Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-10-30

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ ΒΛΙΤΤΟΜΑΝΙΑ
  • [03] ΑΝΑΣΤΑ ΒΛΙΤΤΗΣ
  • [04] ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΙΤΙΝΑ
  • [05] ΡΑΝΤΙΚΑΛ ΧΑΝΕΙ
  • [06] ΓΕΝΙ ΝΤΟΥΖΕΝ
  • [07] ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΛΑΙΛΑΠΑ
  • [08] ΙΡΑΚ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [09] ΚΙΝΗΤΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • [10] ΠΟΛΕΜΙ ΣΠΕ
  • [11] ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
  • [12] ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ
  • [13] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [14] ΚΑΙΡΟΣ ΠΈΜΠΤΗ 30/10/03

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Νέα στοιχεία σε σχέση με τις καταγγελίες εναντίον του Νίκου Βλίττη για αθέμιτο πλουτισμό καταφθάνουν στο γραφείο της Γενικής Ελεγκτού.Ενημερώθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Η στάση του Δησύ στην υπόθεση Βλίττη θα καθορισθεί με βάση την απόφαση της Γενικής Ελεγκτού δηλώνει ο Νίκος Αναστασιάδης.Το θέμα θα απασχολήσει αύριο το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος.

    Ο Γιώργος Ιακώβου αποκαλύπτει ότι το αδιέξοδο στην υπόθεση Λοϊζίδου οφείλεται στα συμφέροντα χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην εμμονή της Τουρκίας να συζητηθεί η πτυχή που αφορά την απόλαυση της περιουσίας της Τιτίνας Λοϊζίδου μετά το 2005.

    Η Τουρκία θα βρίσκει πάντοτε μπροστά της την Κύπρο στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση αν δεν λυθεί το Κυπριακό τονίζει ο Λόρδος Χάνεη.

    Δραματικές ώρες περνούν οι κάτοικοι της νότιας Καλιφόρνιας καθώς γιγαντιαίες πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται εκτός ελέγχου.Παρανάλωμα του πυρός τέσσερα σπίτια ομογενών.

    Συνεχίζεται σήμερα ο πλειστηριασμός για τη διάθεση της δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο.Κοσμοτέ και Σκάνκομ διεκδικούν την άδεια.

    Σε διαθεσιμότητα ο Γραμματέας της ΣΠΕ Πολεμίου.Εναντίον του εξετάζεται υπόθεση πλημμελούς άσκησης καθηκόντων.

    [02] ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ ΒΛΙΤΤΟΜΑΝΙΑ

    Νέα στοιχεία στην υπόθεση του Δημάρχου Παραλιμνίου Νίκου Βλίττη, καταφθάνουν συνεχώς στο γραφείο της Γενικής Ελεγκτού της Δημοκρατίας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

    Αυτό αποκάλυψε το πρωί η κυρία Γιωρκάτζη απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από συνάντηση του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επισκέπτεται την Κύπρο, και στην οποία παρίστατο η Γενική Ελεγκτής.

    Η κυρία Γιωρκάτζη αποκάλυψε επίσης ότι για την πορεία της έρευνας ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα.

    Η Γενική Ελεγκτής είπε ότι η έρευνα επικεντρώνεται στις αρχικές υποθέσεις, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα.

    Αν υπάρξει ανάγκη, πρόσθεσε, θα επεκταθεί και στις νέες πληροφορίες που φθάνουν κοντά της.

    Η κυρία Γιωρκάτζη ανέφερε ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και τότε θα ανακοινώσει αν προκύπτουν ή όχι ευθύνες.

    [03] ΑΝΑΣΤΑ ΒΛΙΤΤΗΣ

    Οι θέσεις του Δησύ για το ζήτημα που δημιουργήθηκε στο Δήμο Παραλιμνίου θα καθοριστούν ανάλογα με την απόφαση της Γενικής Ελεγκτού, ανεξαρτήτως της οποιασδήποτε στάσης ή συμπεριφοράς υπαλλήλου ή εκλελεγμένου οργάνου, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι αύριο στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος θα γίνει διάλογος στη βάση αρχών για το θέμα και θα εκδοθεί ανακοίνωση.

    Πέραν τούτου, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να προβαίνω σε δηλώσεις ως εαν να αντιμετωπίζει πρόβλημα ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

    Ο κύριος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί ο Δησύ, αν και εφόσον υπάρξουν ευθύνες, συγκαλύψη η ανοχή οποιουδήποτε.

    Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση προς το σύνολο των δημοτικών συμβούλων του Παραλιμνίου να συνέλθουν και να τους απασχολήσει το θέμα που αφορά το δήμο τους και να δουν συλλογικά πώς μπορούν να βελτιώσουν τις διαδικασίες λειτουργίας του δήμου.

    [04] ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΙΤΙΝΑ

    Λεπτομέρειες για το παρασκήνιο στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Αναφερόμενος στη συμβιβαστική πρόταση που παρουσιάσε η Ιταλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κύριος Ιακώβου είπε ότι αυτή προστάτευε όλα τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, το σοβαρότερο πρόβλημα εστιάζεται στην επιμονή της Τουρκίας να μην συζητηθεί η πτυχή που αφορά την απόλαυση της κατεχόμενης περιουσίας της Τιτίνας Λοϊζίδου πριν από το τέλος του 2005.

    Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι διάφορες χώρες συμπεριφέρονται όχι βάσει αρχών, αλλά βάσει συμφερόντων, αφού υποστηρίζουν ότι η Τουρκία έχει κάμει σημαντικό βήμα εκταμιεύοντας το πολύ ψηλό ποσό της αποζημίωσης που έχει επιδικάσει το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση, πρόσθεσε, αποφάσισε καταχρηστικά να δεχθεί το ψήφισμα της Ιταλικής προεδρίας ως τελευταία υποχώρηση, χάρη στην ενότητα της Ευρώπης.

    Ομως, τόνισε, δεν μπορούσαμε να πάμε πέρα από τα όρια ασφαλείας, για το λόγο αυτό υπάρχει αδιέξοδο και οι εικοσιπέντε αποφάσισαν την αναβολή της συζήτησης για δεκαπέντε ημέρες.

    Ο κύριος Ιακώβου, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη βδοβάδα θα συνέλθει η επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Μολδαβία όπου θα μεταβεί και ο ίδιος εκπροσωπώντας την Κύπρο.

    Στη Μολδαβία, είπε, θα έχει μεταξύ άλλων συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα.

    Ο κύριος Ιακώβου μιλούσε το πρωί ύστερα από συνάντηση με Γερμανούς βουλευτές που επισκέπτονται τη Λεςυκωσία.

    [05] ΡΑΝΤΙΚΑΛ ΧΑΝΕΙ

    Τη θέση ότι εάν δεν εξευρεθεί λύση του Κυπριακού μέχρι την πρώτη Μαϊου 2004 η Τουρκία θα βρίσκει πάντοτε ενώπιόν της την Κύπρο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, διατυπώνει ο τέως ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

    Σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα "Ραντικάλ" ο Λόρδος Χάνεϊ τονίζει ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι επιβεβλημένη κυρίως για την τουρκική πλευρά, αφού όπως εξηγεί θα παρεμβάλλονται εμπόδια στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, λόγω του βέτο που δυνατό να προβάλουν οι Ελληνοκύπριοι.

    [06] ΓΕΝΙ ΝΤΟΥΖΕΝ

    Στα τεχνάσματα του κατοχικού καθεστώτος για αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων στους λεγόμενους εκλογικούς καταλόγους αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της η τουρκοκυπριακή εφημερίδα ''Γενί Ντουζέν''.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτοτυπία σελίδας του εκλογικού καταλόγου με είκοσι άτομα να διαμένουν στην ίδια διεύθυνση που δεν είναι άλλη από την κατοικία του λεγόμενου υφυπουργού προεδρίας Μουσταφά Τοκάι.

    Οπως γράφει η εφημερίδα, το σπίτι αυτό δεν διαφέρει από πανσιόν, αφού διαμένουν εκεί τέσσερις Παλαιστίνιοι, πέντε άτομα από το Κάιρο, δύο άτομα από τη Μέκκα, δύο από τη Λεμεσό, ένα από το Κατάρ, ένα από την Αλγερία και Τούρκοι από διάφορες πόλεις της Τουρκίας.

    Η ''Γενί Ντουζέν'' σχολιάζει το θέμα γράφοντας πως δεν πρόκειται για πανσιόν της λεγόμενης προεδρίας της κυβέρνησης, αλλά για την κατοικία του υφυπουργού Τοκάι.

