Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-07-03

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΛΟΚ ΑΟΥΤ
  • [03] ΞΕΝΟΔΟ ΑΠΕΡΓΙΕΣ Ν
  • [04] ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΝΕΟΣ
  • [05] ΑΚΕΛ ΑΠΕΡΓΙΑ
  • [06] ΠΕΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
  • [07] ΟΕΒ ΑΠΕΡΓΙΑ
  • [08] ΤΑΣΣΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
  • [09] NTENKTAΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [10] ΧΑΤΖΗΡΟΥΣΟΣ ΜΑΡΩΝΙΤΕΣ
  • [11] ΕΚΠΡΟ ΜΑΡΩΝΙΤΕΣ
  • [12] ΣΕΡΝΤΑΡ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
  • [13] ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΧΡΕΗ ΤΙΜΗΣ
  • [14] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΕΔΥ
  • [15] ΕΚΠΡΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ
  • [16] ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ ΑΗΚ Ν
  • [17] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [18] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 3/7/03

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Παγκύπρια ανταπεργία διάρκειας δύο ωρών κήρυξε πριν από λίγο ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων σε όλη τη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Η ανταπεργία αρχίζει αυτή την ώρα. Η ανταπεργία κηρύχθηκε σε απάντηση απεργίας διαρκείας την οποία κήρυξαν οι εργαζόμενοι από το πρωϊ σε 40 και πλέον ξενοδοχεία

    Ο Ραούφ Ντενκτάς επιχειρεί να αποκλείσει από τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα τους ψηφοφόρους που κατέχουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Ο Αντώνης Χατζηρούσος, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έθεσε θέμα επιστροφής τριών χιλιάδων Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους

    Ο Τίμης Ευθυμίου ανακοίνωσε ότι το θέμα των αγροτικών χρεών, ύψους 125 εκατομμυρίων λιρών, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μέχρι το τέλος του 2003

    [02] ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΛΟΚ ΑΟΥΤ

    Παγκύπρια ανταπεργία διάρκειας δύο ωρών κήρυξε πριν από λίγο ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων σε όλη τη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Η ανταπεργία αρχίζει αυτή την ώρα. Ανακοίνωση του συνδέσμου αναφέρει ότι ως πρώτη αντίδραση στα απεργιακά μέτρα των συντεχνιών, ο Πασυξέ, κηρύσσει παγκύπρια ανταπεργία σε όλη την ξενοδοχειακή βιομηχανια διάρκειας δύο ωρών από τη μία και τριάντα μέχρι τις τρεις και τριάντα. Η ανακοίνωση για ανταπεργία έγινε καθώς από κυβερνητικής πλευράς καταβάλλονται σύντονες προσπάθειες με στόχο την εξεύρεση τρόπου για τερματισμό της απεργίας στη ξενοδοχειακή Βιομηχανία, η οποία πυροδοτήθηκε από την απόφαση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων να απορρίψει τη μεσολαβητική πρόταση του υπουργού Εργασίας, με απρόβλεπτες συνέπειες στην τουριστική βιομηχανία και στην οικονομία του τόπου γενικότερα. Την καταβολή μεσολαβητικων προσπαθειών ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Μάκης Κεραυνός με δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Σε απεργία διαρκείας κατήλθαν δύο χιλιάδες εργαζόμενοι σε 44 τουλάχιστον ξενοδοχεία από το πρωί, ενώ συντεχνιακοί ηγέτες δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο τα απεργιακά μέτρα να επεκταθούν σε περισσότερα ξενοδοχεία. Οπως εγνώσθη λίγες μόνο ώρες μετά την κηρυξη της απεργίας οκτώ ξενοδόχοι αποδέχθηκαν τη μεσολαβητική πρόταση του υπουργείου Εργασίας και έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση, με αποτέλεσμα να τερματισθεί η απεργία σ' αυτά και οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις εργασίες τους. Στα άλλα 36 ξενοδοχεία συνεχίζεται η απεργία.

