Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-02-20

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΣΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ
  • [02] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΑΣΣΟΣ
  • [03] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΡΠΑΣΙΑ
  • [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [05] ΤΑΣΣΟΣ ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [06] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [07] ΟΜΗΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ
  • [09] ΟΜΗΡΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ
  • [10] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΔΗΣΥ
  • [11] ΤΟΥΡΚΙΑ ΗΠΑ ΒΑΣΕΙΣ
  • [12] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2003

  • [01] ΣΥΝΕΣΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ

    Η Αστυνομία είναι βέβαιη ότι η εξαφάνιση των αδελφών Νίκου και Κυριάκου Συνέση το περασμένο Σάββατο στην περιοχή Κοφίνου οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια. Τη δήλωση αυτή έκαμε το πρωί ο βοηθός αρχηγός επιχειρήσεων της Αστυνομίας Σωτήρης Χαραλάμπους στο Προεδρικό Μέγαρο όπου πήγαν συγγενείς των δύο αδελφών και είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό παρά τω προέδρω Παντελή Κούρο. Στη συνάντηση παρέστη ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αλέκος Σιάμπος. Ο κύριος Χαραλάμπους είπε ότι οι έρευνες συνεχίζονται χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη που να βοηθά την Αστυνομία. Ανέφερε ακόμη ότι οι έρευνες συνεχίζονται σε περιοχή όπου δεν φθάνει σήμα της Ατήκ και είχε σιγήσει το κινητό τηλέφωνο των δύο αδελφών.

    [02] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΑΣΣΟΣ

    Προσεκτικός εμφανίστηκε ο Τούρκος ηγέτης Ταγίπ Ερντογαν, μιλώντας για το νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Σε τηλεοπτική συνέντευξη και απαντώντας σε ερώτηση τι επίδραση θα έχει η εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, ο Ταγίπ Ερντογαν είπε ότι θα αποτελούσε σφάλμα να ειπωθεί οτιδήποτε προτού διαπιστωθεί η στάση του νέου προέδρου. Υπό την προεδρία του Γλαύκου Κληρίδη, πρόσθεσε, η ελληνική κυπριακή πλευρά πρότεινε ορισμένα πράγματα.Τώρα πρέπει να δούμε κατά πόσο ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα τηρήσει ελαστική στάση και κατά πόσο θα φανεί αδιάλλακτος, κατά την έκφρασή του.

    [03] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΡΠΑΣΙΑ

    Ο Ταγίπ Ερντογαν δήλωσε ότι η Καρπασία θα μπορούσε να παραμείνει στους Τουρκοκυπρίους, κάτι, όπως είπε, που είναι γνωστή εξέλιξη.Εκαμε επίσης λόγο για ευθυγραμμισμένα σύνορα. Σε δηλώσεις στην Αγκυρα και σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος από το τρίτο έγγραφο Ανάν ο Ερντογαν είπε ότι επιβάλλεται πρώτα να γνωσθεί η μορφή του. Ο Τούρκος πολιτικός ανέφερε επίσης ότι θα ήταν καλό να επιλυθεί το Κυπριακό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά, τόνισε πως η δεκάτη-έκτη Απριλίου είναι σημαντικότερη ημερομηνία.

    [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι αν δεν γίνουν αποδεκτά τα βασικά αιτήματα των Τουρκοκυπρίων και υπάρξει νέος χάρτης, δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με βάση το σχέδιο Αναν. Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχει ταυτότητα απόψεων με την Τουρκία και ότι περιμένει να μελετήσει τα πρακτικά της εξάωρης συνάντησης του Αλβαρο ντε Σότο με Τούρκους αξιωματούχους στην Αγκυρα την περασμένη Δευτέρα. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στα κατεχόμενα ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ότι δεν συζήτησε με τον κύριο ντε Σότο το θέμα της υποβολής νέου αναθεωρημένου σχέδιου από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    [05] ΤΑΣΣΟΣ ΣΥΣΚΕΨΗ

    Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε το πρωί σύσκεψη με τους ηγέτες των κομμάτων και των Κινήσεων που τον υποστήριξαν στις προεδρικές εκλογές με τους οποίους συζήτησε το Κυπριακό. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Γενικός Γραμματέας του Ακέλ Δημήτρης Χριστόφιας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δήκο Νίκος Κλεάνθους, ο πρόεδρος του Κισός Γιαννάκης Ομήρου και ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Πήραν επίσης μέρος ο Κύπρος Χρυσοστομίδης της Επαλξης για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου και ο Τίμης Ευθυμίου της Κίνησης Ανανεωτικής Πρωτοβουλίας. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση οι κύριοι Χριστόφιας και Ομήρου ανέφεραν ότι αποκλειστικό θέμα ήταν το Κυπριακό και ότι αντηλλάγησαν απόψεις για τις εξελίξεις με επίκεντρο την άφιξη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    [06] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να υποβάλει νέο αναθεωρημένο σχέδιο για το Κυπριακό, αλλά απέρριψε την εκτίμηση ότι θα τεθεί τελεσιγραφικά. Δήλωσε επίσης ότι δεν πιστεύει πως το σχέδιο θα είναι δυσμενέστερο από τα προηγούμενα και διευκρίνισε ότι αν σε κάποια σημεία θα είναι δυσμενέστερο θα είναι σε άλλα καλύτερο. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι η στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυπριακή πλευρά κατά την επίσκεψη του Κόφι Ανάν στη Λευκωσία θα είναι καθοριστική και θα σηματοδοτήσει τις περαιτέρω εξελίξεις. Από τη στάση της ελληνικής κυπριακής πλευράς, πρόσθεσε, θα διαφανεί αν θα κλείσει η πόρτα, κατά την έκφρασή του, και ποιός θα φέρει την ευθύνη.

