Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-06-08

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [02] ΙΑΚΩΒΟΥ ΑΛΛΑ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΛΥΣΗ
  • [04] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΒΟΜΒΑ
  • [05] ΙΡΑΚ ΝΕΚΡΟΙ
  • [06] ΙΡΑΚ ΝΑΡΚΕΣ
  • [07] ΣΚΑΦΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
  • [08] ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΗΛΙΟΣ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εκτιμά ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εγκρίνει την ανανέωση της θητείας της Ουνφικύπ για άλλους έξι μήνες όπως και προηγουμένως.

    Σε δηλώσεις στο Τρίτο ο κύριος Ιακώβου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να περιληφθεί στο ψήφισμα η εισήγηση του Γενικού Γραμματέα για μελέτη των όρων εντολής και του ρόλου της δύναμης.

    Με το ψήφισμα, το οποίο είναι έτοιμο και αναμένεται να εγκριθεί την Παρασκευή, θα ζητείται από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει μελέτη για το μέλλον της Ουνφικύπ σε τρείς μήνες.

    Αναφορικά με την έκθεση για τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα ο κύριος Ιακώβου είπε ότι δεν κυκλοφορεί οποιοδήποτε ψήφισμα καθώς δεν βρέθηκε χώρα να υποβάλει ψήφισμα που να περιέχει τα στοιχεία που ήθελαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία. Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο οι διαβουλεύσεις να συνεχισθούν και μετα την Παρασκευή.

    [02] ΙΑΚΩΒΟΥ ΑΛΛΑ

    Αναφερόμενος στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα για το κυπριακό ο κύριος Ιακώβου είπε ότι έχει παραλείψεις, αντιφάσεις, ανακρίβειες και εσφαλμένα συμπεράσματα. Σ αυτά είπε, απαντά τεκμηριωμένα η κυβέρνηση με την επιστολή η οποία δόθηκε στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας για να την κυκλοφορήσει ως κείμενο του σώματος. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καί άλλες χώρες μελετούν διάφορους τρόπους για να προωθήσουν στο Συμβούλιο κάποια μέτρα, τα οποία όμως καθυστερούν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε κάποια αναθεώρηση της πολιτικής τους στο κυπριακό. Καταλήγοντας ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι μετα τις ευρωεκλογές, και όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός, κατά την έκφρασή του, του δημοψηφίσματος και των Ευρωεκλογών, τα κόμματα που μετέχουν στο εθνικό Συμβούλιο θα μπορέσουν μέσω διαλόγου να καθορίσουν μια καινούργια πολιτική. Αυτό, πρόσθεσε, μπορεί να καταστεί εφικτό καί πρίν από το τέλος του καλοκαιριού.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΛΥΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής καί Γενικός Γραμματεας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι επιβάλλεται η εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό, διότι ο χρόνος δεν εργάζεται για μας.

    Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Χριστόφιας είπε ότι όσο περνά ο χρόνος, η κατοχή θα συνεχίζεται καί τα τελεσμένα θα τσιμεντώνονται και δεν είναι σωστό να νομίζει κανείς ότι με την ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση όλα θα λυθούν.

    Αντίθετα, είπε, μετα τα δημοψηφίσματα έχει αποδειχθεί ότι ο χώρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ο χώρος με τις πιό αισθητές πιέσεις.

    Ο κύριος Χριστόφιας επεσήμανε ότι ζούμε σε μια εποχή που τις λύσεις τις επιβάλλουν τα μεγάλα συμφέροντα. Γι αυτό πρόσθεσε, θα πρέπει να δούμε με ποιό τρόπο καταλήγουμε, μέσα από την Ευρωπαίκή Ενωση, σε μια λύση, η οποία να υποφερτή και λειτουργική σ αυτό το στάδιο, με στόχο τη βελτίωση στην πορεία. Ο κύριος Χριστόφιας είπε ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ για το κυπριακό έχει δοθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο το κόμμα του βρίσκεται σε συνεχή επαφή και διάλογο. Μετά τις ευρωεκλογές, είπε, θα πρέπει να αρχίσει διάλογος με όλα τα κόμματα.

