Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-03-20

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2000
  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΛΥΣΗ
  • [02] ΠΑΦΟΥ ΣΧΙΣΜΑ
  • [03] ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΣΧΙΣΜΑ
  • [04] ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΙΒΑΝΟΦ
  • [05] ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [06] ΓΛΑΥΚΟΣ ΑΙΜΑ
  • [07] ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [08] ΧΑΣΙΚΟΣ ΑΘΗΝΑ
  • [09] ΠΥΛΑ ΣΗΜΑΙΑ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΛΥΣΗ

    Η μόνη εφικτή λύση είναι εκείνη της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος Κληρίδης.

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, κινείται μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, έχοντας πάντοτε υπόψιν τις παραμέτρους που έχει χαράξει το Συμβούλιο Ασφαλείας στα περί Κύπρου ψηφίσματα.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με ακολούθους του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, ο πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι θα ήταν τεράστιο λάθος η ελληνική κυπριακή πλευρά να ξεφύγει από αυτά τα πλαίσια, γιατί τότε θα δώσει την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να επιρρίψει σε εμάς την ευθύνη της αποτυχίας της προσπάθειας για λύση.

    [02] ΠΑΦΟΥ ΣΧΙΣΜΑ

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχίσμα στην εκκλησία και ότι η απουσία του από το χθεσινό συλλείτουργο οφείλεται σε αυστηρώς προσωπικούς λόγους.

    Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο Πάφου Χρυσόστομος ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα ακοινωνησίας και διευκρίνισε ότι όταν λειτουργεί, μνημονεύει και τον αρχιεπίσκοπο και τους ιεράρχες, γεγονός που αποδεικνύει την συνοδικότητα της Εκκλησίας.

    Αναφερόμενος στην απουσία του και από άλλα συλλείτουργα, είπε ότι το θέμα έχει τεθεί από τον Μητροπολίτη Κιτίου στην Ιερά Σύνοδο και δόθηκαν σαφείς απαντήσεις. Ανέφερε επίσης ότι με τις απαντήσεις που έδωσε στη Σύνοδο θεωρεί ότι τό θέμα έχει λήξει.

    Κληθείς να αποσαφηνίσει τη χθεσινή του δήλωση για τον Μητροπολίτη Κιτίου ότι κάθεται σε γυάλινο σπίτι και δεν πρέπει να πετροβολεί, ο Πάφου Χρυσόστομος ανέφερε ότι αν ο Άγιος Κιτίου του ζητήσει εξηγήσεις θα του τις δώσει στη Σύνοδο και όχι δημοσίως.

    Τέλος επανέλαβε ότι δεν ενδιαφέρεται για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο προσθέτοντας ότι του αρκεί η πολλή δουλειά που έχει να κάμει στην πνευματική του περιφέρεια.

    [03] ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΣΧΙΣΜΑ

    Διαφορετικές ήταν ερμηνείες των θεολόγων Θεόδωρου Κυριακού και Κωστή Κυριακίδη για την απουσία του Μητροπολίτη Πάφου από αρχιερατικά συλλείτουργα.

    Ο Θεόδωρος Κυριακού υποστήριξε ότι υπάρχει ακοινωνησία, η οποία σε κάποιο βαθμό θέτει και το σπέρμα για σχίσμα και απέρριψε την άποψη ότι είναι δικαίωμα του κάθε ιεράρχη να απέχει από συλλείτουργα. Είπε επίσης ότι το σπέρμα σχίσματος διεφάνη πριν από ένα χρόνο με την απουσία τεσσάρων ιεραρχών από την τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Λεμεσού.

    Ο κύριος Κυριακού επέρριψε ευθύνες και στον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος, όπως είπε, ενώ καλεί το λαό σε ομόνοια στο εθνικό μας θέμα, ανέχεται τη διχόνοια στους κόλπους της Εκκλησίας.

    Αντίθετα ο Κωστής Κυριακίδης εξέφρασε την άποψη ότι εφόσον ο Μητροπολίτης Πάφου λειτουργεί ως ορθόδοξος δεν τίθεται θέμα σχίσματος. Είπε επίσης ότι η ενότητα της Εκκλησίας κρίνεται από το κοινό ποτήριο και τη μνημόνευση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση που επικρατεί δεν θα αφεθεί να εξελιχθεί σε σχίσμα.

    Ο κύριος Κυριακίδης είπε ωστόσο ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για τερματισμό της κατάστασης, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι σε αντίθετη περίπτωση θα κλάψουμε επί σχισμάτων, κατα την έκφρασή του.

    [04] ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΙΒΑΝΟΦ

    Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών για το Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στο Κοσσυφοπέδιο και η κατάσταση στον Καύκασο, απασχόλησαν τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ελλάδας, σε ιδιαίτερη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Μόσχα.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε τον Ιγκόρ Ιβανόφ για το συνεχές ενδιαφέρον της Ρωσίας για το Κυπριακό και τη συμβολή της στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Σε ότι αφορά το Κοσσυφοπέδιο, και οι δύο πλευρές επιμένουν στην ανάγκη αυστηρής εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην ανάγκη να αποσαφηνιστεί το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

    [05] ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Συνέρχεται σήμερα στην Άγκυρα, για πρώτη φορά μετά την υπογραφή των εννέα ελληνο-τουρκικών συμφωνιών, η συντονιστική επιτροπή αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να προχωρήσει σ' έναν πρώτο απολογισμό της συνεργασίας σε θέματα χαμηλής αντιπαλότητας, όπως έχουν χαρακτηρισθεί.

