Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-09-06

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΝΕΟ
  • [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [03] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [04] ΜΙΧΟΣ ΕΛΛΑΔΟΤΟΥΡΚ
  • [05] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
  • [06] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑ
  • [07] ΚΟΝΤΙΔΗΣ
  • [08] ΛΟΟΥ ΕΡΕΥΝΕΣ
  • [09] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [10] ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ ΔΩΣΤΟΥ
  • [11] ΒΡΑΧΙΜΗ ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ
  • [12] ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [13] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΘΝΙΚΗ
  • [14] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΝΕΟ

    Σε νέο θανατηφόρο οδικό δυστύχημα, το τρίτο σ' ένα εικοσιτετράωρο, σκοτώθηκε η Σωτηρούλλα Σάββα, σαράντα-έξι ετών από το Νικητάρι.

    Το δυστύχημα έγινε γύρω στις επτά το πρωί στον δρόμο Λευκωσίας-Τροόδους κοντά στο εργοστάσιο της ΣΕΒΕΓΕΠ στον Αστρομερίτη.

    Η άτυχη Σάββα, ενώ προσπαθούσε να διασχίσει το δρόμο, παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ντίνος Χαραλάμπους, εξήντα-τριών ετών από τον Οίκο Μαραθάσας.

    Ο θάνατός της ήταν ακαριαίος.

    Χθες έχασαν τη ζωή τους σε δύο χωριστά δυστυχήματα ο Κώστας Νικολάου τριάντα-πέντε ετών, από τον Λάρνακα της Λαπήθου και τελευταία κάτοικος του συνοικισμού Ανθούπολης και ο Πέτρε Λουμπένωφ Γκεωργκιέφ, τριάντα δύο ετών, εργάτης από τη Βουλγαρία.

    Στο μεταξύ σοβαρά, αλλά εκτός κινδύνου είναι ο δημοσιογράφος Νίκος Νικολάου και η Αλεξία Μακρίδου, που τραυματίσθηκαν χθες σε οδικό δυστύχημα στα φώτα Ριζοελιάς στη Λάρνακα.

    Στο ίδιο δυστύχημα τραυματίστηκαν ελαφρά ο τραγουδιστής Μιχάλης Χατζηγιάννης και η αδελφή του Μελίνα.

    [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Ενθαρρυμένος δήλωσε ο νέος ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρόεδρο Κληρίδη.

    Διευκρινίζοντας τί εννοεί με τη δήλωσή του ανέφερε ότι είναι ενθαρρυμένος από τον χαρακτήρα που είχε η συζήτηση με τον πρόεδρο Κληρίδη, για την κατανόηση, για τα θέματα που συνιστούν το κυπριακό και για την προθυμία να προχωρήσουν οι διαδικασίες για επίλυση του προβλήματος.

    Ο κύριος Γουέστον είπε ότι το κυπριακό είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα, στο οποίο υπάρχουν πάρα πολλοί εμπλεκόμενοι.

    Σε ερώτηση εάν, με την εμπειρία των προκατόχων του, είναι σε θέση να πει τι χρειάζεται για να ξεπερασθεί η Τουρκική αδιαλλαξία, ο κύριος Γουέστον απάντησε ότι αυτό είναι πρόωρο.

    Λαμβάνουμε, ωστόσο, υπόψη, πρόσθεσε, την ιστορία του κυπριακού και τις προσπάθειες των προηγούμενων συντονιστών.

    Ο κύριος Γουέστον εξέφρασε ικανοποίηση για τη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, την οποία χαρακτήρισε πολύ ενημερωτική όσον αφορά την ουσία.

    Στη συνέχεια ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Το απόγευμα θα μεταβεί στα κατεχόμενα όπου θα συναντηθεί με Τουρκοκύπριους πολιτικούς.

    [03] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Καμμιά πρόταση δεν υπεβλήθη από τον Τόμας Γουέστον στον πρόεδρο Κληρίδη κατά τη συνάντησή τους δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο Μιχάλης Παπαπέτρου είπε ότι ο κύριος Γουέστον υπέβαλε συγκεκριμένα ερωτήματα και έλαβε συγκεκριμένες απαντήσεις με βάση τις γνωστές θέσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς.

