Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-09-25

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ
  • [02] Σ ΑΡΑΒΙΑ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [03] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΜΑΧΕΣ
  • [04] ΠΟΥΤΙΝ ΝΑΙ ΟΧΙ
  • [05] ΜΑΡΚΙΔΗΣ
  • [06] ΛΟΙΖΙΔΗΣ ΜΕΤΡΑ
  • [07] ΠΑΣΥΠΙ-ΣΥΝΥΚΑ
  • [08] ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ
  • [09] ΤΣΙΑΜΠΙΟΝΣ ΛΗΓΚ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΗΠΑ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ

    Δύο εβδομάδες συμπληρώνονται σήμερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και αδιευκρίνιστος παραμένει ο χρόνος και ο τρόπος του ανταποδοτικού κτυπήματος.

    Στην περιοχή, πάντως, του Κόλπου και του Ινδικού ωκεανού εξακολουθούν να συρρέουν ισχυρές αεροναυτικές δυνάμεις και αναπτύσσονται επίλεκτες μονάδες Αμερικανών καταδρομέων στο ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση τμήμα του Αφγανιστάν.

    Ο πρόεδρος Μπους συνεχίζει στο μεταξύ αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους συμβούλους του, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τους ηγέτες του Κογκρέσου για να μελετήσουν τα αντίποινα στις επιθέσεις τις ενδεκάτης Σεπτεμβρίου.

    Το βέβαιο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καθυστερούν την επίθεσή τους γιατί επιθυμούν να μεταφέρουν όλο το απαραίτητο προσωπικό και υλικό που χρειάζονται στην περιοχή και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι η επίθεση θα καθυστερήσει για αρκετές ακόμη ημέρες.

    Επιπλέον η Ουάσιγκτον θεωρεί σημαντικό για την έκβαση του πολέμου το ρόλο που θα διαδραματίσουν οι χώρες γύρω απο το Αφγανιστάν, γι αυτό έχει αποδυθεί και σε διπλωματική μάχη, περισφίγγοντας ολοένα και περισσότερο τον κλοιό γύρω από το Αφγανιστάν .

    [02] Σ ΑΡΑΒΙΑ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει διακόψει όλους τους δεσμούς που διατηρούσε με το καθεστώς των Ταλιμπάν.

    Οπως μετέδωσε το σαουδαραβικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, η απόφαση ελήφθη διότι οι Ταλιμπάν δεν έδωσαν προσοχή στις προσπάθειες που κατέβαλε η Σαουδική Αραβία για να τους πείσει να σταματήσουν να παρέχουν άσυλο σε εγκληματίες και τρομοκράτες.

    Το πρακτορείο ανέφερε, ωστόσο, ότι η Σαουδική Αραβία, ως χώρα του Ισλάμ, θα συνεχίσει να συντάσσεται με τους Μουσουλμάνους του Αφγανιστάν.

    Μετά την εξέλιξη αυτή, οι Ταλιμπάν άρχισαν να απομονώνονται πλήρως, αφού και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν κάθε σχέση μαζί τους, από το περασμένο Σάββατο.

    Το Πακιστάν είναι η μοναδική πλέον χώρα η οποία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς των Ταλιμπάν, παρ' όλο που η Ισλαμαμπάντ αποφάσισε χθες να απομακρύνει όλο το διπλωματικό προσωπικό της από το Αφγανιστάν.

    [03] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΜΑΧΕΣ

    Στο ίδιο το Αφγανιστάν, η αντιπολίτευση της Βόρειας Συμμαχίας, που μάχεται εναντίον των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε ότι μέλη της σκότωσαν 80 άνδρες των Ταλιμπάν και συνέλαβαν τουλάχιστον διακόσιους σε μάχες στην επαρχία Μπαλχ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

    Σχετική ανακοίνωση έκαμε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων στη Ντουσιανμπέ, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, εκπρόσωπος της εξόριστης αφγανικής κυβέρνησης.

    Πάντως η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

    [04] ΠΟΥΤΙΝ ΝΑΙ ΟΧΙ

    Η Ρωσία υποσχέθηκε να αναλάβει τον στρατιωτικό εφοδιασμό των Αφγανών που αντιτίθενται στο καθεστώς των Ταλιμπάν.

    Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα αναβαθμίσει τη συνεργασία με την διεθνώς αναγνωρισμένη, όπως είπε, κυβέρνηση της Βόρειας Συμμαχίας του Αφγανιστάν, και θα της προσφέρει όπλα και άλλο στρατιωτικό υλικό.

    Επανέλαβε ωστόσο ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Αφγανιστάν.

    Θα διαθέσει όμως, είπε, τους αεροδιαδρόμους για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις δυνάμεις που αντιμάχονται τις τρομοκρατικές ομάδες των Ταλιμπάν και όσους διενήργησαν τις βάρβαρες πράξεις τρόμου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτων.

    [05] ΜΑΡΚΙΔΗΣ

    Δεν υπήρξε παγοποίηση κεφαλαίων στην Κύπρο, που πιθανόν να σχετίζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Για να υπάρξει παγοποίηση, σημείωσε, θα πρέπει να εκδώσει σχετικό διάταγμα το δικαστήριο.

