Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-06-20

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΕΜΠΤΗ 20/06/2003
  • [02] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [03] ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [04] ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΓΕΥΜΑ
  • [05] ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Ν
  • [06] ΧΑΛΚΙ ΙΡΑΝ ΚΟΡΕΑ
  • [07] ΤΑΣΣΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  • [08] ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΑΝΤΙ
  • [09] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΙΤΙΝΑ
  • [10] ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΤΙΤΙΝΑ
  • [11] ΛΟΙΖΙΔΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [12] ΚΛΟΣΟΝ ΟΜΗΡΟΥ
  • [13] ΛΑΧΕΙΟΠΩΛΗΣ ΝΕΚΡΟΣ
  • [14] ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
  • [15] ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΡΗΞΗ
  • [16] ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ
  • [17] ΟΜΟΝΟΙΑ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ
  • [18] ΡΑΛΛΥ
  • [19] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [20] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΠΕΜΠΤΗ 20/06/2003

    [02] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υιοθέτησαν το σχέδιο Συντάγματος που ετοίμασε η Συντακτική Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος σε παρέμβαση στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Χαλκιδική τόνισε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λαθρομετανάστευσης και ζήτησε τη συνεργασία της Ενωσης για καταπολέμηση του φαινομένου.

    Διαδηλώσεις εναντίον της παγκοσμιοποίησης οργανώνουν χιλιάδες άτομα στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

    Σημαντικό πολιτικό δεδομένο χαρακτηρίζει ο Κύπρος Χρυσοστομίδης τη δέσμευση της Τουρκίας για καταβολή στην Τιτίνα Λοϊζίδου αποζημιώσεων που επέβαλε το Ευρωπαϊκο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Με την απόφαση ανοίγει τώρα ο δρόμος για την αποκατάσταση όλων όσοι βρίσκονται στην ίδια θέση με την Τιτίνα Λοϊζίδου δηλώνει ο δικηγόρος της Αχιλλέας Δημητριάδης.

    Νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του στο βυθό του λιμανιού της Λεμεσού βρέθηκε ο λαχειοπώλης Ανδρέας Παπάς, 86 ετών από το Πελένδρι ο οποίος είχε εξαφανισθεί στις εννέα περασμένου Δεκεμβρίου.Τον βρήκαν βατραχάνθρωποι ενώ διεξήγαγαν έρευνες στη θάλασσα.

    [03] ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Οι ηγέτες των εικοσι-πέντε χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνέρχονται στη Χαλκιδική, υιοθέτησαν μετά το μεσημέρι το σχέδιο συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι το σχέδιο, που παρουσίασε ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης Βαλερύ Ζισκάρ Ντ΄Εσταίν, εγκρίθηκε ως το βασικό κείμενο για τη διακυβερνητική διάσκεψη, η οποία θα ετοιμάσει το τελικό σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον κύριο Ντ΄Εσταίν, ο κύριος Σημίτης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει για πρώτη φορά ένα σχέδιο συντάγματος, που θα αποτελέσει το σύνταγμά της. Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία, όλες οι χώρες- μέλη εξέφρασαν την αναγνώρισή τους για την εργασία που επετέλεσαν ο Ζισκάρ ντ Εσταίν, το προεδρείο και τα μέλη της συντακτικής συνέλευσης. Εξ άλλου, ο Ζισκάρ Ντ΄Εσταίν παρουσιάζοντας το σχέδιο συντάγματος ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό το να παρουσιάζεται το σύνταγμα της Ευρώπης στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι το σύνταγμα συντάχθηκε στην ελληνική γλώσσα και ότι στο προοίμιο του περιλαμβάνεται ρήση του Θουκυδίδη που αναφέρεται στη Δημοκρατία. Ο κύριος Ντ Εσταίν ανέφερε ότι το σχέδιο συντάγματος έτυχε ευρείας και θερμής υποστήριξης από τους ευρωπαίους ηγέτες και πολλοί δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να το υιοθετήσουν με μερικές τροποποιήσεις. Ο Κώστας Σημίτης ανέφερε ότι η διακυβερνητική διάσκεψη θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της το ταχύτερο δυνατό με στόχο πριν τις ευρωεκλογές που θα γίνουν στις 15 Ιουνίου του 2004.