    [03] ΞΕΝΟΔΟ ΑΠΕΡΓΙΕΣ Ν

    Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας της ΣΕΚ Νίκος Επιστηθίου σε δηλώσεις στο Τρίτο ανέφερε ότι τα απεργιακά μέτρα εφαρμόζονται επιλεκτικά σε διάφορα ξενοδοχεία καί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασής τους καί σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες. Ο Πρόεδρος του Πασυξέ Αυγερινός Νικήτας ανέφερε ότι οι ξενοδόχοι δεν προτίθενται να καταβάλουν τα αναδρομικά, υποστηρίζοντας ότι η σχετική συμφωνία που είχε υπογραφεί το 1998 χρήζει διευκρινίσεων. Είπε επίσης ότι κακώς ο μεσολαβητής έκαμε αυτή την εισήγηση στην πρότασή του. Εξ άλλου ο Γενικός Γραμματέας της Πεό Πάμπης Κυρίτσης τόνισε ότι με την απόφασή του ο Πασυξέ επέλεξε τη σύγκρουση αγνοώντας τις συνεχείς εκκλήσεις για υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές.

    [04] ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΝΕΟΣ

    Ο υπουργός Εργασίας Μάκης Κεραυνός χαρακτήρισε αρνητική και ανεύθυνη τη στάση των ξενοδόχων. Επίσης εξήρε τη στάση των συντεχνιών οι οποίες όπως είπε επέδειξαν ευελιξία και κάλεσε τους ξενοδόχους να ξανασκεφθούν και να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

    [05] ΑΚΕΛ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Το Ακέλ, με ανακοίνωσή του, εκφράζει αλληλεγγύη προς τους απεργούς ξενοδοχοϋπαλλήλους. Παράλληλα, επιρρίπτει ευθύνες στον Πασυξέ γιατί με την αδιάλλακτη στάση του, όπως την χαρακτηρίζει, οδήγησε την τουριστική βιομηχανία σε σύγκρουση. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία και το συνδικαλιστικό τους κίνημα, καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επέδειξαν υπευθυνότητα, καλή θέληση και εποικοδομητικό πνεύμα. Αντίθετα από πλευράς Πασυξέ ακολουθήθηκε τακτική κωλυσιεργίας και προβολής νέων ανταιτημάτων.

    [06] ΠΕΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

    Η απεργία των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία θα απασχολήσει Συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ που θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου. Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Πεό τη συνεδρία θα απασχολήσουν επίσης άλλα τρέχοντα θέματα, ενώ θα συζητηθεί και θα εγκριθεί η δημιουργία δύο νέων τμημάτων που θα προσφέρουν υπηρεσίες στα μέλη της ΠΕΟ στους τομείς της απασχόλησης και της ευημερίας.

    [07] ΟΕΒ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων με ανακοίνωσή της καταδικάζει τα απεργιακά μέτρα στα Ξενοδοχεία. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο μέσο της τουριστικής περιόδου και στη διάρκεια της πιο δύσκολης, ίσως χρονιάς για τον τουρισμό, αποτελούν πράξη επικίνδυνη και επιζήμια και ότι θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή στην ξενοδοχειακή βιομηχανία του τόπου. Η Ομοσπονδία Εργοδοτών καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων αναλογιζόμενα τις συνέπειες των πράξεών τους και να συμπεριφερθούν υπεύθυνα έναντι του τόπου.

    [08] ΤΑΣΣΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

    Για ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας μεταβαίνει το Σάββατο στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 12 Ιουλίου.

    [09] NTENKTAΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επιχειρεί να αποκλείσει από τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές του ερχομένου Δεκεμβρίου ψηφοφόρους που κατέχουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα πρέπει να εξετασθεί κατά πόσο δικαιούνται να ψηφίσουν οι κάτοχοι των διαβατηρίων, οι οποίοι στην ολότητητά τους είναι άτομα που αντιτίθενται στην πολιτική του. Η εφημερίδα Κιπρισλί αποδίδει τη θέση αυτή του Ραούφ Ντενκτάς στον πανικό του για το αποτέλεσμα των εκλογών και των κατηγορεί ότι είχε καταφύγει σε τέχνασμα για αποκλεισμό όσων αντιτίθενται στην πολιτική του, όταν δήλωνε ότι όποιοι ήθελαν ήταν ελεύθεροι να αποκτήσουν διαβατήρια. Τη νέα θέση του Ραούφ Ντενκτάς αποδοκίμασε και η εφημερίδα Γενί Ντουζέν. Ο Ραούφ Ντενκτάς διατύπωσε και νέα θέση για την Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστηρίζοντας ότι αν οι Τουρκοκύπριοι ενταχθούν πριν από την εξεύρεση λύσης, σημαίνει ότι αποδέχονται την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων στις περιουσίες τους στις κατεχόμενες περιοχές και καθεστώς μειονότητας για τους ιδίους. "Θα ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όχι συρόμενοι, αλλά με το ανάστημά μας. Εχουμε το κράτος μας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές για συμφωνία με βάση τα δύο κράτη", είπε ο κατοχικός ηγέτης.

