Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-04-24

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΠΑΡΑΓΙΟΥΔΑΚΗΣ
  • [02] ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
  • [03] ΘΕΜΙΣΤΟ ΝΕΡΟ
  • [04] ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΡΦΙΝΕΣ
  • [05] ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΠΕΙΝΑ
  • [06] ΕΚΡΗΞΗ ΝΑΠΑ
  • [07] ΕΚΡΗΞΗ ΛΕΜΕΣΟΣ
  • [08] ΡΩΣΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗ
  • [09] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΕΝΕΘΛΙΑ
  • [10] ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2001

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΠΑΡΑΓΙΟΥΔΑΚΗΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης παρασημοφόρησε με τον μεγαλόσταυρο του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Στρατηγό Μανούσο Παραγιουδάκη.

    Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στις ανεκτίμητες υπηρεσίες του στρατηγού Παραγιουδάκη σε ότι αφορά την ενίσχυση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Η προσφορά του στην άμυνα της ιδιαίτερης πατρίδας μας, τόνισε ο πρόεδρος Κληρίδης, άρχισε πριν από εικοσιπέντε χρόνια όταν νεαρός αξιωματικός υπηρέτησε στην Κύπρο.

    Είπε ακόμα ότι η υπογραφή, από τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας, του κοινού μνημονίου χειρισμού κρίσεων, η προώθηση των κοινών εξοπλιστικών προγραμμάτων και η δωρεάν παραχώρηση από την Ελληνική Κυβέρνηση στην Κύπρο οπλικών συστημάτων και άλλου υλικού, αξίας πέραν των τετρακοσίων εκατομμυρίων λιρών, αποτελούν ενέργειες που σχετίζονται και με την παρουσία του Στρατηγού Παραγιουδάκη στην ηγεσία των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

    Ο στρατηγός Παραγιουδάκης εξέφρασε την συγκίνηση του για την μεγάλη τιμή που του έγινε, και τόνισε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου, τόσο από τη θέση του Αρχηγού, αλλά και αργότερα ως απλός στρατιώτης.

    [02] ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

    Συμπληρώνονται σήμερα ογδονταέξη χρόνια από τη βάρβαρη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους.

    Οι ομαδικές σφαγές, οι απάνθρωποι εξευτελισμοί, βιασμοί και διωγμοί σε βάρος των Αρμενίων το 1915 και το 1920, χαρακτηρίστηκαν ως ένα από τα πλέον φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και στιγμάτισαν για πάντα την Τουρκία ως κράτος-δολοφόνο.

    Για τη θλιβερή επέτειο, η Επιτροπή Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων οργανώνει σήμερα σειρά εκδηλώσεων.

    Στις έντεκα το πρωί τελέστηκε επίσημο μνημόσυνο των σφαγιασθέντων, στην Αρμενική Εκκλησία στην Ακρόπολη.

    Στις οκτώ απόψε θα πραγματοποιηθεί επίσημη Εκδήλωση Μνήμης στο Αμφιθέατρο της Πασυδύ στη Λευκωσία.

    Κόμματα με διακηρύξεις τους, καταδικάζουν το αποτρόπαιο έγκλημα της γενοκτονίας των Αρμενίων και εκφράζουν την συμπαράσταση και εκτίμηση του Κυπριακού λαού προς τον Αρμενικό λαό.

    [03] ΘΕΜΙΣΤΟ ΝΕΡΟ

    Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι με τη μονάδα αφαλάτωσης στη Λάρνακα, η οποία θα παράγει πενηντα δύο χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, σε συνδυασμό με τα σαράντα χιλιάδες κυβικά που δίνει η μονάδα αφαλάτωσης στη Δεκέλεια, καλύπτονται οι υδατικές ανάγκες των επαρχιών Λάρνακας, Λευκωσίας και Αμμοχώστου για τα επόμενα είκοσι χρόνια.

    Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ ο κύριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι επετεύχθη ο στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση για απεξάρτηση του πόσιμου νερού από τη βροχόπτωση και πρόσθεσε ότι τα υδατικά και αρδευτικά έργα συνεχίζονται.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτης" σύμφωνα με το οποίο δεν έχει διοχετευτεί στο διϋλιστήριο Τερσεφάνου και στους καταναλωτές, νερό από την εγκαινιασθείσα χθες μονάδα αφαλάτωσης στη Λάρνακα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε Βόριο, ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι η μονάδα βρίσκεται στις πρώτες μέρες λειτουργίας της και είναι φυσικό να χρειάζονται κάποιες ρυθμίσεις.

    [04] ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΡΦΙΝΕΣ

    Ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα για την εξαφάνιση δέκα ενέσεων μορφίνης από το Νοσοκομείο Λεμεσού.

    Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ ο κύριος Σαββίδης ανέφερε ότι η εξαφάνιση του ελεγχόμενου αυτού φαρμάκου διαπιστώθηκε την περασμένη Τετάρτη.

    Η διεύθυνση του νοσοκομείου πήρε αμέσως τα δέοντα μέτρα, και τώρα αναμένεται το πόρισμα της Αστυνομίας.

