Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-05-13

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

_ΠΕΜΠΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 1999_
  • [01] ΡΩΣΙΑ ΔΟΥΜΑ
  • [02] ΡΩΣΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΑ
  • [03] ΡΩΣΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ
  • [04] ΓΙΟΥΓΚΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [05] ΜΙΛΟ ΠΑΡΑΔΟΧΗ
  • [06] ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
  • [07] ΓΙΟΥΓΚΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ
  • [08] ΑΝΑΣΤΑ ΕΕ
  • [09] ΟΜΗΡΟΥ ΕΕ
  • [10] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΡΟΥΜΑΝΟΙ
  • [11] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΔΗ
  • [12] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΡΩΣΙΑ ΔΟΥΜΑ

    Σοβαρή πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στη Ρωσία με κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της χειμαζόμενης οικονομίας της χώρας. Στη Δούμα άρχισε το πρωί η συζήτηση για την καθαίρεση του προέδρου Γέλτσιν με την ανάγνωση των κατηγοριών κατά του Γέλτσιν. O ρώσος πρόεδρος κατηγορείται για τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, την επίθεση εναντίον της ρωσικής Βουλής το 1993,την καταστροφή του ρωσικού στρατού και του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος, τον πόλεμο στην Τσετσενία και για "γενοκτονία" κατά του ρωσικού λαού. Η κατηγορία που αφορά τον πόλεμο στην Τσετσενία αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω από τις απαιτούμενες 300 ψήφους για την καθαίρεση του Γέλτσιν. Η ψηφοφορία για τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον του ρώσου προέδρου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

    [02] ΡΩΣΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΑ

    Τη συζήτηση στη Δούμα θα ακολουθήσει την ερχόμενη Τετάρτη, συζήτηση για την έγκριση ή την απόρριψη του διορισμού του Σεργκέυ Στεπάσιν ως νέου πρωθυπουργού της χώρας. Αν η Δούμα δεν εγκρίνει τον διορισμό, τότε θα αυτοδιαλυθεί και θα γίνουν νέες γενικές εκλογές. Παρά την εσωτερική κρίση και τις προειδοποιήσεις Γέλτσιν προς την Δύση ότι θα τερματισθούν οι διπλωματικές προσπάθειες της Ρωσίας αν δεν εισακουσθούν οι απόψεις της για το γιουγκοσλαβικό, η Μόσχα εξακολουθεί να παραμένει το επίκεντρο των διπλωματικών διαδικασιών για πολιτική λύση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

    [03] ΡΩΣΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ

    Σήμερα ο πρόεδρος Γέλτσιν συναντάται στο Κρεμλίνο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ για συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Διπλωματικές πήγες ανέφεραν ότι ο κύριος Σιράκ, που έφτασε στην Μόσχα χθες βράδυ, αναμένεται να εκφράσει την αμέριστη υποστήριξη της Γαλλίας στις μεσολαβητικές προσπάθειες που καταβάλλει η Μόσχα μεταξύ της κυβένησης του Βελιγραδίου και της Δύσης.

    Ο ρώσος απεσταλμένος για το γιουγκοσλαβικό Βίκτορ Τσερνομίρτιν μεταβαίνει στη Φινλανδία όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μάρτι Αχτισαάρι, ο οποίος θεωρείται ως ο πιθανότερος νέος διεθνής μεσολαβητής στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Συνομιλίες με τον πρόεδρο Αχτισαάρι είχε χθές και ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ, ο οποίος επιστρέφει απο το Ελσίνκι στην Μόσχα σήμερα για συνέχιση τον επαφών του με την ρωσική διπλωματία. Στην Μόσχα συνεχίζουν τις εργασίες τους οι δύο ρωσοαμερικανικές επιτροπές που συζητούν την πολιτική και στρατιωτική πτυχή της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    [04] ΓΙΟΥΓΚΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύκτας οι νατοϊκές επιθέσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Η πυκνή νέφωση που επικρατούσε πάνω από τη Γιουγκοσλαβία δεν παρεμπόδισε τα νατοϊκά αεροσκάφη να πλήξουν εκατόν στόχους σε ολόκληρη της επικράτεια της χώρας. Κτυπήθηκαν βιομηχανίες και στρατιωτικά αεροδρόμια στις πόλεις Μπατάνιτσα και Πάντσεβο, ενώ η πόλη Νόβισαντ ήταν για πολλοστή φορά στο στόχαστρο των βομβαρδισμών. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Τανγιούγκ έξι πύραυλοι έπληξαν το κτίριο της σερβικής τηλεόρασης, το οποίο καταστράφηκε σε προηγούμενη επιχείρηση στις αρχές Μαίου. Από την έκρηξη το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ έσπασαν τζάμια γειτονικών σπιτιών.

    Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν επίσης το Ποζάρεβατς, γενέτειρα του Σλόμπονταν Μιλόσεβις και το Σάμπατς. Στόχο αποτέλεσαν και περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, όπου πλήγηκαν δέκα δημοτικά κτίρια, ο σιδηροδρομικός σταθμός και ένα πανδοχείο. Πληροφορίες για θύματα δεν υπάρχουν.

    [05] ΜΙΛΟ ΠΑΡΑΔΟΧΗ

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ επέφεραν μεγάλες απώλειες στο γιουγκοσλαβικό στρατό. Σε μήνυμα με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος ανέφερε ότι στη διάρκεια του αγώνα, πολλά μέλη της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν, αφού, πρόσθεσε, πολέμησαν με θάρρος. Η θυσία τους, τόνισε, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της γεναιότητας και της αφοσίωσης στην πατρίδα. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβις, πάντως, δεν ανέφερε στοιχεία για τον αριθμό των απωλειών.

