Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-10-17

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΕΡΤΟΓΑΝ ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ
  • [04] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ
  • [05] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΕ
  • [06] ΔΙΑΚΥΒ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
  • [07] ΤΑΣΣΟΣ ΣΗΜΕΡΑ
  • [08] ΔΗΚΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
  • [09] ΙΡΑΚ ΝΕΚΡΟΙ
  • [10] ΜΠΟΥΣ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [11] ΚΑΣΜΙΡ
  • [12] ΤΑΙΒΑΝ ΨΗΛΟΤΕΡΟ
  • [13] ΣΤΑΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Ν
  • [14] ΕΚΤΑΚΤΟΙ
  • [15] 25ΧΡΟΝΟΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • [16] ουεφα ελληνικες
  • [17] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/10/03

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πλέον ότι πρέπει να υπάρξει λύση του Κυπριακού δήλωσε ο Κώστας Σημίτης

    Νέα προειδοποίηση στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό θα είναι δύσκολος ο καθορισμός ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων γι' αυτήν

    Ο Ταγίπ Ερτογαν δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί τρόπο και μέθοδο για έναρξη των συνομιλιών αν και έχει καλά και κακά στοιχεία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συναντάται το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τον Ρομάνο Πρόντι.

    Αλλοι τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σήμερα στο Ιράκ

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, δήλωσε ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται πλέον ότι πρέπει να υπάρξει λύση του Κυπριακού, δεδομένης της στάσης που τηρούν η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κύριος Σημίτης, είπε ότι ο Ταγίπ Ερντογαν αναγνωρίζει αυτό το γεγονός και προσπαθεί να δώσει μια λύση του προβλήματος, που κατά την Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι λύση. Η διαφορά, εξήγησε, εστιάζεται στον τύπο της λύσης αφού η Ελληνοκυπριακή πλευρά, εμμένει σε λύση με βάση το σχέδιο Ανάν ενώ η Τουρκία θέλει να προτείνει κάτι άλλο και γι' αυτό και θα υπάρξει συζήτηση. Ο κύριος Σημίτης, τόνισε, ωστόσο, ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να έχει ένα τέλος μέσα στο 2004, καθώς πρόσθεσε δεν αναμένονται εξελίξεις πριν από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα. Αν από τις εκλογές, είπε, προκύψει η ίδια πολιτική κατάσταση που υπάρχει σήμερα, οι πιέσεις στην Τουρκία θα αυξάνουν όσο πλησιάζει το τέλος του 2004, χρονιά που θεωρείται κρίσιμη για το Κυπριακό.

    [03] ΕΡΤΟΓΑΝ ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερτογαν δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί τρόπο και μέθοδο για έναρξη των συνομιλιών αν και έχει καλά και κακά στοιχεία. Σε επισήμανση ξένου δημοσιογράφου ότι αυτή η θέση είναι εντελώς διαφορετική από τη θέση του Ραούφ Ντενκτάς, ο Ερτογαν απάντησε ότι του ζητήθηκε η άποψη της τουρκικής κυβέρνησης και την ανέφερε. Θέση της Τουρκίας, είπε ο τούρκος πρωθυπουγός, είναι ότι το σχέδιο Ανάν περιέχει καλά και κακά στοιχεία, τα οποία μέσα από συνομιλίες μπορεί να διευθετηθούν. Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση μίας ώρας που είχε στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν ο κύριος Ερτογαν είπε ότι αυτό που επιθυμεί η χώρα του είναι μια κοινά αποδεκτή λύση του κυπριακού. Στόχος της Τουρκίας ανέφερε δεν είναι να μείνει το κυπριακό πρόβλημα άλυτο.

    [04] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ

    Ο κύριος Φερχόιγκεν είπε ότι εκτιμά τη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι η Κύπρος δεν θα ασκήσει βέτο σε ενδεχόμενη προσπάθεια για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ακόμα και αν μέχρι τότε δεν επιλυθεί το Κυπριακό. Ο κύριος Φερχόιγκεν εξέφρασε επίσης ιδιαίτερη εκτίμηση γιατί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τονίζει ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Αναφερόμενος στη συνάντηση στην οποία συζητήθηκε το επίπεδο των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία ο κύριος Φερχόιγκεν είπε ότι συζητήθηκε η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση στην τελική έκθεση της για την πρόοδο της Τουρκίας στα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια τον επόμενο χρόνο θα είναι δίκαιη και αντικειμενική.