    [04] ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΓΕΥΜΑ

    Αυτην την ώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών των εικοσι-πέντε παρακάθηνται σε γεύμα εργασίας στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης- Ηνωμένων Πολιτειών και η έκθεση Σολάνα για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια.

    Η απογευματινή συνεδρία θα αρχίσει στις πέντε και σ΄αυτή θα εξετασθούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Χαλκιδικής.

    Στις οκτώ το βράδυ ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης και οι Ρομάνο Πρόντι και Χαβιέ Σολάνα θα συναντηθούν με τους ηγέτες της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ενωση. Την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογαν ο οποίος μεταβαίνει το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Αμνπτουλάχ Γκιουλ.

    [05] ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Ν

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να διαθέσουν 140 εκατομμύρια Ευρώ για ενίσχυση της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης και αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Η απόφαση των 25 ηγετών που λήφθηκε χθες, πρώτη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προβλέπει επίσης την ανάπτυξη ενός τεχνολογικά προηγμένου συστήματος πληροφόρησης και την εγκαθίδρυση συστήματος θεωρήσεων διαβατηρίων σε τρίτες χώρες. Προβλέπεται επίσης η εφαρμογή μέτρων εναντίον των κρατών εκείνων τα οποία δεν θα υπογράψουν με την Ευρωπαϊκή Ενωση τη συνθήκη για επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε επίσης όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση συμμετάσχει στην ανασυγκρότηση του Ιράκ και ασκηθούν πιέσεις προς την Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ για εφαρμογή του Οδικού Χάρτη ώστε να εδραιωθεί η ειρήνη στην περιοχή.

    [06] ΧΑΛΚΙ ΙΡΑΝ ΚΟΡΕΑ

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν βαθειά ανησυχία για τη δεδηλωμένη πρόθεση του Ιράν να ολοκληρώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και κάλεσαν την κυβέρνηση της χώρας να δεχθεί τον χωρίς προειδοποίηση έλεγχο των πυρηνικών της εγκαταστάσεων. Στα τελικά του συμπεράσματα, που θα εγκριθούν αργότερα σήμερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης τη Βόρειο Κορέα να καταργήσει τα πυρηνικά της προγράμματα και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις για μή διάδοση των πυρηνικών όπλων.

    [07] ΤΑΣΣΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Η Κύπρος, με την πείρα της σε θέματα λαθρομετανάστευσης, συμμετέχει σε σημαντικές πρωτοβουλίες για καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε παρέμβαση, στη χθεσινή συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Χαλκιδική, το οποίο ασχολήθηκε με θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λαθρομετανάστευσης, κυρίως από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και μέσω Τουρκίας και των κατεχομένων.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι έχουν υπογραφεί συμφωνίες με την Ιταλία, τη Συρία και το Λίβανο σχετικά με τη λαθρομετανάστευση, καθώς και συμφωνία με τη Βρετανία για το θέμα της λαθρομετανάστευσης μέσω των Βρετανικών Βάσεων. Η λαθρομετανάστευση, πρόσθεσε, αποτελεί διεθνές θέμα και επεσήμανε ότι η αστυνόμευση της ανατολικής Μεσογείου είναι πέραν των δυνάμεων της Κύπρου, η οποία, ανέφερε, προσβλέπει στη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ζήτημα αυτό και στον καταμερισμό των βαρών.

