Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-03-20

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΩΤΟ ΚΤΥΠΗΜΑ
  • [02] ΣΑΝΤΑΜ ΜΗΝΥΜΑ
  • [03] ΛΟΝΔΙΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [04] ΙΡΑΚ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
  • [05] ΝΕΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ
  • [06] ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [07] ΕΕ ΙΡΑΚ ΠΑΠ
  • [08] ΓΑΛΛΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
  • [09] ΡΩΣΙΑ ΛΥΠΗ
  • [10] ΚΙΝΑ ΣΤΟΠ
  • [11] ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΑΝΤΙ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

  • [01] ΠΡΩΤΟ ΚΤΥΠΗΜΑ

    Με πλήγματα κατά επιλεγμένων στόχων ξεκίνησε στις τέσσερις και τριάντα την αυγή, ώρα Κύπρου, ο πόλεμος των Αμερικανοβρετανών κατά του Ιράκ. Σαράντα πύραυλοι κρουζ και βόμβες από "Στελθ Εφ 117" έπληξαν τη Βαγδάτη έχοντας στόχο την ιρακινή ηγεσία. Ενώ αναμενόταν ευρύτερη επίθεση με μαζικούς βομβαρδισμούς, όπως είχε προαναγγελθεί, οι Αμερικανοί έκριναν αναγκαίο να γίνει το πρώτο προειδοποιητικό κτύπημα, όταν έγινε γνωστό ότι στη Βαγδάτη συνεδρίαζαν πέντε ανώτατοι ιρακινοί αξιωματούχοι. Συγκεκριμένα η Σι Αϊ Εϊ είχε πληροφορίες πού βρισκόταν ο Σάνταμ Χουσέιν και για το λόγο αυτό επισπεύθηκε η επίθεση, ύστερα από σύσκεψη στο Λευκό Οίκο. Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις πρώτες επιδρομές πλήγματα χειρουργικής ακριβείας.

    [02] ΣΑΝΤΑΜ ΜΗΝΥΜΑ

    Ωστόσο η πρώτη επιχείρηση αποκεφαλισμού του Σάνταμ Χουσέιν φαίνεται να έχει αποτύχει, αφού τρεις ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης, ο Πρόεδρος Χουσέιν εμφανίστηκε στην ιρακινή τηλεόραση, ντυμένος με στρατιωτική στολή, διαβάζοντας μήνυμα, με το οποίο εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εισβολείς θα ηττηθούν. Ο εγκληματίας, μικρός Μπούς, είπε ο Σανταμ Χουσέιν, διέπραξε έγκλημα εναντίον του Ιρακ, του αραβικού κόσμου και της ανθρωπότητας. Ο Ιρακινός Πρόεδρος ορκίστηκε να πολεμήσει τις δυνάμεις του κακού, όπως ανέφερε, και κάλεσε τους ιρακινούς να βγάλουν το σπαθί τους και να πολεμήσουν ηρωικά για την πατρίδα τους. Δεν είναι σίγουρο αν το διάγγελμα μεταδίδετο ζωντανά, ωστόσο φαίνεται να είναι νέο. Ο Ιρακινός Πρόεδρος φαινόταν καθισμένος σε μικρό δωμάτιο, αντί σε σουίτα παλατιού του, όπως συνήθιζε να κάνει σε τηλεοπτικές εμφανίσεις. Αναλυτές ανέφεραν πάντως ότι από την εικόνα που προβλήθηκε από την τηλεόραση της Βαγδάτης, δεν διαπιστώνεται αν το μήνυμα μαγνητοσκοπήθηκε πριν από την έναρξη της αμερικανικής επίθεσης ή μετά, δεδομένου ότι ο Χουσέϊν κάνει γενικόλογες εθνικιστικές και θρησκευτικές αναφορές.

    [03] ΛΟΝΔΙΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Στο Λονδίνο, ενώ συνέρχεται από το πρωί πολεμικό συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ο Υπουργός αμυνας Τζεφ Χουν ανακοίνωσε ότι δεν θα καθυστερήσει πολύ η έναρξη της μεγάλης κλίμακας επίθεσης εναντιον του Ιράκ. Τα πρώτα κτυπήματα, όπως είπε, δεν ήταν παρά τα προκαταρκτικά στάδια μιας μαζικής επίθεσης η οποία θα αρχίσει πολύ σύντομα.

    Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε ότι ο κύριος Τόνι Μπλερ ενημερώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα ότι οι επιθέσεις είχαν δρομολογηθεί, δίνοντας την εντύπωση ότι η Ουάσιγκτον δεν έσπευσε να ενημερώσει έγκαιρα τον κυριώτερο σύμμαχό της. Αντίθετα η βρετανική κυβέρνηση ανέμενε πως η επίθεση θα ξεκινούσε μετά το προγραμματισμένο διάγγελμα του Προέδρου Μπους. Μετά το πολεμικο συμβούλιο, ο Τόνι Μπλερ θα προεδρεύσει συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και αργότερα θα προβεί σε δηλώσεις.

    [04] ΙΡΑΚ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Οι πρώτοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον τραυματισμό αμάχων, σύμφωνα με Ιρακινό αξιωματούχο. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Ιρακινού υπουργείου Ενημέρωσης Ουντάι Αλ-Τάι, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματίες από τους βομβαρδισμούς μη στρατιωτικών στόχων στην περιοχή Ντούρα, νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. Σημειώνεται ότι στην Ντούρα υπάρχει διυλιστήριο Πετρελαίου.

    [05] ΝΕΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ

    Περισσότερες από είκοσι εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις εννέα το πρωί στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα του Κουβέϊτ με το Ιράκ. Σύμφωνα αξιωματούχο του Κουβέϊτ στην περιοχή διεξήχθη ανταλλαγή πυρών μεταξύ αμερικανικών στρατευμάτων και του ιρακινού πυροβολικού. Με βάση τον ίδιο αξιωματούχο, οι Ιρακινοί εξαπέλυσαν πυρά πέρα από τη γραμμή των συνόρων και οι αμερικανοί στρατιώτες ανταπέδωσαν. Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή των πετρελαιοπηγών της Ρούτκα δυτικά του κύριου αυτοκινητόδρομου Κουβέιτ-Βασόρας, τη λειτουργία των οποίων οι αρχές του Κουβέιτ έχουν διακόψει για προληπτικούς λόγους εδώ και εβδομάδες.

    [06] ΒΑΓΔΑΤΗ

    Οπως μεταδίδει από την Βαγδάτη ο απεσταλμένος της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης Κώστας Βαξεβάνης, καθαρά στρατιωτικούς στόχους έχουν πλήξει οι πρώτοι σαράντα πύραυλοι "Κρουζ" που εκτόξευσαν οι Αμερικανοί στο Ιράκ. Μεταδίδει επίσης ότι οι Αμερικανοί έχουν καταστρώσει ειδικό σχέδιο για κατάληψη των συχνοτήτων μετάδοσης βασικών Μέσων Ενημέρωσης της χώρας προκειμένου να υπάρξουν προπαγανδιστικές ραδιο-εκπομπές τόσο από τα αεροπλανοφόρα που βρίσκονται στον Κόλπο όσο και από αεροπλάνα "Ελ-Σι-135". Πρώτος στόχος θα είναι η ιρακινή τηλεόραση και δεύτερος ο ραδιοφωνικός σταθμός που ανήκει στο γιό του Ιρακινού προέδρου, ώστε οι αμερικανοί να εκπέμψουν στα αραβικά, μηνύματα και πληροφορίες εναντίον του Σάνταμ Χουσέϊν. Οι αμερικανοί αποδίδουν επίσης μεγάλη σημασία στην κατάληψη της Βασόρας, που είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ενώ η πόλη μπορεί κάλλιστα να γίνει πρωτεύουσα των Σιϊτών ή και να αποτελέσει κέντρο μετάδοσης προπαγανδιστικών μηνυμάτων και εικόνων από τους αμερικανούς.

