Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-02-07

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΕΡΕΥΝΑ
  • [02] ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΡΕΤΗ
  • [03] ΙΣΡΑΗΛ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ
  • [04] ΛΥΣΣΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
  • [05] ΟΕΛΜΕΚ ΑΠΟΤΕΛΕΛΣΜΑ
  • [06] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [07] ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ
  • [08] ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ
  • [09] ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ TETAΡΤΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΕΡΕΥΝΑ

    Ο Αρχηγός Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης διέταξε τη διεξαγωγή δύο ερευνών σχετικά με τη ψεσινή απόδραση του ύποπτου για ρίψη πυροβολισμών Πέτρου Πατσαλίδη και τόνισε ότι εκεί που υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κύριος Αγγελίδης εξέφρασε οργή για την απόδραση, η οποία, όπως είπε, αφήνει εκτεθειμένη την Αστυνομία.

    Ο Αρχηγός Αστυνομίας δήλωσε ότι η απόδραση είναι απαράδεκτη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμμιά δικαιολογία.

    Σύμφωνα με τον κύριο Αγγελίδη, τον Πατσαλίδη συνόδευαν πέντε αστυνομικοί και αξιωματικός της υπηρεσίας και την ώρα της μετάβασης στην οδό Τρικούπη έφερε χειροπέδες. Οπως είπε ο αρχηγός αστυνομίας, ο Πατσαλίδης ζήτησε να του βγάλουν τις χειροπέδες και εκείνη ακριβώς τη στιγμή κατάφερε να αποδράσει.

    Ο Πέτρος Πατσαλίδης τελούσε υπό κράτηση για την υπόθεση ρίψης πυροβολισμών εναντίον νυκτερινού κέντρου στη Λευκωσία, κατά την οποία τραυματίσθηκαν δύο Ρωσίδες.

    Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Πατσαλίδης είναι ύψους ένος μέτρου και ογδοντατριών εκατοστών, ισχυρής σωματικής διάπλασης και κατά την ώρα της απόδρασης φορούσε παντελόνι παραλλαγής, μαύρο σακκάκι με πορτοκαλί αποχρώσεις και μαύρη φανέλα.

    Φέρει γενειάδα και κοντά μαλλιά. Σε ένα από τα χέρια του φέρει χειροπέδη.

    Η Αστυνομία, που έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Πατσαλίδη, παρακολουθεί όλους τους πιθανούς χώρους, όπου ο ύποπτος δυνατό να προσεγγίσει.

    Λίγο πριν από το μεσημέρι η Αστυνομία κινητοποιήθηκε όταν δόθηκαν πληροφορίες ότι ο δραπέτης θεάθηκε σε περιοχή πίσω από την ΕΣΕΛ στην Παλλουριώτισσα. Ωστόσο η πληροφορία αποδείχθηκε αβάσιμη, όπως αβάσιμες αποδείχθηκαν και άλλες πληροφορίες που δόθηκαν ότι ο ύποπτος εντοπίστηκε και σε άλλες περιοχές.

    [02] ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΡΕΤΗ

    Το τουρκικό καθεστώς καταβάλλει νέες προσπάθειες να κηρύξει εκτός νόμου και να διαλύσει το ισλαμικό Κόμμα της Αρετής, που βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Το ενδεχόμενο αυτό αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την Τουρκία, τόσο στο διεθνές πεδίο, όσο και στο εσωτερικό, με ενδεχόμενο να κλονισθεί η κυβερνητική σταθερότητα.

    Η προοπτική αυτή επηρεάζει αρνητικά τις τιμές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, που έπεσαν κατά το άνοιγμα του κατά τρία τοις εκατόν, εν όψει της σημερινής συνεδρίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου για ακρόαση της υπόθεσης.

    Ο Εισαγγελέας Εφετών στην Αγκυρα καταχώρησε νέο κατηγορητήριο εναντίον του Κόμματος της Αρετής, στο οποίο προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι επιχειρεί να ανατρέψει το κοσμικό καθεστώς στην Τουρκία και ότι στην πραγματικότητα αποτελεί συνέχεια του Κόμματος της Ευημερίας, που έχει κηρυχθεί εκτός νόμου.

    Ο εισαγγελέας ζήτησε να γίνουν αποδεκτές ως μαρτυρία μαγνητοταινίες του περσινού συνεδρίου του Κόμματος της Αρετής, τις οποίες είχε προηγουμένως απορρίψει το Δικαστήριο.

    Η απόφαση του δικαστηρίου δυνατό να εκδοθεί εντός της ημέρας.

