την Γιουγκοσλαβική επικράτεια, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύουν τις δυνάμεις τους, με 24 ελικόπτερα και δύο χιλιάδες στρατιώτες.

Ολες οι λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ του Κωνσταντίνου Τσιντά.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ποσότητα τροφίμων και φαρμάκων για τους πρόσφυγες, άρχισε να καταφθάνει απο ξένα κράτη, στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας με τις γειτονικές χώρες.

Ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς στοιχειώδη εφόδια και πολλών η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται αρκετά σοβαρή.

Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ογδοντα πέντε από τις εκατόν είκοσι χιλιάδες που βρίσκονται στα σύνορα με τα Σκόπια, εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι σε δύο ζώνες στην περιοχή των συνόρων.

Παρά την εξαγγελία αρκετών κρατών, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, για την μεταφορά Κοσοβάρων στο έδαφος τους, κανένα κράτος δεν απέστειλε προς το παρόν αεροσκάφη.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ, εξέφρασε φόβους οτι η προετοιμασία για την μεταφορά των προσφύγων στις χώρες υποδοχής θα διαρκέσει αρκετές ημέρες.


Η κρίση στην Γιουγκοσλαβία βρίσκεται στο επίκετρο και της ελληνικής διπλωματίας.

Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, συναντήθηκε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Στρόουπ Τάλποτ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε Βαλκανικές χώρες.

Οπως δήλωσε ο κυριος Παπανδρέου, υπηρξε κατανόηση των ελληνικων θεσεων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει στρατιωτικά στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Στην συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Aκης Τσοχατζόπουλος, δέχθηκε τον Αμερικανό Υφυπουργό, ο οποίος συνοδευόταν από τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Νίκολας Μπέρνς.

Για την κρίση στην Γιουγκοσλαβία, ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης θα απευθυνει απόψε, στις οκτώ, μήνυμα προς τον Ελληνικό λαό.


Ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου, θα αποστείλει η κυπριακή κυβέρνηση, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οπως ανέφερε ο Κώστας Σερέζης, τις τεχνικές διευθετήσεις θα συζητήσει αύριο στην Αθήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε συνάντηση που θα έχει με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη.

Η βοήθεια, θα περιλαμβάνει φάρμακα, ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Εν μεταξύ, η Λευκωσία προέβη σε διάβημα προς τον Οργανιμό Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με τις απειλές του Ντενκτάς, για εποικισμό της Αμμοχώστου.

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η ανταπόκριση ήταν ικανοποιητική.


Την αντίθεση του στην αλλαγή των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας, εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρουμανίας, Ράντου Μπερτσεάνου.

Ο κύριος Μπερτσεάνου, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση του με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού, ανέφερε ότι η αλλαγή συνόρων δεν είναι λύση για τους ανθρώπους που ζουν εκεί.

Τα σύνορα, είπε, είναι απλά μια συμβολική γραμμή στο χάρτη, και οι άνθρωποι εκεί, θέλουν να έχουν καλές σχέσεις και να ζουν ειρηνικά.

Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεση της χώρας του στους Νατοϊκούς Βομβαρδισμούς.

Ενωρίτερα, ο κύριος Μπερτσεάνου είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Νίκο Ρολάνδη.

Οπως ανέφερε ο κύριος Ρολάνδης, γύρω στα 570 εκατομμύρια δολάρια επενδύονται στη Ρουμανία απο Κυπριακές εταιρείες με διεθνή δραστηριότητα, σύμφωνα με στοιχεία των Ρουμανικών Αρχών.


Η κυβέρνηση θα έχει λόγο στον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης, κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Βάσου Λυσσαρίδη ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν πρόκειται να δεχθεί έτοιμες Αμερικανικές λύσεις, στο εθνικό μας πρόβλημα.

Ο κύριος Σερέζης επανέλαβε και σήμερα ότι τίποτα συγκεκριμένο δεν υπάρχει από Αμερικανικής πλευράς, μέχρι τις Τουρκικές εκλογές.