    Οι δύο αντιπροσωπείες θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τα βήματα που μπορούν να γίνουν στο μέλλον.

    [06] ΓΛΑΥΚΟΣ ΑΙΜΑ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήρε την ευαισθησία του κυπριακού λαού για τον πάσχοντα συνάνθρωπο και είπε ότι πράγματι προσφέρει ακόμη και από το υστέρημά του.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης είχε κληθεί να σχολιάσει την αθρόα προσέλευση του κόσμου στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και τις Τράπεζες Αίματος των Νοσοκομείων, για προσφορά αίματος, με την ελπίδα να βρεθεί δότης μυελού των οστών για το μικρό Ανδρέα Βασιλείου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι κανείς δεν περίμενε πως οκτώμιση χιλιάδες άνθρωποι θα προσέφεραν αίμα μέσα σε λίγες ημέρες γι'αυτό το επείγον περιστατικό. Χαρακτήρισε συγκινητικό αυτό που συμβαίνει για τον μικρό Ανδρέα και εξέφρασε την ελπίδα να του δοθεί παράταση ζωής έως ότου μπορεί να γίνει πιο θετική θεραπεία.

    Ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα αυξηθεί η βοήθεια που δίνει η κυβέρνηση στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και ότι θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι υπηρεσίες του Ιδρύματος να επεκταθούν.

    [07] ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Στο μεταξύ συνεχίζεται σήμερα στο Καραϊσκάκειο Ιδρυμα στη Λευκωσία και σε όλες τις τράπεζες αίματος των νοσοκομείων αιμοληψία για να βρεθεί συμβατός δότης του μυελού των οστών και να σωθεί ο εξάχρονος Ανδρέας Βασιλείου που πάσχει από λευχαιμία.

    Παγκοσμίως έχουν εξεταστεί εξήμισυ εκατομμύρια δείγματα αίματος, μέσω της διεθνούς τράπεζας αίματος.

    Ωστόσο θεωρείται πιθανότερο ο δότης να βρεθεί στην Κύπρο λόγω αιματολογικής συγγένειας.

    Αίμα μπορούν να δώσουν άτομα από δεκαοκτώ έως σαραντα-πέντε ετών.

    Αύριο θα γίνει αιμοληψία στο Δημαρχείο της Αγίας Νάπας και την Τετάρτη στη Δερύνεια.

    Ανακοίνωση του δήμου Δερύνειας αναφέρει ότι η αιμοληψία θα αρχίσει στις επτά το βράδυ στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

    [08] ΧΑΣΙΚΟΣ ΑΘΗΝΑ

    Ο υπουργός Άμυνας Σωκράτης Χάσικος επισκέπτεται σήμερα τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής πολεμικής Βιομηχανίας. Αύριο θα μεταβεί στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, όπου θα παραστεί στην τελετή παράδοσης του περιπολικού σκάφους '' Κνωσσός '', που θα μετονομασθεί σε '' Κερύνεια ''.

    Το σκάφος παραχωρήθηκε στην Κύπρο δωρεάν από την Ελλάδα.

    Τον κύριο Χάσικο συνοδεύουν ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής και ο αρχηγός ΓΕΕΦ.

    [09] ΠΥΛΑ ΣΗΜΑΙΑ

    Θέμα εκ του μή όντος επεχείρησε να δημιουργήσει το κατοχικό καθεστώς στο μικτό χωριό Πύλα.

    Οι βροχές και οι δυνατοί άνεμοι στη διάρκεια της νύκτας ανήρπασαν την τουρκική σημαία από τον ιστό της, στο δημοτικό σχολείο της Πύλας.

    Οι Τουρκοκύπριοι όμως ισχυρίζονται ότι τη σημαία αφαίρεσαν Ελληνοκύπριοι και κατήγγειλαν το γεγονός στην ειρηνευτική δύναμη.

    Ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης έσπευσε μάλιστα να δηλώσει στον παράνομο ραδιοσταθμό Μπαϋράκ ότι οι Τουρκοκύπριοι της Πύλας είναι ανάστατοι.

    Λεγόμενοι αστυνομικοί που προέβησαν σε έρευνες για δακτυλικά αποτυπώματα στον ιστό, δεν εντόπισαν ο,τιδήποτε.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με μέτριους δυτικούς ανέμους τριών έως τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους δύο έως τριών μποφόρ. Η θάλασσα θα συνεχίσει λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους επτά βαθμούς στο εσωτερικό, στους εννέα στα παράλια και στους δύο στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Τα χιόνια στην κορυφή του Ολύμπου είναι 25 εκατοστόμετρα και στην πλατεία Τροόδους 10.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 20 March 2000 - 10:48:36 UTC