Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-12-15

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TETAΡΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΔΗΣΥ ΧΑΛΙΑ
  • [02] ΧΑΚ ΑΝΩ
  • [03] ΙΡΑΝΟΣ ΗΡΩΙΝΗ
  • [04] ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ
  • [05] ΑΝΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [06] ΑΛΒΑΡΟ ΣΥΝΕΓΓΥΣ
  • [07] ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [08] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΡΩΣΙΑ
  • [09] ΜΠΛΕΡ ΚΥΠΡΟΣ
  • [10] ΠΑΤΑΤΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
  • [11] ΜΑΘΙΑΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΔΗΣΥ ΧΑΛΙΑ

    Η κομματική εσωστρέφεια, η μεμψιμοιρία με αφορμή τη μη ικανοποίηση παραδοσιακών προσωπικών αιτημάτων, και οι αδυναμίες της επικοινωνιακής πολιτικής είναι μερικά από τα αίτια για τη μη ικανοποιητική εικόνα που παρουσιάζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η Κυβέρνηση.

    Ο ΔΗΣΥ θεωρεί επίσης ότι αρνητικές επιπτώσεις στο Κόμμα και την κυβέρνηση έχει και η διαφθορά που παρατηρείται στο δημόσιο.

    Την εικόνα τόσο της κυβέρνησης, όσο και του ΔΗΣΥ μελέτησε χθες σε διευρυμένη συνεδρία το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος.

    Στη συνεδρία εξετάσθηκαν διεξοδικά τα συμπεράσματα μιας σειράς ποιοτικών ερευνών και μιας ποσοτικής, οι οποίες διεξήχθησαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

    Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος ανέφερε ότι από την ανάλυση των ερευνών προκύπτει πως ο βαθμός ταύτισης των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ με το κόμμα, αν κι υψηλός δεν είναι ο επιθυμητός.

    Ο κύριος Μητσόπουλος επισήμανε πάντως ότι παρά τις αρνητικές διαπιστώσεις, οι έρευνες δείχνουν ότι ο ΔΗΣΥ παραμένει πάντα η πιο σύγχρονη και προοδευτική παράταξη στην Κύπρο.

    Ανέφερε ακόμη ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ θα συνέλθει σε ειδικές συνεδριάσεις για να συζητήσει και υιοθετήσει Στρατηγική και Πρόγραμμα Δράσης για το 2000, το οποίο στη συνέχεια θα παρουσιάσει στην Πολιτική Επιτροπή.

    [02] ΧΑΚ ΑΝΩ

    Κατακόρυφη άνοδος σημειώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο μετά την πτώση των τελευταίων τεσσάρων ημερών.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις επτακόσιες- ογδόντα- έξι κόμμα τρεις μονάδες σε σύγκριση με επτακόσιες- δεκατρείς χθες.

    Ο όγκος συναλλαγών, εξάλλου, έφθασε στα τριάντα- δύο εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες λίρες σε σύγκριση με είκοσι-έξι εκατομμύρια χθες.

    Τη μεγαλύτερη αύξηση, σχεδόν δύο λίρες, είχε η μετοχή της Μινέρβα.

    Αύξηση μία λίρα και πενήντα- δύο σεντ είχε η μετοχή της εταιρείας Σεβέρης και Αθηαινίτης.

    Ο Χρηματιστής Αδωνης Γιάγκου σε δηλώσεις στο ΡΙΚ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η άνοδος στο Χρηματιστήριο θα συνεχισθεί.

    Η απότομη πτώση, είπε, η οποία σε μεγάλο μέρος οφείλεται στις ρευστοποιήσεις, φέρνει και τη διόρθωση.

    Ο κύριος Γιάγκου απέρριψε ως αναληθείς τις πληροφορίες ότι η πτώση στις τιμές των μετοχών οφειλόταν σε παιγνίδια των χρηματιστών.

    Αυτό, είπε, είναι κάπως παρατραβηγμένο γιατί, όπως ανέφερε, κατά την άποψή του, δεν υπάρχουν χρηματιστές που να μπορούν να κινήσουν σε μεγάλο βαθμό την αγορά και να δημιουργήσουν πτώση σε τέτοιο βαθμό.