    [08] ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΑΝΤΙ

    Χιλιάδες πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης κατευθύνονται από τη Θεσσαλονίκη προς την πόλη του Νέου Μαρμαρά στη Χαλκιδική, για να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στις παρυφές του ξενοδοχειακού συγκροτήματος " Πόρτο Καρράς", όπου διεξάγονται οι εργασίες της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από νωρίς το πρωί οι διαδηλωτές, με κάθε μέσο μεταφοράς, λεωφορεία, ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες - άρχισαν να καταφθάνουν στην περιοχή, όπου η Ελληνική αστυνομία έχει πάρει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Οι αρχές έχουν κινητοποιήσει δεκαέξη χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες και το ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει αποκλεισθεί από ξηράς, θάλασσας και αέρος. Οι διαδηλωτές δεν είναι δυνατό να πλησιάσουν το συγκρότημα σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων. Οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν δύο συγκεντρώσεις. Η πρώτη θα γίνει σε μιά περίπου ώρα σε γήπεδο στην πόλη του Νέου Μαρμαρά, με οργανωτές το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και άλλες μικρότερες ομάδες και η δεύτερη στις δύο μετά το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της πόλης από την οργάνωση "Δράση:Θεσσαλονίκη 2003", που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

    [09] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΙΤΙΝΑ

    Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε ικανοποίηση για τη δέσμευση της Τουρκίας στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, για καταβολή στην Τιτίνα Λοϊζίδου αποζημιώσεων, που επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για αποστέρηση της περιουσίας της στα κατεχόμενα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ από τη Χαλκιδική, όπου βρίσκεται, χαρακτήρισε την απόφαση σημαντικό πολιτικό δεδομένο. Εξέφρασε ωστόσο ορισμένες επιφυλάξεις και μίλησε για το ενδεχόμενο νέων μηχανευμάτων από πλευράς Τουρκίας είτε στον τρόπο της καταβολής των αποζημιώσεων είτε σε περαιτέρω αναβολή. Ο κύριος Χρυσοστομίδης υπενθύμισε τη δήλωση του τούρκου αντιπροσώπου ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μέχρι τον Οκτώβριο, πριν από τη σύνοδο της Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε συνδυασμό με τις ενέργειες του Ντενκτάς στην προσπάθειά του να πετύχει αναγνώριση των ψευδοδικαστηρίων του. Τέλος ο εκπρόσωπος τόνισε πως το πιο σημαντικό είναι ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα ιδιοκτησίας και μίλησε για ένα ακόμα βήμα που υποχρεώθηκε να κάμει η Τουρκία λόγω των πολιτικών πιέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [10] ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΤΙΤΙΝΑ

    Ο συνήγορος της Τιτίνας Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης δήλωσε ότι το σημαντικό της απόφασης είναι ότι η Τουρκία δεν ξεμπερδεύει, κατά την έκφρασή του, με την καταβολή αποζημιώσεων, αλλά είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί τις αρχές του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Μιλώντας επίσης στο ΡΙΚ ο κύριος Δημητριάδης ανέφερε ότι με την απόφαση η Τιτίνα Λοϊζίδου διατηρεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα.

    Είπε επίσης πως είναι σημαντικό και το ότι θα πρέπει ελεύθερα να πηγαίνει καί να απολαμβάνει την περιουσία της στην κατεχόμενη Κερύνεια και τόνισε την ανάγκη να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες προς αυτην την κατεύθυνση.

    Ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε ότι με την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων όσοι βρίσκονται στην ίδια θέση με την Τιτίνα Λοϊζίδου, και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρξει ακόμη μια καταδικαστική απόφαση για την Τουρκία για παρόμοια υπόθεση.

    [11] ΛΟΙΖΙΔΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Η ίδια η Τιτίνα Λοϊζίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της. Μιλώντας στο ΡΙΚ από το Στρασβούργο, όπου βρίσκεται, η κυρία Λοϊζίδου ανέφερε ότι αποδείχθηκε πως εφαρμόζονται οι αρχές δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων. Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το γεγονός ότι εφαρμόζεται η απόφαση του 1996, η οποία δεν προνοεί μόνο την καταβολή αποζημιώσεων, αλλά και την πρόσβαση και ειρηνική απόλαυση της περιουσίας της στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    [12] ΚΛΟΣΟΝ ΟΜΗΡΟΥ

    Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία Μάϊκλ Κλόσον δήλωσε ότι το ενδιαφέρον της χώρας του για λύση του Κυπριακού είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο και ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση του σχεδίου Ανάν. Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση το πρωί με τον πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου, ο κύριος Κλόσον, αναφέρθηκε επίσης στις νέες διαστάσεις του Κυπριακού, λόγω της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση. Από την πλευρά του ο κύριος Ομήρου είπε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι με βάση και τα νέα δεδομένα, θα πρέπει να επέλθουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν.

    [13] ΛΑΧΕΙΟΠΩΛΗΣ ΝΕΚΡΟΣ

    Νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του, στο βυθό του λιμανιού της Λεμεσού, εντοπίστηκε χθές βράδυ ο λαχειοπώλης Ανδρέας Παπάς, άλλως Μόρνης, 86 ετών από το Πελένδρι ο οποίος είχε εξαφανισθεί, από το σπίτι του στη Λεμεσό, στις εννέα περασμένου Δεκεμβρίου. Τον άτυχο λαχειοπώλη εντόπισαν βατραχάνθρωποι ενώ έκαμναν έρευνες λόγω του ότι θα κατέπλεε στο λιμάνι το Αρματαγωγό " Χίος " του ελληνικού πολεμικού Ναυτικού που μετέφερε στην Κύπρο το " Κερύνεια Δύο". Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για ανάσυρση του αυτοκινήτου από την θάλασσα. Την επιχείρηση συντονίζει ο υπαρχηγός της Αστυνομίας Χαράλαμπος Κουλέντης.

    [14] ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

    Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Διϋλιστηρίου απολύονται από το τέλος του μηνός 17 χειριστές της Μονάδας Παραγωγής. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι απολυθέντες κατήλθαν σήμερα σε απεργία. Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ανέφεραν ότι είχαν προσληφθεί στις 2 περασμένου Απριλίου και το πρωί η Διεύθυνση του Διυλιστηρίου τους ανακοίνωσε ότι απολύονται τέλος Ιουνίου χωρίς να τους καταβληθεί αποζημίωση.

    [15] ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΡΗΞΗ

    Στην Τουρκία τουλάχιστον πέντε φοιτητές σκοτώθηκαν και άλλων πέντε αγνοείται η τύχη από κατάρρευση κτιρίου της Θεολογικής σχολής στην Καισάρεια. Οπως μετέδωσε το τουρκικό Σι-Εν-Εν η κατάρρευση οφείλεται σε έκρηξη που σημειώθηκε λόγω διαρροής υγραερίου στους κοιτώνες της σχολής. Από την έκρηξη κατέρρευσε το κτίριο όπου βρίσκονται οι κοιτώνες των φοιτητών και στο οποίο διέμεναν είκοσι-πέντε. Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν από τα ερείπια δεκατρεις σπουδαστές ζωντανούς, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για εντοπισμό των αγνοουμένων.

    [16] ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε ότι αποδέχεται τη θέση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου που έχει ταχθεί εναντίον της διεξαγωγής Εκκλησιαστικών εκλογών για ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου, ζώντος του προκαθήμενου της Κυπριακής Εκκλησίας.

    Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ ο Πάφου Χρυσόστομος είπε ότι σέβεται τη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας, αρκεί να υπάρχει αποτελεσματική διοίκηση της Εκκλησίας. Σχετικά με το θέμα της αναστήλωσης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι ως πρώτος τη τάξει στην Εκκλησία, αποδέχεται τις μελέτες της Γιούνοπς, που χρηματοδοτεί το έργο και έχει εμπιστοσύνη στον Ιταλό αρχιτέκτονα, στον οποίο ανατέθηκε η επίβλεψη του έργου. Δήλωσε επίσης ότι συμφωνεί με τη μελέτη που προνοεί την αφαίρεση των κτισμάτων πάνω από την Εκκλησία, που προστέθηκαν πριν από 60 χρόνια, και δεν έχουν καμμιά αρχαιολογική αξία και επιβαρύνουν το κτίριο. Ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα ανήκει στην Εκκλησία και άφησε να νοηθεί ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή έχει δευτερεύοντα λόγο.

    [17] ΟΜΟΝΟΙΑ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ

    Η Ομόνοια θά αντιμετωπίσει την Ιρτις Καζακστάν, στον πρώτο προκριματικό γύρο τού Τσάμπιονς Λήγκ, σύμφωνα μέ την κλήρωση που έγινε το μεσημέρι στην λβετία.

    Ο πρώτος αγώνας θά διεξαχθεί στό ΓΣΠ στις 16 Ιουλίου και ο επαναληπτικός στίς 23 Ιουλίου στο Καζακστάν. Σε περίπτωση πού η Ομόνοια προκριθεί στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης, θα αντιμετωπίσει τη Βίσλα Κρακοβίας.

    [18] ΡΑΛΛΥ

    Στο Διεθνές Ράλλυ Κύπρος, που άρχισε το πρωί, προηγείται ο Φινλανδός Χάρι Ραβαπέρα με αυτοκίνητο Πεζιώ και ακολουθεί ο Γάλλος Ζιλ Πανίτσι, επίσης με Πεζιώ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Φινλανδός Τόμι Μάκινεν με Σουπαρού Ιμπρέζα.

    Στο Ράλλυ συμμετέχουν εξήντα- ένα πληρώματα από είκοσι- έξι χώρες.

    Από την Κύπρο συμμετέχουν εννέα οδηγοί.

    [19] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υιοθέτησαν το σχέδιο Συντάγματος που ετοίμασε η Συντακτική Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος σε παρέμβαση στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Χαλκιδική τόνισε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λαθρομετανάστευσης και ζήτησε τη συνεργασία της Ενωσης για καταπολέμηση του φαινομένου.

    Διαδηλώσεις εναντίον της παγκοσμιοποίησης οργανώνουν χιλιάδες άτομα στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

    Σημαντικό πολιτικό δεδομένο χαρακτηρίζει ο Κύπρος Χρυσοστομίδης τη δέσμευση της Τουρκίας για καταβολή στην Τιτίνα Λοϊζίδου αποζημιώσεων που επέβαλε το Ευρωπαϊκο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Με την απόφαση ανοίγει τώρα ο δρόμος για την αποκατάσταση όλων όσοι βρίσκονται στην ίδια θέση με την Τιτίνα Λοϊζίδου δηλώνει ο δικηγόρος της Αχιλλέας Δημητριάδης.

    Νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του στο βυθό του λιμανιού της Λεμεσού βρέθηκε ο λαχειοπώλης Ανδρέας Παπάς, 86 ετών από το Πελένδρι ο οποίος είχε εξαφανισθεί στις εννέα περασμένου Δεκεμβρίου.Τον βρήκαν βατραχάνθρωποι ενώ διεξήγαγαν έρευνες στη θάλασσα.

    [20] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Κυρίως αίθριος θα είναι ο καιρός το απόγευμα, με λίγες τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι θαλάσσιοι, μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στα νότια προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια και τ' ανατολικά παράλια, στους 29 στα δυτικά και στους 27 στα υψηλότερα ορεινά.

    Αίθριος θα είναι ο καιρός κι απόψε.Σε αρκετές περιοχές, όμως, θα σχηματισθεί ομιχλή και χαμηλή νέφωση, μέχρι τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί, ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 21 στα νότια παράλια, στους 19 στα δυτικά και στους 17 στα υψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 20 June 2003 - 13:41:28 UTC