Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-09-05

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΡΙΣΙ ΣΗΜΕΡΑ
  • [02] ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΤΑΛΙΑΔΩΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
  • [04] ΕΤΥΚ ΤΡΙΤΟ
  • [05] ΚΕΑ ΟΜΗΡΟΥ
  • [06] ΚΥΠΡΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟ
  • [07] ΜΕΣΗ ΒΙΑ
  • [08] ΕΛΛΑΣ ΑΕΙ ΤΕΙ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΠΑΡΙΣΙ ΣΗΜΕΡΑ

    Ακανθώδη θέματα όπως είναι η κυριαρχία, οι περιουσίες καθώς και κεφάλαια ή πτυχές του Κυπριακού που δεν έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα θα τεθούν στις συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς. Γι αυτό κρίθηκε απαραίτητη η μετάβαση στο Παρίσι των συμβούλων του Προέδρου Κληρίδη. Οπως μεταδίδει από το Παρίσι η απεσταλμένη του ΡΙΚ Σούλα Χατζηκυριάκου, ξεκάθαρο είναι πως σε αυτό το στάδιο ο Γενικός Γραμματέας δεν πρόκειται να υποβάλει νέα δέσμη ιδεών. Αυτό, θα γίνει τελη Νοεμβρίου ή άρχες Δεκεμβρίου, όσο γίνεται δηλαδή πιο κοντά στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, όταν οι δύο πλευρές θα είναι ευάλωτες σε πιέσεις. Σύμφωνα με την απεσταλμένη του ΡΙΚ, ο Κόφι Ανάν θα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος, καθώς αναμένεται να υπάρξει επιτάχυνση των συνομιλιών. Αναμένεται ακόμα ότι αυτή τη φορά οι βολιδοσκοπήσεις του Αλβαρο Ντε Σότο θα είναι πιο εντατικές και πιο συγκεκριμένες με χάρτες και εναλλακτικές εισηγήσεις.

    [02] ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Φρεντ Εκχαρτ δήλωσε στη Νέα Υόρκη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερωθεί την ερχόμενη Δευτέρα από τον Αλβαρο Ντε Σότο για την πορεία των απευθείας συνομιλιών στην Κύπρο. Ο κύριος Εκχαρτ είπε επίσης ότι ο κύριος Ντε Σότο θα ενημερώσει σήμερα τον Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν ενόψει των αυριανών συναντήσεών του με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς

    [03] ΤΑΛΙΑΔΩΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

    Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Τραπέζων θα έχει στις πέντε το απόγευμα συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Μουσιούττα από τον οποίο θα ζητήσει διευκρινίσεις επί ορισμένων σημείων της πρότασής του για τη διαφορά στις Τράπεζες. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Χρίστος Ταλιαδώρος ανέφερε ότι οι διευκρινίσεις κρίθηκαν απαραίτητες γι αυτό και ζητήθηκε η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στα σημεία επί των οποίων υπάρχουν διαφωνίες. Ο κύριος Ταλιαδώρος εξέφρασε τη βούληση του Συνδέσμου για εξεύρεση μιας ισοζυγισμένης, ισορροπημένης καί κοινά αποδεκτής λύσης και πρόσθεσε ότι μετα τις διευκρινίσεις θα πραγματοποιηθεί συνεδρία των μελών, θα σταθμιστούν όλοι οι παράγοντες και θα ληφθεί οριστική απόφαση.

    [04] ΕΤΥΚ ΤΡΙΤΟ

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ Λοίζος Χατζηκωστής τόνισε ότι η οργάνωση δεν πρόκειται να δεχθεί άλλη παράταση, και επέκρινε τον Σύνδεσμο τραπεζών για ροκάνισμα του χρόνου. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Χατζηκωστής ανέφερε ότι η πρόταση δεν επιδέχεται καμιάς αλλαγής και πρόσθεσε ότι έως αύριο θα πρέπει να δοθεί η απάντηση του Συνδέσμου Τραπεζών. Είπε επίσης ότι σε περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική, η ΕΤΥΚ θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων στις τράπεζες από τη Δευτέρα.

