Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-11-14

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΑΚ
  • [02] ΜΕΙΖΩΝ ΣΥΝΟΔΟΣ
  • [03] ΠΑΦΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [04] ΜΑΡΙΟΣ ΤΡΙΤΟ
  • [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΠΑΦΕΣ
  • [06] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
  • [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥ
  • [08] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΨΕΥΔΟ
  • [09] ΗΠΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2000

  • [01] ΧΑΚ

    Μια άνευ προηγουμένου πτώση σημείωσε η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, αγγίζοντας τα όρια του κραχ.

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών, σπάζοντας και το φράγμα των διακοσίων πενήντα μονάδων, έκλεισε με μεγάλες απώλειες της τάξης του οκτώ κόμμα επτά τοις εκατόν, στις διακόσιες σαράντα δύο κόμμα ενενήντα τρεις μονάδες.

    Ο όγκος συναλλαγών πλησίασε τα είκοσι πέντε κόμμα πέντε εκατομμύρια λίρες.

    Ο οικονομικός αναλυτής Δόκτωρ Μάριος Μαυρίδης, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ "Χρηματιστήριο", εισηγήθηκε το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, έως ότου παρέλθει ο πανικός των επενδυτών.

    Προέβλεψε μάλιστα απότομη άνοδο, τις επόμενες ημέρες, γιατί ,όπως είπε , η αγορά έχει αγγίξει τον πάτο, και οι κερδοσκόποι, οι οποίοι έχουν πωλήσει με σκοπό να αγοράσουν σε πιο χαμηλές τιμές, θα δραστηριοποιηθούν είτε αύριο είτε μεθαύριο.

    Αντίθετη άποψη στην εισήγηση του κυρίου Μαυρίδη για κλείσιμο του Χρηματιστηρίου εξέφρασε ο χρηματιστής Λούης Κλάππας, ο οποίος σε τηλεφωνική του παρέμβαση, είπε ότι η αγορά θα βρει από μόνη της τον πάτο και σταδιακά θα αρχίσει η άνοδος.

    Ο κύριος Κλάππας συνέστησε υπομονή στους επενδυτές, οι οποίοι ενεργώντας υπό το κράτος πανικού ξεπουλούσαν κυρίως μετοχές των τραπεζικών οργανισμών.

    Στο μεταξύ η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών κυμαινόταν έως πριν από λίγο στις δύο χιλιάδες εξακόσιες δραχμές.

    Μέσα σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα, σήμερα έκαμε την εμφάνισή της στο πάτωμα η εταιρεία "Ελληνας Φαϊνάνς" , η μετοχή της οποίας, σε τιμή έκδοσης πενήντα πέντε σεντ, έκλεισε στα εβδομήντα τρία σεντ.

    [02] ΜΕΙΖΩΝ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Συνεχίζεται από τις εννέα και τριάντα το πρωί η συνεδρία της Μείζονος Συνόδου, η οποία ασχολείται με τα προβλήματα που ταλανίζουν την Εκκλησία της Κύπρου τους τελευταίους μήνες.

    Οι Ιεράρχες προσερχόμενοι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή δεν έκαμαν δηλώσεις.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος εξέφρασε απλώς την πεποίθηση ότι θα προηγηθεί συνεδρία της Ιεράς Συνόδου.

    Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι τελικά δεν πραγματοποιήθηκε συνεδρία της Ιεράς Συνόδου.

    Στην πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για να συμμετάσχουν στη Μείζονα Σύνοδο, ανταποκρίθηκαν οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας Πέτρος και Αντιοχείας Ιγνάτιος, και τρεις μητροπολίτες και ένας επίσκοπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, δύο μητροπολίτες και ένας Επίσκοπος του Πατριαρχείου Αντιοχείας και έξι μητροπολίτες από την Ελλάδα.

    Πληροφορίες αναφέρουν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αναίρεσε την αρχική του απόφαση και απέστειλε τριμελή αντιπροσωπεία.

    Ο αριθμός των Ιεραρχών που ήλθαν στην Κύπρο είναι υπεραρκετός για να συγκληθεί Μείζων Σύνοδος, ανεξάρτητα από τον αριθμό των Κυπρίων ιεραρχών, των οποίων πιθανόν να ζητηθεί η εξαίρεση.

    Για το θέμα της σύγκλησης Μείζονος Συνόδου, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος είχε εκφράσει ενδοιασμούς, ενώ Κύπριοι ιεράρχες εξέφρασαν ανοικτή διαφωνία.

    Χθες ο Μητροπολίτης Πάφου χαρακτήρισε αχρείαστη, αντικανονική και αντικαταστατική τη σύνοδο, αλλά έχει δηλώσει ότι αν η σύνοδος συγκροτηθεί, ο ίδιος θα παραστεί για να ακούσουν οι ξένοι ιεράρχες τις απόψεις του.

    Στο μεταξύ, δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι χθες το πόρισμα της ανακριτικής επιτροπής για τις καταγγελίες σε βάρος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου και όπως δήλωσε μέλος της Ανακριτικής Επιτροπής, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, η επιτροπή επρόκειτο να εργασθεί ως αργά χθες το βράδυ για να παραδώσει σήμερα το πρωί, όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του πορίσματος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έχει δηλώσει ότι το πόρισμα θα το μελετούσε τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι συνοδικοί πριν από τη συνεδρία της Μείζονος Συνόδου.