    [07] ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΛΑΙΛΑΠΑ

    Δραματικές ώρες περνούν οι κάτοικοι της νότιας Καλιφόρνιας, καθώς γιγαντιαίες πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται εκτός ελέγχου.

    Οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει το θάνατο 20 ανθρώπων και έχουν αποτεφρώσει τεράστιες εκτάσεις τις τελευταίες εννέα ημέρες.

    Τα σπίτια τεσσάρων ομογενών που κατοικούν στην πόλη Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνιας έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Κυπέ στις Ηνωμένες Πολιτείες ο ιερέας της κοινότητας του Προφήτη Ηλία στο Σαν Μπερναντίνο, Θεοφάνης Δεγαϊτας, δήλωσε ότι κάηκαν τα σπίτια των ομογενών Ρηγίνου Σέλλα, Σπυρίδωνα Αράπογλου, Νικολάου και Δημητρίου Λύτρα.

    Τρεις στρατιώτες που μετείχαν στο έργο της κατάσβεσης νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα.

    Αμερικανοί επίσημοι προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς οι φλόγες εξαπλώνονται τόσο γρήγορα και πολλοί κάτοικοι δεν είχαν τη δυνατότητα να διαφύγουν.

    Περισσότεροι από εκατό χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους.

    Η πύρινη λαίλαπα εκτείνεται σε 17 μέτωπα και έχει αποτεφρώσει περισσότερα από δυόμισυ εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων και χιλιάδες σπίτια.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι περιοχές του Λός Αντζελες, του Σαν Μπερναντίνο και του Σαν Ντιέγκο.

    Οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι στην Καλιφόρνια είναι κλειστοί, ενώ πολλές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν τις πτήσεις τους στην περιοχή.

    Το έργο των πυροσβεστών αναμένεται πάντως να διευκολύνει η προβλεπόμενη αλλαγή στις καιρικές συνθήκες που θα συνοδευθεί με πτώση της θερμοκρασίας και βροχοπτώσεις.

    [08] ΙΡΑΚ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Τρεις Ιρακινοί άμαχοι τραυματίστηκαν τη νύκτα από επιθέσεις με όλμους στην πόλη Μπαακούμπα, εξήντα χιλιόμετρα βορειανατολικά της Βαγδάτης.

    Η Μπαακούμπα, θεωρείται προπύργιο των σουνιτών οπαδών του Σάνταμ Χουσέιν και οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων είναι συχνές.

    [09] ΚΙΝΗΤΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

    Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα ο πλειστηριασμός του Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τη διάθεση της δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο.

    Η διαδικασία άρχισε με πλειοδοσία πέραν των 10 εκατομμυρίων λιρών, αφού μέχρι τις πέντε χθες το απόγευμα, οπόταν ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα, οι δύο διεκδικητές Κοσμοτέ και Σκάνκομ είχαν πλειοδοτήσει στα 9 κομμα 75 εκατομμύρια λίρες.

    Η διαδικασία γίνεται με τη μέθοδο της κάλπης.

    Ο Ρυθμιστής Τηλεπικοινωνιών θέτει την πλειοδοσία τότε οι πληρεξούσιοι των δύο εταιρειών καταθέτουν στην κάλπη την απάντησή τους.

    Ο νικητής του πλειστηριασμού θα προκύψει αν μια εκ των εταιρειών απαντήσει αρνητικά σε μια πλειοδοσία.

    [10] ΠΟΛΕΜΙ ΣΠΕ

    Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο Γραμματέας της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας Πολεμίου, εναντίον του οποίου εξετάζεται υπόθεση πλημμελούς άσκησης καθηκόντων.

    Συγκεκριμένα κατηγορείται για κωλυσιεργία στην κατάθεση τίτλων ιδιοκτησίας της περιουσίας ατόμου που δανειοδοτήθηκε από την ΣΠΕ για το ποσόν των εκατόν χιλιάδων λιρών, προκειμένου να διασφαλιστούν αμέσως τα συμφέροντα της εταιρείας.

    Οπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΣΠΕ Πολεμίου Ανδρέας Μάτσας, η επιτροπή ενέκρινε στις τρεις Σεπτεμβρίου το συγκεκριμένο δάνειο αφού διαπιστώθηκε ότι η ακίνητη περιουσία του πελάτη υπερκάλυπτε το δάνειο που ζητούσε.