    [03] ΙΡΑΝΟΣ ΗΡΩΙΝΗ

    Τον μεταφορέα της ηρωίνης από το Ιράν στην Κύπρο, πιστεύει ότι έχει στα χέρια της η αστυνομία.

    Μετά τη σύλληψη Ιρανής στο αεροδρόμιο Λάρνακας, η αστυνομία συνέλαβε συμπατριώτη της τον Κειβάν Αρζάγκι, σαράντα- δύο ετών.

    Ο Ιρανός τέθηκε σήμερα υπό επταήμερη κράτηση σε σχέση με υποθέσεις συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, κατοχής και μεταφοράς ηρωίνης με σκοπό την προμήθεια της σε άλλα άτομα.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας οι δύο Ιρανοί έφεραν την ηρωίνη από το Ιράν και μέσω Κύπρου θα την πωλούσαν στον Καναδά.

    [04] ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ

    Σε δεύτερο γύρο συνομιλιών για το κυπριακό στο τέλος Ιανουαρίου προσανατολίζονται τα Ηνωμένα Έθνη.

    Παρ' όλον ότι δεν ανακοινώθηκε επίσημα ημερομηνία, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τις δύο πλευρές για το δεύτερο γύρο στη Γενεύη από τις εικοσιεπτά Ιανουαρίου μέχρι τις έξη Φεβρουαρίου.

    Επίσης, αν και δεν ανακοινώθηκε ο,τιδήποτε για τη στάση των δύο πλευρών, προκύπτει ότι υπάρχει αποδοχή της πρόσκλησης.

    [05] ΑΝΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν επιβεβαίωσε ότι προσκάλεσε τα δύο μέρη στο Κυπριακό για νέες συνομιλίες πάνω στην ίδια βάση, στις αρχές του νέου έτους.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Νέα Υόρκη ο κύριος Αναν εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες περί τα τέλη Ιανουαρίου, σε ημερομηνία που θα καθορισθεί αργότερα.

    Αναφερόμενος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, είπε ότι ήταν πολύ σοβαρές και κάλυψαν ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων.

    [06] ΑΛΒΑΡΟ ΣΥΝΕΓΓΥΣ

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο ντε Σότο, δήλωσε ότι το κλίμα που επικρατεί αυτό το διάστημα είναι υποβοηθητικό για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους , ο κύριος Ντε Σότο είπε ότι υπάρχουν διάφορα περίπλοκα θέματα που πρέπει να εξεταστούν σε βάθος, ώστε να διασφαλιστεί μια διαρκής λύση στο πρόβλημα.

    Ο κύριος ντε Σότο είπε επίσης ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει δώσει κατευθυντήριες γραμμές για τη διεξαγωγή των συνομιλιών.

    [07] ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΨΗΦΙΣΜΑ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνέρχεται απόψε για να εγκρίνει συμβιβαστικό προσχέδιο ψηφίσματος, στο οποίο κατέληξαν χθες βράδυ τα μέλη του, για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και το οποίο φαίνεται να είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

    Στο προσχέδιο γίνεται ειδική αναφορά στο ψήφισμα δώδεκα-πενήντα- ένα, το οποίο καθορίζει τις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού, καθώς και στην Κυβέρνηση της Κύπρου.

    Γίνεται επίσης ειδική αναφορά στο θέμα των αγνοουμένων.

    [08] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΡΩΣΙΑ

    Εναντίον της Ρωσίας στρέφεται τώρα ο Ραούφ Ντενκτάς και ισχυρίζεται ότι η Μόσχα καταβάλλει πολλές προσπάθειες για αναφορά στο ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της Ουνφικύπ, στην παράγραφο για ομοσπονδία στην Κύπρο.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Νέα Υόρκη μετά το πέρας του πρώτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο Ντενκτάς απείλησε ακόμη ότι θα αντιδράσει εάν η Ελληνοκυπριακή διοίκηση, κατά την έκφρασή του, αναφέρεται στο ψήφισμα ως Κυπριακή Κυβέρνηση.

