Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-10-14

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] EΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ
  • [03] ΕΛΛΑΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΕΣ
  • [04] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΛΠΗ
  • [05] ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΕΠΟΜΕΝΗ
  • [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ
  • [07] ΕΤΖΕΒΙΤ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ
  • [08] ΜΟΣΧΑ ΨΥΧΟΣ ΝΕΚΡΟΙ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] EΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται από τις οκτώ το πρωί, υπό το φως των τελευταίων σημαντικών εξελίξεων στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και των αναμενόμενων κινήσεων στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τις τελευταίες συνομιλίες που είχε στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και τον Ραούφ Ντενκτάς και για τις επικείμενες συνομιλίες, που θα έχει στην Αθήνα την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    Χθες ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αφού, όπως είπε, πέρα από τις θριαμβολογίες πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση στα διάφορα ζητήματα και να μη αποφεύγεται η συζήτηση των δυσκολιών.

    [02] ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ

    Ιδιαίτερα σημαντική είναι για την Κύπρο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να αποδεκτεί τις ατομικές προσφυγές πέντε Κυπρίων πολιτών εναντίον της Τουρκίας, για παράνομη σύλληψη και κακοποίησή τους, κατά την αντικατοχική εκδήλωση στον Αγιο Κασσιανό το 1989.

    Εως τις πέντε Δεκεμβρίου οι πέντε πολίτες πρέπει να ενημερώσουν το Δικαστήριο για το ύψος των χρηματικών αποζημιώσεων, που ζητούν από την Τουρκία και οι οποίες θα καταβληθούν ακόμη και μετά τη λύση του Κυπριακού.

    Ο Χρίστος Κληρίδης, ένας από τους δικηγόρους που χειρίστηκαν τις προσφυγές, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι με την απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, από όσα είχαν επιτευχθεί με την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, που αφορούσε περιουσιακές διεκδικήσεις.

    Η απόφαση, είπε, καθιερώνει την ευθύνη της Τουρκίας για τις πράξεις του ψευδοκράτους.

    [03] ΕΛΛΑΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΕΣ

    Μετά τον χθεσινό πρώτο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνει τη δύναμή της στους μεγάλους δήμους, αλλά το Πασόκ εξασφαλίζει μεγάλο προβάδισμα στην υπερνομαρχία Αττικής, που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εκλογέων.

    Από τον πρώτο γύρο εξελέγησαν τρεις νομάρχες υποστηριζόμενοι από το Πασόκ, δώδεκα υποστηριζόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία, δύο υποστηριζόμενοι από το Πασόκ και τον Συνασπισμό και ένας από τον Συνασπισμό και το Πασόκ.

    Οι δήμαρχοι των μεγαλυτέρων πληθυσμιακά δήμων, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, θα αναδειχθούν στον δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή. Στη Θεσσαλονίκη επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, της Νέας Δημοκρατίας.

    Στην Αθήνα οι δύο επικρατέστεροι για τον δεύτερο γύρο είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, της Νέας Δημοκρατίας, με 47,6 και ο Χρήστος Παπουτσής, του Πασόκ, με 26 τοις εκατόν.

    Στον Πειραιά οι επικρατέστεροι για τον δεύτερο γύρο είναι ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Χρίστος Αγραπίδης, που εξασφάλισε 47 τοις εκατό και ο Μανώλης Μπεντενιώτης του Πασόκ, με 31,2.

    Στην υπερνομαρχία Αττικής η υποψήφια του Πασόκ Φώφη Γεννηματά προηγείται με 39 τοις εκατόν έναντι 27,5 του Γιάννη Τζανετάκου, της Νέας Δημοκρατίας.

    [04] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΛΠΗ

    Αρχαιρεσίες διεξάγονται σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια με τη συμμετοχή περίπου 260 εκλογέων.

    Η κάλπη θα κλείσει στη μία μετά το μεσημέρι και τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά μια ώρα αργότερα.

    Τη θέση του πρύτανη διεκδικούν ο έως τώρα αντιπρύτανης, καθηγητής Ανδρέας Δημητρίου και ο καθηγητής στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης Σταύρος Ζένιος.

