Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-12-09

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
  • [02] ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΕΚΚΛΗΣΗ
  • [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΤΙΠΟΤΕ
  • [04] ΑΝΑΣΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
  • [05] ΕΔΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
  • [06] ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΚΟΡ
  • [07] ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ
  • [08] ΧΑΚ ΠΤΩΣΗ
  • [09] ΑΘΗΝΑ ΒΕΤΟ
  • [10] ΚΥΝΗΓΟΣ ΚΡΙΣΙΜΑ
  • [11] ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΝΕΡΟ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    Συνεχίζονται σήμερα στη Νέα Υόρκη οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, με χωριστές συναντήσεις του ειδκού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα Αλβάρο Ντε Σότο. Ο επίσημος των Ηνωμένων Εθνών θα έχει το απόγευμα συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και στη συνέχεια με το Ραούφ Ντενκτάς. Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν δήλωσε ότι θα έχει και νέες συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, αλλά δεν καθώρισε το χρόνο.

    [02] ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΕΚΚΛΗΣΗ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές και ενδιαφερόμενες χώρες να μη προβαίνουν σε δηλώσεις, που πιθανόν να προκαλέσουν ένταση και να περιπλέξουν τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του από τον Καναδά, ο κύριος Ανάν απέφυγε να πει ποιά πλευρά παραβίασε το μορατόριουμ, αλλά τόνισε πως οι δηλώσεις πρέπει να τερματιστούν γιατί δημιουργούν ένταση και περιπλοκές στη διαδικασία. Τα Ηνωμένα Εθνη, πρόσθεσε, θα ανακοινώσουν, όταν έρθει η ώρα, πού βρισκόμαστε και πού θα πάμε στη συνέχεια.

    [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΤΙΠΟΤΕ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε στις επικρίσεις πολιτικών ηγετών για μη ενημέρωσή τους, αναφέροντας ότι δεν έγινε καμμιά πρόταση που να επιβάλλει τη λήση απόφαση και συνεπώς δεν υπάρχει τίποτε προς ενημέρωση των κομμάτων. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι ισχύουν οι διαβεβαιώσεις που έδωσε ο πρόεδρος Κληρίδης στο Εθνικό Συμβούλιο ότι όχι μόνο θα τους ενημερώσει για οποιαδήποτε πρόταση, αλλά θα τους καλέσει στη Νέα Υόρκη αν προκύψουν θέματα για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Εξ άλλου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν επιβεβαιώνει δημοσίευμα ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε επιστολή σε οργίλο ύφος στα πέντε μόνιμα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [04] ΑΝΑΣΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε και σήμερα οτι οι πολιτικοί αρχηγοί θα έπρεπε να είχαν τυχει ενημέρωσης απο τη Νεα Υόρκη. Είπε επίσης οτι μετά την προχθεσινή του δήλωση για την ελλειψη ενημέρωσης επικοινώνησε μαζί του ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης από τις Βρυξέλλες και τον πληροφόρησε ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

    [05] ΕΔΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

    Ο πρώτος αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Χριστοφίδης υποστήριξε ότι η ελλειψη επικοινωνίας με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν θα πρέπει να ανάγεται σε μείζον ζήτημα, απο την στιγμή που δεν υπάρχουν εξελίξεις και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποβάλλει και αναλύει τις θέσεις που έχουν συμφωνηθεί στο Εθνικό συμβούλιο. Ειπε επίσης οτι ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Βασιλέιου, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες, μίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος τον πληροφόρησε οτι δεν υπάρχει κάποια σημαντικη εξέλιξη.

    [06] ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΚΟΡ

    Σε σύντομες αναφορές στο Κυπριακό προέβησαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο αντιπρόεδρος του Αλ Γκορ. Ο Πρόεδρος Κλίντον μιλώντας για την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είπε απλώς ότι τώρα έχουμε συνομιλίες για την Κύπρο που άρχισαν. Ομως, ο αντιπρόεδρος Αλ Γκόρ, σε δηλώσεις στην εφημερίδα Πρωϊνή της Νέας Υόρκης, ανέφερε πως είναι δεσμευμένος να λύσει το Κυπριακό και ότι θα δώσει στο πρόβλημα μεγάλη προσοχή.

