Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-03-23

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2000
  • [01] ΧΑΚ ΚΡΑΧ
  • [02] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΑΡΣΗ
  • [03] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ ΑΦΙΞΗ
  • [04] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
  • [05] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ
  • [06] ΚΑΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
  • [07] ΕΤΖΕΒΙΤ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ
  • [09] ΣΥΡΟΣ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΧΑΚ ΚΡΑΧ

    Πραγματική κατάρρευση τιμών σημειώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο.

    Ο γενικός δείκτης τιμών έπεσε κατά εννιά περίπου τοις εκατόν, δηλαδή πέραν των πενήντα μονάδων, και έκλεισε στις τετρακόσιες σαράντα μονάδες.

    Κατά τη σημερινή συνάντηση επικράτησε πανικός μεταξύ των μικρών επενδυτών, που προσπαθούσαν να απαλλαγούν από τις μετοχές τους, με αποτέλεσμα ο όγκος συναλλαγών να κυμανθεί στα είκοσι εκατομμύρια λίρες.

    Πάντως χρηματιστές εκτιμούν ότι μετά τη σημερινή κατρακύλα θα υπάρξει ανάκαμψη, γιατί οι επενδυτικές εταιρείες και άλλοι θεσμικοί επενδυτές θα θελήσουν να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές.

    [02] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΑΡΣΗ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι σύντομα θα ανοίξει το κεφάλαιο για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, μετά την άρση των επιφυλάξεων που είχαν θέσει τέσσερις χώρες.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κύριος Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα αρθούν όλες οι επιφυλάξεις οι οποίες είχαν τεθεί από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία, για πιθανούς κινδύνους στη συνοχή και την Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού.

    Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Γάλλος Υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, τον διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία έχει άρει κάθε επιφύλαξη και ότι μετά την απόφαση του Ελσίνκι η επιφύλαξη θεωρείται ως μή υπάρχουσα.

    [03] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ ΑΦΙΞΗ

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκύντερ Φερχόϊγκεν αναμένεται το απόγευμα στην Κύπρο με στόχο την επεξήγηση των πλεονεκτημάτων που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την από κοινού υλοποίηση σχεδίων και προγραμμάτων με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κύριος Φερχόϊγκεν θα ενθαρρύνει τις ανταλλαγές πληροφοριών σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα καλέσει τους Τουρκοκυπρίους να συμμετάσχουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    [04] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

    Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο σημερινό "Φιλελεύθερο" έδωσε διευκρινήσεις για όσα του αποδίδονται στη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι στις δηλώσεις του είχε αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δοσοληψίες μόνο με μία χώρα, την Κυπριακή Δημοκρατία της οποίας ο κύριος Κληρίδης είναι ο δημοκρατικά εκλελεγμένος Πρόεδρος, και μία κυβέρνηση, η οποία, όμως πρόσθεσε, προκύπτει από εκλογές στις οποίες δεν λαμβάνει μέρος η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Έκαμε, πάντως, ξεκάθαρο ότι εάν η υφιστάμενη πολιτική κατάσταση δεν αλλάξει, οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα ολοκληρωθούν χωρίς να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

    [05] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι επαφές που θα έχει ο Γκύντερ Φερχόϊγκεν στα κατεχόμενα δεν συνιστούν με κανένα τρόπο αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.

    Είπε επίσης ότι θα συναντήσει το Ραούφ Ντενκτάς ως ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Οι επαφές, είπε, εντάσσονται στο πλαίσιο των ενημέρωσης της τουρκοκυπριακής πλευράς για τα οφέλη που θα έχει από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι θα είναι πολύ σημαντικό για πολλούς λόγους να αποδεχθούν οι Τουρκοκύπριοι την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    [06] ΚΑΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης παραδέχθηκε ότι υπάρχει κάποια καθυστέρηση στην προώθηση ορισμένων θεμάτων τα οποία αφορούν στην εναρμόνιση. Διευκρίνισε ωστόσο ότι γι' αυτό δέν ευθύνεται η Βουλή.

    Τόνισε επίσης ότι από την καθυστέρηση δέν προκλήθηκε οποιαδήποτε ζημιά και ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να προληφθούν πιθανά προβλήματα στο μέλλον.

    Αναφερόμενος στην προχθεσινή σύσκεψη στο προεδρικό, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι στόχος της ήταν να εντοπισθούν οι τομείς όπου υπάρχει καθυστέρηση.

    [07] ΕΤΖΕΒΙΤ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό διαβλέπει τώρα ο Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Εκμεταλλευόμενος για άλλη μια φορά τη φερόμενη ως δήλωση Φερχόιγκεν ότι ο πρόεδρος Κληρίδης δεν εκπροσωπεί του Τουρκοκυπρίους, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η διεθνής κοινότητα άρχισε να παραδέχεται την οντότητα χωριστού κράτους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Είναι μια πραγματικότητα, είπε, την οποία εάν αποδεχθούν και οι Ελληνοκύπριοι θα ήταν εύκολο να εξευρεθεί λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

    [08] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ

    Τα θέματα του Χρηματιστηρίου απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Σε δηλώσεις μετα τη συνεδρία, ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης ανέφερε ότι συζητήθηκε νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή και το οποίο αφορά στην προείσπραξη χρημάτων για σκοπούς αγοράς μετοχών καθως και κάποιες διαδικαστικές τροποποιήσεις του νόμου για το Χρηματιστήριο.

    Ο κύριος Κληρίδης ανέφερε επίσης ότι το υπουργικό συζήτησε και το θέμα του ποσοστού για τις ιδιωτικές τοποθετήσεις, που περιέχεται στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, αλλά απέφυγε να αποκαλύψει το ύψος του ποσοστού.

    [09] ΣΥΡΟΣ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Υπόθεση απαγωγής και επίθεσης με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης εξετάζει η αστυνομία εναντίον Σύρου εργάτη που διαμένει στην Περιστερώνα.

    Για την υπόθεση συνελήφθη κάτοικος Αστρομερίτη, ο οποίος προσήχθη το πρωί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

    Την καταγγελία για την υπόθεση έκαμε ο Σύρος εργάτης Νατζέμ Απτουλλάχ, είκοσι επτά χρόνων.

    Σύμφωνα με την καταγγελία, ο ύποπτος, μαζί με άλλα δύο άτομα πήγε στο σπίτι του που διαμένει ο Σύρος και με την πρόφαση ότι τον θέλουν για δουλειά, τον μετέφεραν σε απομακρυσμένη περιοχή κοντά στη νεκρή ζώνη, τον έδεσαν και τον κτύπησαν.

    Ο Σύρος υποστήριξε ότι η επίθεση έγινε για να μαρτυρήσει που βρίσκεται ο συγκάτοικος και συμπατριώτης του, ο οποίος εργοδοτείται από τον ύποπτο.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει την περιοχή κινείται σταδιακά προς τα ανατολικά.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι νοτιοδυτικοί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

    Απόψε θα υπάρχουν λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα καταστούν βορειοδυτικοί μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους τέσσερις βαθμούς στο εσωτερικό, στους έξι στα παράλια και στους δύο κάτω από το μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Τα χιόνια στην κορυφή του Ολύμπου είναι 25 εκατοστόμετρα και στην πλατεία Τροόδους 15.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 23 March 2000 - 14:41:14 UTC