Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-08-07

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΤΑΣΣΟΣ ΑΝΑΣΤΑ ΠΡΩΤΗ
  • [03] ΑΚΚΕΛΙΔΟΥ ΟΛΑ
  • [04] ΠΕΥΚΙΟΣ ΑΑΕΙ Ν
  • [05] ΧΟΥΡΙΕΤ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ
  • [06] ΓΚΙΟΥΛ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ
  • [07] ΕΔΕΚ Τ ΕΛΩΝΕΙΑΚΗ
  • [08] ΕΔΗ ΤΑΛΑΤ
  • [09] ΨΕΥΔΟΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
  • [10] ΚΟΥΡΔΟΙ ΙΡΑΚ
  • [11] ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  • [12] ΛΕΜΕΣΟΣ ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 7/08/2003

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Καθόλα εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Νίκος Αναστασιάδης, την πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Ευθύνες σε λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας επιρρίπτει ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης αναφορικά με τις 338 θέσεις για Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας, οι οποίες δεν κοινοποιήθηκαν.

    Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπογράψει αύριο τη λεγόμενη συμφωνία για τελωνειακή ένωση με το ψευδοκράτος, παρόλον ότι φοβάται ότι θα δημιουργηθεί ένταση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, γράφει η Χουριέτ.

    Πολύνεκρη έκρηξη σημειώθηκε το πρωί στη Βαγδάτη, μπροστά από την πρεσβεία της Ιορδανίας.

    [02] ΤΑΣΣΟΣ ΑΝΑΣΤΑ ΠΡΩΤΗ

    Καθόλα εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης, τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, την πρώτη μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, η οποία κράτησε μιάμιση ώρα, ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ανέπτυξε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο το πώς η αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται το ρόλο που θα διαδραματίσει και τί αναμένει από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα διατύπωσε τη θέση του κόμματος, να μην γίνονται διακρίσεις μεταξύ κυβερνώντων και αντιπολιτευομένων οσάκις τίθεται θέμα σοβαρών αποφάσεων στα μεγάλα θέματα, είτε αυτά αφορούν το εθνικό θέμα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε την εσωτερική διακυβέρνηση. Ο πρόεδρος του Δησύ είπε επίσης ότι ανέφερε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο πως, εφόσον υπάρχει συμφωνία και εφόσον υπάρχει μια προσυνεννόηση έτσι που να υπάρχουν συναινετικές λύσεις, το κόμμα θα στηρίξει τις κυβερνητικές αποφάσεις. Ο κύριος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ικανοποιητικές τις απαντήσεις που έλαβε, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξεδήλωσε την πρόθεση να συνεχισθεί αυτό που άρχισε σήμερα.

    [03] ΑΚΚΕΛΙΔΟΥ ΟΛΑ

    Η Υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου δήλωσε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για το λάθος που έγινε στο διορισμό των μελών του Ιατρικού Συμβουλίου. Σε δηλώσεις στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ η κυρία Ακκελίδου ανέφερε ότι το θέμα έκλεισε με την ανάληψη της ευθύνης από τους τρείς υπουργούς, το λάθος διορθώθηκε και δεν προκύπτει θέμα για κανένα δημόσιο υπάλληλο. Η Υπουργός Υγείας σχολίαζε τις επικρίσεις του Γενικού Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκου Χατζηπέτρου ότι σε αντίθεση με τους υπουργούς Συγκοινωνιών Κίκη Καζαμία καί Εσωτερικών Αντρέα Χρίστου, η κυρία Ακκελίδου προσπάθησε να μετακυλίσει τις ευθύνες στο προσωπικό του υπουργείου. Συγκεκριμένα ο κύριος Χατζηπέτρου, σε δηλώσεις στο Τρίτο, είχε αναφέρει ότι ατυχέστατα και αδικαιολόγητα η κυρία Ακκελίδου επεχείρησε να μετακυλίσει ευθύνες στο προσωπικό με αόριστες καταγγελίες. Είπε επίσης ότι από έρευνα που διενήργησε ο ίδιος, φαίνεται ότι η υπουργός ήταν ενήμερη για την πρόταση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος επιλέγει τα τέσσερα μέλη του Ιατρικού Συμβουλίου. Απαντώντας η κυρία Ακκελίδου ανέφερε ότι σε κανέναν δεν καταλογίστηκαν ευθύνες, η συνεργασία της με το προσωπικό του υπουργείου είναι πολύ καλή και αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για το λάθος που έγινε και διορθώθηκε. Ο κύριος Χατζηπέτρου εξέφρασε ικανοποίηση για την ανάληψη της ευθύνης από την υπουργό Υγείας, προσθέτοντας ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει από την αρχή.