    [09] ΜΠΛΕΡ ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Τόνυ Μπλερ επανέλαβε ότι δεν τίθεται καμία προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος σχολίαζε την απόφαση του Ελσίνκι στη Βουλή των Κοινοτήτων, είπε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρέτησε την πραγματοποίηση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Νέα Υόρκη.

    Η επιτυχής έκβαση των συνομιλιών, πρόσθεσε, όχι μόνο θα έφερνε ένα χαρμόσυνο τέλος σε μια μακρόχρονη διαμάχη, αλλά και θα διευκόλυνε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Τόνυ Μπλερ κάλεσε τέλος τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταλήξουν σε συμφωνία.

    Με τη θέση του συμφώνησε και ο αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος.

    [10] ΠΑΤΑΤΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν το πρωί οι πατατοπαραγωγοί με κύριο αίτημα την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους οκτώ εκατομμυρίων λιρών για κάλυψη των ζημιών, τις οποίες, όπως υποστηρίζουν, υπέστησαν λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων της εμπορίας πατατών.

    Ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία των Αγροτικών Οργανώσεων ΠΕΚ, ΕΚΑ, και ΑΓΡΟΤΙΚΗ και εκπροσώπους των πατατοπαραγωγών, χαρακτήρισε τη σημερινή εκδήλωση αχρείαστη.

    Από τα οκτώ εκατομμύρια λίρες, είπε, έχουν παραχωρηθεί μέχρι σήμερα στους πατατοπαραγωγούς πέντε εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες λίρες.

    Ανέφερε εξάλλου ότι την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο προτίθεται να εξετάσει το αίτημα για το υπόλοιπο ποσό.

    Ο Παναγροτικός δεν συμμετείχε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, γιατί, όπως υποστήριξε, οι πατατοπαραγωγοί έπρεπε να αναμένουν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ωστόσο σε ανακοίνωση οι τρεις άλλες Αγροτικές Οργανώσεις επικρίνουν τον Παναγροτικό και αναφέρουν ότι ενώ η απόφαση που λήφθηκε ήταν ομόφωνη, για μια ακόμη φορά αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην εκδήλωση για να μη θίξει την κυβέρνηση.

    [11] ΜΑΘΙΑΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

    Τη λήψη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται κατά μήκος του δρόμου Αγίας Βαρβάρας- Μαθιάτη- Λυθροδόντα αποφάσισαν σήμερα οι Υπουργοί Εσωτερικών και Συγκοινωνιών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου και Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Οι δύο υπουργοί πήγαν το πρωί στο Μαθιάτη και άκουσαν από τους κατοίκους τα προβλήματα που παρουσιάζει ο μοναδικός δρόμος που συνδέει τα χωριά της περιοχής, ο οποίος είναι πολυσύχναστος και χρησιμοποιείται και από βαριά οχήματα.

    Μεταξύ των βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα ληφθούν έως τον Φεβρουάριο είναι η προσωρινή παράκαμψη του δρόμου έτσι ώστε να μην περνά από τα χωριά, ανυψωτικές εργασίες, ειδικές εσοχές για τα λεωφορεία, κατασκευή πεζοδρομίων και διαβάσεις πεζών.

    Μακροπρόθεσμα ανέφεραν οι δύο υπουργοί θα κατασκευασθεί κανονικός παρακαμπτήριος.

    Ο υπουργός Συγκοινωνιών δήλωσε ότι τα μέτρα θα ληφθούν αμέσως διότι ύψιστη προτεραιότητα του κράτους είναι η ασφάλεια του πολίτη.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές, τοπικές νεφώσεις, κυρίως στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι, τρία έως τέσσερα μποφόρ.

    Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Κι απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές, όμως, νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τρία μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους επτά βαθμούς στο εσωτερικό, στους 10 στα παράλια και στους τέσσερις στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 15 December 1999 - 15:28:48 UTC