    Τη θέση του αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων διεκδικούν η καθηγήτρια Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού και ο καθηγητής Χρίστος Σχίζας και τη θέση του αντιπρύτανη Οικονομικών Διεθνών Σχέσεων και Διοικητικών, ο καθηγητής Χρίστος Σχίζας και ο καθηγητής Γιώργος Φιλίππου.

    Στις εκλογές ψηφίζουν και 70 φοιτητές, ως εκπρόσωποι των τμημάτων και των σχολών και έντεκα εκλέκτορες του διοικητικού προσωπικού.

    [05] ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΕΠΟΜΕΝΗ

    Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσε τους αμερικανούς υπηκόους που ζουν στην Ινδονησία να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τη χώρα.

    Μετά τις εκρήξεις στο θέρετρο Μπάλι, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 190 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από τριακόσιους, το στέιτ ντιπάρτμεντ διέταξε επίσης την αποχώρηση όλων των αμερικανών υπαλλήλων που δεν απασχολούνται σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

    Ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπάλι δειλή πράξη που στοχεύει στην πρόκληση χάους και τρόμου.

    Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη ευθύνη για τις επιθέσεις.

    [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ

    Ενα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για να αθλείται χάρισε στον Ραούφ Ντενκτάς, ο τούρκος γιατρός Μεχμέτ Εζ, ο οποίος έχει διενεργήσει την επέμβαση ανοικτής καρδιάς στον κατοχικό ηγέτη.

    Ο Ντενκτάς, με προχθεσινές δηλώσεις στους δημοσιογράφους, άνκαι φανερά καταβεβλημένος, επεχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες σε σχέση με την κατάσταση της υγείας του, λέγοντας ότι είναι καλά και ότι εντός τριών εβδομάδων θα είναι σε θέση να αναλάβει καθήκοντα. Απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση σε σχέση με το Κυπριακό, λέγοντας μόνο ότι ενημερώνεται από τον Τύπο.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο ο Ντενκτάς αναμένεται σήμερα να εξέλθει του νοσοκομείου. Στη Νέα Υόρκη θα παραμείνει έως το τέλος της εβδομάδας και ακολούθως θα αναχωρήσει για την Τουρκία, όπου θα παραμείνει για άλλη μια εβδομάδα.

    [07] ΕΤΖΕΒΙΤ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ

    Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ θεωρεί ότι η Τουρκία δικαιούται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επειδή - ε'ιπε - πρόκειται για μια χώρα που είναι ευρωπαϊκή εδώ και 600 χρόνια.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός διαμηνύει μάλιστα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν πρόκειται να ορθοποδήσει χωρίς την Τουρκία.

    Στις θέσεις του Ετζεβίτ προστέθηκαν και δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησής του, Μεσούτ Γιλμάζ, ότι είναι αδύνατο μια Ευρώπη χωρίς την Τουρκία, να επιλύσει το Κυπριακό και να αναχαιτίσει τη σύγκρουση στο νησί.

    [08] ΜΟΣΧΑ ΨΥΧΟΣ ΝΕΚΡΟΙ

    Στη Ρωσία, δέκα άνθρωποι έχασαν το τελευταίο τριήμερο τη ζωή τους, λόγω του ψύχους που πλήττει τη χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου. Στη Μόσχα, η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από το μηδέν.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, τα περισσότερα από τα θύματα ήταν άστεγοι.

    Η υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών της ρωσικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι 62 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με υποθερμία.

    Οι νεκροί από το ψύχος στη Μόσχα ανήλθαν στους 32, από τις αρχές Οκτωβρίου.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιανατολικοί έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Θερμοκρασία: 29 βαθμοί στο εσωτερικό, 28 στα παράλια και 23 στα υψηλότερα ορεινά.

    Συννεφιασμένος θα είναι και απόψε ο καιρός, με τοπικές βροχές και πιθανό μεμονωμένες καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί, ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα δυτικά παράλια έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 18 στα παράλια και στους 15 στα υψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές παραμένει εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 15 October 2002 - 9:01:24 UTC