Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-03-23

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΙΡ ΕΠΕΣΕ
  • [02] ΑΝΑΝ ΖΑΚΧΑΙΟΣ
  • [03] ΚΑΣΟΥΛ ΧΡΙΣΤ
  • [04] ΧΡΙΣΤ ΚΑΣΟΥΛ
  • [05] ΕΣΥ ΠΑΣΥΔΥ
  • [06] ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ
  • [07] ΠΥΡΚΑΓΙΑ
  • [08] ΚΡΟΤΙΔΕΣ ΣΥΛΛΗΨΗ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2001

  • [01] ΜΙΡ ΕΠΕΣΕ

    Ο διαστημικός σταθμός Μιρ ολοκλήρωσε στις οκτώ το πρωί ώρα Κύπρου την θριαμβευτική αποστολή του στην ιστορία του διαστήματος.

    Ο Μιρ ύστερα απο δεκαπέντε χρόνια σε τροχιά, συνετρίβη πέντε χιλιάδες οκτακόσια χιλιόμετρα ανατολικά των ακτών της Αυστραλίας, σε ακατοίκητη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού που συμπτωματικά ονομάζεται Νεκροταφείο.

    Τα φλεγόμενα συντρίμμια του Μιρ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας χειρισμού εκτάκτων καταστάσεων της Αυστραλίας, έπεσαν ακριβώς στη περιοχή που είχε προβλέψει η ρωσική υπηρεσία διαστήματος, μεταξύ Αυστραλίας και Χιλής. Υπολογίζεται ότι το συνολικά βυθίστηκαν στη θάλασσα χίλια πεντακόσια κομμάτια συνολικού βάρους είκοσι τόνων.

    Κάτοικοι των νησιών Φίτζι, στον Ειρηνικό, δήλωσαν ότι είδαν τον διαστημικό σταθμό να διαλύεται ύστερα από έκρηξη, που άφησε μια τεράστια ουρά καπνού στον ουρανό.

    Η επιχείρηση καταστροφής του άρχισε, όταν σταμάτησαν οι κινητήρες του πυραύλου Πρόγκρες, που είχε συνδεθεί με τον διαστημικό σταθμό για να τον οδηγήσει στη γη.

    Ο Mιρ έχασε πρώτα ύψος και λίγα λεπτά αργότερα άρχισε η δεύτερη φάση της επιχείρησης, με στόχο να έλθει πλησιέστερα προς τον πλανήτη ο διαστημικός σταθμός.

    Στις επτά και επτά το πρωί ξεκίνησε η τρίτη και τελευταία φάση με την είσοδό του Μιρ στην ατμόσφαιρα και τη συντριβή του στον ωκεανό. Η φάση αυτή διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα.

    Το σχέδιο των Ρώσων επιστημόνων που είχαν αναλάβει την επιχείρηση καταστροφής του Μιρ ήταν σταδιακά να μειωθεί η τροχιά του διαστημικού σταθμού, ώστε κάποια στιγμή να μην μπορεί να αντισταθεί στην βαρύτητα της Γης και να εισέλθει στην ατμόσφαιρα, όπου ορισμένα τμήματά του, κυρίως οι ηλιακοί συλλέκτες και οι κεραίες θα καίγονταν, πριν συντριβεί στον ωκεανό.

    [02] ΑΝΑΝ ΖΑΚΧΑΙΟΣ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με γραπτή δήλωση, διόρθωσε προφορική του αναφορά σε "Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές αρχές" κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Ηνωμένα Εθνη.

    Υστερα από έντονα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το γραφείο του εκπροσώπου του κυρίου Ανάν εξέδωσε διορθωτική δήλωση στην οποία τονίζεται οτι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην απάντησή του σε Τούρκο δημοσιογράφο "ήθελε να σημειώσει οτι η αποστολή του καλής θέλησης πραγματοποιείται με τις δύο πλευρές στην Κύπρο, με τις οποίες είναι σε επαφή ο ειδικός απεσταλμένος του".

    Οι υπηρεσίες μου καλής θέλησης, πρόσθεσε, είναι να είμαι σε επαφή μαζί τους και ελπίζω οτι σύντομα θα έχουμε κάποια ένδειξη για το αν θα υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών.

    [03] ΚΑΣΟΥΛ ΧΡΙΣΤ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι ενώ έκαμε στροφή καί τάσσεται υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την ίδια ώρα, παρασύρεται, όπως είπε, από τά ιδεολογικά του αντανακλαστικά και θέτει εμπόδια στην έγκριση διαφόρων νομοσχεδίων που αφορούν τόν εκσυγχρονισμό καί την εναρμόνιση.

    Σε δηλώσεις στο Τρίτο πρόγραμμα του Ρικ ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι το Ακέλ από τη μια ανοίγει τήν πόρτα για την Ευρωπαϊκή Ενωση καί από την άλλη, βάζει μπάρες καί την φράσσει, κατά την έκφρασή του.