    [10] ΧΑΤΖΗΡΟΥΣΟΣ ΜΑΡΩΝΙΤΕΣ

    Ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή, Αντώνης Χατζηρούσος, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έθεσε θέμα επιστροφής τριών χιλιάδων Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους, αλλά ζήτησε από τον Σερντάρ Ντενκτάς την επανεγκατάσταση 12 περίπου οικογενειών συνταξιούχων, ύστερα από δικό τους αίτημα. Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κύριος Χατζηρούσος, ανέφερε ότι η επιστροφή των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους είναι δυνατή μόνο μέσω μιας λύσης του Κυπριακού. Ο κύριος Χατζηρούσος επιβεβαίωσε ότι είχε συνάντηση με τον Σερντάρ Ντενκτάς στις 18 Ιουνίου στο Λήδρα Πάλας, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος ζήτησε τη συνάντηση για να θέσει υπόψη του θέματα ανθρωπιστικής φύσεως και όχι πολιτικού περιεχομένου.

    [11] ΕΚΠΡΟ ΜΑΡΩΝΙΤΕΣ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας την ενέργεια του κυρίου Χατζηρούσου να έχει επαφές με τον Σερτάρ Ντενκτάς για το θέμα των Μαρωνιτών συνέστησε προσοχή και είπε ότι δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του Ντενκτάς, ο οποίος θέλει να δημιουργήσει σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι οι Μαρωνίτες ανήκουν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα αλλά τόνισε πως δεν καλεί τους Μαρωνίτες να μην εγκατασταθούν στα σπίτια τους αν έχουν τη δυνατότητα. Η κυβέρνηση, είπε, παρακολουθεί στενά το θέμα και θα ακολουθήσουν επαφές του κυρίου Χατζηρούσου με τους αρμόδιους.

    [12] ΣΕΡΝΤΑΡ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς, που μετέχει στην ψευδοκυβέρνηση, δήλωσε ότι το λεγόμενο κράτος στα κατεχόμενα έχει την ικανότητα να κάνει, οποιαδήποτε στιγμή, εκπλήξεις και ότι είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο. Είπε ακόμη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εργάζεται για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Μαρωνιτών και ότι μετά από επαφές με τον πατέρα του Ραούφ Ντενκτάς και την ψευδοκυβέρνηση, θα υπάρξει αποτέλεσμα στο θέμα αυτό. Η εφημερίδα Γενί Τσιζγκί, εκφραστικό όργανο του Δημοκρατικού Κόμματος, αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στο θέμα των Μαρωνιτών υπό τον πηχυαίο τίτλο: Σύμφωνα με τη συμφωνία της Τρίτης Βιέννης οι Μαρωνίτες επιστρέφουν στα χωριά τους. Αναφέρεται συναφώς ότι η τρίτη Βιέννη είναι η συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ του τότε Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς για την επιστροφή υπό συνθήκες ασφάλειας 12.000 και πλέον κατοίκων της Καρπασίας, οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους από το κατοχικό καθεστώς.

