Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-02-14

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΣΡΑΗΛ ΒΙΑ
  • [02] ΣΑΒΑΔΟΡ ΝΕΟ
  • [03] ΕΛΛΑΣ ΣΕΙΣΜΟΙ
  • [04] ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΝΔΟ
  • [05] ΧΑΚ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
  • [06] ΜΑΡΚΟΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ
  • [07] ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
  • [08] ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ
  • [09] ΣΕΡΒΑΣ ΤΕΛΟΣ
  • [10] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [11] ΚΑΛΑΘΟ ΤΕΛΙΚΟΣ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΙΣΡΑΗΛ ΒΙΑ

    Σοβαρή κλιμάκωση της βίας σημειώθηκε σήμερα στη Μέση Ανατολή με πολλούς νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

    Το σοβαρότερο επεισόδιο σημειώθηκε σε προάστιο του Τελ Αβίβ, όπου ο Παλαιστίνιος οδηγός λεωφορείου το οδήγησε εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άτομα και να τραυματισθούν άλλα δέκα.

    Η κατάσταση δύο τραυματιών είναι σοβαρή.

    Εξ άλλου, ο Ισραηλινός στρατός δολοφόνησε σήμερα και άλλο στέλεχος της οργάνωσης Φάταχ, το δεύτερο σε δύο ημέρες, ενώ σε επεισόδιο στην πόλη Τουλκάρεμ σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος Αστυνομικός.

    Παράλληλα, συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύκτας οι συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές.

    [02] ΣΑΒΑΔΟΡ ΝΕΟ

    Τουλάχιστον εκατόν εβδομήντα τρεις νεκροί και χίλιοι πεντακόσιοι τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του νέου ισχυρού σεισμού, μεγέθους έξι κόμμα ενός βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, που συγκλόνισε το Ελ Σαλβαδόρ.

    Στο μεταξύ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν απεγνωσμένες προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων μέσα στα ερείπια που προκάλεσε ο σεισμός.

    Πριν ένα ακριβώς μήνα σεισμός του ιδίου μεγέθους είχε προκαλέσει τον θάνατο σε δύο χιλιάδες οκτακόσια τριάντα άτομα.

    [03] ΕΛΛΑΣ ΣΕΙΣΜΟΙ

    Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα στη διάρκεια της νύκτας και το πρωϊ.

    Η πρώτη σεισμική δόνηση έγινε αισθητή τριάντα πέντε λεπτά μετά τα μεσάνυκτα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας και ήταν μεγέθους τεσσάρων, κόμμα δύο βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

    Δεύτερη σεισμική δόνηση μεγαλύτερης έντασης σημειώθηκε οκτώ ώρες αργότερα και είχε μέγεθος πέντε βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

    Στις έξι και τέσσερα λεπτά το πρωί και σε διάστημα δέκα λεπτών σημειώθηκαν τρεις ασθενείς σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Πάρνηθας στην Αττική.

    Οι σεισμολόγοι δήλωσαν ότι χρειάζεται να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του φαινομένου για ένα εικοσιτετράωρο, προτού διατυπώσουν οποιεσδήποτε εκτιμήσεις.

    [04] ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΝΔΟ

    Ισχυρός σεισμός έπληξε τη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους.

    Ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.

    Στην Τζιακάρτα, ανακοινώθηκε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους πέντε βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, αλλά ξένα σεισμολογικά κέντρα ανεβάζουν το μέγεθος του στους επτά, κόμμα τρεις βαθμούς.

    [05] ΧΑΚ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

    Ανάσανε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, ύστερα από δεκατρείς ημέρες συνεχών πτώσεων, οι οποίες οδήγησαν το Γενικό Δείκτη Τιμών σε εξευτελιστικά επίπεδα.

    Καταγράφοντας θεαματική άνοδο τεσσάρων κόμμα εξήντα τεσσάρων τοις εκατόν, ο Δείκτης έκλεισε στις διακόσιες τρεις κόμμα δεκαπέντε μονάδες.

    Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα εννέα κόμμα ένα εκατομμύρια λίρες.

    Θεαματική όμως άνοδο κατέγραψε και ο Δείκτης Φούτσι των είκοσι επίλεκτων εταιρειών. Εκλεισε στις οκτακόσιες σαράντα εννέα κόμμα σαράντα δύο μονάδες, σημειώνοντας κέρδη της τάξης του έξι τοις εκατόν.

    [06] ΜΑΡΚΟΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Μάρκος Κυπριανού, δήλωσε ότι η Επιτροπή επιθυμεί να έχει περαιτέρω ενημέρωση για τις επιλογές των Κυπριακών Αερογραμμών σχετικά με την ανανέωση του στόλου της εταιρείας, γιατί η Βουλή θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι η Επιτροπή επιθυμεί να τύχει της ίδιας ενημέρωσης που θα γίνει και στον Υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να έχει όλα τα στοιχεία ενώπιόν της, ώστε να είναι σε θέση να διατυπώσει άποψη.

    Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Χάρης Λοϊζίδης δήλωσε ότι κατά την ενημέρωση της Επιτροπής καλύφθηκαν όλες οι πτυχές για τις επιλογές της εταιρείας.

