Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-08-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε κυρίες και κύριοι

Υστερα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και αλλεπάληλες συσκέψεις στο γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας, τελικά λίγο μετά το μεσημέρι και αφού ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας, για μετακίνηση του, σε άλλη κυβερνητική θέση, εκτός Υπουργικού Συμβουλίου, οριστικοποιήθηκαν τα ονόματα των τριών νέων Υπουργών και του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές στη θέση του Υπουργού Αμυνας διορίζεται ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωκράτης Χάσικος.

Νέος Υπουργός Συγκοινωνιών ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στη θέση του Υπουργού Υγείας διορίζεται ο Φρίξος Σαββίδης, ο οποίος, διατηρεί ελεγκτικό γραφείο στη Λεμεσό.

Καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου αναλαμβάνει ο αναπληρωτής Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέρτρου.

Το πήγαινε-έλα στο Προεδρικό, άρχισε νωρίς το πρωί.

Πρώτος μετέβει ο πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, στη συνέχεια, ο Πρόεδρος και αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Στη συνέχεια, είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο, ο Υπουργός Οικονομικών, ο Χρήστος Σολωμής και ο Υπουργός Εργασίας.

Λίγο αργότερα, ο Χρήστος Σολωμής επανήλθε στο προεδρικό και είχε νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις δώδεκα το μεσημέρι άρχισε η καθοριστική σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με την συμμετοχή του Προέδρου Κληρίδη, του υφυπουργού παρά τω προέδρω, του Υπουργού Εξωτερικών και του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκου Αναστασιάδη.

Πάντως μετά την αυριανή υπουργοποίηση των δύο βουλευτών του ΔΗΣΥ, έδρα στην βουλή των αντιπροσώπων καταλαμβάνουν η πρώτη επιλαχούσα Κερύνειας, Λία Γεωργιάδου και ο πρώτος επιλαχών Πάφου, Κώστας Κωνσταντίνου.


Αλληλο-διαδοχικές συγκρούσεις δέκα συνολικά αυτοκινήτων, στο κύριο δρόμο Λεμεσού Λευκωσίας, παρά το νέο στάδιο ΓΣΠ, σημειώθηκε το απόγευμα, λόγω ανεμοστρόβηλου.

Το φυσικό αυτό φαινόμενο, πήρε στο διάβα του, μεγάλες ποσότητες άμμου, οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή του σταδίου, με αποτέλεσμα να μετεξελιχθεί ο ανεμοστρόβιλος σε ανεμοθύελλα.

Από τις συκρούσεις των αυτοκινήτων τραυματίστηκε σοβαρά μία γυναίκα, ενώ για περίπου μισή ώρα ο αυτοκινητοδρομος, παρέμεινε κλειστός με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση.


Την οργή της φύσης αντιμετώπισαν, στις τρεις και μισή το απόγευμα, και οι κάτοικοι της Κοκκινοτριμιθιάς.

Με σαράντα βαθμούς, θερμοκρασία, ένας ανεμοστρόβιλος εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά σαρώνοντας τα πάντα, στο πέρασμα του.

Οροφές σπιτιών, υλικά οικοδομής, ηλιακοι θερμοσύμφωνες, κλωνιά από δένδρα και πολλά άλλα αντικείμενα βρέθηκαν στον αέρα και περιστρέφονταν με φοβερή ταχύτητα.

Εντρομοι οι κάτοικοι της περιοχής κρύφτηκαν στα σπίτια τους ενώ σε καποιες περιπτώσεις, μερικοί από αυτούς παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα τις στέγες των σπιτιών τους, γκαράζ και υποστατικά να εκτοξεύονται στον αέρα.

Ολόκληρη αποθήκη συκώθηκε απο την γή κυριολεκτικά, και κάρφωσε στην οροφή γειτονικής οικίας.

Τον μεγαλυτερο κίνδυνο αντιμετώπισαν μικρά παιδια τα οποία εκείνη την στιγμή βρίσκονταν σε παρακείμενο πάρκο.

Κίνδυνο διέτρεξαν επίσης διερχόμενα αυτοκίνητα τα οποία βρεθηκαν ξαφνικά αντιμέτωπα με δεκάδες βαρια αντικειμενα, που στριφογύριζαν στον αερά.


Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου δεν συζήτησε θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, κατά τη σημερινή της έκτακτη συνεδρία.

Οπως δήλωσε ο Γραμματέας του Σώματος Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Παπαφώτης, την Ιερά Σύνοδο, απασχόλησαν μόνο θέματα της Ιερατικής Σχολής και των Διεκκλησιαστικών Σχέσεων.

Οσον αφορά την Ιερατική Σχολή, διευθυντής, διορίστηκε ο Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ενώ η εξέταση του καταλόγου των υποψηφίων σπουδαστών καθώς και οι διορισμοί προσωπικού, θα συζητηθούν στην προσεχή συνεδρία, στις 7 Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείς, αν συζητήθηκαν το θέμα των μετοχών της Λούης και το θέμα ενοικίασης του ΛΟΓΟΥ, ο Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου κατέστησε σαφές ότι κανένα μέλος, δεν έχει θέσει προς συζήτηση αυτά τα θέματα.


Επίθεση κατά του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αφορμή, τις παραιτήσεις και τα όσα λέχθησαν από τους Κώστα Σερέζη και Γιαννάκη Χρυσοστομή, εξαπέλυσε το μεσημέρι το ΑΚΕΛ.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης, κάνει λόγο για καταρράκωση των θεσμών και των αξιών της Κυπριακής κοινωνίας, δείχνοντας ως μοναδικό υπεύθυνο το ΔΗΣΥ.

