Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-04-07

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΑΓΔΑΤΗ ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ
  • [02] ΙΡΑΚ ΔΙΑΨΕΥΣΗ
  • [03] ΠΕΝΤΑΓΩΓΟ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [04] ΑΛΗ ΧΑΣΑΝ ΝΕΚΡΟΣ
  • [05] ΜΠΟΥΣ ΜΠΛΕΡ ΑΠΟΨΕ
  • [06] ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΜΟΣΧΑ
  • [07] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [08] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΚΘΕΣΗ
  • [09] ΚΛΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

  • [01] ΒΑΓΔΑΤΗ ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ

    Η τελευταία πράξη του πολέμου γράφεται σήμερα στο Ιράκ.

    Από τις επτά και δεκαπέντε το πρωί, ώρα Κύπρου, οι αμερικανικές δυνάμεις με άρματα μάχης μπήκαν στο κέντρο της Βαγδάτης και χωρίς να αντιμετωπίσουν ουσιαστική αντίσταση από την περιλάλητη Ρεπουπλικανική Φρουρά κατόρθωσαν μέσα σε λίγη ώρα να καταλάβουν τρία Μέγαρα του Σάνταμ Χουσέιν.

    Στο κυρίως κτίριο ανάρτησαν μάλιστα και την αμερικανική σημαία.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται επίσης πολύ κοντά στο υπουργείο Πληροφοριών, αλλά όπως δήλωσε στο Ρόιτερ Αμερικανός στρατιωτικός δεν είναι στα σχέδια να το καταλάβουν αυτή τη στιγμή.

    Ο απεσταλμένος της Ελληνικής Τηλεόρασης μετέδωσε ότι μερική αντίσταση αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές δυνάμεις στη δυτική πλευρά του ποταμού Τίγρη, όπου μετακινήθηκαν οι Ιρακινοί, μετά την άτακτη υποχώρησή τους από τον χώρο του συμπλέγματος των Μεγάρων του Σάνταμ Χουσέιν.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες χίλιοι πεντακόσιοι άνδρες της Φρουράς έπεσαν στον ποταμό, ενώ τρεις χιλιάδες παραμένουν στα χαρακώματα, προβάλλοντας ασθενή αντίσταση.

    Στα ανατολικά της Βαγδάτης, οι Ιρακινοί σε μια προσπάθεια να καθυστερήσουν την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων, ανατίναξαν δύο γέφυρες του ποταμού Ντιγιάλα.

    Παραταύτα Αμερικανός ανώτατος στρατηγός δήλωσε ότι οι Πεζοναύτες κατόρθωσαν να διασχίσουν τον ποταμό Ντιγιάλα και να μπουν στη Βαγδάτη από τα νοτιανατολικά , για να ολοκληρώσουν όπως είπε, την απομόνωση του καθεστώτος του Σάνταμ Χουσέιν.

    Στη διάρκεια των μαχών σκοτώθηκαν δύο αμερικανοί πεζοναύτες και πολλοί τραυματίσθηκαν.

    [02] ΙΡΑΚ ΔΙΑΨΕΥΣΗ

    Το Ιράκ διαψεύδει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Η διάψευση ήλθε από τον υπουργό Πληροφοριών Μοχάμεντ Αλ Σαχάφ, ο οποίος υποστήριξε, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα, που επεχείρησαν να μπουν στην πόλη σφαγιάσθηκαν από τον ιρακινό στρατό αλλά και απλούς πολίτες, που παίρνουν μέρος στην άμυνα της Βαγδάτης.

    Οι άπιστοι, είπε, αυτοκτονούν κατά εκατοντάδες, στις πύλες της Βαγδάτης και παίρνουν ένα ιστορικό μάθημα, που δεν θα ξεχάσουν ποτέ.

    [03] ΠΕΝΤΑΓΩΓΟ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Μετά τις εντυπώσεις από τις μάχες στη Βαγδάτη το Πεντάγωνο και η αμερικανική διοίκηση στο Κατάρ, έδωσαν τις πρώτες εξεηγήσεις ως προς τους στόχους των αμερικανικών δυνάμεων.

    Αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι στόχος της επίθεσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν είναι τίποτε άλλο από επίδειξη δύναμης και ένα μήνυμα στο ιρακινό καθεστώς, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις μπορούν να πάνε, όπου θέλουν και όποτε θέλουν.

    Ο λοχαγός Φρανκ Θορπ, στο αρχηγείο του Κατάρ, είπε ότι ο στόχος της επιχείρησης δεν είναι η κατάληψη εδάφους και ότι οι μεγάλες μάχες έπονται. Πρόκειται είπε για επιδρομή τεθωρακισμένων διά μέσου της πόλης και αυτό που αναμένεται τώρα είναι συνεχείς συγκρούσεις με τη Ιρακινή Φρουρά.

    Βρετανός στρατιωτικός δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις, με την προώθησή τους στη Βαγδάτη, θα επιχειρήσουν να καταλάβουν σειρά στόχων στρατηγικής σημασίας, για να αποδείξουν ότι αυτοί ελέγχουν την κατάσταση και όχι το καθεστώς του Σάνταμ Χουσέιν.

