Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-03-26

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΛΑ ΝΕΟ
  • [02] ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
  • [03] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΙΡΑΚ
  • [05] ΒΑΣΕΙΣ ΔΙΑΨΕΥΣΗ
  • [06] ΜΟΡΦΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
  • [07] ΚΥΠΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
  • [09] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΙΡΑΚ
  • [10] ΚΙΣΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
  • [11] ΚΛΟΠΗ ΚΙΝΗΤΑ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

  • [01] ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΛΑ ΝΕΟ

    Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο πόλεμο του Ιράκ. Ανελέητα βομβαρδίζονται από τις συμμαχικές δυνάμεις η Βαγδάτη και η Βασόρα. Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράκ ανακοίνωσε ότι αεροπορική επίθεση δέχθηκε πολυσύχναστη αγορά και υπάρχουν πάρα πολλά θύματα. Ηδη αναφέρθηκαν εικοσιεννέα νεκροί. Επλήγη επίσης συγκρότημα κατοικιών στο κέντρο της πόλης, με άγνωστο αριθμό θυμάτων. Το ιρακινό υπουργείο κάλεσε τους δημοσιογράφους να δούν το μακελειό που διέπραξαν βρετανικά και αμερικανικά αεροπλάνα και ήδη άρχισαν να μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο εικόνες. Στο μεταξύ εντάθηκαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Βασόρα όπου, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης, βομβαρδίστηκαν σπίτια αμάχων, που ήδη υποφέρει άπο την έλλειψη νερού και τροφής. Οι σημερινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί άρχισαν από την αυγή και συνεχίζονται παρά τις αμμοθύελλες που πλήττουν τη χώρα. Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη είχαν εξαπολύσει σφοδρές επιθέσεις εναντίον θέσεων των επίλεκτων μονάδων του Σάνταμ Χουσέϊν κοντά στη Βαγδάτη. Τα νότια προάστια της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται η βάση τους, συγκλονίστηκαν από σαράντα συνολικά εκρήξεις. Ενας από τους στόχους ήταν η ιρακινή τηλεόραση η οποία σίγησε όμως μόνο για τρείς ώρες. Λίγες ώρες αργότερα έγινε δυνατή και η λειτουργία του δορυφορικού καναλιού του Ιράκ. Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, ο σταθμός ήταν κλειστός. Αεροπορική επιδρομή πραγματοποίησαν το πρωί αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις και στη Μοσούλη, ενώ άγριες μάχες μαίνονται στην πόλη Νατζιάφ, όπου σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών, το τελευταίο εικοσιτετράωρο σκοτώθηκαν εξακόσιοι πενήντα Ιρακινοί στρατιώτες.

    [02] ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έχουν συλλάβει αιχμαλώτους περισσότερους από τρεισήμισυ χιλιάδες Ιρακινούς. Εκπρόσωποςόμως του ιρακινού στρατού κατηγόρησε τα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα ότι προβαίνουν σε απαγωγές ιρακινών πολιτών για να τους παρουσιάσουν ως αιχμαλώτους πολέμου, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών.

    [03] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Αμερικανοί στρατιώτες που συνελήφθησαν από Ιρακινούς κοντά στη πόλη Νασιρίγια, ενδέχεται να έχουν εκτελεστεί και μάλιστα δημόσια, σύμφωνα με πληροφορία που δημοσιεύει η Νιού Γιορκ Τάιμς. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στην εφημερίδα ότι η πληροφορία προέρχεται από υποκλοπή τηλεφωνικής συνομιλίας και δεν έχει επιβεβαιωθεί.

    [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΙΡΑΚ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα έχει παγκοσμίως τεράστιες πολιτικές αλλά και πολιτιστικές συνέπειες, οι οποίες, πρόσθεσε τώρα δεν μπορούν να υπολογισθούν. Εξέφρασε την αντίθεσή του στον άδικο, όπως είπε πόλεμο απο τον οποίο υποφέρουν χιλιάδες άνθρωποι στο Ιράκ και δήλωσε ότι η Κύπρος βρισκόταν σε δεινή θέση γι αυτό, λόγω συμβιβασμών, άφησε ελεύθερο τον εναέριο χώρο της. Ο κύριος Χριστόφιας υπενθύμισε ότι οι βάσεις είναι κυρίαρχες, όπως προέκυψε από τις συμφωνίες του εξήντα, και χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. Ο πρόεδρος της Βουλής μιλούσε μετά από συνάντηση με φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στους οποίους ανέλυσε το κυπριακό.

