Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-12-06

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΣΥΝΕΓΓΥΣ
  • [02] ΤΑΣΣΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟ
  • [03] ΑΝΑΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΟ
  • [04] ΟΜΗΡΟΥ ΠΡΩΙ
  • [05] ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
  • [06] ΕΡΤΟΓΑΝ ΕΝΤΑΞΗ
  • [07] ΓΑΖΑ ΝΕΚΡΟΙ
  • [08] ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΣΥΝΕΓΓΥΣ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι θα αρχίσουν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μέσω του Κόφι Ανάν και του Αλβαρο Ντε Σότο και απέρριψε την άποψη ότι θα γίνεται διαπραγμάτευση απευθείας με τα Ηνωμένα Εθνη. Σε δηλώσεις στο Ράδιο Πάφος, ο κύριος Μαρκίδης εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι το έγγραφο της Τουρκοκυπριακής πλευράς θα δοθεί στην πλευρά μας κατά πάσα πιθανότητα το απόγευμα και αντίστροφα της ελληνοκυπριακής στην τουρκοκυπριακή, όπως ήταν η αρχική διευθέτηση που έγινε από τον Κόφι Ανάν. Είπε επίσης ότι θεωρεί πολύ απίθανο η Τουρκική πλευρά να υπογράψει το σχέδιο Ανάν στην Κοπεγχάγη καθώς όπως είπε στο σχέδιο υπάρχουν κενά τα οποία χρήζουν διαπραγμάτευσης και κανένας δεν υπογράφει λευκές σελίδες. Ο Γενικός Εισαγγελέας επανέλαβε ότι θέση της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς είναι ότι πρέπει να γίνουν εντατικές διαπραγματεύσεις μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης και στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν μέχρι τότε, να συνεχισθούν μετά, από το σημείο που θα έχουν διακοπεί.

    [02] ΤΑΣΣΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟ

    Ενδεχόμενη υποβολή αναθεωρημένου εγγράφου από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα αποτελούσε παρέκκλιση από τους όρους εντολής του, εκτιμά ο Πρόεδρος του Δήκο καί υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δηλώσει ότι δεν δέχεται διαφοροποίηση του ρόλου του Γενικού Γραμματέα. Αν υποβληθεί αναθεωρημένο σχέδιο, είπε ο κύριος Παπαδόπουλος θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι έχει αλλάξει η διαδικασία και οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με ανταλλαγή εγγράφων. Ο κύριος Παπαδόπουλος εξέφρασε ωστόσο την έκτίμηση ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για διεξαγωγή σοβαρών διαπραγματεύσεων πρίν από την Κοπεγχάγη. Επανέλαβε εξάλλου ότι δεν πρέπει να συνδέεται η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι όσοι τα συνδέουν προσφέρουν κακή υπηρεσία στον τόπο. Είπε επίσης ότι λόγος που δεν θα μεταβεί το Εθνικό Συμβούλιο στην Κοπεγχάγη είναι γιατί ο πρόεδρος μεταβαίνει εκεί μόνο για την ένταξη και όχι για το κυπριακό.

    [03] ΑΝΑΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΟ

    Ο Πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης, αντίθετα με τον κύριο Παπαδόπουλο, πιστεύει ότι είναι μέσα στους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα και αναμενόμενο, να καταθέσει έγγραφα προς διαπραγμάτευση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να γίνει σοβαρή διαπραγμάτευση πρίν από την Κοπεγχάγη λόγω έλλειψης χρόνου. Σε δηλώσεις στο Τρίτο ο κύριος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Γενικός Γραμματέας ενδεχομένως να θέλει να προλάβει την έναρξη διαλόγου πρίν από την Κοπεγχάγη. Ο κύριος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στα πορίσματα της συνόδου κορυφής θα υπάρξει αναφορά στο κυπριακό. Βεβαίως, είπε ο κύριος Αναστασιάδης, πάμε στην Κοπεγχάγη για την ένταξη χωρίς αστερίσκους καί υποσημειώσεις αλλά δεν είναι εμείς που καθορίζουμε τις αποφάσεις αλλά οι δεκαπέντε.Τα δεδομένα, πρόσθεσε, αλλάζουν καθημερινά. Είπε επίσης ότι χρειάζεται επαγρύπνηση αλλά και να μήν επιτρέψουμε ενεργοποίηση της ουράς του Ελσίνκι, με κακούς δικούς μας χειρισμούς. Ο κύριος Αναστασιάδης τάχθηκε υπέρ της μετάβασης των μελών του εθνικού συμβουλίου στην Κοπεγχάγη καί εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν υπάρξουν εξελίξεις τα μέλη του σώματος θα αναθεωρήσουν τη στάση τους.