Την ετοιμότητα της Ρωσίας, να στηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα βασίζεται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, για λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αλεξάντερ Αβτέγιεφ.

Ο κύριος Αβτέγιεφ, που φθάνει αύριο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, επισήμανε ότι η ομοσπονδία είναι η μόνη λύση, που θα μπορούσε να λειτουργήσει προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων στο νησί.


Σε περίπτωση που οι πύραυλοι ΕΣ-300 εγκατασταθούν στην Κρήτη, θα υπάρξει ένταση στο Αιγαίο, προειδοποίησε ο Υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χικμέτ Σαμί Τουρκ.

Με δηλώσεις του στην Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας, κάλεσε την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους, να ακολουθήσουν το σωστό δρόμο, κατά την έκφρασή του.

Ο Χικμέτ Τουρκ, είπε ακόμη, ότι η Τουρκία, δεν πρόκειται να προβεί σε παραχωρήσεις σε θέματα που σχετίζονται με τη στρατηγική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο.


Η Αστυνομία συνέλαβε δύο πρόσωπα σχετικά με εμπρησμό αυτοκινήτου που σημειώθηκε τις πρωινές ώρες στην Λεμεσό.

Ο Πάμπος Μιτίδης έχει λεπτομέρειες.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Την απόλυτη ικανοποίηση τους εξέφρασαν Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία, για την παράδοση από την Λιβύη, των δύο υπόπτων που κατηγορούνται για την έκρηξη βόμβας το 1988 στο Λόκερμπι της Σκωτίας.

Οι ύποπτοι, που θα παραδοθούν στα Ηνωμένα Εθνη, θα δικαστούν με βάση τον Σκωτικό νόμο, στην Ολλανδία.

Από την έκρηξη της βόμβας, που είχε σημειωθεί στο αεροσκάφος της Παναμέρικαν τον Δεκεμβριο του 1988, σκοτώθηκαν 270 άτομα.


Σημαντικές αποφάσεις για την έγκαιρη εξυπηρέτηση του κοινού από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, εξήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος επισκέφθηκε το τμήμα και παρακάθησε σε μακρά σύσκεψη.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ζήτησε την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξέτασης των τοπικών σχεδίων μέχρι το τέλος Μαίου και αυτών της δήλωσης πολιτικής μέχρι το τέλος Απριλίου.

Αναφορικά με τις εκκρεμούσες πολεοδομικές αιτήσεις, που ανέρχονται σε 4.300, εκ των οποίων οι 2.500 αφορούν καθυστερήσεις μέχρι τρείς μήνες, έδωσε προθεσμία να διεκπεραιωθούν μέχρι τον Ιούνιο.


Με λήψη απεργιακών μέτρων στο συγκρότημα της Λαικής Τράπεζας, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ, Λοίζος Χατζηκωστής.

Ο κύριος Χατζηκωστής, αναφερόταν στην απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, ενέργεια τους συγκροτήματος να απολύσει 52 υπαλλήλους από τις ασφαλιστικές εταιρείες, Γιουνιβέρσαλ, Φιλική και Ιντεραμέρικαν.

Η εργοδοτική πλευρά, υποστήριξε ο Γενικό Γραμματέα της ΕΤΥΚ, αθέτησε τις υποσχέσεις που έδινε όταν εξαγόραζε τις τρεις ασφαλιστικές εταιρείες, ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για τους εργαζομένους.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις που πιθανό να δώσουν λίγες τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα γενικά λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 10 στα παράλια και στους 5 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, την πρώτη ταινία μιας σειράς ντοκυμανταίρ παραγωγής του Λόγου, με γενικό τίτλο ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ και στην συνέχεια το πρώτο μέρος της ταινίας ΟΙ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ.

Ακολουθούν η εκπομπή Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ και στις επτά, σε άμεση μετάδοση από τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου, η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ.

Το κύριο δελτίο ειδήσεων της ημέρας θα μεταδοθεί αμέσως μετά την Ακολουθία του Νυμφίου.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 5 April 1999 - 17:27:11 UTC