    Ο κύριος Σαββίδης ανέφερε ότι συνεχίζεται και η έρευνα για το ακατάλληλο νερό στο νοσοκομείο Λευκωσίας και την απόκρυψη του θέματος από το προσωπικό.

    Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι διαδικασίες αλλαγής των ντεποζίτων ενώ παρέχεται εμφιαλωμένο νερό για τίς ανάγκες του προσωπικού και των ασθενών.

    Ο κύριος Σαββίδης ανέφερε ότι ανάλογα μέτρα θα ληφθούν σε όλα τα νοσοκομεία της Κύπρου.

    [05] ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΠΕΙΝΑ

    Σε φυλακές στα κατεχόμενα, σαραντα τρείς Ιρακινοί λαθρομετανάστες κατήλθαν σε απεργία πείνας, φοβούμενοι την έκδοσή τους στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ψευδοδικαστήριο στα κατεχόμενα αποφάσισε, ήδη, την έκδοσή τους.

    [06] ΕΚΡΗΞΗ ΝΑΠΑ

    Εκρηξη σημειώθηκε ψες στο ισόγειο της κατοικίας του Πιερή Χριστοφή, τριανταενός ετών, ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου στην Αγία Νάπα.

    Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο ισόγειο της κατοικίας.

    Η Αστυνομία εξετάζει τα ενδεχόμενα διαρροής υγραερίου, ή έκρηξης βόμβας.

    Ο Χριστοφή ανέφερε στην Αστυνομία ότι την ώρα της έκρηξης απουσίαζε από την κατοικία του και ότι ειδοποιήθηκε από φίλο του για το περιστατικό.

    Ανέφερε, επίσης, ότι λείπει από το σπίτι ένα από τα κυνηγετικά του όπλα.

    Η κατοικία του Πιερή Χριστοφή υπήρξε στο παρελθόν τρεις φορές στόχος κακόβουλης ενέργειας από πυροβολισμούς ή τοποθέτηση βόμβας.

    [07] ΕΚΡΗΞΗ ΛΕΜΕΣΟΣ

    Στόχος νέας βομβιστικής επίθεσης έγινε αυτοκίνητο της εταιρείας Χαβάη Κονστράξιον στη Λεμεσό.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις δύο και είκοσι μετά τα μεσάνυχτα, σε αυτοκίνητο πολυτελείας της εταιρείας, στον Ποταμό Γερμασόγειας.

    Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στο χώρο στάθμευσης του συγκροτήματος Χαβάη Σαντάν, στην οδό Κώστα Πιτσιλλίδη, όπου διαμένει ο Χάρης Θεοχάρους, είκοσι οκτώ χρόνων, μέτοχος της εταιρείας.

    Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου.

    [08] ΡΩΣΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗ

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου αποφάσισε σήμερα την κράτηση του Ρώσου επιχειρηματία Βαλερί Μετσάνοφ για δεκαοκτώ ημέρες, μέχρις ότου αποσταλούν στην Κύπρο όλα τα απαραίτητα επίσημα έγγραφα και να αρχίσει η διαδικασία έκδοσής του.

    Ο Μετσάνοφ, ο οποίος κατεζητείτο από τις ρωσσικές αρχές για απάτη εκατομμυρίων λιρών στη χώρα του, συνελήφθη στην Πάφο πριν από λίγες ημέρες.

    [09] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΕΝΕΘΛΙΑ

    Τα ογδοηκοστά-δεύτερα γενέθλιά του γιόρτασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε εκδήλωση που έγινε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης έσβησε ογδονταδύο κεράκια, αφού προηγουμένως φρόντισε να αλλάξει τον αριθμό, σε... εικοσιοκτώ, αλλά να τον επαναφέρει αργότερα στο ογδονταδύο.

    Πάνω στην τούρτα των γενεθλίων είχε .....προσγειωθεί ένα στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Ντακότα, παρόμοιο με εκείνο που οδηγούσε ο πρόεδρος Κληρίδης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης πρόσφερε στον Πρόεδρο Κληρίδη ένα περίστροφο της εποχής του ΄40.

    Ο δωδεκάχρονος βαπτιστικός του Προέδρου Κληρίδη, Γλαύκος, από το Ιράν, πρόσφερε ένα πορτραίτο του Προέδρου το οποίο κέντησε η γιαγιά του.

    [10] ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Η Εθνική ελπίδων της Κύπρου αντιμετωπίζει στις οκτώ απόψε εκτός έδρας την αντίστοιχη ομάδα της Ολλανδίας, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ελπίδων της ΟΥΕΦΑ.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικές νεφώσεις που θα φέρουν λίγες βροχές.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί, μέτριοι έως ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και τοπικά έξι μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη και τοπικά έως κυματώδης.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δέκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους δεκατρείς στα νότια και ανατολικά παράλια, στους δεκαπέντε στα δυτικά παράλια και στους επτά στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 24 April 2001 - 9:28:20 UTC