    Παρατηρητές στην Αγκυρα εξέφρασαν φόβους ότι ενδεχόμενη προγραφή του Κόμματος της Αρετής θα οδηγήσει σε αναπληρωματικές εκλογές για πλήρωση των βουλευτικών εδρών του κόμματος

    Οι εκλογές δυνατό να μεταβάλουν το πολιτικό σκηνικό και να υποσκάψουν την κυβέρνηση Ετζεβίτ, σε μια κρίσιμη περίοδο για την εφαρμογή του προγράματος οικονομικής σταθεροποίησης, που αποτελεί προϋπόθεση για την παραχώρηση δανείου ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    [03] ΙΣΡΑΗΛ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

    Αβεβαιότητα σχετικά με τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό επικρατεί μετά τη σαρωτική νίκη του Αριέλ Σιαρόν στις χθεσινές πρωθυπουργικές εκλογές στο Ισραήλ.

    Ο Αριέλ Σιαρόν εξασφάλισε εξήντα δύο και μισό τοις εκατόν έναντι τριάντα επτάμισυ τοις εκατόν του απελθόντος πρωθυπουργού Εχούτ Μπαράκ, ο οποίος μετά την ήττα του παραιτήθηκε από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και τη βουλευτική του έδρα.

    Η προσέλευση στις κάλπες ήταν η χαμηλότερη που παρατηρήθηκε ποτέ, φθάνοντας μόλις στο πενήντα τέσσερα τοις εκατόν.

    Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Αριέλ Σιαρόν κάλεσε τους Παλαιστινίους να τερματίσουν την εξέγερσή τους και να διαπραγματευθούν μια ρεαλιστική, κατά την έκφρασή του, ειρήνη.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσσερ Αραφατ δήλωσε ότι θα σεβασθεί το αποτελεσμάτων εκλογών και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα συνεχισθεί.

    Ομως άλλοι Παλαιστίνιοι ηγέτες δήλωσαν ότι η προσέγγιση του Σιαρόν προς τους Παλαιστινίους είναι ρατσιστική και εξέφρασαν φόβους ότι η νίκη του Αριέλ Σιαρόν συνιστά καταστροφή για την ειρηνευτική διαδικασία.

    Το πρώτο μέλημα του Αριέλ Σιαρόν θα είναι να σχηματίσει κυβέρνηση σε συνεργασία με τα μικρότερα κόμματα της δεξιάς.

    Παρατηρητές αναμένουν ότι ο νέος πρωθυπουργός θα συνεργασθεί με τα μικρά ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα, ώστε η κυβέρνησή του να διαθέτει συνολικά εξήντα δύο έδρες στη Βουλή.

    [04] ΛΥΣΣΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

    Ο Πρόεδρος τους Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης ενημερώθηκε το πρωί απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα των πετρελαίων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

    Ο κύριος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος απο τα διαβήματα που γίνονται απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αρνήθηκε όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Ωστόσο παρατήρησε ότι σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην οριοθέτηση της ζώνης οικονομικής εκμετάλλευσης.

    Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι οι Αγγλοι διεκδικούν χωρικά ύδατα και για τις Βάσεις, ο κυριος Λυσσαρίδης παρατήρησε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της αδράνειας της πλευράς μας, αλλά τόνισε ότι η κατάσταση πρέπει τώρα να αντιμετωπισθεί αποφασιστικά.

    Ο κύριος Λυσσαρίδης είπε ότι οι Βρετανοί επικαλούνται συμφωνίες οι οποίες είναι παράνομες με βάση το διεθνές δίκαιο, το οποίο πρέπει να υπερισχύει οποιανδήποτε άλλων συμφωνιών.

    [05] ΟΕΛΜΕΚ ΑΠΟΤΕΛΕΛΣΜΑ

    Οι καθηγητές ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία τη συμφωνία με την Κυβέρνηση και εξουσιοδότησαν το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας με βάση την πρόταση της κυβέρνησης.

    Επι συνόλου τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων δεκαοκτώ μελών, ψήφισαν οι τέσσερις χιλιάδες εκατόν τριάντα δύο.

    Οι δύο χιλιάδες οκτακόσιοι εβδομήντα οκτώ καθηγητές ή το ογδοντα τέσσερα σχεδόν τοις εκατόν, εξουσιοδοτούν το Συμβούλιο της οργάνωσης να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας.

    Υπερ της ληψης δυναμικών μετρων, μεταξύ των οποίων και η κήρυξη απεργίας διαρκειας, ψήφισαν πεντακόσιοι πενήντα τέσσερις καθηγητές ή το δεκαέξι τοις εκατόν.