    Ο κύριος Λοϊζίδης είπε όμως ότι δεν δόθηκαν στοιχεία για τις προσφορές που υποβλήθηκαν στην εταιρεία, γιατί η Επιτροπή είχε ζητήσει από την αρχή στοιχεία για τις οικονομικές επιπτώσεις κάθε επιλογής, ακόμη και υπό το δυσμενέστερο σενάριο.

    [07] ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Πρόδρομος Προδρόμου επέκρινε την απόφαση του αντιδημάρχου Παραλιμνίου να αποχωρήσει από τον ΔΗΣΥ και να ενταχθεί στους Νέους Ορίζοντες, τονίζοντας ότι είναι πρωτοφανές κάποιος να αποχωρεί από ένα κόμμα επειδή μια κοινοβουλευτική επιτροπή προτίθεται να κάμει έλεγχο.

    Ο κύριος Προδρόμου πρόσθεσε πως εφ' όσον ο κύριος Ευαγγέλου επέλεξε την οδό της παραίτησης, θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει τη θέση του αντιδημάρχου αντί να φύγει από το κόμμα του.

    Ο κύριος Προδρόμου είπε ότι η Επιτροπή δεν είναι κομματικό όργανο κανενός και οι αποφάσεις της έπρεπε να τυγχάνουν σεβασμού.

    [08] ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

    Ο Αντιδήμαρχος Παραλιμνίου Αντρέας Ευαγγέλου δήλωσε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από τον ΔΗΣΥ είναι η θέση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για διενέργεια ελέγχου στο Δήμο Παραλιμνίου.

    Ο κύριος Ευαγγέλου είπε ότι ανέμενε από το ΔΗΣΥ να βάλει στη θέση του, κατά την έκφραση του, τον Χρίστο Πουργουρίδη, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής και επιμένει να εξετασθούν οι καταγγελίες δημοτών για παρατυπίες.

    Ο κύριος Ευαγγέλου είπε ότι οι καταγγελίες δεν πρέπει να εξετασθούν από την Επιτροπή και κατηγόρησε τον κύριο Πουργουρίδη ότι έβαλε στο εδώλιο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όταν κλήθηκαν ενώπιόν τους για συζήτηση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

    [09] ΣΕΡΒΑΣ ΤΕΛΟΣ

    Πέθανε το πρωϊ σε ηλικία ενενήντα τεσσάρων ετών ο παλαίμαχος πολιτευτής και συγγραφέας Πλουτής Σέρβας.

    Η σορός του θα μεταφερθεί στο Λονδίνο όπου διαμένουν τα δυο του παιδιά.

    Ο Πλουτής Σέρβας γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1907 και σπούδασε πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες στη Μόσχα.

    Εντάχθηκε από νεαρής ηλικίας στις τάξεις της Αριστεράς.

    Ηταν ένας από τα ιδρυτικά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου το 1926 και του ΑΚΕΛ το 1941, του οποίου διατέλεσε Γενικός Γραμματέας μέχρι το 1945.

    Διατέλεσε Δήμαρχος Λεμεσού από το 1943 έως το 1949.

    Το 1952 απεβλήθη από τις τάξεις του ΑΚΕΛ.

    [10] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Για τη δεύτερη φάση του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει απόψε στις εννιά και σαράντα πέντε στην Αυστρία, την Στουρμ Γραντζ.

    Ο αγώνας θα μεταδοθεί απ' ευθείας από το Ρικ Ενα.

    Γύρω στα μεσάνυκτα θα μεταδοθούν στιγμιότυπα από τους άλλους τρεις αγώνες της ημέρας.

    [11] ΚΑΛΑΘΟ ΤΕΛΙΚΟΣ

    Αποέλ και Αέλ θα αναμετρηθούν απόψε στον τελικό του κυπέλλου καλαθόσφαιρας. Ο αγώνας αρχίζει στις επτά και τριάντα στο γήπεδο Ελευθερία στη Λευκωσία.

    Η Αελ νίκησε χθες βράδυ τον Κεραυνό με ογδόντα-τέσσερις, εβδομήντα- έξι και το Αποελ τον Αχιλλέα Καϊμακλίου με ογδόντα-εξήντα- οκτώ.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και θα πέφτουν τοπικές βροχές. Σε μερικές περιπτώσεις οι βροχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές, ισχυρούς ανέμους και χαλάζι.

    Στις ψηλότερες κορυφές θα σημειωθεί χιονόπτωση.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ισχυροί, πέντε έως έξι μποφόρ, η θάλασσα ταραγμένη γενικά και τρικυμισμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Απόψε θα αναπτύσσονται νεφώσεις κατά διαστήματα και θα πέφτουν τοπικές βροχές και στις ψηλότερες κορυφές χιόνια.

    Οι άνεμοι θα καταστούν νοτιοδυτικοί, μέτριοι ως ισχυροί τεσσάρων έως πέντε μποφόρ, η θάλασσα θα είναι ταραγμένη γενικά και ταραγμένη στις προσήνεμες πειροχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους έξι βαθμούς στο εσωτερικό, στους οκτώ στα παράλια και στον ένα βαθμό στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Στο Τρόοδος, χιονίζει κατά διαστήματα και οι δρόμοι είναι ανοικτό μόνο για οχήματα εφοδιασμένα με αλυσίδες ή με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 14 February 2001 - 19:44:06 UTC