Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-09-30

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΗΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΟΙΚΑΔΕ
  • [04] ΤΣΟΧΑ ΚΥΠΡΟΣ
  • [05] ΣΕΙΣΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ
  • [06] ΠΑΝΑΓΙΔΗΣ ΕΡΥΘΡΟ
  • [07] ΧΑΚ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ
  • [08] ΟΕΛΜΕΚ ΣΤΑΣΗ
  • [09] ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΦΟΡΟΣ
  • [10] ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΟΜΟΝΟΙΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΗΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να πείσουν τα δύο μέρη στην Κύπρο να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις χωρίς όρους, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Αυτό δήλωσε χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Τζιμ Φόλεϊ ερωτηθείς αν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες Κληρίδη- Ντενκτάς πληρούν τους όρους που έχει θέσει η ομάδα των Οκτώ.

    Ο κύριος Φόλεϊ είπε ότι δεν έχει ακούσει τίποτε για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και επανέλαβε ότι η χώρα του παραμένει αφοσιωμένη σε μια λύση του κυπριακού η οποία να βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

    [02] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Αμετάθετη θέση της Λευκωσίας είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να εφαρμόσει την πρόσκληση των Οκτώ και το ψήφισμα 12-50 για άμεσες συνομιλίες με στόχο την επίλυση του κυπριακού.

    Αυτό δήλωσε στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπέτρου, σε τηλεφωνική επικοινωνία από το Λονδίνο.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ετζεβίτ μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Κλίντον, ο κύριος Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε πως τα πάντα έχουν καταρρεύσει και ότι το σκηνικό έχει διαμορφωθεί.

    Παραδέχθηκε ωστόσο ότι, εκ πρώτης όψεως, τα πράγματα δεν είναι αυτά που προσδοκούσε η πλευρά μας.

    [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΟΙΚΑΔΕ

    Επέστρεψε τις πρώτες πρωϊνές ώρες στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Κατά την άφιξή του δεν προέβη σε δηλώσεις.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος συνόδευε τον Πρόεδρο, ανέφερε ότι αναμένουμε να ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα της συνάντησης Κλίντον -Ετζεβίτ και μετά θα γίνουν δηλώσεις.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα απευθύνει απόψε διάγγελμα στον Κυπριακό λαό με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [04] ΤΣΟΧΑ ΚΥΠΡΟΣ

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις τρεις Οκτωβρίου, ο κύριος Τσοχατζόπουλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα παρακολουθήσει την αυριανή στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας θα συναντηθεί επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Αμυνας και τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων.

    [05] ΣΕΙΣΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ

    Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή την αυγή στη Λεμεσό.

    Η δόνηση σημειώθηκε στις τρείς και δεκαεπτά λεπτά την αυγή και ήταν μεγέθους τεσσάρων κόμμα δύο βαθμών στη κλίμακα Ρίχτερ.

    Επίκεντρο του σεισμού ήταν και πάλι η περιοχή της Γεράσας.

    Εκπρόσωπος του σεισμολογικού Τμήματος ανέφερε στο Ρικ ότι η σημερινή δόνηση θεωρείται μετασεισμική του μεγάλου σεισμού της ενδεκάτης Αυγούστου.

    [06] ΠΑΝΑΓΙΔΗΣ ΕΡΥΘΡΟ

    Κραυγαλέες παρατυπίες και παραλείψεις στη διερεύνηση της υπόθεσης των ερυθροποιητινών κατάγγειλε ο αντιπρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Στράτος Παναγίδης, ο οποίος είπε επίσης ότι στην υπόθεση εμπλέκονται υψηλά ιστάμενοι και υπάρχει εντύπωση ότι επιδιώκεται συγκάλυψή της.

    Σε δηλώσεις στο τρίτο πρόγραμμα του Ρικ ο κύριος Παναγίδης τόνισε τήν ανάγκη διεξαγωγής και ποινικής έρευνας, εκτός από την πειθαρχική, καί να αποδοθούν ευθύνες.

    Αναφερόμενος στό θέμα των προσφορών ο κύριος Παναγίδης υποστήριξε ότι δεν έγινε σωστή αξιολόγηση.

