Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-11-26

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑ ΓΙΑΚΙΣ
  • [02] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [03] ΧΑΝΕΙ ΑΓΚΥΡΑ
  • [04] ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΗΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [06] ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
  • [07] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
  • [08] ΤΣΙΑΜΠΙΟΝΣ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ TΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΠΑΠΑ ΓΙΑΚΙΣ

    Η Αγκυρα προσεγγίζει θετικά το σχέδιο Αναν τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς, εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση. Αυτό ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου. Παράλληλα, ενημέρωσε τον κύριο Παπανδρέου για τη στάση της νέας τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και τις συζητήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Ραούφ Ντενκτάς. Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε την καταρχήν θετική ανταπόκριση Αθήνας και Λευκωσίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η προώθηση της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνων.

    [02] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Τούρκοι διπλωμάτες ζήτησαν από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνων να τους δοθεί χρόνος για να πείσουν τον Ραούφ Ντενκτάς να δώσει θετική απάντηση στο σχέδιο Ανάν. Παράλληλα, η Αγκυρα προσπαθεί να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιούργησε η επίδειξη αδιαλλαξίας του τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος δήλωσε χθςε στον παράνομο Μπαϊράκ ότι δεν δέχεται το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης. Προτού γίνουν γνωστές οι δηλώσεις Ντενκτάς, κύκλοι των Ηνωμένων Εθνων είχαν αποκαλύψει ότι ο Κόφι Αναν είχε επικοινωνία με ανώτατο Τούρκο επίσημο, ο οποίος τον είχε διαβεβαιώσει πως ο Ραούφ Ντενκτάς θα απαντούσε χθες ή σήμερα κατά πόσον δέχεται το σχέδιο ως βάση διαπραγμάτευσης.

    [03] ΧΑΝΕΙ ΑΓΚΥΡΑ

    Επαφές για το Κυπριακό είχε χθες στην Αγκυρα και ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας Λόρδος Χάνεϊ. Σε δηλώσεις ύστερα απο συνάντηση με τον υφυπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Ουγούρ Ζιγιάλ, ο Βρετανός απεσταλμένος ανέφερε ότι στόχος παραμένει η αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάση για λύση πρίν από την Κοπεγχάγη. Σε ερώτηση αν υπάρχει άμεση σχέση Κυπριακού και ένταξης της Τουρκίας, ο Λόρδος Χάνεϊ απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας όμως ότι διάφορα ανάλογα θέματα είναι αλληλένδετα. Η Βρετανία, είπε, τάσσεται υπέρ του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Στην Αγκυρα μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζιακ Στρο.

    [04] ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει δώσει ρητές διαβεβαιώσεις σε πολύ στενούς συνεργάτες του οτι δεν πρόκειται να υπογράψει λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Αναν, πριν από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, όπως αξιώνουν οι ξένοι μεσολαβητές. Αυτό γράφει η αθηναϊκή εφημερίδα Ελευθεροτυπία επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες. Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σύνοδος κορυφής θα εγκρίνει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [05] ΗΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν ταχεία πρόοδο στο Κυπριακό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Ρίτσιαρντ Μπάουτσιερ, τονίζοντας ότι το Αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών συνεχίζει τις προσπάθειες προώθησης του σχεδίου Ανάν. Ο κύριος Μπάουτσιερ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, μεταξύ αυτών και η Ευρωπαική Ενωση, λόγω της προοπτικής ένταξης της Κύπρου. Είπε επίσης ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε ήδη συνάντηση με τον τούρκο ομόλογο του Γιασάρ Γιακίς, και θα συναντηθεί και με τον Ελληνα υπουργό εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος αρχίζει σήμερα διήμερη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κύριος Παπανδρέου θα συναντηθεί και με την Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις. Πέρα απο το Κυπριακό, στο επίκεντρο των συνομιλιών, θα βρίσκονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα το Αμερικανικό αίτημα για παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

    [06] ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε από τις κατοχικές δυνάμεις να άρουν τους περιορισμούς στα Στροβίλια και να αποκαταστήσουν το προηγούμενο καθεστώς στην περιοχή. Στο ψήφισμα που υιοθέτησε ομόφωνα για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για ακόμη έξι μήνες, προτρέπεται η Τουρκοκυπριακή πλευρά και οι τουρκικές δυνάμεις να άρουν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις κινήσεις της Ουνφικύπ και να αποκαταστήσουν το προηγούμενο καθεστώς στα Στροβίλια.

    [07] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

    Στα κατεχόμενα, ενενηντα δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις πραγματοποιούν αύριο εκδηλώσεις υπέρ της λύσης του Κυπριακού και ένταξης στην Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε σημερινό δημοσίευμα της η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα χαρακτηρίζει το συλλαλητήριο ιστορικό και γράφει ότι οι τουρκοκύπριοι θα συγκεντρωθούν για να ακουστεί η φωνή και η θέση τους η οποία έχει διαχωριστεί από αυτή του Ραούφ Ντενκτάς. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο Ραούφ Ντενκτάς ενοχλήθηκε πολύ από τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου. Δεν είναι σωστό, είπε, η αξίωση για άμεση απάντηση στο σχέδιο Ανάν να εκφράζεται με συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες.

    [08] ΤΣΙΑΜΠΙΟΝΣ

    Πρόωρος τελικός έχει χαρακτηριστεί ο αποψινός μεγάλος αγώνας Μίλαν -Ρεάλ Μαδρίτης για τη δεύτερη φάση του Τσιάμπιονς Λήγκ, ο οποίος θα μεταδίδεται απευθείας απο το ΡΙΚ ΕΝΑ. Το παιγνίδι αρχίζει στις εννέα και σαρανταπέντε, ενώ γύρω στα μεσάνυκτα, θα μεταδοθούν στιγμιότυπα απο τους άλλους τρείς αποψινούς αγώνες της διοργάνωσης.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίρθιος με αραιές και κυρίως ψηλές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα μέχρι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, στους 24 στα νότια και στους 12 στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Απόψε θα συνεχιστεί ο αίθριος καιρός, με αραιές ψηλές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δέκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12 στα παράλια και στους επτά στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 26 November 2002 - 16:01:03 UTC