Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-05-30

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΙΣΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ
  • [02] ΛΥΣΣΑ ΕΥΘΥΝΕΣ
  • [03] ΤΑΚΗΣ ΕΥΘΥΝΕΣ
  • [04] ΟΜΗΡΟΥ ΕΥΘΥΝΕΣ
  • [05] ΡΟΤΣΑΣ ΤΡΙΤΟ
  • [06] ΑΝΑΣΤΑ ΡΟΤΣΑΣ
  • [07] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΦΡΙΝΤ
  • [08] ΑΝΑΣΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [09] ΑΝΑΣΤΑ ΒΟΥΛΗ
  • [10] ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ
  • [11] ΛΕΜΕΣΟΣ ΚΛΟΠΗ
  • [12] ΛΕΜΕΣΟΣ ΕΚΡΗΞΗ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 30 MAIOY 2001

  • [01] ΚΙΣΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

    Το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών συνέρχεται το απόγευμα για να προβεί σε μια πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών και να μελετήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του Κινήματος λόγω του απογοητευτικού αποτελέσματος.

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι θα παραδώσει την εξουσία κατά το συνέδριο του Κινήματος που θα συγκληθεί αργότερα, απορρίπτοντας ουσιαστικά αξιώσεις για άμεση αποχώρησή του.

    Είπε, ωστόσο, ότι αυτό δεν έχει καθόλου σχέση με τα αποτελέσματα των εκλογών και διευκρίνισε ότι δεν θα παραιτηθεί από τη Βουλή.

    [02] ΛΥΣΣΑ ΕΥΘΥΝΕΣ

    Σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ ο κύριος Λυσσαρίδης επανέλαβε ότι έχει τροχιοδρομήσει τις διαδικασίες για σύγκληση έκτακτου συνεδρίου και εισηγήθηκε όπως γίνει ταυτόχρονα καταστατικό και εκλογικό συνέδριο.

    Είπε επίσης ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρία του πολιτικού γραφείου, όπου θα γίνει ανάλυση του καταθλιπτικού, όπως το χαρακτήρισε αποτελέσματος, και αναζητηθούν τα αίτια.

    [03] ΤΑΚΗΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

    Εξ άλλου ο Τάκης Χατζηδημητρίου επανέλαβε την ανάγκη για αλλαγή ηγεσίας και πρόσθεσε ότι εάν θεωρούμε ότι οι εξελίξεις στο κόμμα είναι απλώς η εφαρμογή κάποιας διαδικασίας, σημαίνει ότι δεν πήραμε τα τραντακτά πολιτικά μηνύματα.

    Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι άν το Κισός πήρε την Κυριακή εξήμισυ τοις εκατόν, σήμερα έχει πολύ λιγότερα.

    Πολλοί είπε, έδωσαν ψήφο ανοχής με την ελπίδα ότι κάτι θα καταλαμβαίναμε, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα πολιτικά μηνύματα της τραγωδίας, όπως χαρακτήρισε την πτώση, δεν γίνονται αισθητά από την ηγεσία.

    [04] ΟΜΗΡΟΥ ΕΥΘΥΝΕΣ

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Κισός Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι η αποχώρηση του Βάσου Λυσαρίδη δεν πρέπει να συνδεθεί με την επιρρίψει ευθυνών.

    Δεν πρέπει να αναζητούμε αποδιοπομπαίο τράγο, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ολόκληρη η ηγεσία βρίσκεται στην κρίση των συλλογικών οργάνων και των μελών.

    Απέρριψε, επίσης, τις επικρίσεις για ευθυνοφοβία.

    [05] ΡΟΤΣΑΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Χρίστος Ρότσας, διευκρίνησε ότι οι χθεσινές καταγγελίες του για εξαγορά σταυρών προτίμησης από συνυποψήφιους του, βασίζονταν πάνω σε έντονους ψιθύρους καί πληροφορίες καί όχι σε στοιχεία.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κύριος Ρότσας ανέφερε ότι θα θέσει τις πληροφορίες αυτές στον Γενικό Εισαγγελέα.

    Είπε επίσης ότι θεώρησε καθήκον να δημοσιοποιήσει τίς πληροφορίες του για να μην παρατηρηθούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα τα οποία, όπως είπε, μειώνουν την αξιοπιστία καί την αξιοπρέπει των βουλευτών.

    Εξ άλλου ο νεοεκλεγείς βουλευτής του Δησύ Νίκος Τορναρίτης υποστήριξε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου βρίσκονταν σε έξαρση οι ψίθυροι, η βιομηχανία λάσπης και τα πισώπλατα μαχαιρώματα, χωρίς να υπάρξουν οποιαδήποτε στοιχεία.

    Είπε επίσης ότι και ο ίδιος γνώριζε για τις φήμες αυτές καί τόνισε ότι όποιος έχει οποιοδήποτε στοιχείο να το καταγγείλει για να πληρώσουν οι ένοχοι.

    [06] ΑΝΑΣΤΑ ΡΟΤΣΑΣ

    Σχολιάζοντας όσα ανέφερε ο κύριος Ρότσας, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον πρώην βουλευτή να τεκμηριώσει τις καταγγελίες του.

