Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-06-28

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΑΚΣΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ
  • [02] ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΞΑΝΑ
  • [03] ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΓΟΡΑ
  • [04] ΑΝΑΣΤΑ ΛΗΞΑΝ
  • [05] ΠΕΡΕΣ ΑΡΑΦΑΤ
  • [06] ΚΛΙΝΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ
  • [07] ΜΠΟΥΣ ΠΓΔΜ
  • [08] ΡΩΣΙΑ ΝΕΚΡΟΙ
  • [09] ΠΕΡΟΥ ΧΟΛΕΡΑ
  • [10] ΝΕΠΑΛ ΝΕΚΡΟΙ
  • [11] ΙΣΠΑΝΙΑ ΕΚΡΗΞΗ
  • [12] ΛΑΘΡΟ ΛΑΡΝΑΚΑ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001

  • [01] ΛΑΚΣΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

    Τούρκοι βουλευτές και Τουρκοκύπριοι λεγόμενοι βουλευτές που πήραν μέρος στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχασαν την ψυχραιμία τους και πρόβαλαν παράλογα και εξωφρενικά επιχειρήματα.

    Μεταξύ άλλων ισχυρίστηκαν ότι σε όλο τον κόσμο, οι Τουρκοκύπριοι ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια και ότι είναι εκείνοι που επανέρχονται στην κατεχόμενη Κύπρο και συνεπώς, όπως είπαν, δεν υπάρχουν έποικοι.

    Οπως ανέφερε στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό που έκαμε την τουρκική και τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία να χάσει την ψυχραιμία της ήταν η χρήση των λέξεων "εποικισμός" και "κατοχή" στον τίτλο της έκθεσης του προέδρου της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς Φιλανδού βουλευτή Γιάκο Λάκσο.

    [02] ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΞΑΝΑ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ομόφωνα χθες να εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση την επανεκλογή του Κόφι Ανάν στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα.

    Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας χαρακτήρισε την απόφαση, η οποία ελήφθη με την ομόφωνη υποστήριξη όλων των μελών, βαρυσήμαντη και άνευ προηγουμένου.

    Η απόφαση στη Γενική Συνέλευση αναμένεται να επικυρωθεί αύριο Παρασκευή.

    Ο Κόφι Ανάν δήλωσε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή για την ψήφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη υποστήριξη και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

    [03] ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΓΟΡΑ

    Κλυδωνίζεται και πάλι η Τουρκική χρηματιστηριακή αγορά, εν αναμονή της απόφασης για την εφαρμογή, ή όχι των μεταρρυθμίσεων στην χώρα με στόχο την απόκτηση δανείων από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς.

    Με το άνοιγμα της σήμερα η αγορά στα χρηματιστήρια της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα από την περασμένη εβδομάδα.

    Αφορμή για την νέα αναταραχή είναι η πολιτική απόφαση η οποία αναμένεται να ληφθεί από την Τουρκική Κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση, ή όχι των τηλεπικοινωνιών της χώρας.

    [04] ΑΝΑΣΤΑ ΛΗΞΑΝ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε υπερβολικές τις αναφορές για διαφωνίες στελεχών καί δημιουργία κλίματος εσωστρέφειας στο κόμμα.

    Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι φυσικό σε ένα κόμμα με ελευθερία σκέψης και έκφρασης, να εξωτερικεύονται μερικές πικρίες.

    Είπε επίσης ότι στη χθεσινή πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος, ηγέρθηκαν κάποια θέματα και διατυπώθηκαν ελεύθερα ορισμένες απόψεις.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μετά από τι εκατέρωθεν εξηγήσεις που δόθηκαν, και το νηφάλιο διάλογο που αναπτύχθηκε, το θέμα θεωρείται λήξαν.

    [05] ΠΕΡΕΣ ΑΡΑΦΑΤ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ αυτήν την εβδομάδα στη Λισαβώνα, στο περιθώριο της Συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Ο Ισραηλινός Υπουργός υποσχέθηκε, επίσης, ότι θα γκρεμίσει τους αυθαίρετους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη, ενώ κάλεσε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να δώσει σαφείς εντολές για τερματισμό της βίας και της υπόθαλψης του μίσους.

    [06] ΚΛΙΝΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ

    Ο τέως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον επέκρινε τον Γιάσιερ Αραφατ ότι στη σύνοδο κορυφής του Καμπ Ντέιβιντ, τον Ιούλιο του 2000, δεν επέδειξε την απαιτούμενη διαλλακτικότητα για να επιτευχθεί μία ιστορική ειρήνη στην Μέση Ανατολή.