    [04] ΟΜΗΡΟΥ ΠΡΩΙ

    Ο Πρόεδρος του Κισός καί υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι είναι πλέον σαφές ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά και δεν μπορούν να διεξαχθούν ουσιαστικές και παραγωγικές διαπραγματεύσεις πρίν από την Κοπεγχάγη. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο κύριος Ομήρου είπε ότι θα πρέπει τώρα να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην απρόσκοπτη και χωρίς συνοδευτικά βάρη ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή, είπε, είναι και η σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κύριος Ομήρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα μπορούσαμε χωρίς δυσκολία να αποδεχθούμε συνέχιση των διαπραγματεύσεων και μετα την Κοπεγχάγη για εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό, με τη δέσμευση όμως ότι δεν θα γίνει καμμιά απολύτως διασύνδεση με τις άλλες φάσεις της διαδικασίας ένταξης. Αναφερόμενος στην απόφαση των μελών του εθνικού Συμβουλίου να μην συνοδεύσουν τον Πρόεδρο στην Κοπεγχάγη ο κύριος Ομήρου είπε ότι η μετάβαση θα μπορούσε να αποφασιστεί στη βάση ότι επρόκειτο για ιστορική στιγμή. Πρόσθεσε ωστόσο ότι σε καμμιά περίπτωση δεν έπρεπε να δοθεί η εντύπωση ότι συνδέουμε την ένταξη με το κυπριακό.

    [05] ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Ο Πρόεδρος του Αδήκ Ντίνος Μιχαηλίδης εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος δεν θα μπει στην Ευρώπη επειδή η ένταξη θα συνδέεται με την επίλυση του Κυπριακού. Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Μιχαηλίδης εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι θα είναι δύσκολο να υπογράψει κάποιος μια λύση του Κυπριακού με τα φοβερά μειονεκτήματα τα οποία προκύπτουν από το σχέδιο Ανάν και τα οποία εκτιμά ότι δεν θα υποστούν σοβαρή τροποποίηση. Ο κύριος Μιχαηλίδης προβλέπει ότι η Ελληνική Κυπριακή αντιπροσωπεία θα δεχθεί στη Κοπεγχάγη αφόρητη πίεση η οποία θα προέρχεται από όλες τις πλευρές ώστε να πεισθεί να υπογράψει ή να μονογράψει ένα σχέδιο που θα προδικάζει την εξέλιξη, μετά από ένα χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί σε συνδιασμό με την απαίτηση της Τουρκίας να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [06] ΕΡΤΟΓΑΝ ΕΝΤΑΞΗ

    Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ταγίπ Έρτογαν χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση του Γάλλου Πρόεδρου Ζακ Σιράκ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία το 2005 και είπε ότι θα συνεχίσει να πιέζει γιά μιά πιό συγκεκριμένη ημερομηνία. Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ο κύριος Έρτογαν εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια για διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Δανία. Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση προσφέρει ημερομηνία στην Τουρκία, είπε, τότε η άποψη του μουσουλμανικού κόσμου για την Ευρωπαική Ενωση θα βελτιωθεί. Η Τουρκία, είπε ο κύριος Έρτογαν, θα εμφανιστεί ως μοντέλο που θα δείχνει πως η ισλαμική κουλτούρα και η δημοκρατία μπορούν να συμβιώσουν. Ο Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει γαλλογερμανική συμφωνία, ώστε να προταθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση να αρχίσουν, υπο προυποθέσεις, τον Ιούλιο του 2005 οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

    [07] ΓΑΖΑ ΝΕΚΡΟΙ

    Δέκα παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα, στη διάρκεια εισβολής Ισραηλινών στρατευμάτων σε προσφυγικό συνοικισμό στη Γάζα. Τα στρατεύματα, υποστηριζόμενα από άρματα μάχης και ελικόπτερα, μπήκαν στον συνοικισμό και άνοιξαν καταιγιστικά πυρά εναντιον Παλαιστινίων, ανατινάσσοντας και μία κατοικία. Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, όλοι οι νεκροί ήταν άμαχοι

    [08] ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ

    Πέντε νεαροί πιστεύεται ότι έκαναν ομαδική χρήση ναρκωτικών, σε διαμέρισμα στο Παραλίμνι. Πρόκειται για τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα ηλικίας εικοσιενός μέχρι εικοσιπέντε χρόνων, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες βράδυ από την υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών. Στο διαμέρισμα βρέθηκε ποσότητα κάνναβη και αποτσίγαρα που περιείχαν κάνναβη. Η αστυνομία βρήκε ακόμα μία σύριγγα χρησιμοποιημένη και τρεις αχρησιμοποίητες καθώς και δεκαέξι αμπούλες αναβολικών. Επιπλέον εντοπίστηκε γλάστρα με δεκατρία μικρά φυτά κάνναβης.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα θα υπάρχουν νεφώσεις, σε μερικές δε περιοχές θα πέσουν βροχές, που δυνατόν να συνοδεύονται από βροντές.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως δυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και τοπικά στα προσήνεμα παράλια έως ισχυροί, πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη, κυρίως στα προσήνεμα παράλια.

    Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 21 στα παράλια και στους δέκα στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος στις περισσότερες περιοχές, αλλά τοπικά στα παράλια θα εμφανίζονται νεφώσεις.

    Τοπικά, κυρίως σε περιοχές του εσωτερικού, θα σχηματιστεί ομίχλη τις μεταμεσονύκτιες και πρώτες πρωινές ώρες.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη, και στα προσήνεμα παράλια μέχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δέκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 στα παράλια και στους έξι στα υψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 6 December 2002 - 16:10:30 UTC