    [05] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΕ

    Εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα όσον αφορά την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και σε περίπτωση κατά την οποία δεν επιτευχθεί πρόοδος, θα είναι δυσχερέστατος ο καθορισμός ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, δήλωσε ο Αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αγκυρα στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Εν τι Βι. Ο ευρωπαίος αντιπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης και στις πρόσφατες δηλώσεις του Υπαρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, σχετικά με τις ιερατικές σχολές, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητη η παρέμβαση του στρατού σε ζητήματα εκπαίδευσης σε ευρωπαϊκή χώρα.

    [06] ΔΙΑΚΥΒ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

    Στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι ηγέτες συνόψισαν με συγκρατημένες διατυπώσεις τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκτιμά ότι η Διακυβερνητική βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη και υποστηρίζει την ανάγκη σεβασμού του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των εργασιών της στα τέλη Δεκεμβρίου. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάλεσαν τους υπουργούς να ακολουθήσουν το πρόγραμμα εργασιών της Προεδρίας και δήλωσαν ότι έλαβαν υπό σημείωση την πρόθεση της Προεδρίας να ετοιμάσει, ύστερα από διαβουλεύσεις, μια συνολική δέσμη στη βάση του σχεδίου Συντάγματος και της προόδου που έχει σημειωθεί.

    [07] ΤΑΣΣΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει το απόγευμα στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Νωρίτερα θα δώσει διάσκεψη τύπου στην οποία αναμένεται να αναφερθεί στις επαφές στις Βρυξέλλες και στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρώπης στην οποία μετέχει.

    [08] ΔΗΚΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

    Το Δημοκρατικό Κόμμα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ορθή και καλύτερη ενημέρωση του λαού για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται με την ένταξη και την ενσωμάτωση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος σε προσεχή συνεδρία του, οπότε θα ανακοινωθούν και οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

    [09] ΙΡΑΚ ΝΕΚΡΟΙ

    Στο Ιράκ τρεις Αμερικανοί, μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας και δύο Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επίθεση που δέχθηκαν στην πόλη Κερμπάλα. Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι στην επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις αμερικανοί και πέντε ιρακινοί αστυνομικοί. Από το τέλος του πολέμου στο Ιράκ τον περασμένο Μάιο σκοτώθηκαν εκατόν Αμερικανοί στρατιώτες.

    [10] ΜΠΟΥΣ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζιορτς Μπους έφτασε σήμερα στην Ιαπωνία κάμνοντας έναρξη περιοδείας του σε έξι χώρες της Ασίας και την Αυστραλία. Για την ασφάλεια του αμερικανού Προέδρου έχουν κινητοποιηθεί εννέα χιλιάδες αστυνομικοί ενώ δύτες περιπολούν κάτω από την γέφυρα του κόλπου του Τόκιο από όπου θα περάσει η αυτοκινητοπομπή με τον κύριο Μπους. Στις συνομιλίες που θα έχει ο Πρόεδρος Μπους με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό, αναμένεται να συζητηθεί και η αποστολή Ιαπωνικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ηδη η Ιαπωνία αποφάσισε να παράσχει ενάμισι δισεκατομμύριο δολλάρια για την επανοικοδόμηση του Ιράκ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόϊτερ οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και θέματα νομισματικής πολιτικης και ιδιαίτερα τις συνεχείς παρεμβάσεις της Ιαπωνιας για εξασθένιση του Γεν. Ο Πρόεδρος Μπους θα επισκεφθεί επίσης τις Φιλιππίνες, τη Θαϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία και την Αυστραλία.

    [11] ΚΑΣΜΙΡ

    Στο ινδικό Κασμίρ, δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας αξιωματικός τραυματίστηκε από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί έξω από την οικία του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στη Σριναγκάρ. Την έκρηξη ακολούθησε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των αρχών ασφαλείας και οπλοφόρων. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ινδικής κυβέρνησης για την έκρηξη ευθύνονται αντάρτες οργάνωσης που έχει απαγορευθεί από το Πακιστάν.

    [12] ΤΑΙΒΑΝ ΨΗΛΟΤΕΡΟ

    Ενας Πύργος εκατόν ενός ορόφων στην Ταϊπέ, πρωτεύουσα της Ταϊβάν, κατέστη σήμερα το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο με ύψος 508 μέτρων. Το κτίριο κατέλαβε τα σκήπτρα από τους δίδυμους πύργους Πετρόνας, της Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, ύψους 452 μέτρων. Ο Πύργος, στον οποίο θα στεγάζονται κυρίως γραφεία μπορεί να απορροφήσει σεισμό μεγεθους μέχρι επτά βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

    [13] ΣΤΑΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Ν

    Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν το πρωί ογδόντα εργαζόμενοι στο Πλυντήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και τριάντα εργαζόμενοι στο Πλυντήριο των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Οι εργαζόμενοι διαφωνούν με την προσπάθεια της κυβέρνησης να αναθέσει σε ιδιώτες τη διαχείρηση των πλυντηρίων των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους η χαμηλότερη προσφορά που έλαβε η κυβέρνηση ήταν δύο εκατομμύρια λίρες, ενώ οι ίδιοι στοιχίζουν στο κράτος μόνο 800 χιλιάδες λίρες.