    Σε διαφορετική περίπτωση, είπε, δεν θα έχει θέση στο κόμμα.

    Είπε επίσης ότι εάν ο κύριος Ρότσας δεν τεκμηριώσει τις καταγγελίες του τότε θα εισηγηθεί διαγραφή του από το Κόμμα.

    [07] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΦΡΙΝΤ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά και ενεργά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό.

    Αυτά αναφέρει σε απαντητική επιστολή του, στα μέλη του Δήμου Μπάρνετ στο Λονδίνο, ο Ειδικός Βοηθός του Αμερικανού Προέδρου Ντάνιελ Φριντ.

    Στην επιστολή ο κύριος Φριντ, τονίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζουν να εργάζονται με τα Ηνωμένα Εθνη και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για την επανέναρξη των συνομιλιών.

    Το μήνυμα αυτό, προστίθεται στην επιστολή, διαβιβάστηκε τόσο στον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, όσο και στον Ισμαήλ Τζεμ.

    [08] ΑΝΑΣΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε σοβαρή εκτροπή του κυπριακού προβλήματος την χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

    Ο κυριος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το όλο θέμα θα πρέπει να συζητηθεί από το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο να επιληφθεί του θέματος και να εισηγηθεί τρόπους αντίδρασης.

    Η νέα Τουρκική πρόκληση, είπε, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί προσεκτικά και άμεσα.

    Εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν πρόκειται να συνέλθει πριν από την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής.

    [09] ΑΝΑΣΤΑ ΒΟΥΛΗ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το θέμα της προεδρίας της νέας Βουλής θα ξεκαθαρίσει το απόγευμα κατά τη διάρκεια συνεδρίας του πολιτικού γραφείου του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

    Ο κύριος Αναστασιάδης συναντήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Κληρίδη με τον οποίο αξιολόγησε τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής.

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού επιβεβαίωσε χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Τάσσο Παπαδόπουλο για το θέμα της προεδρίας της Βουλής, τονίζοντας ότι οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν, όπως συνεχίζονται και οι επαφές με τον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Βάσο Λυσσαρίδη.

    Ο κυριος Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει πρώτα να λάβει απόφαση αν θα διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής για να συζητηθούν στη συνέχεια τυχόν υποψήφιοι και ονόματα.

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απέκλεισε οποιαδήποτε συνάντησή του με την ηγεσία του Ακέλ, αφού, όπως είπε, και τα δύο κόμματα διεκδικούν την προεδρία της Βουλής.

    [10] ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ

    Η πρώτη Ιατρική Λειτουργός του Υπουργείου Υγείας Χρυστάλλα Χατζηαναστασίου ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ιογενούς μηνιγγίτιδας είναι ανησυχητικός.

    Παρατήρησε, ωστόσο, ότι τις τελευταίες ημέρες δεν παρατηρείται πολλαπλασιασμός τους κάτι που φανερώνει ότι υπάρχει σταθεροποίηση.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ η κυρία Χατζηαναστασίου είπε ότι τελευταία σημειώνονται γύρω στα επτά κρούσματα την εβδομάδα, τα οποία αφορούν συνήθως παιδάκια τριών έως έντεκα χρόνων.

    Η κυρία Χατζηαναστασίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των μέτρων υγιεινής που πρέπει να τηρεί σχολαστικά το κοινό ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου.

    [11] ΛΕΜΕΣΟΣ ΚΛΟΠΗ

    Αγνωστοι έκλεψαν χθες από αυτοκίνητο, φάκελο με τεσσερισήμισι χιλιάδες λίρες και εξαφανίστηκαν.

    Τα χρήματα ανήκαν στον Κυριάκο Καδή ο οποίος κατήγγειλε την υπόθεση στην αστυνομία.

    Ο Καδή δεν ήταν σε θέση να αναφέρει σε ποιό σημείο της πόλης έγινε η κλοπή αφού χθες βρισκόταν σε διάφορους χώρους για την διεκπεραίωση εργασιών του.

    Την ώρα της κλοπής το αυτοκίνητο δεν ήταν κλειδωμένο.

    [12] ΛΕΜΕΣΟΣ ΕΚΡΗΞΗ

    Εκρηξη που σημειώθηκε σε περίπτερο στη Λεμεσό προκάλεσε εγκαύματα στον ιδιοκτήτη του.

    Πρόκειται για τον Πανίκο Καραγιάννη ιδιοκτήτη του περιπτέρου Λάπηθος στα Κάτω Πολεμίδια.

    Ο Καραγιάννης κάηκε στα χέρια και στην κοιλιά από έκρηξη δοχείου με υπολείμματα από θίνερ.

    Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που ο Καραγιάννης ανέβηκε στο δοχείο για να χρησιμοποιήσει ηλεκτροκόλληση για την ανακαίνιση του περιπτέρου.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, τα νότια και ανατολικά παράλια, στους 19 στα δυτικά και στους 15 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 30 May 2001 - 11:40:04 UTC