    Αναφερόμενος στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ για εμπλοκή υπουργών στην προεκλογική εκστρατεία ο κύριος Κασουλίδης χαρακτήρισε εξοργιστικό να ζητείται φίμωση των υπουργών καί τόνισε ότι οι υπουργοί δεν εμπλέκονται στην προεκλογική εκστρατεία αλλά υπεραμύνονται του έργου τό οποίο έχουν επιτελέσει.

    [04] ΧΡΙΣΤ ΚΑΣΟΥΛ

    Μιλώντας στο ίδιο πρόγραμμα του Ρικ, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας επανέλαβε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κατηγόρησε τον Δησύ ότι επιχειρεί να διαστρεβλώσει τη θέση αυτή για προεκλογικούς σκοπούς.

    Ο κύριος Χριστόφιας απέρριψε τις επικρίσεις ότι το Ακέλ θέτει εμπόδια στην ευρωπαική πορεία της Κύπρου καί πρόσθεσε ότι το κόμμα έχει επιφυλάξεις σε διάφορα θέματα, και τίς διατυπώνει με στόχο να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις.

    Είπε επίσης ότι η πορεία πρός την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι πολύ δύσκολη και χρειάζεται πολλή δουλειά για να επιτευχθεί ο στόχος.

    [05] ΕΣΥ ΠΑΣΥΔΥ

    Τη λήψη απεργιακών μέτρων θα μελετήσουν το απόγευμα σε σύσκεψη οι οργανώσεις Πασυδύ, Ετυκ, Οέλμεκ και άλλες κρατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, μετά τις προοπτικές που διαγράφονται για πιθανή ψήφιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στις πέντε Απριλίου.

    Ο κίνδυνος γενικής απεργίας είναι ορατός αφού η Πασυδύ και άλλες κρατικές οργανώσεις αντιτίθενται στην εισαγωγή του ΕΣΥ υπό τη σημερινή του μορφή, ενώ η Ετύκ το απορρίπτει.

    [06] ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ

    Νέος εμπρησμός αυτοκινήτου τη φορά αυτή στο Κίτι.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας στη Λάρνακα άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου της Μαρίας Μηνά από το Κίτι με αποτέλεσμα το όχημα να υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

    Ο εμπρησμός έγινε στις τέσσερις και σαράντα- πέντε τα ξημερώματα και σύμφωνα με πληροφορίες, οφείλεται σε οικογενειακές διαφορές.

    Στη αστυνομία, κλήθηκε για κατάθεση, πρώην συγγενικό άτομο της Μηνά.

    [07] ΠΥΡΚΑΓΙΑ

    Πυρκαγιά κατέκαυσε ολοσχερώς εργαστήριο κατασκευής επίπλων στην Κάτω Δευτερά.

    Οι ζημιές υπολογίζονται στις τριάντα χιλιάδες λίρες.

    Το εργαστήρι ανήκει στον Μενέλαο Πογιατζή που διαμένει στη Ψημολόφου.

    Η πυρκαγιά ξέσπασε στη μία και τριάντα μετά τα μεσάνυκτα και εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι προκλήθηκε τυχαία.

    Το εργαστήριο δεν ήταν ασφαλισμένο.

    [08] ΚΡΟΤΙΔΕΣ ΣΥΛΛΗΨΗ

    Μεγάλη ποσότητα κροτίδων και πυροτεχνημάτων των οποίων η εισαγωγή και διακινηση απαγορεύεται, κατάσχεσε χθες βράδυ η αστυνομία ύστερα από έρευνα σε υποστατικά αδειούχου εμπόρου εκρηκτικών υλών στο Στρόβολο.

    Ανευρέθηκαν επίσης ρουκέτες και πυροτεχνήματα τα οποία ο έμπορος κατείχε νόμιμα αλλά είχε αποθηκευμένα σε μη αδειούχο υποστατικό.

    Συνολικά βρέθηκαν πέραν των τριάντα εννιά χιλιάδων εργοστασιακών κροτίδων και 1275 πυροτεχνήματα δύο τύπων των οποίων η κατοχή και διακίνηση απαγορεύεται.

    Για διευκόλυνση των ανακρίσεων συνελήφθη εβδομηντάχρονος έμπορος.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Ο καιρός το απόγευμα θα είναι άστατος με πολύ δυνατούς ανέμους και τοπικές βροχές που σε μερικές περιπτώσεις θα συνοδεύονται από βροντές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ισχυροί πέντε και στις προσήνεμες περιοχές πολύ ισχυροί έως σφοδροί έξι με επτά μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι στα βόρεια και ανατολικά έως κυματώδης και στις υπόλοιπες περιοχές έως πολύ κυματώδης.

    Απόψε ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και πιθανόν καταιγίδες ιδιαίτερα στα ανατολικά.

    Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς μέτριους έως ισχυρούς τεσσάρων έως πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί γενικά κυματώδης έως πολύ κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους επτά βαθμούς στο εσωτερικο , στους 9 στα παράλια και στους έξι στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 23 March 2001 - 18:20:24 UTC