Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-07-15

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [04] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ
  • [05] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  • [06] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ
  • [07] ΟΜΗΡΟΥ
  • [08] ΝΕΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ
  • [09] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • [10] ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
  • [11] ΠΕΡΔΙΚΗΣ
  • [12] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΑΣΣΟΣ
  • [13] ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΑΠΟΨΕ
  • [14] ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΜΝΗΜΟ
  • [15] ΟΠΛΙΚΑ ΕΘΝΙΚΟ
  • [16] ΤΑΚΗΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ
  • [17] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [18] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 15/7/03

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Συμπληρώνονται σήμερα 29 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της δεκάτης- πέμπτης Ιουλίου 1974 εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και ο Κυπριακός Ελληνισμός τιμά τη μνήμη των πεσόντων για προάσπιση της δημοκρατίας.

    Η Βουλή καταδίκασε σε ειδική συνεδρία το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες για προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

    Εκκλησία και Πολιτεία τίμησαν τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα με μνημόσυνο και τρισάγιο στους τάφους τους στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης παρουσία του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Τρισάγιο το πρωί στους τάφους των είκοσι-δύο καταδρομέων που έπεσαν κατά το πραξικόπημα εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία.

    Το θέμα των πυραύλων της Εθνικής Φρουράς συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραπέμψει και πάλι το ζήτημα στην επιτροπή Αμυνας της Βουλής.

    [02] ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ

    Η Βουλή καταδίκασε σήμερα το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες για προάσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας καθώς και της ελευθερίας της Κύπρου.

    Σε ειδική συνεδρία του Σώματος, που έγινε το πρωί, παρέστησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Κατά την έναρξη της συνεδρίας τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των πεσόντων.

    Ακολούθως μίλησαν ο πρόεδρος της Βουλής και αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων οι οποίοι εξήραν τη θυσία των ηρώων και μαρτύρων της δημοκρατίας και της ελευθερίας και αναφέρθηκαν στην παρούσα φάση του Κυπριακού.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι η καταδίκη του πραξικοπήματος αποτελεί έκφραση σεβασμού και τιμής προς τους αγωνιστές της δημοκρατικής αντίστασης και σε αυτούς που θυσιάστηκαν στο βωμό της υπεράσπισης της δημοκρατίας και της νομιμότητας.

    Αποτελεί συνάμα, πρόσθεσε, τη δική μας συγγνώμη προς τους απλούς Τουρκοκύπριους για την κακομεταχείριση που έτυχαν, ακόμα και για τα εγκλήματα που διέπραξαν σε βάρος τους οι σωβινιστικές ακροδεξιές δυνάμεις, η χούντα και η ΕΟΚΑ Βήτα.

    Θα ήταν, είπε, παράδοξο σήμερα που οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας τοποθετούνται κατά της συνέχισης της κατοχής απαιτώντας λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν να καλλιεργηθεί μεταξύ μας η φιλοσοφία του συμβιβασμού με την κατοχή αντί η φιλοσοφία του συμβιβασμού με τους Τουρκοκύπριους.

    Ο κύριος Χριστόφιας είπε ότι το Κυπριακό δεν κατέστη δυνατόν να επιλυθεί λόγω της Αγκυρας και του Ραούφ Ντενκτάς που επιδιώκουν να παγιώσουν τα τετελεσμένα της κατοχής.

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόσθεσε, που εισήλθε από χθες στην τελική ευθεία, είναι μια εξέλιξη που θα χρησιμοποιήσουμε στις προσπάθειες να πετύχουμε την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών υψηλού επιπεδού και των αρχών του διεθνούς δικαίου.

    [04] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ

    Ο Kοινοβουλευτικός Eκπρόσωπος του Aκέλ Νίκος Κατσουρίδης είπε ότι σήμερα τιμώνται οι υπερασπιστές της Δημοκρατίας, οι οποίοι στο κάλεσμα της πατρίδας, δεν σκέφτηκαν ούτε μια στιγμή, κι ας ήξεραν ότι το κράτος ήταν διαλυμένο από την υπονομευτική δράση της Eόκα Bήτα.

    Είπε επίσης ότι οι ήρωες ήξεραν που βάδιζαν, όπως ήξεραν που βάδιζαν και οι φορείς της προδοσίας.

    Ο κύριος Κατσουρίδης είπε ακόμη ότι η πολιτεία φέρει βαρύτατες ευθύνες αφού δεν έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, έτσι ώστε η θυσία των ηρώων να περάσει ως μέγιστο μάθημα στις νεώτερες γενιές.

