Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-10-05

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΤΡΙΤΟ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΡΙΤΟ
  • [03] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΟΟΣ
  • [04] ΠΑΡΙΣΙΝΟΣ ΦΑΡΜΑΚΑ
  • [05] ΜΕΣΗ ΕΜΠΛΟΚΗ
  • [06] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΠΤΩΣΗ
  • [07] ΕΚΡΗΞΗ
  • [08] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2000

  • [01] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΤΡΙΤΟ

    Ιδιαίτερα χρήσιμες χαρακτήρισαν τις χθεσινές συναντήσεις τους με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, ο Πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι επρόκειτο για μια από τις χρησιμότερες συναντήσεις και πρόσθεσε ότι σ' αυτήν δόθηκαν διευκρινιστικές θέσεις και καθησυχάστηκαν οι οποιεσδήποτε ανησυχίες και προβληματισμοί για τους χειρισμούς και την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

    Ανέφερε επίσης ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι διαπίστωση από τη χθεσινή συνάντηση είναι ότι απαιτείται συχνότερη επικοινωνία και ενημέρωση και καλύτερος συντονισμός των ενεργειών Αθήνας και Λευκωσίας.

    Χαρακτήρισε ιδιαίτερα χρήσιμη τη συνάντηση, η οποία, όπως είπε, δίδει το μήνυμα που χρειάζεται ο κυπριακός λαός, με την επαναβεβαίωση, ρητά και αποφασιστικά, της υποστήριξης της Ελλάδας.

    Ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε ότι ταυτόχρονα επαναβεβαιώνεται η υποστήριξη στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και στην ανάγκη να συνάδει η λύση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Είναι ανάγκη, πρόσθεσε, η Αθήνα να επαναβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται με συνέπεια και σε συνεργασία με τη Λευκωσία για αποτροπή διολισθήσεων και εκτροπών στο Κυπριακό.

    [03] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΟΟΣ

    Η έγκριση της έκθεσης Πόος από το Ευρωκοινοβούλιο προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος απείλησε μάλιστα ότι δεν θα προσέλθει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, εάν οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υιοθετήσουν την έκθεση.

    Σε δηλώσεις του στην Αγκυρα, όπου συζήτησε το Κυπριακό με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ και τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζιεβίτ, ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι η έκθεση Πόος αντανακλά τις θέσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς και ότι αποσκοπεί στη μεταφορά του Κυπριακού στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [04] ΠΑΡΙΣΙΝΟΣ ΦΑΡΜΑΚΑ

    Το νέο σκάνδαλο με τα ελεγχόμενα φάρμακα μελετά, σε σημερινή συνεδρία της, η Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Παρισινός, σε δηλώσεις του στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, εξέφρασε ανησυχία για τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα και τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες και πολλαπλές ασφαλιστικές δικλείδες, που να διασφαλίζουν την ορθή λειτουργία του τομέα των φαρμάκων.

    Ο κύριος Παρισινός επεσήμανε ότι οι παρατυπίες με τα φάρμακα αποδεικνύουν ότι είναι απαραίτητη η αναδιοργάνωση εκ βάθρων των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

    Ανέφερε εξάλλου ότι αναμένεται, ως το τέλος του χρόνου, η κατάθεση νομοσχεδίου από το υπουργείο Υγείας, που να ρυθμίζει το θέμα των φαρμάκων.

    [05] ΜΕΣΗ ΕΜΠΛΟΚΗ

    Εμπλοκή παρουσιάστηκε στις συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων, για τερματισμό της αιματοχυσίας στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη και σε περιοχές του Ισραήλ, που προκάλεσε το θάνατο εξήντα-έξι ανθρώπων.

    Η άρνηση του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφατ, να υπογράψει κατ' αρχήν συμφωνία, για διευθέτηση της κρίσης, στην οποία κατέληξε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, ύστερα από τις συνομιλίες χθες στο Παρίσι, οδήγησε τον Εχούντ Μπαράκ στην απόφαση να αποχωρήσει από τις συνομιλίες και να επιστρέψει στο Ισραήλ.

    Οπως δήλωσε ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εκτιμά ότι, με αυτά τα δεδομένα, είναι άσκοπο να μεταβεί σήμερα στην Αίγυπτο, όπως είχε προγραμματισθεί, για συνέχιση των συνομιλιών, υπό την αιγίδα της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Ματλίν Ολμπράϊτ.

    Στην Αίγυπτο μεταβαίνουν όμως η Αμερικανίδα υπουργός και ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

    Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, η αρχική συμφωνία περιελάμβανε επιστροφή των ισραηλινών στρατευμάτων στις θέσεις τους και απομάκρυνση των παλαιστινίων από τις επίμαχες περιοχές.

    Ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος όμως είχε ενωρίτερα δηλώσει ότι, η μόνη συμφωνία που επετεύχθη είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο.

    [06] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΠΤΩΣΗ

    Εικοσιεπτάχρονη Αμερικανίδα, η Βαϊολετ Τόρο βρήκε νωρίς το πρωί τραγικό θάνατο όταν έπεσε από τον έκτο όροφο ξενοδοχείου στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, η Αμερικανίδα ήρθε στην Κύπρο την Δευτέρα και διέμενε στο ξενοδοχείο με τον Αλβανό φίλο της, Βίνσεντ Γκραβ, σαράντα χρόνων.

    Οπως κατέθεσε ο Γκραβ στην αστυνομία, χθες βράδυ επισκέφθηκε διάφορα νυκτερινά κέντρα μαζί με την φίλη του και όταν γύρισαν στο ξενοδοχείο γύρω στις δυόμισυ το πρωί, αυτός μπήκε στο μπάνιο για λίγα λεπτά.

    Οταν επέστρεψε η Αμερικανίδα, η οποία πιθανό να ήταν μεθυσμένη, έλειπε από το δωμάτιο. Την αναζήτησε και όταν βγήκε στο μπαλκόνι την είδε στο έδαφος.

    Ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους διαπίστωσε ότι το θύμα έφερε τραύμα στο κεφάλι που προήλθε από πτώση.

    Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για διαλεύκανση της υπόθεσης.

    [07] ΕΚΡΗΞΗ

    Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις δύο και δεκαπέντε μετά τα μεσάνυκτα σε καθαριστήριο στη Λεμεσό, που ανήκει στον Ανδρέα Λοφίτη και βρίσκεται στην οδό Αθανασίου Διάκου, κοντά στην πλατεία Ηρώων.

    Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στην προθήκη του καθαριστηρίου, σε διπλανή οικία και σε δύο αυτοκίνητα του Λοφίτη που βρίσκονταν σταθμευμένα έξω από το καθαριστήριο.

    Οπως διαπιστώθηκε, οι δράστες είχαν τοποθετήσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό έξω από την προθήκη του καθαριστηρίου και τον είχαν πυροδοτήσει με βραδύκαυστο φιτίλι.

    Ο ιδιοκτήτης του καθαριστηρίου, σε κατάθεση που έδωσε στην αστυνομία, κατονόμασε ένα πρόσωπο, με το οποίο φέρεται να έχει οικονομικές διαφορές.

    [08] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιανατολικοί ασθενείς ως μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι έως ταραγμένη γενικά και ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Και απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί, ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκαοκτώ βαθμούς στο εσωτερικό, στους είκοσι στα παράλια και στους δεκαπέντε στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 5 October 2000 - 10:23:13 UTC