    Σε συνέντευξη του σε αμερικανικό περιοδικό, ο Μπιλ Κλιντον χαρακτηρίζει τον Αραφατ ως ένα γηραιό ηγέτη, φανερά ανίκανο να συνάψει συμφωνία ειρήνης.

    Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι, το κύριο εμπόδιο για τη σύναψη ειρήνης στο Κάμπ Ντέιβιντ, δεν ήταν το θέμα της ανατολικής Ιερουσαλήμ, αλλά το παλαιστινιακό αίτημα για επιστροφή τριών εκατομμυρίων παλαιστινίων προσφύγων στη γη τους.

    [07] ΜΠΟΥΣ ΠΓΔΜ

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόρτζ Μπούς δεν αποκλείει την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Σε δηλώσεις στην Ουάσιγκτον ο Τζιώρτς Μπους ανέφερε ότι στόχος της χώρας του, είναι η εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Ρίκερ δήλωσε εξάλλου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στον πολιτικό διάλογο με τους αλβανούς αντάρτες.

    [08] ΡΩΣΙΑ ΝΕΚΡΟΙ

    Εικοσιένας Τσετσένοι αντάρτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες σε συγκρούσεις με τις Ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Γεωργία.

    Πρακτορειακές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι αναχαίτισαν ομάδα ανταρτών με επικεφαλής τον πολέμαρχο Χατάμπ, που επιχείρησαν να διεισδύσουν στην Τσετσενία.

    Σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων στην ομάδα αυτή μετείχαν και αντάρτες τουρκικής, αζερικής και αραβικής καταγωγής.

    [09] ΠΕΡΟΥ ΧΟΛΕΡΑ

    Ο αριθμός των θυμάτων από το φονικό σεισμό στο Περού, το περασμένο Σάββατο ολοένα και αυξάνεται.

    Παράλληλα ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί ότι είναι ορατός ο κίνδυνος χολέρας από την εμφάνιση μολυσματικών νόσων μεταξύ των σεισμοπαθών.

    Ο σεισμός άφησε πίσω του σαρανταοκτώ χιλιάδες άστεγους και χιλιάδες αγνοούμενους και τραυματίες.

    Ο Ερυθρός Σταυρός αναφέρει ότι η χολέρα μπορεί εύκολα να μεταδοθεί κυρίως μετά από φυσικές καταστροφές λόγω των μολυσμένων υδάτων, αλλά και των θυμάτων που βρίσκονται ακόμα θαμμένα κάτω από τα ερείπια.

    [10] ΝΕΠΑΛ ΝΕΚΡΟΙ

    Στο Νεπάλ δεκαεφτά, τουλάχιστον άτομα έχασαν τη ζωή τους από κατολισθήσεις που προκλήθηκαν απο ραγδαίες βροχοπτώσεις.

    Οπως μεταδίδεται, τόνοι λάσπης παρέσυραν σπίτια σε χωριό δυτικά του Κατμαντού, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

    Από τις αρχές Ιουνίου, σαρανταένας άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατολισθήσεις και πλημμύρες στο Νεπάλ λόγω των μουσώνων που πλήττουν κάθε χρόνο την περιοχή.

    [11] ΙΣΠΑΝΙΑ ΕΚΡΗΞΗ

    Στην Ισπανία δεκατρία άτομα τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί έξω από υποκατάστημα τράπεζας στο κέντρο της Μαδρίτης.

    Οπως μεταδίδεται, στόχος της επίθεσης ήταν απόστρατος στρατηγός, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά αλλά η κατάσταση της υγείας του είναι εκτός κινδύνου.

    Η αστυνομία εκτιμά ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA.

    [12] ΛΑΘΡΟ ΛΑΡΝΑΚΑ

    Τέσσερεις λαθρομετανάστες αραβικής καταγωγής, ηλικίας εικοσιτριών ώς σαράντα ετών, συνελήφθησαν γύρω στις πέντε το πρωί στον αυτοκινητόδρομο Αραδίππου-Δεκέλειας, στην έξοδο των Λειβαδιών.

    Οι λαθρομετανάστες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ήρθαν από το Λίβανο, οδηγήθηκαν στην αστυνομία Ορόκλινης, για να διαπιστωθεί υπό ποιές συνθήκες ήρθαν στην Κύπρο.

    Εκ πρώτης όψεως πιστεύεται ότι οι τέσσερεις λαθρομετανάστες πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Ο καιρός το απόγευμα θα είναι αίθριος, με παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και παροδικά στις προσήνεμες περιοχές ισχυροί πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Σε μερικές περιοχές πιθανόν να σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

    Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί, ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα δυτικά έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκαπέντε βαθμούς στο εσωτερικό, στους δεκαέξι στα παράλια και στους δεκατέσσερις στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 28 June 2001 - 14:41:07 UTC