    H καλύτερη τιμή για όσους έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την πατρίδα και μέγιστη αναγνώριση για όσους χρόνια τώρα υποφέρουν από το δίδυμο έγκλημα του 1974, είπε, είναι να λύσουμε το Κυπριακό.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ακέλ αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της ελληνικής κυπριακής πλευράς να εισέλθει σε ένα γύρο συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Aνάν, λέγοντας παράλληλα, πως η διεθνής κοινότητα οφείλει παράλληλα να ασκήσει την επιρροή της σ' εκείνη την πλευρά, που εξακολουθεί να παρουσιάζεται αδιάλλακτη και να εμποδίζει με κάθε τρόπο μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    [05] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι όλοι έχουμε χρέος, αδιακρίτως πολιτικών ή ιδεολογικών καταβολών να συμβάλουμε στην προσπάθεια για την ελευθερία και την επανένωση της πατρίδας μας.

    Η ορατή κατάληξη της ευρωπαϊκής μας πορείας, πρόσθεσε, δημιουργεί νέες δυνατότητες επίλυσης του Κυπριακού, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί βάσιμες ελπίδες σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους για την επίτευξη λύσης η οποία θα επιτρέπει την ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων σε συνθήκες ασφάλειας και προόδου.

    Ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι η χωρίς περιστροφές και προσχήματα αποδοχή της αρχής διαπραγμάτευσης του σχεδίου Ανάν, αφού συγκεκριμένες πρόνοιές του, προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα που δημιουργούν η ένταξη και οι νέες πραγματικότητες στο νησί, θα δώσει ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και τους Τουρκοκυπρίους.

    Ενα μήνυμα, κατέληξε ο πρόεδρος του Δησύ, για την ειλικρίνεια των προθέσεων της ελληνικής κυπριακής πλευράς και της πολιτικής βούλησής της να εργασθεί για άμεση λύση του Κυπριακού, η οποία να διασφαλίζει την κοινή ευρωπαϊκή πορεία για όλους τους κατοίκους του νησιού.

    [06] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους είπε ότι ούτε τα θλιβερά γεγονότα του Ιουλίου του 1974 μπορούν να διαγραφούν ούτε οι ευθύνες και οι ενοχές των ιθυνόντων, των πρωταγωνιστών και των συνεργών τους είναι δυνατόν να διαγραφούν και να παραγραφούν.

    Η ιστορική μνήμη, η παραδοχή των λαθών και της αλήθειας, πρόσθεσε, είναι το μόνο βάλσαμο για τις αιμμάσσουσες πληγές στο κορμί της πατρίδας μας.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κύριος Κλεάνθους είπε ότι η μερική άρση της απαγόρευσης στη διακίνηση μέσω της διαχωριστικής γραμμής Αττίλα, που προωθεί ο Ραούφ Ντενκτάς και οι προφανείς ελιγμοί του τον τελευταίο καιρό, δεν συνιστούν λύση.

    Ούτε, πρόσθεσε, ανοίγουν το δρόμο για οριστική και δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ είπε ότι οι αρχές και οι προδιαγραφές τέτοιας λύσης βρίσκονται στις αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και προσδιορίζονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο κύριος Κλεάνθους απηύθυνε μήνυμα κατανόησης και εκτίμησης προς τους Τουρκοκυπρίους και πρόσκληση για κοινή πορεία και κοινή προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου.

    [07] ΟΜΗΡΟΥ

    Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Εδέκ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι εικοσιεννέα χρόνια από την προδοσία και το έγκλημα, η μνήμη οφείλει να είναι παρούσα όχι για την αναβίωση ενός απεχθούς διχαστικού παρελθόντος, αλλά για να φωτίζει διδακτικά το μέλλον.

    Η εθνική λαϊκή ενότητα, είπε, είναι απολύτως αναγκαία για την εθνική επιβίωση, όμως ενότητα δεν σημαίνει ιστορική αμνησία.

    Ο κύριος Ομήρου επεσήμανε ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί νέα δεδομένα και το νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον θέτει την Τουρκία προ των ευθυνών της.

    Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η διαφύλαξη της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί υπέρτατο χρέος και δεν πρέπει να επιτραπεί ο αποπροσανατολισμός της διεθνούς κοινότητας από τις συμπεριφορές του Ντενκτάς και της Αγκυρας.

    Ο κύριος Ομήρου χαρακτήρισε δόλια προσπάθεια την εξαγγελία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από τον Ντενκτάς, η οποία, πρέπει, πρέπει να αντιμετωπισθεί σε διεθνές επίπεδο.

    [08] ΝΕΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

    Ο βουλευτής των Νέων Οριζόντων Χρίστος Κληρίδης ανέφερε ότι η ιστορία καταδίκασε και καταδικάζει το πραξικόπημα και την εισβολή.

    Σήμερα, πρόσθεσε, τον Ιούλιο του 2003, είμαστε περήφανοι γιατί επικυρώσαμε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και γιατί η δημοκρατία έχει εμπεδωθεί στη χώρα μας.