    [13] ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΧΡΕΗ ΤΙΜΗΣ

    Ο Υπουργός Γεωργίας Τίμης Ευθυμίου, δήλωσε ότι το θέμα των αγροτικών χρεών, ύψους 125 εκατομμυρίων λιρών θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μέχρι το τέλος του 2003. Μιλώντας ενώπιον έκτακτης συνδιάσκεψης του Ανώτατου Συμβουλίου του Παναγροτικού Συνδέσμου, που έγινε στην Κοφίνου, ο κύριος Ευθυμίου ανέφερε ότι το θέμα των αγροτικών χρεών άρχισε να μελετάται ήδη από το Υπουργείο Γεωργίας για εξεύρεση οριστικής λύσης. Είπε ακόμα ότι όπως πιστεύει, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, μέχρι το Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια συμβιβαστική λύση. Σε ότι αφορά το θέμα των αγροτικών συντάξεων, ο κύριος Ευθυμίου ανέφερε ότι μαζί με άλλα θέματα θα τεθεί ενώπιον των άλλων αγροτικών οργανώσεων, ώστε να δοθεί η λύση που πραγματικά η Κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει εν όψη και της εξαγγελίας της φιλαγροτικής πολιτικής.

    [14] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΕΔΥ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,Τάσσο Παπαδόπουλο σχετικά με το θέμα του διορισμού των μελών της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο κύριος Χρυσοστομίδης, έχει διαβάσει την επιστολή, αλλά δεν την έχει ακόμα μελετήσει. Θα την μελετήσει, τόνισε, με πάσα σοβαρότητα και αν χρειαστεί θα απαντήσει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι και αυτή η επιστολή εντάσσεται στην τακτική της προληπτικής πολιτικής του Δημοκρατικού Συναγερμού και επανέλαβε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης προκαλούν την αμηχανία της αντιπολίτευσης.

    [15] ΕΚΠΡΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης αναφερόμενος στην μη έκδοση πιστοποιητικού γέννησης σε παιδί τουρκοκύπριας το οποίο έχει τούρκο πατέρα, είπε ότι πιστοποιητικά εκδίδονται σε όποιον αποδείξει με όλα τα σχετικά έγγραφα ότι έχει και τους δύο γονείς τουρκοκύπριους. Σε περίπτωση, τόνισε, ατόμων που έχουν τον ένα γονιό τουρκοκύπριο επιτρέπεται η διακίνηση, αλλά το θέμα έκδοσης πιστοποιητικών είναι θέμα πολιτικής και συνδέεται με την πορεία επίλυσης του κυπριακού και το θέμα των εποίκων.

    [16] ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ ΑΗΚ Ν

    Υπάλληλος της Αρχής Ηλεκτρισμού, υπέστη χθες ηλεκτροπληξία και τραυματίστηκε ενώ βρισκόταν σε ξύλινο πάσσαλο με σκοπό να ενεργοποιήσει μετασχηματιστή υψηλής τάσης σε περιοχή του χωριού Λάνια στη Λεμεσό. Πρόκειται για το Χριστόφορο Χριστοφόρου, 32 χρόνων από τη Λεμεσό, ο οποίος υπέστη σε διάφορα μέρη του σώματος του εγκαύματα πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού και νοσηλεύεται στο Καρδιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

    [17] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Παγκύπρια ανταπεργία διάρκειας δύο ωρών κήρυξε πριν από λίγο ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων σε όλη τη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Η ανταπεργία αρχίζει αυτή την ώρα. Η ανταπεργία κηρύχθηκε σε απάντηση απεργίας διαρκείας την οποία κήρυξαν οι εργαζόμενοι από το πρωϊ σε 40 και πλέον ξενοδοχεία

    Ο Ραούφ Ντενκτάς επιχειρεί να αποκλείσει από τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα τους ψηφοφόρους που κατέχουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Ο Αντώνης Χατζηρούσος, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έθεσε θέμα επιστροφής τριών χιλιάδων Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους

    Ο Τίμης Ευθυμίου ανακοίνωσε ότι το θέμα των αγροτικών χρεών, ύψους 125 εκατομμυρίων λιρών, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μέχρι το τέλος του 2003

    [18] ΚΑΙΡΟΣ

    Το απόγευμα ο καρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια παράλια, στους 31 στα δυτικά και στους 30 στις υψηλότερες ορεινές περιοχές. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Σε μερικές όμως περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ ενώ η θάλασσσα θα είναι ήρεμη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 20 στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 3 July 2003 - 19:19:39 UTC