    Από τον τακτικό έλεγχο που διενήργησαν ελεγκτές του Συνεργατισμού, διαπιστώθηκε ωστόσο, ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ της ΣΠΕ και της Κεντρικής Τράπεζας η οποία οφειλόταν στη μη υποθήκευση της περιουσίας του συγκεκριμένου πελάτη.

    Η Επιτροπή, πρόσθεσε ο κύριος Μάτσας, αποφάσισε κατά τη χθεσινή της συνεδρία να παύσει προσωρινά από τα καθήκοντά του τον γραμματέα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

    Ο κύριος Μάτσας διευκρίνισε ότι ο Εφορος Συνεργατικής Ανάπτυξης ήταν από την πρώτη στιγμή ενήμερος για τις παρατυπίες και ενέκρινε τους χειρισμούς των μελών της Επιτροπής.

    Διευκρίνισε επίσης ότι δεν υπήρξε θέμα υπεξαίρεσης χρημάτων δεδομένου ότι το δάνειο δόθηκε κανονικά στον αιτητή, ενώ τους τίτλους ιδιοκτησίας του κατείχε η ΣΠΕ.

    [11] ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί καρκινοπαθείς, με αίτημα την παραμονή του γιατρού Αδάμου Αδάμου στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.

    Η εκδήλωση έγινε έξω από το Κέντρο στη Λευκωσία

    Οι ασθενείς διαμαρτύρονται για την απόφαση του ιδρύματος να ζητήσει την απομάκρυνση του γιατρού και βουλευτή του Ακέλ, από την πρώτη ερχομένου Ιανουαρίου.

    [12] ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ενωσης Δήμων Κύπρου ζητεί επείγουσα συνάντηση με τους υπουργούς Εωτερικών και Οικονομικών, θέτοντας θέμα διαφαινόμενης οπισθοδρόμησης όσον αφορά τις υλοποιήσεις της Κυβέρνησης για οικονομική στήριξη των Δήμων.

    Η Ενωση Δήμων συζήτησε το θέμα σε σημερινή ειδική συνεδρία.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, αποφασίστηκε ότι αν δεν υπάρξουν άμεσες δεσμεύσεις για την αναγκαία οικονομική στήριξη, οι Δήμοι θα προχωρήσουν με αποφασιστικά μέτρα για διεκδίκηση όσων τους έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση, για το 2003 και τα επόμενα χρόνια.

    [13] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Νέα στοιχεία σε σχέση με τις καταγγελίες εναντίον του Νίκου Βλίττη για αθέμιτο πλουτισμό καταφθάνουν στο γραφείο της Γενικής Ελεγκτού.Ενημερώθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Η στάση του Δησύ στην υπόθεση Βλίττη θα καθορισθεί με βάση την απόφαση της Γενικής Ελεγκτού δηλώνει ο Νίκος Αναστασιάδης.Το θέμα θα απασχολήσει αύριο το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος.

    Ο Γιώργος Ιακώβου αποκαλύπτει ότι το αδιέξοδο στην υπόθεση Λοϊζίδου οφείλεται στα συμφέροντα χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην εμμονή της Τουρκίας να συζητηθεί η πτυχή που αφορά την απόλαυση της περιουσίας της Τιτίνας Λοϊζίδου μετά το 2005.

    Η Τουρκία θα βρίσκει πάντοτε μπροστά της την Κύπρο στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση αν δεν λυθεί το Κυπριακό τονίζει ο Λόρδος Χάνεη.

    Δραματικές ώρες περνούν οι κάτοικοι της νότιας Καλιφόρνιας καθώς γιγαντιαίες πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται εκτός ελέγχου.Παρανάλωμα του πυρός τέσσερα σπίτια ομογενών.

    Συνεχίζεται σήμερα ο πλειστηριασμός για τη διάθεση της δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο.Κοσμοτέ και Σκάνκομ διεκδικούν την άδεια.

    Σε διαθεσιμότητα ο Γραμματέας της ΣΠΕ Πολεμίου.Εναντίον του εξετάζεται υπόθεση πλημμελούς άσκησης καθηκόντων.

    [14] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με ψηλές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιανατολικοί ως νοτιοδυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, στους 23 στα δυτικά και στους 12 στα ψηλότερα ορεινά.

    Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και δυνατό να φέρουν λίγες ελαφρές τοπικές βροχές.

    Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 14 στα παράλια και στους έξι στα υψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 30 October 2003 - 14:55:59 UTC