Η φιλοσοφία που εφαρμόζει ο ΔΗΣΥ, κατά το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Αντρο Κυπριανού, συμβάλει στην εκκόλαψη συνθηκών και νοοτροποιών ίδιες με εκείνες που οδήγησαν στην τραγωδία του 1974.

Ο κύριος Κυπριανού, ξεκαθάρισε ότι για την ώρα, τουλάχιστον, δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν κίνδυνοι, ανατροπής της κυβέρνησης.

Η αναφορά, έγινε με αφορμή τα όσα δήλωσε ο Κώστας Σερέζης περί ενοχλήσεως της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, στην αναφορά του για το πραξικόπημα του '74.


Η Ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν μπορεί να απορρίψει πρόσκληση του Γενικού Γραμμματέα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, εκτός εάν και η πρόσκληση περιέχει στοιχεία, για αναγνώριση ή αποδοχή χωριστής οντότητας του ψευδοκράτους.

Ο κύριος Κυπριανού, μιλούσε στο 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων, αναλύονοντας το Κυπριακό, και τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για επίλυση του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, πρόσθεσε ότι η Τουρκία, καταβάλλει προσπάθεια για νομιμοποίηση του εθνικού ξεκαθαρίσματος με τη λύση της συνομοσπονδίας.

Αναφερόμενος στον ανασχηματισμό, ο κύριος Κυπριανού, είπε ότι θα ήταν καλύτερα για την εικόνα της κυβέρνησης, εάν αυτός γινόταν το συντομότερο.

Παράλληλα, συμφώνησε, με τους λόγους που επικαλέστηκε ο αποχωρών υπουργός άμυνας, υποβάλλοντας την παραίτηση του, τονίζοντας ότι ο Γιαννάκης Χρυσοστομής είχε θιγεί πάρα πολύ από την σεναριολογία που αναπτύχθηκε γύρω από την ενδεχόμενη αντικάστασή του.


Πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όλα τα σχολεία δημοτικής, μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης θα επιθεωρηθούν για την ανθεκτικότητά τους σε περίπτωση σεισμού.

Παράλληλα, όσα υπέστησαν ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό θα επιδιορθωθούν.

Θέματα, που άπτονται της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων, συζήτησαν ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, με εκπροσώπους όλων των αρμοδίων κυβερνητικών υπηρεσιών, καθώς και με την ηγεσία του ΕΤΕΚ.

Επίσης, μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, θα γίνει ενημέρωση σε όλα τα σχολεία, από επισκέψεις λειτουργών της πολιτικής άμυνας, για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιδράσουν, σε περίπτωση σεισμού.


O τραγικός απολογισμός του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία εξακολουθεί να παίρνει νέες διαστάσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 14.360, ενώ οι τραυματίες είναι 43.873.


Την ικανοποίηση τους για την προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο τους, ανεξάρτητα απο χρώμα, φυλή ή θρησκεία, όπως ακριβώς επιτάσσει το λειτούργημα τους, μετέφεραν σε διάσκεψη τύπου, οι Κύπριοι "Γιατροί του κόσμου", που μετέβηκαν στην σεισμόπληκτη Τουρκία.

Στις επικρίσεις που δέκτηκαν ότι ταξίδεψαν στη Τουρκία με ξένα διαβατήρια, η αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των "Γιατρών του κόσμου" Ελένη Θεοχάρους, διευκρίνισε πως, η τριμελής αποστολή πήγε κάτω από την Κυπριακή σημαία, ενώ όλα τα έγγραφα της αποστολής αναφέρονταν στο Κυπριακό τμήμα της οργάνωσης.

Εξάλλου όπως ανέφερε η κυρία Θεοχάρους, η απόφαση για την αποστολή στην Τουρκία, λήφθηκε τρεις ώρες μετά το σεισμό και η επιλογή των γιατρών με ξένα διαβατήρια, έγινε, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η έγκαιρη και επιτυχής μετάβαση της αποστολής στις σεισμόπληκτες περιοχές.


Κανονικά επανήρχισε την λειτουργία του το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με την συμμετοχή των τριών χρηματιστηριακών γραφείων που δεν είχαν εκπληρώσει κατά την χθεσινή συνάντηση τις υπoχρεώσεις τους, προς το Χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης, συνέχισε την ανοδική του πορεία καταλήγοντας αυτή την φορά, στο επίπεδο ρεκόρ των 358,35 μονάδων.

Σε υψηλά επίπεδα, κινήθηκε και ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος και πλησίασε τα τριάντα-εννέα εκατομμύρια λίρες.


Αργυρό μετάλλιο κατέκτησε χθες βράδυ, η Ελλάδα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Σεβίλης, με πρωταγωνίστρια αυτή τη φορά, την Αναστασία Κελεσίδου από την Θεσσαλονίκη.
Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Ωστόσο παροδικές νεφώσεις δυνατό να δώσουν πολύ μεμονωμένες βροχές σε μερικές παράλιες περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς, 2 ως 3 μποφόρ και παροδικά μέχρι μέτριοι 4 μποφόρ, ενώ η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, στους 23 στα νότια παράλια και στους 16 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά το τηλεμαγκαζίνο Ε ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ, με τη Ρούλα Κορομηλά και στην συνέχεια μια περιπέτεια της αστυνομικής σειράς ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΡΕΞ.

Ακολουθούν, το τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ, η κυπριακή παραγωγή του Λόγου, Ο ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΠΙΤΣΙΛΙΑΣ και η ελληνική κωμική σειρά ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 24 August 1999 - 15:27:23 UTC