    Είπε επίσης ότι στη συνάντηση ο πρόεδρος Κληρίδης εξέθεσε προφορικώς τις απόψεις του για μια σειρά θεμάτων επί του Κυπριακού και κατέστησε σαφές ότι οι όροι που θέτει ο Ραούφ Ντενκτάς προκειμένου να προσέλθει στις συνομιλίες είναι απαράδεκτοι.

    Ο κύριος Γουέστον επανέλαβε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την έντονη επιθυμία του αμερικανικού παράγοντα να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και ο Ραούφ Ντενκτάς να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη διάθεση εκείνη που θα βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού.

    Ο κύριος Παπαπέτρου τόνισε ότι εάν οι συνομιλίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η ευθύνη βαραίνει την τουρκική πλευρά.

    [04] ΜΙΧΟΣ ΕΛΛΑΔΟΤΟΥΡΚ

    Η Λευκωσία βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με την Αθήνα σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την Ευρωπαϊκή προσέγγιση της Τουρκίας.

    Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, επικοινώνησε χθες με τον Ιωάννη Κασουλίδη τον οποίο ενημέρωσε για την άτυπη σύνοδο των 15 στη Φινλανδία.

    Του επανέλαβε επίσης τη θέση ότι οποιαδήποτε ομαλοποίηση των ευρωτουρκικών σχέσεων περνά από την επίλυση του κυπριακού.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Λευκωσία δεν ανησυχεί από την πολιτική που ασκεί η Αθήνα στις Ελλαδοτουρκικές σχέσεις.

    Αντίθετα, τόνισε, πιστεύει ότι αυτή η πολιτική εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κύπρου.

    [05] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η νέα ειρηνευτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα έχει θετικές επιπτώσεις και στο κυπριακό.

    Ο Μιχάλης Παπαπέτρου εκφράζοντας την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη συμφωνία, ευχήθηκε όπως η ειρηνευτική διαδικασία στο μεσανατολικό εξελιχθεί και προχωρήσει με σταθερά βήματα.

    [06] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑ

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει κάθε μέτρο για πάταξη της εγκληματικότητας.

    Τη θέση αυτή διατύπωσε ο εκπρόσωπός της Μιχάλης Παπαπέτρου, όταν ρωτήθηκε για τις δύο πρόσφατες εγκληματικές ενέργειες στη Λεμεσό και τη Λευκωσία.

    Ηδη είπε, ο κύριος Παπαπέτρου, υπάρχουν δείγματα γραφής αυτής της πολιτικής.

    [07] ΚΟΝΤΙΔΗΣ

    Στο μεταξύ πραγματοποιείται το απόγευμα στη Λεμεσό ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Κόση στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης στην πλατεία Ηρώων, ύστερα από τη νέα απόπειρα δολοφονίας με αντιαρματικό όπλο του Σωτήρη Αθηνή, στη μία μετά τα μεσάνυκτα χθες.

    Σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ ο Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης είπε ότι τέτοιες εγκληματικές ενέργειες δυναμιτίζουν τις προσπάθειες που γίνονται για αναβάθμιση του χώρου.

    Θα ζητήσουμε, ανέφερε ο κύριος Κοντίδης, από την πολιτεία και όλους τους αρμοδίους να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε να μην ξανασυμβουν τέτοια περιστατικά.

    Ο κύριος Κοντίδης είπε επίσης ότι και ο Δήμος Λεμεσού θα πάρει μέτρα.

    [08] ΛΟΟΥ ΕΡΕΥΝΕΣ

    Το Υπουργείο Αμυνας, αρχίζει σήμερα έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσον οι δύο αντιαρματικοί εκτοξευτήρες τύπου Λόου που χρησιμοποιήθηκαν στην απόπειρα φόνου του Σωτήρη Αθηνή, κλάπηκαν από την Εθνική Φρουρά.

    Εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι δεν ευσταθούν σχετικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία τα Λόου ανήκουν στην Εθνική Φρουρά.

    Οι έρευνες, πρόσθεσε, αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των προσεχών ημερών.

    [09] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Στις δεκαεπτά Σεπτεμβρίου επιστρέφει στη Κύπρο ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη μεταμόσχευση νεφρού, που υπεβλήθη στο Λονδίνο στις ένδεκα Αυγούστου.

    Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι ο θεράπων ιατρός του κυρίου Χριστόφια του ζήτησε να παραμείνει στη βρετανική πρωτεύουσα ακόμη μερικές ημέρες.