    [07] ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ

    Ο Τουρκοκυπριακός Τύπος ερμηνεύει τη συνάντηση του Αμερικανού πρώηνΥπουργού Εξωτερικών Χένρυ Κίσσιντζερ με το Ραούφ Ντενκτάς ως απαρχή ανάληψης μεσολάβησης από μέρους του στο Κυπριακό. Η εφημερίδα Κίμπρις, σε ανταπόκρισή της από τη Νέα Υόρκη αναφέρει ότι ο Κίσινγκερ αναμένεται να συνάντηθεί και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Πάντως, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η επίσημη τουρκοκυπριακή πλευράδεν επιβεβαίωσε τα περί διαμεσολάβησης Κίσινντζερ για επίλυση του Κυπριακού. Μετά τη συνάντηση Κίσσιντζερ-Ντενκτάς, Τουρκοκύπριοι επίσημοι την απέδωσαν στο ενδιαφέρον του πρώην Υπουργού για το Κυπριακό.

    [08] ΧΑΚ ΠΤΩΣΗ

    Σημαντική πτώση σημείωσε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα της λειτουργίας του μετά την τριήμερη διακοπή. Ο δείκτης έπεσε από τις οκτακόσιες τριάντα επτά μονάδες στις οκτακόσιες τέσσερις μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε στα τριάντα τρία εκατομμύρια λίρες. Ανοδο παρουσίασαν μόνο οι μετοχές των επενδυτικών οργανισμών, ενώ όλες οι άλλες κατηγορίες σημείωσαν πτώση.

    [09] ΑΘΗΝΑ ΒΕΤΟ

    Εικοσιτέσσερις ώρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης του Ελσίνκι, η Ελλάδα κρατά ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στην αναγνώριση της Τουρκίας ως εντάξιμης χώρας, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της. Καλά πληροφορημένες πηγές δήλωσαν στο ΡΙΚ ότι μέχρι αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες να προβάλει η Ελλάδα βέτο είναι πενήντα με πενήντα τοις εκατόν. Η Ελλάδα θέτει τρεις σημαντικούς όρους στους Ευρωπαίους εταίρους της για να δώσει τη συγκατάθεση της. Οι όροι αυτοί συνοψίζονται στη διασφάλιση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, στον καθορισμό ενός οδικού χάρτη για την Τουρκία και όπως η υποψηφιότητα της Τουρκίας είναι ουσιαστική και όχι τυπική. Την οριστική απόφαση αναμένεται να πάρει ο Πρωθυπουργός Κώστα Σημίτης αν κρίνει ότι πραγματικά έχουν ικανοποιηθεί οι όροι της Ελλάδας.

    [10] ΚΥΝΗΓΟΣ ΚΡΙΣΙΜΑ

    Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του σαρανταεπτάχρονου κυνηγού Κλεάνθη Χαραλάμπους από τη Λακατάμεια, ο οποίος νοσηλεύεται στο νευροχειρουργικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με κάταγμα κρανίου. Ο Χαραλάμπους κυνηγούσε μαζί με τον αδελφό του Ανδρέα και άλλα δύο άτομα στην τοποθεσία Σκόπελος στην Κλήρου, όταν κτυπήθηκε στο κεφάλι από ξύλο. Οπως αναφέρθηκε στην αστυνομία, το ξύλο εκτινάχθηκε όταν ο αδελφός του έρριξε πέτρα για να σηκώσει θήραμα.

    [11] ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΝΕΡΟ

    Οι Αγροτικές Οργανώσεις Πάφου ΠΕΚ, ΕΚΑ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ και ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ υπέβαλαν στον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους παράκληση όπως παραχωρηθεί επιπρόσθετη ποσότητα νερού στους μπανανοπαραγωγούς καθώς και σε όλους του δενδροκαλλιεργητές. Στο μήνυμα τους, οι αγροτικές οργανώσεις αναφέρουν ότι λόγω της συνεχιζόμενης ανομβρίας οι καλλιεργητές αναγκάζονται να συνεχίσουν την άρδευση, υπερβαίνοντας το όριο κατανάλωσης που έχει θέσει το Τμήμα Γεωργίας.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με μέτριους βορειανατολικούς ανέμους τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα καταστούν ασθενείς βορειοδυτικοί δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους εννέα βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12 στα παράλια και στον ένα βαθμό στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 9 December 1999 - 15:15:45 UTC