Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-05-21

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΣΕΧΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
  • [02] ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΙΑΡΡΗΞΗ
  • [03] ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [04] ΟΜΗΡΟΥ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
  • [05] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΕΥΡΩ
  • [06] ΙΣΡΑΗΛ ΚΡΙΣΗ
  • [07] ΜΕΣΗ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ
  • [08] ΜΕΣΗ ΕΚΡΗΞΗ
  • [09] ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΚΡΙΣΙΜΑ
  • [10] ΠΙΤΣΙΛΛΙΔΗΣ ΑΥΛΑΙΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΙΟΥ 2002

  • [01] ΤΣΕΧΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

    Ολοκληρώθηκε σήμερα η καταστροφή των τσεχοσλοβακικών όπλων που βρίσκονταν από το 1972 αποθηκευμένα σε στρατόπεδο της Ουνφικύπ στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Πρόκειται για τεσσερισήμισυ χιλιάδες αυτόματα όπλα, τυφέκια πιστόλια, οπλοβολυβόλα και όλμους. Η καταστροφή τους συμφωνήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και της Ουνφικύπ τον περασμένο Ιανουάριο.

    Την τελευταία φάση της καταστροφής των όπλων παρακολούθησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσης, ο οποίος δήλωσε ότι η παρουσία του ήταν περισσότερο συμβολική.

    Επειδή έζησα τα γεγονότα της εποχής εκείνης, είπε, δεν μπορούσα να μείνω ατάραχος. Ηταν όπλα, πρόσθεσε, που αγόρασε το κράτος για την ασφάλειά του, δυστυχώς όμως, σημείωσε αναγκαστήκαμε να τα καταστρέψουμε γιατί έτσι μας έχουν οδηγήσει τα πράγματα.

    Ο κύριος Κόσης παρέλαβε ένα δείγμα από κάθε είδος όπλου για το μουσείο της Αστυνομίας.

    [02] ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΙΑΡΡΗΞΗ

    Διάρρηξη κοσμηματοπωλείου και κλοπή ρολογιών μεγάλης αξίας, διαπράχθηκε στις τέσσερις και τριάντα, ξημερώματα, στη λεωφφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία.

    Οι ληστές εισήλθαν στο κοσμηματοπωλείο Αθως, ιδιοκτησία Αθου Ιωαννίδη, παραβιάζοντας την κύρια είσοδο.

    Τη διάρρηξη αντιλήφθηκαν πρώτοι άνδρες ιδιωτικής αστυνομίας, ύστερα από την ενεργοποίηση του συστήματος συναγερμού. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, που άρχισε έρευνες για εντοπισμό των δραστών.

    [03] ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός Ελλάδα Κώστας Σημίτης θα συζητήσουν αύριο στην Αθήνα τα θέματα που προκύπτουν μετά την επίσκεψη στην Κύπρο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης δήλωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών αξιολογεί θετικά την επίσκεψη Κόφι Ανάν στην Κύπρο.

    Ο κύριος Μπεγλίτης είπε ότι ο γενικός γραμματέας είχε την ευκαιρία να εκτιμήσει τον θετικό και εποικοδομητικό ρόλο του Προέδρου Κληρίδη στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και να επιβεβαιώσει την αδιάλλακτη στάση που εξακολουθεί να τηρεί ο Ραούφ Ντεντκάς στις συνομιλίες.

    [04] ΟΜΗΡΟΥ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

    Στρατηγικό στόχο της Τουρκίας και του Ντενκτάς αποτελεί πλέον η παράταση των συνομιλιών κατά το κρίσιμο τελικό στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με στόχο να ναυαγήσει η ένταξη, εκτιμά ο πρόεδρος του Κισός Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Πάφου κατά την αναχώρησή του σήμερα για την Αθήνα, ο κύριος Ομήρου ανέφερε ότι για αποτροπή των τουρκικών επιδιώξεων επείγει η απόλυτη ταύτιση των ενεργειών Αθηνών και Λευκωσίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο μείζων εθνικός στόχος της ένταξης δεν θα οδηγηθεί σε περιπλοκές.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο πρόεδρος του Κισός είπε ότι εκ των πραγμάτων η ενταξιακές διεργασίες και ο Ευρωστρατός είναι συνδεδεμένα θέματα.

    Οι τουρκικές απειλές περί δυναμικής αντίδρασης αν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς πρότερη λύση του Κυπριακού είναι υπαρκτές, σημείωσε ο κύριος Ομήρου και πρέπει να υπάρχει συνολική προετοιμασία, περιλαμβανομένης και της αμυντικής.

    [05] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΕΥΡΩ

    Οι δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξαν σε οριστική συμφωνία και οι δώδεκα από τους δεκατρείς Παλαιστίνιους που φιλοξενούνται στη Λάρνακα μεταφέρονται αύριο σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, που είναι πρόθυμες να τους δεχθούν.

