Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-01-04

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TΡΙΤΗ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
  • [01] ΑΠΑΓΩΓΕΑΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [02] ΕΘΝΙΚΟ ΕΚΠΡΟ
  • [03] ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΑΓΓΛΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
  • [05] ΑΒΕΡΩΦ ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΙ
  • [06] ΧΑΚ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
  • [07] ΧΑΚ ΣΗΜΕΡΑ
  • [08] ΕΡΓΑΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ
  • [09] ΡΙΚ ΕΤ
  • [10] ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ ΤΕΛΟΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΑΠΑΓΩΓΕΑΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Στα κατεχόμενα βρίσκεται ο Μαγκίντ Γούσεφ Χαν, άλλως, Μάριο από το Πακιστάν και ο γιος του Δανιήλ, τριών χρόνων.

    Ο Χαν απήγαγε το γιό του στις εικοσιεννέα Δεκεμβρίου από το σπίτι της εν διαστάσει συζύγου του, η οποία έχει τη νόμιμη κηδεμονία.

    Η αστυνομία αναζητεί τον Χαν προς διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση απαγωγής ανηλίκου από νόμιμη κηδεμονία και παρακοή δικαστικού διατάγματος.

    Σε ανακοίνωση της η αστυνομία αναφέρει ότι γίνονται διευθετήσεις για μεταφορά του στις ελεύθερες περιοχές.

    [02] ΕΘΝΙΚΟ ΕΚΠΡΟ

    Σε πνεύμα ενότητας και αλληλοσεβασμού, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, συνεδρίασε για τέσσερις ώρες σήμερα, το Εθνικό Συμβούλιο.

    Στη συνεδρία, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασαν προφορικά τις απόψεις τους για τα διαδραματιζόμενα στο Κυπριακό με επίκεντρο τον πρώτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι όλες οι απόψεις εκφράστηκαν με εμφανή τη διάθεση επίτευξης της μέγιστης δυνατής ενότητας.

    Το σώμα θα ξανασυνεδριάσει πιθανότατα, πριν από το δεύτερο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, που θα γίνει στις τριανταμία Ιανουαρίου.

    Στη συνεδρία συζητήθηκε και το θέμα των διαρροών από τις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου και ο κύριος Παπαπέτρου ανέφερε ότι τα μέλη του Σώματος επαναβεβαίωσαν την ανάγκη να μην υπάρξουν στο μέλλον διαρροές για τα θέματα που συζητούνται.

    Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε, επίσης, ότι συζητείται θέμα επιδιόρθωσης του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα και του τεμένους Χαλά Σουλτάν, αλλά δεν συνέδεσε το ζήτημα με οποιαδήποτε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Επιβεβαίωσε εξάλλου δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τον ερχόμενο Μάιο πρόκειται να βρίσκεται στην Κύπρο ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος.

    Ο κύριος Παπαπέτρου είπε ότι η επίσκεψη γίνεται υπό την ιδιότητα του ως αθλητικού παράγοντα και ως εκ τούτου δεν προσδίδεται επίσημος χαρακτήρας σε αυτή την επίσκεψη.

    Στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου εθίγη και το θέμα των εγγράφων του Βρετανικού Υπουργείο Εξωτερικών, που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία υπήρχαν πυρηνικά όπλα στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο.

    [03] ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Στις έντεκα και δώδεκα Ιανουαρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου για επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία.

    Αυτό δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Μπεγλίτης.

    Κατά την παραμονή του στο νησί, ο κύριος Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Σύμφωνα με τον κύριο Μπεγλίτη, κατά τις συνομιλίες του Έλληνα υπουργού στη Λευκωσία θα γίνει αξιολόγηση του πρώτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη και των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι.

    Επίσης θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία ενόψει της έναρξης του δεύτερου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στις τριανταμία Ιανουαρίου στη Γενεύη καθώς και συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Στο πρόγραμμα της επίσκεψης του κυρίου Παπανδρέου στην Κύπρο περιλαμβάνεται και μία ομιλία στο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου.