    Υπήρξαν εξακόσια εξήντα οκτώ ακυρα ψηφοδέλτια και τριανταδύο λευκά.

    Οι κινήσεις των καθηγητών Αλλαγή, Δημοκρατική Κίνηση και Συνεργασία ειχαν καλεσει τα μέλη τους να υπερψηφίσουν τη πρόταση, ενώ η Προοδευτική κάλεσε τα μέλη της να ρίξουν λευκή ψήφο.

    [06] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Σε νέο χαμηλό επίπεδο έπεσε ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις διακόσιες επτά, κόμμα ογδόντα μία μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά δύο, κόμμα εξήντα-πέντε τοις εκατόν.

    Ο όγκος των συναλλαγών ήταν χαμηλός και κυμάνθηκε στα οκτώ, κόμμα δύο εκατομμύρια λίρες.

    Η πτώση του δείκτη οφείλεται κυρίως στη μείωση της τιμής των μετοχών του τραπεζικού τομέα.

    Το Χρηματιστήριο δέχθηκε σήμερα ακόμα ένα απειλητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας, το οποίο αποδείχτηκε φάρσα.

    [07] ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ

    Συνεχίζεται, από τις εννιά το πρωϊ, η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου με βασικό θέμα τις κατηγορίες σε βάρος του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου και του Χωρεπισκόπου Αρσινόης Γεώργιου για συνωμοσία εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου.

    Προσερχόμενος στην Αρχιεπισκοπή, ο Μητροπολίτης τέως Λεμεσού Χρύσανθος δήλωσε ότι εναπόκειται στον Μακαριότατο κατά πόσο θα κληθεί ο μάρτυρας που φέρεται ότι χρηματίστηκε από τον Χωρεπίσκοπο Αρσινόης για να ψευδομαρτυρήσει κατά του Μητροπολίτη Λεμεσού.

    Οπως ειπε, ο Αρχιεπίσκοπος ξέρει ποιός είναι ο μάρτυρας και ο ίδιος θα αποφασίσει αν θα τον καλέσει σήμερα.

    Ο Μητροπολίτης τέως Λεμεσού, εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα να τελειώσει εν ειρήνη η Ιερα Σύνοδος.

    Οσον αφορά το μέλλον του μετά την άρση της αργίας του, είπε ότι είναι καλά και έτσι όπως είναι τώρα, και πρόσθεσε ότι είναι πάντοτε αφιερωμένος και στην Εκκλησία και την Πολιτεία αν αποφασίσουν να του αναθέσουν οποιοδήποτε έργο ή ρόλο στο πλαίσιο της Εκκλησίας.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει προοπτική να αναλάβει κάποια αποστολή στο εξωτερικό, όπως έχει λεχθεί, είπε ότι προτού παραιτηθεί είχε τέτοια δραστηριότητα και είναι πρόθυμος και τώρα να το πράξει.

    [08] ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ

    Ο Κεραυνός Στροβόλου εξασφάλισε χθες βράδυ την πρόκριση στους οκτώ του κυπέλλου Σαπόρτα στην καλαθόσφαιρα, ύστερα απο εντυπωσιακή νίκη επί της Μπόρατς Βοσνίας με ενενήντα ένα - εβδομηντατρείς.

    Ο Κεραυνός κατόρθωσε να ανατρέψει την αρνητική διαφορά των δεκαπέντε πόντων με τους οποίους είχε χάσει εκτός έδρας από τη Βοσνιακή ομάδα.

    Η πρόκριση του Κεραυνού αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα διάκριση της κυπριακής καλαθόσφαιρας.

    [09] ΚΥΠΕΛΛΟ

    Διεξάγονται σήμερα τρεις επαναληπτικοί αγώνες της προημιτελικής φάσης του ποδοσφαιρικού κυπέλλου Κύπρου.

    Στις τρεις μετά το μεσημέρι η ΑΕΚ αντιμετωπίζει στο νέο ΓΣΖ τη νέα Σαλαμίνα και η Ομόνοια τον Χαλκάνορα στο ΓΣΠ.

    Εξ άλλου, στις έξη η Αέλ αντιμετωπίζει τον Απόλλωνα στο Τσίρειο.

    Αμεση ραδιοφωνική περιγραφή των αγώνων θα μεταδίδεται από το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού:

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ, η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

    Οι άνεμοι θα παραμείνουν βορειανατολικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους τέσσερις βαθμούς στο εσωτερικό, στους επτά στα παράλια και στους δύο στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 7 February 2001 - 14:09:29 UTC