    Σήμερα αναμένεται στη Λάρνακα αεροσκάφος της ισπανικής πολεμικής αεροπορίας για να παραλάβει τους Παλαιστίνιους.

    Η τελική συμφωνία ανακοινώθηκε χθες βράδυ στη Μύκονο από τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Πικέ, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωμεσογειακού Φόρουμ.

    Ο ένας Παλαιστίνιος θα παραμείνει στην Κύπρο, ενώ οι υπόλοιποι δώδεκα θα κατανεμηθούν ως ακολούθως: Από τρεις στην Ιταλία και την Ισπανία, από δύο στην Ελλάδα και την Ιρλανδία και από ένας στην Πορτογαλία και το Βέλγιο.

    Το ισπανικό αεροσκάφος θα σταθμεύσει για τον σκοπό αυτό στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Ρώμης και της Μαδρίτης.

    [06] ΙΣΡΑΗΛ ΚΡΙΣΗ

    Κυβερνητική κρίση ξέσπασε στο Ισραήλ ύστερα από την αποπομπή από τον Πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν τεσσάρων από τους πέντε υπουργούς, που ανήκουν στο ορθόδοξο θρησκευτικό κόμμα Σάς. Το κόμμα Σάς καταψήφισε επείγον οικονομικό πρόγραμμα, που είχε καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση.

    Ο κύριος Σαρόν διέταξε επίσης την αποπομπή υφυπουργών, μελών άλλου μικρότερου κόμματος, που τήρησαν την ίδια τακτική με το Σάς και καταψήφισαν το οικονομικό πρόγραμμα.

    Αν το κόμμα, Σας, άρει την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση, ο Αριέλ Σαρόν πρέπει να εξασφαλίσει νέους συμμάχους για να παραμείνει στην εξουσία ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

    [07] ΜΕΣΗ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ

    Μυστική συνάντηση μελών της Αλ-Κάιντα, της Χεζμπολάχ και της Χαμάς πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου στο Λίβανο, μετέδωσε χθες βράδυ το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

    Το δίκτυο, επικαλούμενο αμερικανικές πηγές, μετέδωσε ότι στόχος της συνάντησης ήταν η προετοιμασία νέων τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και άλλων στόχων.

    Οι πληροφορίες για τη συνάντηση διαβιβάσθηκαν στον επικεφαλής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ, ο οποίος αναφέρθηκε χθες στην πιθανότητα να γίνουν επιθέσεις αυτοκτονίας στο αμερικανικό έδαφος.

    Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές έχει ξεκινήσει ένα νέο κύμα επιθέσεων, που αποδίδονται στην Αλ-Κάιντα, όπως το πρόσφατο κτύπημα σε συναγωγή στην Τυνησία και η επίθεση στο Πακιστάν εναντίον Γάλλων υπηκόων.

    [08] ΜΕΣΗ ΕΚΡΗΞΗ

    Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας. Θύματα δεν υπήρξαν.

    Ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που ισραηλινή αυτοκινητοπομπή, βρισκόταν στον οδικό άξονα που συνδέει τον εβραϊκό οικισμό της Νετζερίμ με το φυλάκιο Κάρνι.

    Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα και η Εθνική Παλαιστινιακή Αντίσταση.

    [09] ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΚΡΙΣΙΜΑ

    Νεαρός Ιρλανδός τουρίστας, που διαμένει στην Αγία Νάπα τραυματίστηκε κρίσιμα, χθες βράδυ, ενώ διασκέδαζε με φίλους του.

    Πρόκειται για τον Τόμας Μέρφυ, είκοσι τριών ετών, ο οποίος ενώ βρισκόταν σε ανθώνα κοντά στο Δημαρχείο της Αγίας Νάπας, έχασε τις αισθήσεις του, έπεσε από ύψος τριών μέτρων και υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

    Η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη.

    [10] ΠΙΤΣΙΛΛΙΔΗΣ ΑΥΛΑΙΑ

    Πέθανε χθες σε ηλικία πενήντα-ενός ετών ο Γεώργιος Πιτσιλλίδης, υπάλληλος στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου από το 1979, όπου τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως διευθυντής σκηνής στην Τηλεόραση.

    Ο θάνατός του προήλθε από ανακοπή καρδιάς, λίγο μετά την αναχώρησή του από την εργασία του και ενώ βρισκόταν στο σπίτι του.

    Ο Πιτσιλίδης ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών από τα οποία το μικρότερο είναι δέκα χρόνων.

    Η κηδεία του θα γίνει, με δαπάνη του ΡΙΚ, σήμερα στις πέντε το απόγευμα στον ιερό ναό Αποστόλου Λουκά στη γενέτειρα του, το Παλαιχώρι.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Χαλαρή βαροβαθμίδα καλύπτει την περιοχή της Κύπρου. Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και τοπικά στα νότια παράλια μέχρι δυνατοί πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια μέχρι ταραγμένη. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Σε μερικές περιοχές ενδέχεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 13 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.
    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 21 May 2002 - 13:29:06 UTC