    [07] ΟΜΗΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάθεση νέου αναθεωρημένου σχεδίου και μάλιστα, τελεσιγραφικά, κατά την έκφρασή του. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Ομήρου ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το νέο αναθεωρημένο σχέδιο να περιέχει δυσμενέστες πρόνοιες, όπως στο εδαφικό και στο χρόνο επιστροφής των προσφύγων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι φανερό πως στις επόμενες ημέρες η ελληνική κυπριακή πλευρά θα βρεθεί ενώπιον σημαντικών εξελίξεων και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να τις αντιμετωπίσει.

    [08] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ

    Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης επιβεβαίωσε ότι στην παρούσα περίοδο, μαζί με τον Τουμάζο Τσελεπή αποτελούν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Χρυσοστομίδης είπε ότι πρόκειται για προσωρινή, κατά την έκφρασή του, διευθέτηση που έκαμε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθούν αλλαγές. Αναφερόμενος στις χθεσινές συναντήσεις με τον Αλβαρο ντε Σότο ο Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι έγινε ενημέρωση για την πορεία των απευθείας συνομιλιών και πρόσθεσε ότι οι επαφές θα συνεχισθούν.

    [09] ΟΜΗΡΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ

    Μέχρι το Σαββατοκυρίακο το Κισός θα έχει ετοιμάσει τον κατάλογο των ατόμων τα οποία θα προταθούν στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπουργοποίηση. Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο πρόεδρος του Κισός Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι κομματικές διεργασίες και διαβουλεύσεις και ότι έχουν καθορισθεί ορισμένα κριτήρια για την επιλογή των ατόμων που θα προταθούν χωρίς αποκλεισμούς.

    [10] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΔΗΣΥ

    Οριστική είναι η επιστροφή του Ιωάννη Κασουλίδη στην κομματική δράση. Εξετάζει μάλιστα το ενδεχόμενο να διεκδικήσει θέση στην ιεραρχία του Δησύ. Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι η κρίση στο Δησύ σοβούσε εδώ και αρκετούς μήνες και κορυφώθηκε στις προεδρικές εκλογές. Αυτό που προέχει, πρόσθεσε, είναι η ενότητα του κόμματος χωρίς αποκεφαλισμούς και αποκλεισμούς.

    [11] ΤΟΥΡΚΙΑ ΗΠΑ ΒΑΣΕΙΣ

    Ο Ταγίπ Ερντογαν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα ανοίξει τις βάσεις της σε αμερικανικά στρατεύματα σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ, εκτός, αν η κυβέρνηση Μπους δώσει γραπτώς εγγυήσεις για οικονομική βοήθεια και το ρόλο της Αγκυρας στον πόλεμο. Σε συνέντευξη σε τουρκική εφημερίδα ο Ταγίπ Ερτογαν τονίζει ότι μόνο, όταν υπάρξει συμφωνία με αυτούς τους όρους θα προωθηθεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση το θέμα της ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στο τουρκικό έδαφος. Χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να αυξήσουν το μέγεθος του οικονομικού πακέτου προς την Τουρκία και δήλωσαν ότι προετοιμάζονται να αναπτύξουν δυνάμεις σε άλλα σημεία της περιοχής, εάν δεν επιτευχθεί τελικά συμφωνία μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

    [12] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ

    Νεαρός Παλαιστίνιος, μέλος της οργάνωσης '' Χαμάς '', πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το πρωί από Ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας ο Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κοντά στο σπίτι του σε προσφυγικό καταυλισμό κοντά στην πόλη Τουλκάρεμ.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα περίοδοι με αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με μερική συννεφιά και τοπικά θα πέσουν ελαφρές βροχές και στα ορεινά λίγα χιόνια.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές κατευθύνσεις, ισχυροί ως πολύ ισχυροί, πέντε έως έξι μποφόρ και τοπικά σφοδροί, επτά μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι κυματώδης έως πολύ κυματώδης.

    Η θερμοκρασία αναμένεται ότι θα φθάσει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 15 στα παράλια και στον ένα βαθμό στα υψηλότερα ορεινά.

    Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι 45 εκατοστά και στην πλατεία Τροόδους 35.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 20 February 2003 - 21:16:24 UTC