    Αν δεν υπήρχαν παρατυπίες, είπε, όχι μόνο θα είχαμε έγκαιρα τα φάρμακα, αλλά θα τα είχαμε και σε χαμηλότερη τιμή.

    [07] ΧΑΚ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ

    Το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου αντιμετωπίζει θετικά τις εισηγήσεις των Τραπεζών για απλοποίηση των διαδικασιών για να αμβλυνθούν τα προβλήματα και ήδη καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για διεκπεραίωση του όγκου των καθυστερημένων εγγράφων.

    Σε δηλώσεις στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ η Διευθύντρια Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας Ροδούλα Χατζηκυριάκου ανέφερε ότι τώρα συζητούνται οι λεπτομέρειες των εισηγήσεων των τραπεζών, ώστε με την εφαρμογή τους να εκλείψουν τα προβλήματα, πού οδήγησαν στο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου για τέσσερις εβδομάδες.

    Είπε επίσης καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να διεκπεραιωθεί ο όγκος των καθυστερημένων εγγράφων και στο πλαίσιο αυτό εργάζονται πρόσθετα συνεργεία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι σχεδόν αδύνατο να διεκπεραιωθούν μέχρι τη Δευτέρα όλα τα καθυστερημένα έγγραφα.

    Αναφερόμενη στις εισηγήσεις των τραπεζών η κυρία Χατζηκυριάκου είπε ότι πρόκειται για πρακτικα και εφαρμόσιμα μέτρα, που θα απλοποιήσουν τίς διαδικασίες καί το χρηματιστήριο θα λειτουργεί απρόσκοπτα.

    [08] ΟΕΛΜΕΚ ΣΤΑΣΗ

    Μονόωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν στις εννιάμισυ το πρωί καθηγητές, μέλη της ΟΕΛΜΕΚ.

    Σε ανακοίνωση της η Οέλμεκ αναφέρει ότι οι λόγοι της πραγματοποίησης της στάσης είναι ότι τα σχολεία δεν είναι έτοιμα να δεχθούν μαθητές, γίνονται μετακινήσεις καθηγητών, δεν έχουν καταρτισθεί ωρολόγια προγράμματα και ότι υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση σε μερικά σχολεία.

    [09] ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΦΟΡΟΣ

    Πρόταση για τροποποίηση του Νόμου περί Φόρου Εισοδήματος υιοθετήθηκε σήμερα ομόφωνα σε πανσυνδικαλιστική σύσκεψη, στο οίκημα της ΠΕΟ.

    Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτήρης Φελλάς δήλωσε ότι η ετοιμασία της πρότασης για τροποποίηση του φορολογικού Νόμου πηγάζει μέσα από την πρόνοια της νομοθεσίας ότι κάθε τέσσερα χρόνια θα μπορεί να γίνεται επανεξέταση των διαφόρων φορολογικών συντελεστών.

    Οι συνδικαλιστές προτείνουν αφορολόγητο όριο επτά χιλιάδων λιρών, αύξηση της κάθε κλίμακας κατά δύο χιλιάδες λίρες, έκπτωση στο κερδαινόμενο εισόδημα κατά επτά τοις εκατό και αυξηση του ποσού ποπυ δίδεται ως έκπτωση για εξαρτώμενα πρόσωπα.

    Η πρόταση θα επιδοθεί στην κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν.

    [10] ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΟΜΟΝΟΙΑ

    Η Ανόρθωση και η Ομόνοια αγωνίζονται απόψε εκτός έδρας για τους επαναληπτικούς του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Η Ανόρθωση αντιμετωπίζει στις εννέα το βράδυ στη Βαρσοβία τη Λέγκια, την οποία είχε νικήσει στον πρώτο αγώνα με ένα- μηδέν.

    Η Ομόνοια αγωνίζεται στις εννέα και τριάντα το βράδυ στο Παλέρμο με την Γιουβέντους, από την οποία είχε ηττηθεί στον πρώτο αγώνα με πέντε -δύο.

    Αμεση ραδιοφωνική περιγραφή και των δύο αγώνων θα μεταδίδεται από το Πρώτο πρόγραμμα του ΡΙΚ.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και θερμός.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί έως νοτιανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια μέχρι ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί, κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στα νότια παράλια και στους 19 στις υπόλοιπες περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 30 September 1999 - 11:47:34 UTC