    [04] ΠΕΥΚΙΟΣ ΑΑΕΙ Ν

    Ευθύνες σε λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας επιρρίπτει ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Ηλίας Δημητρίου για το θέμα που προέκυψε με τις 338 θέσεις για Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας, οι οποίες δεν κοινοποιήθηκαν και δεν διεκδικήθηκαν από Κυπρίους φοιτητές. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κύριος Δημητρίου ανέφερε ότι δόθηκαν στον Υπουργό Παιδείας όλα τα στοιχεία και πρόσθεσε η καταγγελία του ήταν τεκμηριωμένη. Από πλευράς του ο Υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης, ο οποίος έχει ήδη διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας, ανέφερε ότι μετα την έκδοση του πορίσματος θα ληφθούν αποφάσεις και θα καταλογισθούν ευθύνες, αν υπάρχουν. Ο κύριος Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να διεκδικηθούν για φέτος οι θέσεις από Κυπρίους υποψηφίους, προσθέτοντας ωστόσο ότι, όπως του διαμηνύθηκε, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Εξάλλου ο πρώην Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης σε δηλώσεις επίσης στο Τρίτο, ανέφερε ότι πάντοτε ζητούσε την αύξηση των θέσεων για τα ανώτατα εκπαιδευτήρια της Ελλάδας καί τόνισε ότι ουδέποτε δόθηκαν οδηγίες να μην προσφερθούν οι θέσεις. Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι οι θέσεις πιθανό να μην κοινοποιήθηκαν, είτε επειδή υπήρξαν συγκεκριμένες οδηγίες "από πολύ μακριά", κατα την έκφρασή του, είτε επειδή πρακτικά ήταν αδύνατο να προσφερθούν.

    [05] ΧΟΥΡΙΕΤ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ

    Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπογράψει τη λεγόμενη συμφωνία για τελωνειακή ένωση με το ψευδοκράτος, παρόλον ότι φοβάται ότι θα δημιουργηθεί ένταση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό δημοσιεύει η εφημερίδα Χουριέτ της Κωνσταντινούπολης, σε ανταπόκριση από την κατεχόμενη Λευκωσία. Η εφημερίδα σημειώνει ότι με τη συμφωνία, που αναμένεται να υπογραφεί κατά τη διάρκεια του λεγόμενου συμβουλίου σύνδεσης Τουρκίας - ψευδοκράτους, που συνέρχεται αύριο στην κατεχόμενη Κερύνεια, θα παραβιασθεί το εφαρμοζόμενο εμπάργκο, και στο εξής τα προϊόντα του ψευδοκράτους θα πωλούνται στον κόσμο μέσω Τουρκίας. Εξ άλλου, η εφημερίδα Ζαμάν αναφέρει ότι συνέρχεται επίσης αύριο η λεγόμενη Επιτροπή Καταβολής Αποζημιώσεων για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η λεγόμενη Επιτροπή είναι έτοιμη να δεχθεί αιτήματα από Ελληνοκυπρίους για τις περιουσίες που έχουν στα κατεχόμενα, και ότι θα λειτουργήσει ως δήθεν ''ανεξάρτητο δικαστήριο''.

    [06] ΓΚΙΟΥΛ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλλάχ Γκιούλ ισχυρίστηκε ότι η αυριανή υπογραφή της λεγόμενης τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, δεν αντιβαίνει στις πρόνοιες των συμφωνιών Τουρκίας -Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Αμπτουλλάχ Γκιουλ υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και ότι οι λεγόμενες συμφωνίες με το ψευδοκράτος αποσκοπούν στην οικονομική ενίσχυσή του.

    [07] ΕΔΕΚ Τ ΕΛΩΝΕΙΑΚΗ

    Θρασεία παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και ευθεία υπονόμευση των κανόνων δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνιστά η πρόθεση της Τουρκίας να υπογράψει τη λεγόμενη τελωνειακή ένωση με το ψευδοκράτος, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Εδέκ Γιαννάκης Ομήρου. Σε γραπτή δήλωσή του ο κύριος Ομήρου καλεί τα ευρωπαϊκά όργανα και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αντιδράσουν άμεσα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά προς την έκνομη, όπως τη χαρακτηρίζει, συμπεριφορά της Τουρκίας.

    [08] ΕΔΗ ΤΑΛΑΤ

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες και το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα υποστηρίζουν επανέναρξη των συνομιλιών για συνολική λύση του κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, πρίν από τον Μάϊο του 2004 και την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το κυπριακό, οι εξελίξεις στις δύο κοινότητες, και οι σχέσεις των δύο κομμάτων ήταν στο επίκεντρο συνάντησης αντιπροσωπειών, του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Μεχμέτ Αλή Ταλάτ και των Ενωμένων Δημοκρατών με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Βασιλείου. Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα δύο Κόμματα αναφέρουν επίσης ότι υποστηρίζουν όλα τα μέτρα καλής θέλησης που συμβάλλουν στην επικοινωνία και ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκυπρίων. Υπογραμμίζουν παράλληλα ότι τα μέτρα δεν συνιστούν λύση του κυπριακού, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη, την υλοποίηση και τη βιωσιμότητα της λύσης.

    [09] ΨΕΥΔΟΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

    Μεγάλο αριθμό λεγόμενων ταυτοτήτων εκδίδει το ψευδοκράτος σε Τούρκους έποικους, εν όψει των εκλογών του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα. Οπως γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα, το ψευδοκράτος έχει παραγγείλει στην Τουρκία πενήντα χιλιάδες νέες ταυτότητες, τις οποίες θα παραδώσει σε έποικους για να ψηφίσουν στις λεγόμενες εκλογές, αλλά και για να επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές. Στις ταυτότητες αυτές δεν αναγράφεται τόπος γέννησης.

    [10] ΚΟΥΡΔΟΙ ΙΡΑΚ

    Οι Κούρδοι του Ιράκ απέρριψαν αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτρέψουν σε δώδεκα χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες να περάσουν μέσα από το Βόρειο Ιράκ, για να αναλάβουν καθήκοντα φύλαξης της πόλης Φαλούτζια. Αυτό αποκαλύπτει σε σημερινό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς". Οπως δήλωσε στην εφημερίδα Κούρδος αξιωματούχος, το αίτημα υπεβλήθη από τον επικεφαλής της Αμερικανικής κεντρικής διοίκησης, στρατηγό Τζον Αμπιζάιντ, σε συνάντηση που είχε στην Μοσούλη, με στελέχη της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν και του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Ιράκ. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η είσοδος τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ θα ζημιώσει την υποστήριξη των Κούρδων στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για δημιουργία νέας ιρακινής κυβέρνησης, και ενδεχομένως να σημειωθούν επεισόδια βίας ανάμεσα στις Τουρκικές δυνάμεις και τους Κούρδους μαχητές. Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς δημοσιεύει επίσης ότι ο τούρκος πρωθυπουργός συζήτησε χθές εκτάκτως με τους κορυφαίους του συμβούλους την ενδεχόμενη ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

    [11] ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Τεράστιος είναι ο όγκος εργασίας που πρέπει να διεκπεραιωθεί για την έγκαιρη εναρμόνιση, ώστε η Κύπρος να συμμετέχει στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο συντονιστής εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Ο κύριος Χατζηδημητρίου καθόρισε ως προτεραιότητες, μέχρι την πρώτη Μαίου, την ολοκλήρωση του νομοτεχνικού έργου και τη ρύθμιση των θεσμικών και διοικητικών αλλαγών.

    Επεσήμανε παράλληλα πως καμία σοβαρή καθυστέρηση δεν παρατηρείται αναφορικά με την πλήρη προσαρμογή της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο κύριος Χατζηδημητρίου ανέφερε εξάλλου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μελετά σοβαρά το θέμα της εφαρμογής του κεκτημένου στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε περίπτωση λύσης.

    Αναφερόμενος στη συμμετοχή της Κύπρου στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο συντονιστής εναρμόνισης είπε ότι τώρα διανύουμε διάστημα επισήμανσης προβλημάτων και αδυναμιών και αποκτούμε πολύτιμες γνώσεις για όλα τα επίπεδα λειτουργίας της.

    Επιβάλλεται, τόνισε, η συμμετοχή της Κύπρου σε όλα τα επίπεδα, από τα πρώτα βήματα διαμόρφωσης της πολιτικής έως τη λήψη απόφασης στα Συμβούλια Υπουργών, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ή το Συμβούλιο Αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων.

    [12] ΛΕΜΕΣΟΣ ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ

    Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε την αυγή στη Λεμεσό, σε αυτοκίνητο που ανήκει στον Παντελή Χριστοδούλου, τριάντα ετών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο αυτοκίνητο τοποθετήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός. Μετά την έκρηξη ξέσπασε φωτιά στο αυτοκίνητο, το οποίο υπέστη εκτεταμένες ζημιές. Εξ άλλου, γύρω στις ένδεκα χθες βράδυ, καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά αυτοκίνητο που ανήκει στον Γρηγόρη Γρηγορίου, εικοσιπέντε χρόνων, από τη Λεμεσό. Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο σε ανοικτό χώρο κοντά στο νέο λιμάνι Λεμεσού. Η αστυνομία πιστεύει ότι η φωτιά τέθηκε κακόβουλα.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Κυρίως αίθριος θα είναι ο καιρός το απόγευμα, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί, μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ, ενώ στις νότιες προσήνεμες περιοχές θα είναι έως ισχυροί, πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια παράλια, στους 31 στα δυτικά και στους 28 στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος, αναμένεται όμως να σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Σε μερικές περιοχές η ομίχλη θα πυκνώσει. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί, ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη έως λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό, τα δυτικά και βόρεια παράλια, στους 24 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 20 στα υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 7 August 2003 - 21:43:32 UTC