Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-06-22

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΣΟΥ ΑΝΑΝ
  • [02] ΤΑΣΣΟΣ ΒΑΣΕΙΣ
  • [03] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΒΑΣΕΙΣ
  • [04] ΒΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
  • [05] ΓΟΥΙΚΛΥ ΝΕΟ
  • [06] ΣΚΟΠΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [07] ΜΠΕΛΦΑΣΤ ΤΑΡΑΧΕΣ
  • [08] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΝΕΟ
  • [09] ΚΥΝΗΓΟΙ ΦΩΤΙΕΣ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001

  • [01] ΚΑΣΟΥ ΑΝΑΝ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επανέλαβε ότι η πλευρά μας είναι αυτή που επιθυμεί να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

    Στόχος είπε, είναι να συνεχίσουμε από το σημείο που είχαμε μείνει για να μην δίνεται οποιαδήποτε δικαιολογία ή ευχέρεια, στις παραμονές της ένταξης της Κύπρου στην Ευρώπη, να ζητείται από Τουρκικής πλευράς έναρξη των συνομιλιών.

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις στο Λονδίνο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ότι θα γίνει προσπάθεια μέχρι το τέλος του χρόνου να διεξαχθούν συνομιλίες, ο κύριος Κασουλίδης εξέφρασε απορία γιατί ο στόχος επανέναρξης των συνομιλιών μετατέθηκε από τον Ιούλιο στο Σεπτέμβριο.

    Αναρωτήθηκε, παράλληλα, αν με τη δήλωση Ανάν, αυτός ο στόχος μετατίθεται τώρα για το τέλος του χρόνου.

    [02] ΤΑΣΣΟΣ ΒΑΣΕΙΣ

    Ανύπαρκτο θεωρεί το θέμα των βρετανικών βάσεων μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο Πρόεδρος του Δήκο και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας το πρωϊ στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα και ότι το καθεστώς των βάσεων δεν εμπλέκεται στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [03] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΒΑΣΕΙΣ

    Εξ άλλου ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου δεν θα επηρεαστεί από την ύπαρξη των βρετανικών βάσεων, ακόμη καί αν δεν επέλθει συμφωνία με τους Βρετανούς.

    Ανέφερε επίσης ότι οι λύσεις των προβλημάτων, τα οποία δυνατό να παρουσιαστούν, είναι πρακτικές καί εύκολες καί τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιδιώξει τό πιο σωστό υπό τις περιστάσεις, στο πλαίσιο του δημοσίου διεθνούς δικαίου καί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [04] ΒΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

    Οι Αρχές Βρετανικών Βάσεων ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στην οικιστική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, ώστε να συνάδουν με όσα ισχύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Θα μελετήσουν επίσης επέκταση των περιοχών γύρω από τα χωριά, που βρίσκονται μέσα στις βάσεις και στις οποίες επιτρέπεται η ανάπτυξη.

    [05] ΓΟΥΙΚΛΥ ΝΕΟ

    Μια συγκλονιστική μαρτυρία σουηδού στρατιώτη, που υπηρετούσε στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην περιοχή της Καρπασίας, για ομαδικές εκτελέσεις από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής το 1974, δημοσιεύει σήμερα η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα ¨Σάϋπρους Γουϊκλυ".

    Οπως ανέφερε ο σουηδός στρατιώτης, ο ίδιος επάνδρωνε παρατηρητήριο σε χωριό, πάνω από το σπίτι ενός δασκάλου που βρισκόταν στη διασταύρωση του δρόμου που οδηγούσε στην Καρπασία.

    Ενα πρωϊνό, πρόσθεσε, είδε ένα φορτηγό στο οποίο επέβαιναν δεκαπέντε άνθρωποι, ηλικίας είκοσι πέντε με πενήντα ετών, που πλησίαζε στο φυλάκιο του, από ανατολικά.

    Σύμφωνα με τον πρώην σουηδό ειρηνευτή ο οδηγός ακολούθησε δυτική κατεύθυνση, αλλά διατάχθηκε από ένα τουρκοκύπριο, μαχητή, όπως τον χαρακτηρίζει, να κατευθυνθεί βόρεια, προς ένα αδιέξοδο δρόμο, στους πρόποδες του Πενταδακτύλου.

    Στη συνέχεια, ανέφερε, ακούστηκαν ριπές αυτομάτων όπλων για τρία με τέσσερα λεπτά και ύστερα δέκα μεμονωμένοι πυροβολισμοί.

    [06] ΣΚΟΠΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Στα Σκόπια, οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την αυγή επίθεση με μαχητικά ελικόπτερα και άρματα μάχης εναντίον του χωριού Αρατσίνοβο, που αποτελεί προπύργιο των αλβανόφωνων ανταρτών.

    Το χωριό απέχει περί τα δέκα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα των Σκοπίων και οι αντάρτες είχαν απειλήσει ότι από αυτό θα βομβάρδιζαν την πόλη και το αεροδρόμιο.

    [07] ΜΠΕΛΦΑΣΤ ΤΑΡΑΧΕΣ

    Στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας συνεχίστηκαν για δεύτερο βράδυ οι ταραχές που ξέσπασαν μεταξύ Καθολικών και Διαμαρτυρομένων με αποτέλεσμα είκοσι αστυνομικοί να τραυματιστούν και αρκετές οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Πολιτικοί εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων συναντήθηκαν χθες σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν στις αρχές της βδομάδας όταν Διαμαρτυρόμενοι επιτέθηκαν εναντίον Καθολικών που πήγαν να παραλάβουν τα παιδιά τους από δημοτικό σχολείο.

    [08] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΝΕΟ

    Τέθηκαν λίγο πριν από το μεσημέρι, υπό έλεγχο, οι νέες εστίες της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή της βρετανικής βάσης Επισκοπής, οι οποίες είχαν αναζωπυρωθεί νωρίτερα σήμερα το πρωϊ.

    Η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στη Λεμεσό μετέδωσε ότι οι νέες εστίες τέθηκαν υπό έλεγχο ύστερα από έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης.

    Για κατάσβεση της είχαν κινητοποιηθεί τέσσερα ελικόπτερα περιλαμβανομένων και των δυο της Δημοκρατίας.

    [09] ΚΥΝΗΓΟΙ ΦΩΤΙΕΣ

    Το Παγκύπριο Συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διαχείρισης Αγριας Ζωής καλεί τους κυνηγούς αλλά και όσους επισκέπτονται την ύπαιθρο και τα δάση να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους παράγοντες εκείνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαϊά.

    Το Συμβούλιο επισημαίνει ότι το άναμμα φωτιάς επιτρέπεται μόνο στους ελεγχόμενους εκδρομικούς χώρους και τονίζει ότι αυτό πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι θαλάσσιοι μέτριοι ως ισχυροί τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη στα προσήνεμα παράλια.

    Αίθριος θα είναι ο καιρός και απόψε.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα έως ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκαεννέα βαθμούς στο εσωτερικό, στους εικοσιένα στα νότια παράλια, στους δεκαεπτά στα δυτικά και στους δεκατέσσερις στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 22 June 2001 - 12:44:03 UTC