    [07] ΕΕ ΙΡΑΚ ΠΑΠ

    Τη λύπη της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης γιατί το Ιρακινό ζήτημα δεν επιλύθηκε ειρηνικά και σε κλίμα ενότητας, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συνήλθε εκτάκτως το πρωί στις Βρυξέλλες, ο κύριος Παπανδρέου επεσήμανε ότι πρωταρχική σημασία έχει τώρα η μοίρα του ιρακινού λαού και η ασφάλεια της περιοχής. Δήλωσε ακόμα ότι η κρίση αυτή πρέπει να δημιουργήσει έναν προβληματισμό σχετικά με τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη διασφάλισης της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ. Στη σκιά του πολέμου, αρχίζουν το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της εαρινής Συνόδου Κορυφής.

    [08] ΓΑΛΛΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

    Βαθιά ανησυχία για τον πόλεμο εναντίον του Ιρακ, εξέφρασε το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για σύντομο τερματισμό του. Με ανακοίνωσή του, το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί επίσης τις χώρες της περιοχής να μείνουν μακριά από πράξεις που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζιάν Πιέρ Ραφαρέν, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκάλεσε σύσκεψη με ανώτατους αξιωματούχους, για συζήτηση της κατάστασης. Επιπλέον, η γαλλική κυβέρνηση προωθεί αντιτρομοκρατικά μέτρα, με την δημιουργία στο Υπουργείο Εσωτερικών, κέντρου που θα συγκεντρώνει πληροφορίες για θέματα ασφάλειας σε όλη τη χώρα.

    [09] ΡΩΣΙΑ ΛΥΠΗ

    Λύπη εξέφρασε η Ρωσία για τη χρήση βίας εκ μέρους των Αμερικανών για τη διευθέτηση της ιρακινής κρίσης. Σε δήλωση του πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Κασιάνοφ εκφράζεται λύπη γιατί η ιρακινή κρίση επιλύεται με στρατιωτικά μέσα χωρίς προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή μέσω του συστήματος διεθνούς ασφάλειας.

    [10] ΚΙΝΑ ΣΤΟΠ

    Η Κίνα ζήτησε άμεσο τερματισμό των επιθέσεων εναντίον του Ιράκ και επιστροφή στις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση της κρίσης. Ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο πόλεμος αποτελεί παραβίαση του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου.

    [11] ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΑΝΤΙ

    Η Ινδονησία, η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, εξέφρασε έντονη αντίθεση στο πόλεμο κατά του Ιράκ και ζήτησε επιτακτικά από τα Ηνωμένα Εθνη σύγκληση συνεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Πρόεδρος της χώρας Μαγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι τόνισε την ανάγκη επείγουσας συνεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, για άσκηση πιέσεων στους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους να τερματίσουν τον πόλεμο και να αναλάβουν τις ευθύνες για την ανθρώπινη τραγωδία που δημιουργεί ο πόλεμος.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό. Κατά τόπους οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και ενδέχεται να πέσουν ελαφρές βροχές, ιδιαίτερα στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι νοτιοδυτικοί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία, στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 18 στα παράλια και στους πέντε στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με ασθενείς δυτικούς ανέμους, έως τριών μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη, αλλά στα προσήνεμα δυνατόν να παραμείνει ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους πέντε βαθμούς στο εσωτερικό, στους επτά στα παράλια και στο μηδέν στα υψηλότερα ορεινά.

    Το ύψος των χιονιών στη κορυφή του Ολύμπου είναι 40 εκατοστά και στην πλατεία Τροόδους 15.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 20 March 2003 - 16:23:06 UTC