Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-05-18

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε κυρίες και κύριοι.

Σαν βόμβα έσκασε το πρωί η είδηση ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτές που τον συνοδεύουν στην επίσκεψη του στη Τεχεράνη, έπεσαν θύματα αναπετυχούς βομβιστικής επίθεσης.

Λίγο αργότερα και αφού δημιουργήθηκε πανικός στη Λευκωσία, η είδηση που δημοσιευόταν σε καθημερινή εφημερίδα της Περσικής πρωτεύουσας, διαψεύσθηκε φέρνοντας όμως στην επιφάνεια, μία άλλη υπόθεση που εκτιλείχθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Τεχεράνη, Γιώργος Βιρίδης, έγινε αποδέκτης απειλητικής επιστολής, από αγνώστους, που ζητούσαν τριακόσιες χιλιάδες δολλάρια για να μην ανατινάξουν την Πρεσβεία της Κύπρου.

Αμέσως ενημερώθηκε η Λευκωσία, η οποία προέβει σε διαβήματα με αποτέλεσμα ένας Πέρσης φρουρός, να τοποθετηθεί στην είσοδο της πρεσβείας.

Την περασμένη Κυριακή όμως, οι τρομοκράτες, των οποιών τα ελατήρια ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει, επανήλθαν ενώ ο Πρέσβης, βρισκόταν στο αεροδρόμιο για να παραλάβει την αντιπροσωπεία της Κυπριακής Βουλής.


Οι δύο Σέρβοι στρατιώτες, που εκρατούντο στη Γερμανία από τις Αμερικανικές δυνάμεις, αφέθησαν ελεύθεροι και βρίσκονται καθ'οδόν, προς τη Γιουγκοσλαβία όπου θα παραδοθούν σε αξιωματούχους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Τους δύο Σέρβους στρατιώτες συνοδεύουν, στο αυτοκίνητο που τους μεταφέρει, δύο αντιπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού από την Φρανκφούρτη.

Εν τω μεταξύ συνεχίστηκαν όλο το βράδυ οι βομβαρδισμοί κατά Γιουγκοσλαβικών στόχων.


Στο πλαίσιο του νέου γύρου διαβουλεύσεων, με στόχο την επίτευξη πολιτικής λύσης στην Γιουγκοσλαβική κρίση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, μεταβαίνει από το Παρίσι, στο Ελνσίνκι της Φιλλανδίας.

Εκεί, αναμένεται να συναντηθεί με τον Φιλλανδό Πρόεδρο Μάρτιν Ακτισάρι, ο οποίος, εντός των ημερών, διορίζεται από τον Κόφι Ανάν, ως ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών στα Βαλκάνια.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί επίσης με τους ειδικούς απεσταλμένους της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, Βίκτωρ Τσερνομίρτιν και Στρόουπ Τάλμποτ, που βρίσκονται ήδη στη Φιλλανδία.

Ο κύριος Παπανδρέου, κατά την χθεσινή συνάντησή του στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, Ιμπέρ Βεντρίν, συζήτησαν τα στοιχεία του σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχει επεξεργαστεί η Ελλάδα και τα οποία βασίζονται στις προτάσεις των Οκτώ.


Στο ενδεχόμενο ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, ελπίζουν οι Αλβανώφωνοι αντάρτες προκειμένου να κάμψουν τον Γιουγκοσλαβικό στρατό.

Οι μάχες μεταξύ των δυο πλευρων συνεχίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα.


Νέο Πρωθυπουργό έχει από σήμερα το Ισραήλ.

Ο Εχούντ Μπάρακ, πρώην στρατηγός και ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, ήταν ο μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών, επικρατώντας του Βενιαμίν Νετανιάχου.

Μάλιστα, ο πρώην Πρωθυπουργός, δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, πως θα παραιτηθεί και από την ηγεσία του κόμματος Λικούντ.

Η μεγάλη νίκη του Μπάρακ, επιτεύχθηκε άνετα, καθώς εξασφάλισε 56 τοις εκατόν των ψήφων, έναντι 44(τέσσερα) τοις εκατόν του Νετανιάχου.

Ο νέος Πρωθυπουργός, υποσχέθηκε πως οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο με τους Παλαιστινίους, θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Δήλωσε παράλληλα, πως θα αποσύρει τα Ισραηλινά στρατεύματα από τον Λίβανο μέσα σε ένα χρόνο.

Εξάλλου το κόμμα του Μπάρακ, Ενα Ισραήλ, εξασφάλισε 28 από τις 120 έδρες του Κοινοβουλίου, ενώ το Λικούντ 19.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και την ελπίδα οτι η αλλαγή στην εξουσία, θα συμβάλει στην αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας.


Το Πολιτικό Γραφείο του Ακέλ, συζήτησε το πρωί, τις προτάσεις που το κόμμα θα καταθέσει προς την κυβέρνηση, στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου.

Σε δηλώσεις του ύστερα από την συνεδρία, ο Γενικός Γραμματέας του Ακέλ, Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι εγκρίθηκαν οι προτάσεις, οι οποίες όπως ανέφερε, αποτελούν εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Οι προτάσεις είναι στην πλειοψηφία τους παλαιότερες εισηγήσεις του Ακέλ για την εξυγίανση της οικονομίας του τόπου.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ακέλ, είπε ότι λήφθηκαν υπόψιν, ο ρυθμός πληθωρισμού, η αύξηση των πραγματικών μισθών, οι αδικίες του συστήματος για ορισμένες κατηγορίες μισθωτών και η ορθότερη κατανομή των φορoλογικών βαρών.


Στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου, άρχισε η διάσκεψη που διοργανώνει η Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαικής Ενωσης και η Ενωση Δήμων Κύπρου.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι για την Κύπρο, η εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελεί πρωταρχική στρατηγική στόχευση, ενώ ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων, Λέλλος Δημητριάδης επεσήμανε την σημασία ανάλογων εκδηλώσεων που ενδυναμώνουν τις σχέσεις μας με την Ευρώπη.


Σε πρακτικά μέτρα ανάπτυξης της συνεργασίας Θράκης - Αιγαίου - Κύπρου - Βόρειας Ελλάδας τόσο στον πολιτιστικό όσο και στον τομέα της Παιδείας κατέληξαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Ουράνιος Ιωαννίδης και ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης της Ελλάδας, Ιωάννης Μαγκριώτης.

Ο κύριος Ιωαννίδης εξέφρασε την ευχή ότι η επόμενη χρονιά θα είναι καθοριστική για την πιο στενή σύνδεση του ενιαίου ελληνικού χώρου, όπως τον ονομάζουμε εδώ στην Κύπρο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 18 May 1999 - 16:27:12 UTC