    Εχουμε την άποψη, είπε ο κύριος Κληρίδης, ότι η ένταξη ανοίγει νέες προοπτικές τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε αφού χαράξουμε μια κοινή με την Ελλάδα αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ενωση πλέον στρατηγική που θα οδηγήσει στη σωστή και δίκαιη λύση του Κυπριακού στη βάση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [09] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών Αντρούλα Βασιλείου είπε ότι η Κύπρος πήρε σκληρά μαθήματα ιστορίας, αλλά με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάμνει ένα μεγάλο βήμα για να υπερβεί το παρελθόν.

    Η κυρία Βασιλείου είπε επίσης ότι πρέπει να σταλεί προς τους Τουρκοκύπριους το μήνυμα ότι αναγνωρίζονται ως ισότιμοι εταίροι στην οικοδόμηση του κοινού κράτους μιας ενωμένης Κύπρου, μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    [10] ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Ο πρόεδρος του Αδήκ Ντίνος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι η σημερινή θλιβερή επέτειος βρίσκει την Κύπρο αντιμέτωπη με την ιστορική πρόκληση της ισότιμης συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, πρόσθεσε, διαδηλώνουν πλέον την αντίθεσή τους στην πολιτική της μη λύσης του Ντενκτάς και της κατοχικής δύναμης, ξέροντας ότι μπορούν να απολαύσουν και αυτοί τις δυνατότητες και τα προνόμια που προσφέρει η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [11] ΠΕΡΔΙΚΗΣ

    Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων- Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης στην ομιλία του επεσήμανε πως οι αναφορές είναι πικρές και οι μνήμες αξεθώριαστες.

    Ο κύριος Περδίκης διερωτήθηκε πόσο πλησιάσαμε πρόσφατα στην αυτοδιάλυση, όπως είπε, του κυπριακού κράτους, για το οποίο έδωσαν τη ζωή τους οι νεκροί που τιμώνται σήμερα.

    [12] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΑΣΣΟΣ

    Εκκλησία και Πολιτεία τίμησαν το πρωί τη μνήμη των πεσόντων για προάσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας με τη συμπλήρωση σήμερα εικοσιεννέα χρόνων από το προδοτικό και άφρον πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

    Στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία τελέστηκε μνημόσυνο των πεσόντων παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Του μνημοσύνου προέστη ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Βαρνάβας.

    Τη θυσία των μαχητών της αντίστασης εξήρε σε ομιλία ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου.

    Ο κύριος Θεοδώρου ανέφερε ότι χωρίς καμμιά διάθεση αγκύλωσης στο παρελθόν, κυβέρνηση, πολιτικός κόσμος και λαός οφείλουν αυτή την απόδοση τιμής προς τους νεκρούς του πραξικοπήματος.

    Τόνισε ότι το μνημόσυνο είναι πράξη τιμής σε αυτούς που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τους δημοκρατικούς θεσμούς και υπόμνηση της σημασίας της συνταγματικής νομιμότητας στην οποία στόχευε το πραξικόπημα.

    Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων.

    Στεφάνι κατέθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε δήλωση ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η σκέψη σήμερα στρέφεται σ΄αυτούς που πρόσφεραν τη ζωή τους για προάσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας.

    Είναι, τόνισε, ελάχιστο καθήκον μνήμης και τιμής που οφείλουμε να εκπληρώσουμε έναντι των ηρωϊκών νεκρών του αγώνα.

    Με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο τελέστηκαν το πρωί στη Λεμεσό και τη Λάρνακα τρισάγια στους τάφους των πεσόντων μαχητών της αντίστασης.

    Στη Λεμεσό παρέστη και κατέθεσε στεφάνι ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου και στη Λάρνακα ο υπουργός Εργασίας Μάκης Κεραυνός.

    Στην Πάφο τελέστηκε τρισάγιο στο Μνημείο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

    Παρέστη και κατέθεσε στεφάνι ο Επαρχος Πάφου.

    Στις οκτώ και είκοσι, ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος ήχησαν οι σειρήνες.

    [13] ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΑΠΟΨΕ

    Στις επτά και τριάντα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες κατά το επάρατον πραξικόπημα.

    Κατά την εκδήλωση ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος θα απονείμει το μετάλλιο "Προασπιστής της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας" στους συγγενείς των πεσόντων αγωνιστών.

    Το Δεύτερο Τηλεοπτικό Κανάλι του ΡΙΚ θα συνδεθεί με το προεδρικό για απευθείας μετάδοση της εκδήλωσης.

    [14] ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΜΝΗΜΟ

    Το πρωί τελέσθηκε στο νέο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία τρισάγιο στους τάφους των 22 καταδρομέων που έπεσαν στο πραξικόπημα εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία.

    Στο μνημόσυνο παρέστησαν οι βουλευτές του Δησύ Γιώργος Γεωργίου , Σωτήρης Σαμψών και Αντώνης Καράς.