    [03] ΠΑΦΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Ενωρίτερα ο Μητροπολίτης Πάφου, μιλώντας στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ανέφερε ότι για την περίπτωση που δεν θα συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος, έχει ετοιμάσει επιστολή με την οποία θα εξηγεί στους ιεράρχες τους λόγους που η σύγκληση της Μείζονος Συνόδου είναι αντικανονική.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει την εξαίρεση κανενός.

    Είπε επίσης ότι σε περίπτωση που ζητηθεί η εξαίρεσή του από τη Μείζονα Σύνοδο, θα ζητήσει αδιάσειστα στοιχεία και ότι θα παραμείνει στη Σύνοδο υπό διαμαρτυρία και θα εκφράσει τις απόψεις του.

    Ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά ότι θα χρειαστεί η παρέμβαση της Αστυνομίας για να τον βγάλει από τη Σύνοδο.

    [04] ΜΑΡΙΟΣ ΤΡΙΤΟ

    Εξάλλου ο Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου πατέρας Μάριος Δημητρίου σε δηλώσεις στο Τρίτο, ανέφερε ότι δεν έχει ορισθεί συνεδρία της Ιεράς Συνόδου πρίν από τη Μείζονα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο πατέρας Μάριος αναφέρθηκε στη δήλωση του Αρχιεπισκόπου ότι έχει πάρει το πόρισμα της ανακριτικής επιτροπής και ότι θα το θέσει στη Μείζονα Σύνοδο.

    [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντάται αυτή την ώρα στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    Το πρωί ο Πρόεδρος Κληρίδης, συναντήθηκε με τον πρώην Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ.

    Ο κύριος Εβερτ μιλώντας μετά τη συνάντηση εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού δεν είναι οι κατάλληλες.

    Πρέπει, όμως, τόνισε , να τις συνεχίσουμε για να αποδείξουμε ότι την ευθύνη μη επίλυσης του Κυπριακού, τη φέρει αποκλειστικά και μόνο η Τουρκία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο στις εννέα και τριάντα το βράδυ.

    Το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι και το πρώτο πρόγραμμα ραδιοφώνου του ΡΙΚ θα μεταδώσουν απευθείας τις δηλώσεις του προέδρου Κληρίδη .

    [06] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Ο πρόεδρος Κληρίδης είχε το πρωί συνάντηση και με τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα, για επαφές με την πολιτική ηγεσία.

    Ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι επρόκειτο για μια προκαθορισμένη συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας αντηλλάγησαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Είπε επίσης ότι οι θέσεις του ΔΗΚΟ στο Κυπριακό είναι γνωστές, και πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα συνεχισθεί στη Λευκωσία.

    [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κατέστησε σήμερα σαφές ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί εκ περιτροπής προεδρία.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα, ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε πως η απάντηση στο άτυπο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών θα εξεταστεί από το Εθνικό Συμβούλιο και θα δοθεί στον επόμενο γύρο συνομιλιών.

    Ο κύριος Κασουλίδης πήγε στην Αθήνα για να παρευρεθεί στη συνάντηση Σημίτη-Κληρίδη.

    [08] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΨΕΥΔΟ

    Αρχίζουν σήμερα οι αντικατοχικές εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους, με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαεπτά χρόνων από την ανακήρυξή του.

    Η Φεπάν συνδιοργανώνει, απόψε, μαζί με την Πόφνε, άλλες φοιτητικές οργανώσεις και τους μαθητές της Κύπρου, πορεία η οποία θα ξεκινήσει στις επτά και τριάντα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Θα ακολουθήσει συναυλία από το Μουσικό Ομιλο του Πανεπιστημίου.

    [09] ΗΠΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ

    Μια εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα από την ημέρα που οι Αμερικανοί προσήλθαν στις κάλπες, όμως η ανάδειξη νέου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει γίνει ακόμη κατορθωτή.

    Δικαστήριο της επίμαχης πολιτείας Φλόριδας όπου οι ψήφοι ανακαταμετρούνται, θα αποφασίσει σήμερα αν θα κάνει δεκτή τη διορία που έχει δοθεί ως τα μεσάνυχτα για τη λήξη της καταμέτρησης.

    Η απόφαση θα ανακοινωθεί το απόγευμα.

    Από το αποτέλεσμα των εκλογών στη Φλόριδα, που αναδεικνύει 25 εκλέκτορες, θα κριθεί η τελική μάχη για τον Λευκό Οίκο.

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Αλ Γκορ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να κερδίσει την προεδρία χάρη σε λίγες ψήφους, που, όπως είπε, ρίχτηκαν κατά λάθος ή ερμηνεύθηκαν εσφαλμένα ή δεν καταμετρήθηκαν.

    Κάλεσε επίσης τους Αμερικανούς να είναι υπομονετικοί και να περιμένουν μέχρις ότου μετρηθεί η κάθε ψήφος με ακρίβεια.

    Απαντώντας στις δηλώσεις Γκορ, το γραφείο Τύπου του Τζιορτζ Μπους, κατηγόρησε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών ότι επιθυμεί να αγνοηθεί ο εκλογικός νόμος στη Φλόριδα, ώστε να διευκολυνθεί και να αλλοιώσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού:

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι βορειανατολικοί τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη και έως ταραγμένη στα προσήνεμα ανατολικά και βόρεια παράλια.

    Ο αίθριος καιρός θα συνεχισθεί και απόψε.

    Οι άνεμοι θα καταστούν ασθενείς έως μέτριοι βόρειοι δύο έως τριών μποφόρ, η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη και έως ταραγμένη στα προσήνεμα παράλια.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκατρείς βαθμούς στο εσωτερικό, στους δεκαπέντε στα παράλια και στους δέκα στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 14 November 2000 - 13:56:09 UTC