    [04] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΒΟΜΒΑ

    Ο Πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε το πρωί για τη Βιέννη για να συναντηθεί με τον Καγκελλάριο της Αυστρίας κύριο Σιούσιελ. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο εκστρατείας του Δησύ για διαφώτιση των ξένων για την παρούσα φάση του Κυπριακού. Χθες βράδυ ο κύριος Ανασασιάδης μίλησε επαρχιακή εκδήλωση του ΔΗΣΥ για τις ευρωεκλογές στο οίκημα της ΑΤΕ-ΠΕΚ στο Παραλίμνι. Οταν ο κύριος Αναστασιάδης έφθασε στο κτίριο γύρω στις οκτώ και είκοσι το βράδυ άγνωστος τηλεφώνησε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό και ανέφερε ότι στο οίκημα υπήρχε βόμβα. Ανδρες της ασφάλειας του Προέδρου του Δησύ και αστυνομικοί της τοπικής αστυνομίας ερεύνησαν με διακριτικότητα την περιοχή και η συγκέντρωση συνεχίστηκε χωρίς να επηρεαστεί.

    [05] ΙΡΑΚ ΝΕΚΡΟΙ

    Τουλάχιστον πέντε νεκροί και εξήντα τραυματίες, είναι ο απολογισμός νέας επίθεσης καμικάζι στην αμερικανική βάση Μπακούμπα στο βορειοανατολικό Ιράκ. Ο δράστης οδήγησε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά έξω απο τη βάση την ώρα που εκατοντάδες ιρακινοί προσέρχονταν για εργασία. Μεταξύ των θυμάτων είναι και αμερικανοί στρατιώτες. Στη Μοσούλη εξάλλου παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη την ώρα που περνούσε ο δήμαρχος της πόλης. Ο ίδιος δεν έπαθε τίποτα, αλλά σκοτώθηκαν δέκα περαστικοί και τραυματίστηκαν περίπου εκατό, καθώς το δημαρχείο βρίσκεται στο πολυσύχναστο κέντρο της πόλης. Ολα τα θύματα ήταν Ιρακινοί.

    [06] ΙΡΑΚ ΝΑΡΚΕΣ

    Στο μεταξύ άλλοι πέντε στρατιώτες, δύο Πολωνοί, δύο Σλοβάκοι και ένας Λετονός σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στην προσπάθεια τους να μετακινήσουν ναρκοπέδιο. Τομ δυστύχημα συνέβη σε Πολωνική στρατιωτική βάση, στο βόρειο Ιράκ.

    [07] ΣΚΑΦΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Σε δίωρη στάση εργασίας κατήλθαν το πρωί τα μέλη του Παγκυπρίου Συνδέσμου Επαγγελματικών Τουριστικών Σκαφών, διεκδικώντας επίλυση των χρόνιων, όπως υποστηρίζουν, προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

    Κύριο αίτημά τους είναι η επιχορήγηση εκ μέρους του κράτους της δαπάνης που απαιτείται για την εναρμόνιση των σκαφών με το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε θέματα ασφαλείας και εξυπηρέτησης των επιβατών.

    Ζητούν επίσης επιχορήγηση των καυσίμων όπως στην περίπτωση των επαγγελματιών ψαράδων και αγροτών. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αγκυροβόλησαν τα σκάφη τους, στις εισόδους των λιμανιών Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου, χωρίς όμως να παρεμποδίσουν τη ναυσιπλοϊα.

    [08] ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΗΛΙΟΣ

    Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο από τη Βραζιλία, την Ευρώπη, μέχρι και την Ιαπωνία, έχουν σήμερα την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα σπάνιας ομορφιάς αστρονομικό φαινόμενο: την διέλευση της Αφροδίτης από την Ηλιο.

    Πρόκειται για φαινόμενο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην ιστορία πέντε φορές, η πρώτη το 1639 και η τελευταία το 1882.

    Η διέλευση της Αφροδίτης από τον Ηλιο, άρχισε στις οκτώ και είκοσι το πρωί και θα διαρκέσει σχεδόν έξι ώρες.

    Η παρατήρηση του φαινομένου χωρίς τα αναγκαία μέσα προστασίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον αμφιβληστροειδή, μέχρι και τύφλωση. Το επόμενο ραντεβού της Αφροδίτης με τον Ηλιο υπολογίζεται στις πέντε με έξι Ιουνίου του 2012.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί μέτριοι, έως ισχυροί, τεσσάρων με πέντε μποφόρ και στα προσήνεμα μέχρι πολύ ισχυροί, πέντε με έξι μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στα προσήνεμα μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 28 στα νότια και ανατολικά παράλια, στους 24 στα δυτικά και στους 21 στα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 8 June 2004 - 12:48:25 UTC