    [04] ΑΓΓΛΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

    Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Αγγλίας δήλωσε στον ανταποκριτή του Ρικ στο Λονδίνο ότι τώρα δεν υπάρχουν πυρηνικά στις Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ούτε και τα αεροπλάνα που χρησιμοποιούν τις βάσεις μεταφέρουν πυρηνικό οπλισμό.

    Σχετικά με το αν υπήρχαν πυρηνικά στην Κύπρο το 1969, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Φόρειν Οφφις, ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να το σχολιάσει.

    Τις πληροφορίες για ύπαρξη πυρηνικών όπλων στις Βρετανικές Βάσεις κλήθηκε να σχολιάσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος όμως αρνήθηκε να δηλώσει οτιδήποτε.

    [05] ΑΒΕΡΩΦ ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΙ

    Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Αβέρωφ Νεοφύτου, εναντίον κρατικών και ημικρατικών υπηρεσιών για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκτέλεση έργων του δημοσίου.

    Κατά τη διάρκεια σύσκεψης για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατασκευή της λεωφόρου Λεμεσού στα Λατσιά, ο κύριος Νεοφύτου είπε ότι το κράτος έχει ευθύνη απέναντι στον πολίτη και δεν μπορεί να εκτίθεται από οποιεσδήποτε ενέργειες οποιουδήποτε ημικρατικού οργανισμού.

    Ο κύριος Νεοφύτου ανέφερε ότι εντός των προσεχών δύο εβδομάδων θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του με τη συμμετοχή των προέδρων, Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών υπουργείων και ημικρατικών οργανισμών που έχουν άμεση σχέση με την εκτέλεση έργων στο δημόσιο, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και προγραμματισμό.

    Ο κύριος Νεοφύτου διαβεβαίωσε ότι εντός του Δύο Χιλιάδες θα αρχίσει η κατασκευή της Λεωφόρου Λεμεσού στα Λατσιά, η οποία καθυστερεί εδώ και δέκα χρόνια.

    [06] ΧΑΚ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

    Πρόβλημα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές παρουσιάστηκε στη διάρκεια της σημερινής χρηματιστηριακής συνάντησης, το οποίο όμως δεν έχει σχέση με τον ιό του Δύο Χιλιάδες.

    Η κεντρική οθόνη του Χρηματιστηρίου, που αναμεταδιδόταν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, έδινε λάθος ενδείξεις για το δείκτη τιμών και τον όγκο συναλλαγών.

    Τα υπόλοιπα συστήματα λειτούργησαν κανονικά.

    Ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, σε δηλώσεις στη διάρκεια επίσκεψής του στο Τμήμα Υπηρεσιών

    Πληροφορικής, διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε δεν έχει καμιά σχέση με τον ιό του Δύο Χιλιάδες.

    Όπως ανέφερε ο κύριος Κληρίδης μικροπροβλήματα παρουσιάστηκαν στο Χρηματιστήριο και το χρόνο που πέρασε, άρα, επεσήμανε, δεν μπορούμε να συνδυάσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάζεται τώρα και ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες του χρόνου με τον ιό του Δύο Χιλιάδες.

    [07] ΧΑΚ ΣΗΜΕΡΑ

    Μικρή πτώση στο γενικό δείκτη τιμών, της τάξης του δύο τοις εκατόν σημειώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, πρώτη ημέρα λειτουργίας του, το Δύο Χιλιάδες.

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις εξιακόσιες- ενενήντα εννιά μονάδες, σε σύγκριση με επτακόσιες δεκατρείς κόμμα ενενήντα επτά την προηγούμενη συνάντηση στις τριάντα Δεκεμβρίου.

    Μεγάλη πτώση σημείωσε ο όγκος συναλλαγών που έκλεισε στα είκοσι εκατομμύρια λίρες, σε σύγκριση με τριάντα εκατομμύρια στις τριάντα Δεκεμβρίου.

    Ο πρόεδρος των Χρηματιστών Χριστόδουλος Ελληνας απέδωσε την πτώση στο γεγονός ότι η αγορά ήταν σήμερα μουδιασμένη.

    Εξάλλου, είπε, πτωτική πορεία σημειώθηκε και στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

    Η μετοχή της εταιρείας Λότζικομ, η οποία εισήχθη σήμερα στο ΧΑΚ, έκλεισε στις έξι λίρες εξήντα σεντ.