    [14] ΕΚΤΑΚΤΟΙ

    Σε δυναμικές κινητοποιήσεις θα κατέλθουν οι δυόμισι χιλιάδες έκτακτοι δημόσιοι υπάλληλοι, εάν η Κυβέρνηση δεν διευκολύνει τη μονιμοποίησή τους στο πλαίσιο της επικείμενης πλήρωσης εκατοντάδων κενών θέσεων. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου των εκτάκτων Μαρίνα Νικολάου ανέφερε στο Ρικ ότι άρχισαν επαφές με κρατικούς αξιωματούχους, κόμματα και βουλευτές, ενώ σήμερα έχει προγραμματισθεί συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκο Χατζηπέτρου. Η κυρία Νικολάου ανέφερε ότι το κράτος, ενώ εκμεταλλεύθηκε για χρόνια τους έκτακτους που είχαν προσληφθεί με αξιοκρατικά κριτήρια, στερώντας τους κατοχυρωμένα δικαιώματα, στοχεύει τώρα σε σταδιακή εκπαραθύρωσή τους. Ενώ, πρόσθεσε, ανέμεναν ότι θα αφήνονταν να συμπληρώσουν περίοδο εργασίας 30 μηνών, όπως προνοεί Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να αποκτήσουν τα δικαιωμάτά τους, το κράτος προγραμματίζει την πρόσληψη μονίμων με γραπτές εξετάσεις. Οπως εξήγησε, αυτό φέρει σε μειονεκτική θέση τους έκτακτους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν οικογενειακές και οικονομικές υποχρεώσεις και δεν είναι σε θέση να συμμετάσχουν επί ίσοις όροις σε εξετάσεις με σημερινούς αποφοίτους.

    [15] 25ΧΡΟΝΟΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Η Αστυνομία συνέλαβε χθες εικοσιπεντάχρονο σε προάστιο της Λεμεσού για διακίνηση ναρκωτικών. Στην κατοικία του βρέθηκαν 30 γραμμάρια κάνναβης, ενώ σε μικρή αποθήκη, σε ταράτσα κατοικίας, δίπλα από την κατοικία στην οποία διαμένει, και στην οποία ο ύποπτος βρισκόταν, βρέθηκαν 1600 γραμμάρια κάνναβης. Ο εικοσιπεντάχρονος παραδέχθηκε ότι ήταν δικά του και τα είχε κρύψει εκεί όταν αντελήφθη την παρουσία της αστυνομίας, μέσω κλειστού συστήματος παρακολούθησης που είχε εγκαταστήσει για να ελέγχει την είσοδο της ανώγειας κατοικίας όπου διαμένει. Στο δωμάτιό του βρέθηκαν επίσης δεκατέσσερις χιλιάδες λίρες, αλλά όπως αναφέρει η Αστυνομική ανακοίνωση ο συλληφθείς δεν έδωσε καμιά λογική εξήγηση για το ποσό αυτό. Ο νεαρός τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

    [16] ουεφα ελληνικες

    Η Μπαρτσελόνα ειναι αντίπαλος τού Πανιωνίου στόν δεύτερο γύρο τού Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ,σύμφωνα μέ τήν κλήρωση πού εγινε πρίν από λίγο στή πόλη Νιόν τής Ελβετίας.Ο πρώτος αγώνας θά γίνει στή Βαρκελλώνη στίς 6 Νοεμβρίου καί ο επαναληπτικός αγώνας στίς 27 τού ιδιου μήνα στή Νέα Σμύρνη. Ο ΑΡΗΣ θά αγωνισθεί μέ τήν Ιταλική Περούτζια,ενώ ο ΠΑΟΚ θά παίξει μέ τήν Ουγγρική Ντέμπρετσεν. Ο πρώτος αγώνας θά γίνει στή Τούμπα στίς 6 Νοεμβρίου,καί ο επαναληπτικός στίς 27 τού μήνα στή Ουγγαρία.

    [17] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως δυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, στους 25 στα δυτικά και στους 19 στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Τοπικά δυνατό να σχηματισθεί αραιή ομίχλη τις αυγινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη έως λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και στα δυτικά παράλια, στους 17 στα νότια και στους δέκα βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 17 October 2003 - 12:09:04 UTC