    [10] ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ ΔΩΣΤΟΥ

    Για προσπάθεια δημιουργίας ψευτικού σκηνικού με πληροφορίες που διοχετεύονται στον Τύπο περί δημιουργίας από τον ίδιο νέου κόμματος μίλησε το πρωί ο βουλευτής του Δησύ Δημήτρης Συλλούρης.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κύριος Συλλούρης ανέφερε ότι θα ζητήσει τη σύγκληση όλων των συλλογικών οργάνων και οργανωμένων συνόλων του Δησύ με στόχο να συζητηθούν τρόποι για διέξοδο από τα αδιέξοδα και την απομόνωση στην οποία, όπως είπε, έχει οδηγήσει το κόμμα ο Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο κύριος Συλλούρης ανέφερε επίσης ότι θα εγείρει τα θέματα αυτά και στο Ανώτατο Συμβούλιο του Δησύ την Τετάρτη.

    Υποστήριξε εξάλλου και πάλι ότι η εξουσία έχει παραδοθεί στον Γιώργο Βασιλείου.

    [11] ΒΡΑΧΙΜΗ ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ

    Η Ελένη Βραχίμη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Δησύ, κάλεσε τον Δημήτρη Συλλούρη να σταματήσει να πετροβολεί τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση Συλλούρη ότι πλήττεται από την ηγεσία του ΔΗΣΥ η κυρία Βραχίμη είπε ότι ο ίδιος ο κύριος Συλλούρης πλήττει τον εαυτό του, με τις δηλώσεις και ενέργειές του και δημοσιοποιώντας θέσεις που θα έπρεπε να συζητήσει στα συλλογικά όργανα του κόμματος.

    Οταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόθεση του κυρίου Συλλούρη να διοργανώσει συγκεντρώσεις για να εξηγήσει τις θέσεις του σε σχέση με τον ανασχηματισμό, η κυρία Βραχίμη ανέφερε ότι από χρόνια ο κύριος Συλλούρης έχει υιοθετήσει την τακτική αυτή.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ η κυρία Βραχίμη ανέφερε ότι ο κύριος Συλλούρης φείλει να σέβεται περισσότερο τα συλλογικά όργανα και τις αποφάσεις του Δησύ προσθέτοντας ότι στη μεθαυριανή συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει τις θέσεις του.

    [12] ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Η Εθνική Ανδρών αναχώρησε το πρωί για την Ισπανία όπου την Τετάρτη θα αγωνισθεί με την αντίστοιχη ομάδα της χώρας για την προκριματική φάση του ευρωπαικού πρωταθλήματος.

    Στην αποστολή της Εθνικής κλήθηκαν τρία νέα άτομα.

    Οι Γιώργος Θεοδότου της ΑΕΚ, Λουκάς Λουκά της Ανόρθωσης και Γιασεμής Γιασεμάκης του ΑΠΟΕΛ, σε αντικατάσταση των Σπόλιαριτς και Μάριου Χαραλάμπους που έχουν συμπληρώσει κίτρινες κάρτες και του Κώστα Καϊάφα ο οποίος είναι τραυματισμένος.

    Ο προπονητής της Εθνικής, Σταύρος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις πριν από την αναχώρηση της ομάδας είπε ότι η Ισπανία είναι το μεγάλο φαβορί του ομίλου, αλλά, πρόσθεσε, η ομάδα μας θα κυνηγήσει με πάθος τους τρεις βαθμούς.

    Αν δεν τα καταφέρουμε, ανέφερε, υπάρχει και ο αγώνας με την Αυστρία στη συνέχεια.

    Ο αγώνας της Τετάρτης θα αρχίσει στις δέκα και σαράντα-πέντε το βράδυ, ώρα Κύπρου, και άμεση ραδιοφωνική περιγραφή του θα μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ.

    [13] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΘΝΙΚΗ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης απέστειλε σήμερα συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, τον υπεύθυνο των Εθνικών Ομάδων, τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας για τη χθεσινή νίκη επί του Ισραήλ.

    [14] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος στις περισσότερες περιοχές.

    Στο εσωτερικό όμως θα σχηματίζονται κατά διαστήματα νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες βροχές στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι δυτικοί τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

    Σε μερικές παράλιες περιοχές όμως δυνατό να σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα καταστούν βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 στα παράλια και στους 16 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 6 September 1999 - 11:02:39 UTC