    [05] ΚΕΑ ΟΜΗΡΟΥ

    Ο Πρόεδρος του Κισός και υποψήφιος για την Προεδρία, Γιαννάκης Ομήρου, είχε το πρωί συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, στο πλαίσιο των επαφών του για τον κώδικα δεοντολογίας. Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΕΑ Τάκης Χατζηιωάννου είπε το κόμμα του αντικρίζει θετικά την πρόταση του ΚΙΣΟΣ για θέσπιση κώδικα δεοντολογίας. Απαντώντας σε ερώτηση αν το Κέα θα ζητήσει συμμετοχή στην Κυβέρνηση, όποια συνεργασία και αν κάμει, ο κύριος Χατζηιωάννου είπε ότι πρέπει το κόμμα του να έχει κάποιο λόγο. Ο κύριος Ομήρου είπε ότι αντηλλάγησαν απόψεις και για τις διαφαινόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει και των κρίσιμων συναντήσεων στο Παρίσι και τόνισε ότι η περίοδος που διανύουμε επιβάλλει προσεκτικούς χειρισμούς και διαφύλαξη της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου.

    [06] ΚΥΠΡΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟ

    Η Κύπρος εξελέγη μέλος του Προεδρείου της Πρώτης Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μελών στο Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, οι εργασίες της οποίας άρχισαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών χθες και θα διαρκέσουν μέχρι τις δέκα Σεπτεμβρίου. Η Κύπρος εκπροσωπείται στη Διάσκεψη από αντιπροσωπεία της οποίας ηγείται ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης. Η Συνθήκη σύστασης του Δικαστηρίου τέθηκε σε ισχύ την πρώτη περασμένου Ιουλίου και μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί από 78 χώρες, ενώ συνολικά την έχουν υπογράψει εκατόν τριάντα εννέα. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εντολή να δικάζει άτομα τα οποία κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.

    [07] ΜΕΣΗ ΒΙΑ

    Δύο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν σε εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας όταν ένοπλος Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ εναντίον σχολείου. Νωρίτερα η αστυνομία είχε εντοπίσει δύο οχήματα παγιδευμένα με εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών ενώ προσπαθούσαν να περάσουν από τη Δυτική Οχθη στο βόρειο Ισραήλ. Τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού εισέδυσαν εξάλλου το πρωί στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη στον νότιο και κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας. Για τις επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής περισσότερες λεπτομέρειες. Οπως μεταδίδεται, στη διάρκεια της νύκτας ο ισραηλινός οικισμός του Κφαρ Νταρόμ, δέχθηκε πυρά όλμων που προέρχονταν απο την παλαιστινιακή πλευρά. Από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα.

    [08] ΕΛΛΑΣ ΑΕΙ ΤΕΙ

    Απομακρύνεται το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων των καθηγητών των ΤΕΙ στην Ελλάδα μετά τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων των σχολών και του Υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το μέτωπο της κυβέρνησης με τους πανεπιστημιακούς καθώς δυναμικά μέτρα ανακοινώνουν όλο και περισσότερα πανεπιστήμια. Τη συνέχιση της αποχής αποφάσισαν, χθες οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, με αίτημα τις αυξήσεις των αποδοχών τους, με συνέπεια να εκφράζονται φόβοι ότι θα χαθεί η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τοπικές όμως νεφώσεις δυνατό να φέρουν λίγες βροχές στα ορεινά και στο εσωτερικό. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία στους τριάντα-τρεις βαθμούς στο εσωτερικό, στους τριάντα στα παράλια και στους είκοσι-έξι στις ψηλότερες ορεινές περιοχές. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκαεννέα βαθμους στο εσωτερικό, στους εικοσι-ένα στα παράλια και στους δεκατέσσερις στις ψηλότερες ορεινές πειοχές. Ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.
    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 5 September 2002 - 13:45:53 UTC