    [05] ΒΑΣΕΙΣ ΔΙΑΨΕΥΣΗ

    Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο διέψευσαν πληροφορίες ότι μεταφέρθηκαν στην Κύπρο οι σοροί Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις μάχες στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος των Βρετανικών Βάσεων Ρόμπ Νήτ δήλωσε ότι ούτε μεταφέρθηκαν ούτε υπάρχουν σοροί στρατιωτών στις Βάσεις. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, τουλάχιστον δεκαέξι σοροί μεταφέρθηκαν στη Βάση Ακρωτηρίου. Στις μάχες στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι Βρετανικές στρατιωτικές αρχές, 20 στρατιώτες. Ο κύριος Νητ δήλωσε ότι μικρός αριθμός τραυματιών έχουν μεταφερθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο της ΡΑΦ στη Βάση Ακρωτηρίου, η οποία χρησιμοποιείται για παροχή υποστήριξης στην επιχείρηση στο Ιράκ, περιλαμβανομένης και της περίθαλψης τραυματιών.

    [06] ΜΟΡΦΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

    Σε γενική απεργία κατέρχονται οι εργαζόμενοι στα κατεχόμενα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί η λεγόμενη αστυνομία του ψευδοκράτους παρεμποδίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν και την ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση. Την απεργία κήρυξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικές οργανώσεις, που διοργανώνουν το δημοψήφισμα. Ψευδοαστυνομικοί, με πλήρη εξάρτηση, εισέβαλαν χθες στο σύλλογο του κατεχόμενου χωριού Ελιά Μόρφου, όπου θα άρχιζε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με πρωτοβουλία της πλατφόρμας "Αυτή η χώρα είναι δική μας" και της Επιτροπής Ειρήνης Ελιάς. Ψευδοαστυνομικοί όρμηξαν μέσα στο σύλλογο και πήραν διά της βίας την κάλπη και συνέλαβαν έξι άτομα, τον ηγέτης του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτσιάν και πέντε συνδικαλιστές. Εφημερίδες γράφουν ότι όργανα του καθεστώτος επιτέθηκαν με ρόπαλα και κτυπούσαν αδικρίτως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Κακοποιήθηκαν επίσης δημοσιογράφοι και πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο Μουσταφά Ακκιντζί, προεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης. Οι ψευδοαστυνομικοί είχαν περικυκλώσει το χωριό από νωρίς το πρωί και για μια ώρα παρεμπόδιζαν την είσοδο και την έξοδο. Εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι εξακολουθούν να βρίσκονται έξω από τον αστυνομικό σταθμό Μόρφου, όπου κρατούνται από ψες οι έξι συλληφθέντες. Χθες βράδυ περισσότεροι από χίλιοι πεντακόσιοι Τουρκοκύπριοι συγκεντρώθηκαν έξω από τον σταθμό, όπου άναψαν φωτιές και φώναζαν συνθήματα υπέρ της ειρήνης και της επανένωσης.

    [07] ΚΥΠΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Καταδικαστέες χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις ενέργειες του καθεστώτος Ντενκτάς να συλλάβει έξι ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης.

    Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι η προσπάθεια φίμωσης της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, σε συνδυασμό με την εμμονή Ντενκτάς σε αλλαγή βασικών θεμάτων του σχεδίου Ανάν, αποδεικνύουν ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ενεργεί κατά τρόπο που δεν είναι καθόλου υποβοηθητικός στις προσπάθειες λύσης. Ο εκπρόσωπος επεσήμανε το γεγονός ότι οι έξι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις λεγόμενες αστυνομικές αρχές, οι οποίες τους προειδοποίησαν να διακόψουν τις αντιπολιτευτικές δραστηριότητες. Εν αναμονή της προφορικής ενημέρωσης των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Αλβαρο ντε Σότο, ο κύριος Χρυσοστομίδης είπε ότι Αθήνα και Λευκωσία εντείνουν την εκστρατεία διαφώτισης, αφενός μεν για να καταγραφούν οι ευθύνες της Αγκυρας και του Ντενκτάς και αφετέρου για συνέχιση των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα.

    [08] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

    Επιστολές διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις στα κατεχόμενα απέστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Πεό σε ανακοίνωσή της εκφράζει αγανάκτηση για τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες του καθεστώτος Ντενκτάς εναντίον Τουρκοκυπρίων συνδικαλιστών. Η Πεό καλεί τη διεθνή κοινότητα, τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση να μη κλείσουν τα μάτια στις νέες αντιδημοκρατικές ενέργειες του καθεστώτος Ντενκτάς και να προβούν σε ενέργειες για να τερματισθούν οι διώξεις. Με στόχο την ενημέρωση και την έκφραση αλληλεγγύης προς τους τουρκοκύπριους συναδέλφους, η Πεό απευθύνθηκε επίσης προς διεθνείς και εθνικές συνδικαλιστικές οργανώσεις με τις οποίες διατηρεί επαφή και τις κάλεσε να ενεργήσουν για την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

    [09] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΙΡΑΚ

    Σειρά μέτρων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στο Ιράκ ανακοίνωσε ο υπουργός εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας. Με τη λήξη του πολέμου θα διεξαχθεί έντονη διαφημιστική εκστρατεία σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα γίνει προσπάθεια να προσελκυσθούν τουρίστες από την Ελλάδα. Εγιναν επίσης συνεννοήσεις για να ενισχυθεί ο μαθητικός τουρισμός από την Ελλάδα. Ο κύριος Λιλλήκας δήλωσε ότι θα δοθούν άδειες για ναυλωμένες πτήσεις από το Ισραήλ και την Ελλάδα και θα ετοιμαστούν πακέτα και για εσωτερικό τουρισμό. Ο κύριος Λιλλήκας δήλωσε ότι εάν ο πόλεμος θα είναι σύντομος τότε δεν θα έχουμε μεγάλα προβλήματα αλλά, πρόσθεσε, το πιο επικίνδυνο είναι να έχει μεγάλη διάρκεια ο πόλεμος. Αποκάλυψε επίσης ότι τουριστικοί πράκτορες κατέταξαν την Κύπρο ανάμεσα στις χώρες, στις οποίες γίνονται ακυρώσεις κρατήσεων, ενώ κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών κατέταξαν την Κύπρο στους ασφαλείς προορισμούς.

    [10] ΚΙΣΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ανακοίνωσε ότι στις εκλογές για τη Δημαρχία Αμμοχώστου θα υποστηρίξει τον υποψήφιο του Ακέλ Γιαννάκη Σκορδή. Ανακοίνωση του Κισός αναφέρει ότι σχετική απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του κόμματος.

    [11] ΚΛΟΠΗ ΚΙΝΗΤΑ

    Στόχος διαρρηκτών έγινε τη νύκτα, κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ αυτοκινήτων στο Δάλι. Από το κατάστημα, ιδιοκτησίας του Κυριάκου Κολοκάση, κλάπηκαν κινητά τηλέφωνα, κάρτες, τηλεκάρτες, αξεσουάρ και χρήματα συνολικής αξίας περίπου δώδεκα χιλιάδων λιρών.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι δυτικοί έως βορειοδυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 18 στα παράλια και στους έξι στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

    Οι άνεμοι βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους επτά βαθμούς στο εσωτερικό, στους εννέα στα παράλια και στους δύο στα υψηλότερα ορεινά, όπου και θα σχηματισθεί παγετός. Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι 80 εκατοστόμετρα και στην πλατεία Τροόδους 60.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 26 March 2003 - 23:42:03 UTC