    Για το θέμα του τραπεζικού απορρήτου, κύριος Μαρκίδης ανέφερε ότι η νομοθεσία εξελίσσεται στα πρότυπα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Ηδη, πρόσθεσε, έχουν υιοθετηθεί πολλές πρόνοιες, ενώ οι υπόλοιπες υιοθετούνται με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που συμφωνήθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κύριος Μαρκίδης, ανέφερε ότι δεν έχει γνώση των ονομάτων των εταιριών των οποίων τα κεφάλαια δεσμεύθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε βεβαίως αν κάποιες από αυτές σχετίζονται με την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι δεν έχει γνώση ούτε και του καταλόγου των υπόπτων, που δημοσιοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Μέχρι στιγμής, τόνισε, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δεικνύουν ότι ο Οσάμα Μπιν Λάτεν έχει σχέση με την Κύπρο.

    [06] ΛΟΙΖΙΔΗΣ ΜΕΤΡΑ

    Την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν από κοινού για αντιμετώπιση πιθανών επιπτώσεων στις Κυπριακές Αερογραμμές από τίς εξελίξεις όπως διαμορφώνονται μετα την τρομοκρατική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέφρασαν η Διεύθυνση και οι συντεχνίες της εταιρείας.

    Σε χθεσινή συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των Κυπριακών Αερογραμμών, η Διεύθυνση της εταιρείας προέβη σε ενημέρωση για το σχέδιο που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

    Σε δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρης Λοϊζίδης ανέφερε ότι ζητήθηκε από τίς συνδικαλιστικές οργανώσεις η στήριξη της εταιρείας με διάφορους τρόπους.

    Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η εργατική ειρήνη πρέπει να διαφυλαχθεί με νύχια και με δόντια, κατα την έκφρασή του.

    [07] ΠΑΣΥΠΙ-ΣΥΝΥΚΑ

    Παρούσα στην προσπάθεια για στήριξη των κυπριακών Αερογραμμών δηλώνει η Παγκύπρια Συντεχνία Πιλότων, ΠΑΣΥΠί.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της συντεχνίας Γιώργος Χαραλάμπους, η ΠΑΣΥΠΙ δεν έχει υποβάλει αιτήματα για μισθολογικές αυξήσεις εδώ και μια δεκαετία και ότι τα αιτήματα αφορούν κυρίως τη Γιουροσύπρια καί είναι μάλλον λειτουργικά.

    Εξ άλλου ο Πρόεδρος της Συνυκά Κώστας Δημητρίου δήλωσε ότι στη χθεσινή συνάντηση όλοι αντελήφθησαν τις δύσκολες ημέρες που έρχονται για τίς Κυπριακές Αερογραμμές.

    Είπε επίσης ότι έγινε λεπτομερής ενημέρωση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και αυτά που θα ακολουθήσουν και πρόσθεσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να καταβάλουν από κοινού προσπάθεια για αντιμετώπιση της κρίσης.

    [08] ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ

    Νέα ομάδα Αθιγγάνων πέρασε σήμερα απο τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

    Συγκεκριμένα δεκαέξι άτομα, πέντε άνδρες, πέντε γυναίκες και έξι παιδιά, ηλικίας απο ενός μέχρι δεκαπέντε ετών, που διέμεναν στην κατεχόμενη Μόρφου, πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές και ζήτησαν να μεταβούν στην Πάφο για εγκατάσταση.

    Οι Αθίγγανοι εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές στην περιοχή Ξυλοτύμπου.

    Ανέκοψαν λεωφορείο, το οποίο οδηγούσε ο Αναστάσης Πέρδικος απο το Φρέναρος και του ζήτησαν να τους μεταφέρει στην Λάρνακα.

    Στον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας - Αραδίππου, αστυνομική περίπολος ανέκοψε το λεωφορείο και κάλεσε τον οδηγό να μεταφέρει τους Αθίγγανους στην Αστυνομία Ορόκλινης.

    Μετά απο έλεγχο των στοιχείων τους, η Αστυνομία ενημέρωσε την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας και το Επαρχιακό Γραφείο Ευημερίας για να γίνουν οι διευθετήσεις ώστε οι Αθίγγανοι να μεταφερθούν για εγκατάσταση σε Τουρκοκυπριακά χωριά της Πάφου.

    [09] ΤΣΙΑΜΠΙΟΝΣ ΛΗΓΚ

    Ο Ολυμπιακος Πειραιώς αντιμετωπίζει απόψε εκτός έδρας τη Γαλλική Λίλλη, για την τρίτη αγωνιστική του Τσιάμπιονς Λήγκ.

    Ο αγώνας, που θα αρχίσει στις εννέα και σαρανταπέντε, θα μεταδίδεται απευθείας απο το πρωτο κανάλι της τηλεόρασης του Ρίκ.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Και η πρόγνωση για τον καιρό.

    Το απόγευμα ο καιρός θα ειναι αίθριος με μέτριους θαλάσσιους ανέμους, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά τοπικά θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα τραπούν σε ασθενείς βορειοδυτικούς, δύο έως τριών μποφόρ, και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 19 στα παράλια και στους 16 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 26 September 2001 - 11:03:44 UTC