    [06] ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΥΡΑΥΛΟΣ

    Στα ερείπια της Κινεζικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι, βρέθηκε σήμερα ένας πύραυλος, ο οποίος δεν είχε εκραγεί. Οπως μετέδωσε το Κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, ο πύραυλος βρέθηκε στα ερείπια του πενταόροφου κτιρίου από τον κινέζο πρεσβευτή Παν Ζανλίν και τα μέλη της κινεζικής διπλωματικής αποστολής. Το πρακτορείο μετέδωσε επίσης ότι το κτίριο της πρεσβείας επλήγη από πέντε πυραύλους και όχι από τρεις, όπως είχε ανακοινώσει το Βελιγράδι.

    [07] ΓΙΟΥΓΚΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

    Το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ομάδα διακόσιων πενήντα γιουγκοσλάβων στρατιωτών εγκατέλειψε σήμερα το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και πέρασε στη Σερβία. Σύμφωνα με απεσταλμένο του πρακτορείου στην περιοχή οι στρατιώτες πέρασαν στο σερβικό έδαφος από την κοινότητα Μερντάρε, που βρίσκεται στα διοικητικά σύνορα ανάμεσα στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και την υπόλοιπη Σερβία.

    [08] ΑΝΑΣΤΑ ΕΕ

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης αποκάλυψε σήμερα με δηλώσεις στο Ρικ ότι η εξαγγελθείσα πρόθεση της κυβέρνησης να ευθυγραμμισθεί με τις αποφάσεις της Ευρωπαικής Ενωσης για τις κυρώσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας ελήφθη ύστερα από συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση. Ο κύριος Αναστασιάδης δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τις απόψεις των κομμάτων για το θέμα αφού αυτές έχουν εκφρασθεί στη Βουλή. Ο πρόεδρος του Δησύ είπε ότι δεν θα διαφωνούσε σε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση του θέματος των κυρώσεων, ανέφερε, όμως, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επαναλαμβάνονταν οι διαφωνίες.

    [09] ΟΜΗΡΟΥ ΕΕ

    Ο Πρώτος αντιπρόεδρος της Εδέκ Γιαννάκης Ομήρου με δηλώσεις στο Ρικ χαρακτήρισε άκριτη την υιοθέτηση, από μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ο κύριος Ομήρου είπε ότι είναι λάθος να σπεύδουμε, χωρίς εκ των προτέρων συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, να υιοθετούμε αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης της οποίας η Κύπρος ακόμη δεν είναι μέλος. Ο κύριος Ομήρου σημείωσε ότι θα έπρεπε το θέμα να τεθεί σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να δοθεί η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και κατάθεσης εισηγήσεων.

    [10] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΡΟΥΜΑΝΟΙ

    Η Ρουμανία υποστηρίζει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, η οποία να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα, ενότητα και ανεξαρτησία της Κύπρου. Την πάγια αυτή θέση της Ρουμανίας επανέλαβε το πρωί στον πρόεδρο Κληρίδη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας της χώρας Γκιόργκι Πρισακάρου, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας πραγματοποιεί επαφές στην Κύπρο. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κύριος Πρισακάρου επεσήμανε ότι η επίσκεψή τους στην Κύπρο αντανακλά τις ήδη εξαιρετικές σχέσεις Ρουμανίας-Κύπρου, οι οποίες αναπτύσσονται τόσο στον πολιτικό, όσο και στον εμπορικό και πολιτιστικό τομέα. Ο κύριος Πρισακάρου ανέφερε εξάλλου ότι στη συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη αντηλλάγησαν απόψεις και για το γιουγκοσλαβικό και μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στα αρνητικά αποτελέσματα που έχει ο πόλεμος για τη Ρουμανία.

    [11] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΔΗ

    Ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης συνέχισε σήμερα τις επαφές του με τα κόμματα, με συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργο Βασιλείου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην ανάγκη για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που έχει ως στόχο την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών. Βασιλείου και Κληρίδης συμφώνησαν ότι η αλλαγή στο σύστημα της φορολογίας επιβάλλεται, όχι γιατί το ζητεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά γιατί την χρειάζεται ο τόπος, ώστε να μειωθεί ο δανισμός και το δημοσιονομικό έλλειμμα.

    Οι κύριοι Κληρίδης και Βασιλείου κλήθηκαν να σχολιάσουν τις χθεσινές δηλώσεις του Σπύρου Κυπριανού, για πιθανές επιπτώσεις στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να ευθυγραμμιστεί σε όλο το φάσμα των κυρώσεων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις, είπαν, αυτές θα οφείλονται στη συνέχιση του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και όχι στην απόφαση στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση.

    [12] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση Ελληνική αντιπροσωπεία της οποίας ηγείται ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης. Στις συναντήσεις που θα αρχίσουν αύριο αναμένεται να συζητηθούν η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι προοπτικές επανέναρξης του διακοινοτικού διαλόγου καθώς και θέματα διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Απόψε η ελληνική αντιπροσωπεία θα παραστεί στα εγκαίνια της Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης και στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου που θα ακολουθήσουν. Αύριο το πρωί ο κύριος Κρανιδιώτης θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Κληρίδη και θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία.
    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 13 May 1999 - 11:28:54 UTC