Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-09-10

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΤΖΕΜ ΚΑΣ ΠΑΠΑ
  • [03] ΤΖΕΜ
  • [04] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ
  • [05] ΣΕΡΔΑΡΗΣ ΔΙΚΗ
  • [06] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ
  • [07] ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΝΕΟΤΕΡΟ
  • [08] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, θα διαβουλευθεί στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το τι δέον γενέσθαι στην περίπτωση που ο Ραούφ Ντενκτάς δεν προσέλθει τελικά στις συνομιλίες.

    Μιλώντας πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι αν ο Ραούφ Ντενκτάς "δεν μπορέσει να δει το φως", κατά την έκφρασή του, και να προσέλθει στις συνομιλίες, τότε εναπόκειται στα Ηνωμένα Εθνη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση να εκφράσουν τις απόψεις τους ως προς το ποιος ευθύνεται για τη μη πρόοδο στο Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η δήλωση Ανάν της δωδεκάτης Σεπτεμβρίου 2000 βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν πρέπει να επαναφέρεται ένα θέμα το οποίο έχει κλείσει.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι η τουρκική θέση είναι πως ο Ραούφ Ντενκτάς δεν αρνήθηκε να πάει στις συνομιλίες, αλλά αρνήθηκε να πάει στις δώδεκα Σεπτεμβρίου, προβάλλοντας τη θέση ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο έδαφος και ότι θα πρέπει να γίνει κάποια προετοιμασία για εξεύρεση κοινού εδάφους.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να συζητήσει στη Νέα Υόρκη ο,τιδήποτε στα πλαίσια των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του κοινοτικού κεκτημένου.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη συνοδεύουν στη Νέα Υόρκη ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω Παντελής Κούρος, ενώ θα μεταβεί από τις Βρυξέλλες στη Νέα Υόρκη και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    [02] ΤΖΕΜ ΚΑΣ ΠΑΠΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ υποχρεώθηκε να ανακρούσει πρύμναν ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλώνοντας ότι δεν εκτόξευσε απειλές εναντίον της Κύπρου, παρά μόνο ότι θα υπάρξουν προβλήματα αν ενταχθεί η Κύπρος στην Ενωση, προτού λυθεί το κυπριακό.

    Σε σχέση με την πρόσκληση του Κόφι Ανάν για επανάληψη των συνομιλιών για το κυπριακό στις δώδεκα του μηνός, ο Ισμαήλ Τζεμ υποστήριξε πως έγινε κάποια παρεξήγηση με τη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο τούρκος Υπουργός μιλούσε στην πρώτη κοινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των Δεκαπέντε και των ομολόγων τους των χωρών που είναι υποψήφιες για ένταξη.

    Οι Γιώργος Παπανδρέου, Ισμαήλ Τζεμ και Ιωάννης Κασουλίδης ανέπτυξαν τις θέσεις τους για το κυπριακό.

    Την πρωτοβουλία για τη συζήτηση του κυπριακού είχε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι παρά την ελληνοτουρκική προσέγγιση, το κυπριακό εξακολουθεί να χωρίζει την Ελλάδα και την Τουρκία.

    Ανέφερε επίσης ότι ο Ραούφ Ντενκτάς αρνείται να προσέλθει σε συνομιλίες και πρόσθεσε ότι κάποιες δηλώσεις του κυρίου Τζεμ, ακούονται σαν απειλές.

    [03] ΤΖΕΜ

    Απαντώντας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο θέμα των απειλών εναντίον της Κύπρου και αλλάζοντας στάση είπε ότι δεν εκστόμισε απειλές παρά μόνο ότι θα υπάρξουν προβλήματα, αν η ελληνική κυπριακή πλευρά, κατά την έκφρασή του, γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξ ονόματος ολόκληρης της Κύπρου.

    Ο τουρκος Υπουργός πρότεινε την διεξαγωγή μυστικών συνομιλιών και ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ανάγκη τη λύση, ενώ οι Ελληνοκύπριοι δεν βιάζονται γιατί έχουν έτοιμη λύση την ένταξη.

    [04] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

    Απαντήσεις στις θέσεις του Ισμαήλ Τζεμ έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν μπορεί ο κύριος Τζεμ να ισχυρίζεται πειστικά πως οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν συνομιλίες, όταν ο Ντενκτάς απορρίπτει την πρόσκληση του Κόφι Ανάν.

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την επιθυμία της ελληνικής κυπριακής πλευράς να συναντήσει τον Ραούφ Ντενκτάς όποτε αυτός θέλει, εντός, όμως, των πλαισίων του διαλόγου.

    Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι μετά το γεύμα, ο κύριος Παπανδρέου έφερε ξανά σε απευθείας επαφή τους κυρίους Κασουλίδη και Τζεμ.

    Στη συνομιλία πήρε μέρος και ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος απέδωσε τα εύσημα στους τρεις ομολόγους του.

    Ωστόσο ο Ισμαήλ Τζεμ άφησε μια αιχμή, πως λείπει από τη συνάντηση ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους.

    [05] ΣΕΡΔΑΡΗΣ ΔΙΚΗ

    Το μόνιμο Κακουργιοδικείο αποφάσισε σήμερα όπως διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών η δίκη του μουσικού Γιώργου Σερδάρη, ο οποίος αντιμετωπίζει δεκαεπτά κατηγορίες για ανήθικες επιθέσεις εναντίον ανήλικων κοριτσιών και σεξουαλική παρενόχληση και εκμετάλλευση γυναικών.

    Το Κακουργιοδικείο απαγόρευσε επίσης τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της δίκης.

    Ο Πρόεδρος του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Ανδρέας Πασχαλίδης, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές ζήτησαν να μη γίνει δημόσια δίκη, παρόλο που αυτή αποτελεί εχέγγυο για τη σωστή απονομή της δικαιοσύνης και ικανοποιεί το αίσθημα της κοινής γνώμης για σωστή πληροφόρηση.

    Δεδομένων όμως, πρόσθεσε, των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος, θα ήταν σωστό να γίνει η δίκη κεκλεισμένων των θυρών.

    Ο Γιώργος Σερδάρης αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών και η υπόθεση ορίστηκε για ακρόαση στις εικοσιέξι ερχομένου Νοεμβρίου.

    Ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με όρους μέχρι την ημέρα της δίκης.

    Η δίκη του Γιώργου Σερδάρη διαχωρίστηκε από τη δίκη του Δώρου Γεωργιάδη, δεδομένου ότι οι κατηγορίες που τους επιβαρύνουν αφορούν γεγονότα που έγιναν σε διαφορετικές πόλεις.

    Η δίκη του Δώρου Γεωργιάδη θα αρχίσει στις έξι Οκτωβρίου του 2001 στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο το οποίο θα συνέλθει στη Λευκωσία.

    [06] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ

    Σε νέο θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, που συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες στο Λατσί, έχασε τη ζωή της Βρετανίδα τουρίστρια.

    Πρόκειται για την Τζίλιαν Νίκολς, τριανταεπτά χρόνων, η οποία ήταν συνοδηγός σε μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, που οδηγούσε ο τριαντατετράχρονος Βρετανός Αντριου Πράουνριτσς, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά.

    Η μοτοσυκλέτα, κάτω από άγνωστες συνθήκες, προσέκρουσε σε γέφυρα σε περιοχή κοντά στο Λατσί, με αποτέλεσμα η συνοδηγός να τραυματιστεί θανάσιμα.

    [07] ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΝΕΟΤΕΡΟ

    Θολό παραμένει το πεδίο στη Μέση Ανατολή, μετά την απόρριψη, από την ισραηλινή κυβέρνηση της πρότασης για συνάντηση μεταξύ του Παλαιστίνιου Προέδρου Γιάσερ Αραφατ και του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Σιμόν Πέρεζ.

    Η συνάντηση, η οποία θα είχε ως στόχο τον τερματισμό της βίας μεταξύ των δύο πλευρών, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο θέρετρο Τάμπα στην Αίγυπτο.

    Πάντως, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ισραηλινός αξιωματούχος, δεν αποκλείεται η συνάντηση να πραγματοποιηθεί τις προσεχείς μέρες στο μεθοριακό πέρασμα Ερέζ, στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας.

    Στο μεταξύ, ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός σκοτώθηκε στη διάρκεια της νύχτας, κατά τον κανονιοβολισμό παλαιστινιακών στόχων από ισραηλινά άρματα μάχης.

    Τρεις συνάδελφοί του τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά.

    [08] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Παροδικές, τοπικές νεφώσεις ενδέχεται να φέρουν λίγες βροχές σε ορεινές κυρίως περιοχές.

    Οι άνεμοι θα είναι γενικά δυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ, αλλά νοτιοδυτικοί ισχυροί, πέντε έως έξι μποφόρ στα νότια παράλια. Η θάλασσα θα είναι έως ταραγμένη γενικά και ταραγμένη έως κυματώδης στις νότιες περιοχές.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκαεννέα βαθμούς στο εσωτερικό, στους είκοσι στα παράλια και στους δώδεκα στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 13 September 2001 - 8:25:53 UTC