    [04] ΑΛΗ ΧΑΣΑΝ ΝΕΚΡΟΣ

    Νεκρός φέρεται να είναι ο στρατηγός Αλή Χασάν, εξάδελφος του Σάνταμ Χουσέιν, ο οποίος είχε τη διοίκηση των ιρακινών δυνάμεων στο νότιο Ιράκ.

    Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Σκάι, επικαλούμενο στρατιωτικούς, μετέδωσε ότι ο Αλή Χασάν είναι νεκρός και ότι ανακαλύφθηκε το πτώμα του. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας δεν ήταν, ωστόσο, σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

    Βρετανικές και αμερικανικές στρατιωτικές πηγές είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι ο Αλή Χασάν πιθανό να σκοτώθηκε, όταν αμερικανικά μαχητικά βομβάρδισαν το σπίτι του στη Βασόρα.

    Ο Αλή Χασάν έχει κατηγορηθεί ότι το 1988 διέταξε τη χρήση χημικών όπλων εναντίον των Κούρδων.

    [05] ΜΠΟΥΣ ΜΠΛΕΡ ΑΠΟΨΕ

    Το μέλλον του Ιράκ και την ανοικοδόμηση της χώρας, μετά την λήξη του πολέμου, συζητούν απόψε και αύριο στο Μπέλφαστ, ο πρόεδρος Μπους και ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    Ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να φθάσει στην ιρλανδική πρωτεύουσα στις οκτώ και τριάντα απόψε ώρα Κύπρου και λίγο αργότερα θα παρακαθήσει σε δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας. Κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες είναι ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας στη μετά Σαντάμ εποχή, αλλά και άλλων χωρών. Θα συζητηθεί επίσης ο θαθμός της ανάμιξης του ΟΗΕ.

    Αύριο το πρωί οι δύο ηγέτες αναμένεται να δώσουν συνέντευξη Τύπου.

    [06] ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΜΟΣΧΑ

    Οι πραγματικές προθέσεις και ο ρόλος που επιδιώκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον πόλεμο στο Ιράκ, είναι το θέμα που συζητεί στη Μόσχα η Κοντολίζα Ράις, σύμβουλος του προέδρου Μπους για θέματα εθνικής ασφάλειας. Θα συζητήσει επίσης τον ρόλο άλλων χωρών στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Η επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στη Μόσχα συμπίπτει με το επεισόδιο της επίθεσης εναντίον της ρωσικής διπλωματικής αποστολής, ενώ εγκατέλειπε χθες τη Βαγδάτη. Η κυρία Ράις αναμένεται να δώσει εξηγήσεις στη ρωσική κυβέρνηση, ενώ ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανόφ απολογήθηκε για την επίθεση.

    Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι πέντε Ρώσοι διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων και ο πρεσβευτής Βλαντιμίρ Τιτορένκο, τραυματίστηκαν κατά την επίθεση. Τρεις Ιρακινοί συνοδοί της αποστολής βρήκαν το θάνατο.

    [07] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται στις τέσσερις το απόγευμα, υπό την προεδρία του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, για να αξιολογήσει την έκθεση Ανάν για το Κυπριακό, που αναμένεται να δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα.

    Η έκθεση, η οποία θα συζητηθεί την Πέμπτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δόθηκε ήδη στα ενδιαφερόμενα μέρη.

    Στην έκθεση Ανάν καταγράφεται η πλήρως αρνητική στάση του Ραούφ Ντενκτάς, στη διάρκεια των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Υπάρχει αναφορά για τη συνεχή απαίτηση του κατοχικού ηγέτη για χωριστές κυριαρχίες, ενώ αντίθετα, επισημαίνεται η εποικοδομητική στάση που τήρησαν τόσο ο τέως πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [08] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΚΘΕΣΗ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι ήταν αναμενόμενο το περιεχόμενο της έκθεσης του Κόφι Ανάν, με την οποία επιρρίπτεται ευθέως ευθύνη στην τουρκική πλευρά για το ναυάγιο της Χάγης. Έψαχναν, είπε, για τον ένοχο και όπως γίνεται πάντα, πρόσθεσε, έρριξαν το φταίξιμο στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Αύριο θα συνέλθει η ψευδοβουλή του καθεστώτος, η οποία σύμφωνα με τον Ντενκτάς, θα έχει μάλλον κάτι να πει για το θέμα αυτό.

    [09] ΚΛΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Στο υπουργείο Παιδείας κτύπησαν διαρρήκτες, που έκλεψαν χρηματοκιβώτιο.

    Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει ότι η κλοπή πρέπει να διεπράχθη το Σαββατοκυρίακο.

    Καμιά άλλη ανακοίνωση δεν υπάρχει ως προς το περιεχόμενο του χρηματοκιβωτίου.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος με υψηλές νεφώσεις, που τοπικά θα πυκνώσουν, με ενδεχόμενο να φέρουν λίγες βροχές ή και μεμονωμένη καταιγίδα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί, μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 11 στα υψηλότερα ορεινά.//

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί, μέτριοι, τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους εννέα βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12 στα παράλια και στους πέντε στα υψηλότερα ορεινά. //

    Χιόνια υπάρχουν μόνο στην κορυφή του Ολύμπου και το ύψος τους είναι 20 εκατοστά. //


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 7 April 2003 - 16:29:51 UTC