    Εκτός Χρηματιστηρίου ήταν ένα χρηματιστηριακό γραφείο.

    [08] ΕΡΓΑΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ

    Βούλγαρος εργάτης βρήκε το πρωί τραγικό θάνατο από γεωργικό ελκυστήρα, που τον καταπλάκωσε σε χωράφι κοντά στο Φρέναρος.

    Πρόκειται για τον Μίσκο Αγγέλοφ Ατανάσοφ, σαρανταενός χρόνων, ο οποίος επιχείρησε να μετακινήσει τον ελκυστήρα, που κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, ανετράπη και τον καταπλάκωσε.

    Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

    [09] ΡΙΚ ΕΤ

    Το ΡΙΚ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η διακοπή της σύνδεσης με το πρωτοχρονιάτικο πρόγραμμα της Ελληνικής Τηλεόρασης οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική τηλεόραση επρόκειτο να μεταδώσει αυτούσιο το δορυφορικό πρόγραμμα "Δύο Χιλιάδες Today", του οποίου τα αποκλειστικά δικαιώματα για την Κύπρο είχε εξασφαλίσει το ΡΙΚ.

    Αξιωματούχος της ΕΡΤ πληροφόρησε το ΡΙΚ ότι το πρόγραμμα θα διακόπτετο μόνο στις τρεις το απόγευμα και στις εννέα το βράδυ της τριακοστής πρώτης Δεκεμβρίου, για τις ειδήσεις.

    Στην ανακοίνωση με την οποία απαντά στις επικρίσεις των Νέων Οριζώντων, το ΡΙΚ αναφέρει ότι η εκδήλωση, η οποία έγινε στον Παρθενώνα για την υποδοχή του Δύο Χιλιάδες, μεταδόθηκε αυτούσια απο το ΡΙΚ Ενα, όπως την πρόβαλε η δορυφορική εκπομπή του ΜΠι Μπι Σι Δύο Χιλιάδες Today.

    [10] ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ ΤΕΛΟΣ

    Πέθανε σήμερα το πρωί σε βαθιά γεράματα ο παλαίμαχος πολιτικός Σπύρος Μαρκεζίνης, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της δικτατορίας και το όνομά του συνδέθηκε με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου του 1973.

    Ο Μαρκεζίνης γεννήθηκε το 1909 στην Αθήνα και σπούδασε νομικά, πολιτικές και οικονομικές Επιστήμες.

    Διετέλεσε νομικός Σύμβουλος του βασιλιά Γεωργίου του Δευτέρου και το 1947 ίδρυσε το "Νέο Κόμμα" το οποίο διέλυσε το 1950.

    Διετέλεσε επίσης υπουργός σε κυβέρνηση του Παπάγου, από την οποία παραιτήθηκε λόγω διαφωνιών σχετικά με θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής και το Κυπριακό.

    Ίδρυσε το Κόμμα των Προοδευτικών και το 1973 έγινε πρωθυπουργός της δικτατορίας, δηλώνοντας ότι θα οδηγούσε τη χώρα στη δημοκρατία, αλλά η κυβέρνησή του ανατράπηκε από τον Ιωαννίδη, μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας την Πέμπτη ο καιρός θα είναι αίθριος και την Παρασκευή θα σχηματίζονται κατά διαστήματα νεφώσεις.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

    Η πρόγνωση για απόψε και αύριο αναλυτικά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος με βροχές και χιόνια στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από τα νοτιοδυτικά μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη έως κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους τέσσερις βαθμούς στο εσωτερικό, στους έξι στα παράλια και στους δύο κάτω από το μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα εξακολουθήσουν να είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί πέντε έως έξι μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη έως κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 στα παράλια και στους τέσσερις στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Η θερμοκρασία σήμερα.

    Λευκωσία 14 με 6

    Λεμεσός 14 με 9

    Λάρνακα 14 με 7

    Πάφος 14 με 9

    Πρόδρομος 5 με μηδέν.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 4 January 2000 - 16:59:14 UTC