    Οι γονείς και συγγενείς των 22 καταδρομέων ζητούν όπως η πολιτεία μνημονεύει τους αγαπημένους τους, οι οποίοι εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία.

    Ο βουλευτής του Δησυ Σωτήρης Σαμψών, δήλωσε ότι απο τη στιγμή που το υπουργείο Αμυνας ύστερα απο ενδελεχή έρευνα, αναγνώρισε ότι οι καταδρομείς αυτοί εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία οφείλει να τους τιμά.

    Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Γιώργος Φεραίος δήλωσε ότι μέχρι σήμερα τα παιδιά αυτά δεν έχουν μνημονευθεί απο την πολιτεία και για 29 χρόνια γίνεται χωριστό μνημόσυνο.

    Θα ήταν λογικό, είπε, να αναφερθούν τα ονόματά τους στο επίσημο μνημόσυνο και να τερματισθεί αυτη η ιστορία, κατά την έκφρασή του.

    Πέρσυ πρόσθεσε, παρέστη στο τρισάγιο ο υπουργός Αμυνας και ανέμενε ότι φέτος θα υπήρχε συνέχεια.

    [15] ΟΠΛΙΚΑ ΕΘΝΙΚΟ

    Το θέμα των πυραύλων της Εθνικής Φρουράς συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατα την οποία ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε να το παραπέμψει εκ νέου στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής.

    Σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι από τις εξηγήσεις που έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται ότι δεν πρόκειται για αναβάθμιση του οπλικού συστήματος, αλλά για συντήρηση.

    Ο κύριος Χριστόφιας είπε επίσης ότι το θέμα αυτό δεν έπρεπε να έλθει στην επιφάνεια και τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμμιά περίπτωση να δίδονται μηνύματα στους Τουρκοκυπρίους ότι αναβαθμίζουμε οπλικά συστήματα.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δησύ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση αποφάσισε το πάγωμα των αναβαθμίσεων των οπλικών συστημάτων λόγω του κλίματος που είχε δημιουργηθεί με την πρωτοβουλία Ανάν.

    Είπε επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση προτού πάρει οποιεσδήποτε αποφάσεις θα πρέπει να συνυπολογίσει τα πολιτικά ζητήματα, σε μια ευαίσθητη περίοδο, που επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο για λύση καί ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [16] ΤΑΚΗΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ

    Ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου δήλωσε ότι θα υποβάλει αύριο στον πρόεδρο Παπαδόπουλο έκθεση για τις δυνατότητες χρηματοδότησης προγραμμάτων εναρμόνισης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη μη συμμετοχή σε συνεδρία για το πρόγραμμα '' Φάρε '' κατά την οποία συζητήθηκαν τα μέτρα ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κύριος Χατζηδημητρίου είπε ότι το έργο της εναρμόνισης είναι τεράστιο και γι αυτό το λόγο θα ενισχυθεί με πρόσθετο προσωπικό η αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες και θα αυξηθούν τα ταξίδια υπηρεσιακών παραγόντων για συμμετοχή σε συνεδρίες οργάνων και επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στόχος, τόνισε, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι παρούσα σε όλες τις συνεδρίες.

    Ο κύριος Χατζηδημητρίου έκαμε τις δηλώσεις το πρωί ύστερα από συνάντηση με τους Γενικούς Διευθυντές των υπουργείων κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα του συντονισμού της εναρμόνισης και της συμμετοχής της Κύπρου σε Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [17] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Συμπληρώνονται σήμερα 29 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της δεκάτης- πέμπτης Ιουλίου 1974 εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και ο Κυπριακός Ελληνισμός τιμά τη μνήμη των πεσόντων για προάσπιση της δημοκρατίας.

    Η Βουλή καταδίκασε σε ειδική συνεδρία το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες για προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

    Εκκλησία και Πολιτεία τίμησαν τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα με μνημόσυνο και τρισάγιο στους τάφους τους στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης παρουσία του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Τρισάγιο το πρωί στους τάφους των είκοσι-δύο καταδρομέων που έπεσαν κατά το πραξικόπημα εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία.

    Το θέμα των πυραύλων της Εθνικής Φρουράς συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραπέμψει και πάλι το ζήτημα στην επιτροπή Αμυνας της Βουλής.

    [18] ΚΑΙΡΟΣ

    Αίθριος θα είναι το απόγευμα ο καιρός.

    Οι άνεμοι θα είναι θαλάσσιοι μέτριοι, τεσσάρων και τοπικά πέντε μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη στα προσήνεμα παράλια.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια, στους 30 στα δυτικά και στους 29 στα υψηλότερα ορεινά.

    Αίθριος θα είναι κι απόψε ο καιρός.Τοπικά θα σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 18 στα υψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 15 July 2003 - 19:56:46 UTC